Αναπαραγωγή Πόσο μπορώ να περιμένω για να ζευγαρώσω ένα πυρωμένο ζευγάρι;

Βίκυ88

PB New Member
Εγγραφή
3 Αυγ 2015
Μηνύματα
33
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ!
Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες ημέρες ή εβδομάδες μπορούμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία της αναπαραγωγής, χωρίς να χάσουν το πύρωμά τους τα καναρίνια.
Είναι δύσκολο να περιγράψω την τωρινή μας κατάσταση για να καταλάβετε το λόγο που το ρωτάω, αλλά θα προσπαθήσω!
Λοιπόν, από τον Αύγουστο που πήρα την κανάρα μου, πιστεύω ότι δεν έχει ξεπυρώσει καθόλου. Τα άφησα να κάνουν μία γέννα λίγο κοντά στα Χριστούγεννα με την ελπίδα ότι θα της φύγει ο "καημός", όμως ακόμα και μετά από ολόκληρο αυτόν τον κύκλο και με περιορισμένη διατροφή (διατροφή χειμώνα) και χωρίς οπτική επαφή με τον αρσενικό, πάλι συνεχίζει και είναι πυρωμένη. Αμφιταλαντεύτηκα πολύ στο αν θα τα άφηνα σε γέννα ΚΑΙ αυτή την άνοιξη, και πήρα την απόφαση να τα ξαναβάλω μαζί. Προς το παρόν είμαι στην 2η μέρα της διατροφικής προετοιμασίας, είναι σε χωριστά κλουβιά, αλλά όταν βλέπονται, ο αρσενικός της τραγουδάει επιθετικά στα κάγκελα κι εκείνη παίρνει τη γνωστή και μη εξαιρετέα στάση!
Η λογική θα έλεγε να τα βάλω σήμερα κιόλας στη ζευγαρώστρα. Όμως επειδή θα κάνω αντικατάσταση αυγών πάλι, θα μπορώ να ξυπνάω νωρίς για να τα αντικαθιστώ σε μία εβδομάδα από τώρα.
Και αναρωτιέμαι...υπάρχει περίπτωση από την τόση αναμονή να ξεπυρώσουν; Η οποία αναμονή δεν ξέρω τώρα αν μετράμε ότι θα είναι 1 βδομάδα και 2 μέρες ή 2,5 μήνες, από τότε που τα χώρισα δηλαδή. Το να ξεπυρώσουν για μένα θα είναι ευχής έργο, να ξεκουραστούν κι αυτά, όμως πήρα την απόφαση να τα βάλω τώρα μαζί μπας και στρώσει ο κύκλος τους, σε συνδυασμό με την κούραση που όσο να'ναι θα αποκτήσουν...
 
Και αναρωτιέμαι...υπάρχει περίπτωση από την τόση αναμονή να ξεπυρώσουν;
Όχι, τα ζώα δεν ερωτεύονται για να μπορεί να τους επηρεάσει ο χρόνος και άλλα τέτοια πράγματα. Το λάθος, γιατί υπάρχει λάθος, στη δική σου περίπτωση είναι ότι οι συνθήκες του περιβάλλοντος χώρου όπως είναι η διάρκεια του ημερήσιου φωτός, η θερμοκρασία, η υγρασία και γενικά ένα κλίμα που θυμίζει άνοιξη, είναι αυτό που ωθεί τα πουλιά σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Εάν θέλεις να αναπαράγονται σε φυσιολογική εποχή, θα πρέπει οι συνθήκες του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του χρόνου να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις φυσιολογικές. Διάβασε αν θέλεις κάποια πράγματα σχετικά με τα βασικά στη φροντίδα των καναρινιών για να έχεις μια ιδέα για τι πράγμα μιλάμε.

Κατά τα άλλα δεν πρόκειται να χάσουν τη διάθεσή τους για αναπαραγωγή οριστικά. Αυτή μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, έστω και τεχνητά, ανεξάρτητα με την εποχή που διανύουμε.
 
Εγώ παλι θα σου έλεγα να τα βάλεις μαζί άμεσα ώστε να κάνουν τα μωρά τους. Αν μάλιστα δε θελεις δεύτερη ή Τρίτη γέννα, τότε μετα τη 10η ημέρα των νεοσσών, αφού βεβαιωθείς οτι ο αρσενικός ταΐζει απο μονος του τα μωρά, αφαιρείς τη μαμα απο το κλουβί, αν σου κάνει άλλο αυγό της δίνεις φωλιά και την αφήνεις να κλωσήσει τα άσπορα και έτσι ξαναμπαίνουν στον κύκλο τους. Απο το πρώτο αυγό έως να βγουν οι νεοσσοί, δεν δίνεις θρεπτικές τροφές, παρά μονο σπόρια.
Πες μας, ποσά αυγά εχει κάνει απο τον Αύγουστο, και πότε περίπου τα γέννησε; Αν δλδ εχει κάνει.
Να υποθέσουμε οτι τα πτηνά διαβιώνουν εντός σπιτιού; Αν ναι, γράψε μας για τις συνθήκες: υγρασία, θερμοκρασια, ώρες φωτισμού...
 
@ianos αυτή είναι και η ερώτησή μου, η οποία παραμένει ακόμα απορία... Το επόμενο Σ/Κ (5-6/3) θεωρείται άμεσα; Νωρίτερα από αυτό δεν θα τα βάλω, επομένως το ερώτημα είναι : υπάρχει περίπτωση σε μία βδομάδα να ξεπυρώσουν;
δεν πρόκειται να χάσουν τη διάθεσή τους για αναπαραγωγή οριστικά. Αυτή μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, έστω και τεχνητά, ανεξάρτητα με την εποχή που διανύουμε.
Γιατί αυτό εννοείται! Δεν ρωτάω για το "οριστικά". Ρωτάω για προσωρινά.

Έκανε 3 αυγά τέλη Αυγούστου, μετά έκανε 3 αρχές Οκτωβρίου (όλα αυτά τα πέταξα) και τα τελευταία, 3 πάλι, που εκκολάφθηκαν κιόλας, ήταν 1-5 Νοεμβρίου.
Ναι, είναι εντός σπιτιού, στην Αθήνα. Ξυπνάνε με την ανατολή και κοιμούνται με τη δύση. Υγρασία δεν έχω μετρήσει, αν και είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι, μιας και είναι σε άδειο δωμάτιο (μελλοντικά παιδικό), το οποίο κάνει και τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς χαμηλότερη απ'ό,τι στο υπόλοιπο σπίτι. Επομένως. Για ποια εποχή ενδιαφέρεστε κ. Γιάννη να σας πω θερμοκρασία, να ψάξω να δω πόσο είχαμε... Αλλά η διαφορά δε θα είναι μεγάλη, γιατί φέτος δε μας έκανε καθόλου χειμώνα, οπότε εκτός από μερικές εξαιρέσεις, κάτω από 18-19 δεν έπεσε στο σπίτι. Μακάρι να μπορούσα να τα έχω έξω μόνιμα, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα προς το παρόν να φτιάξω κατασκευή για να προστατεύονται από όλα αυτά που πρέπει να προστατευτούν έξω.
 
Βίκυ,
Η απαντησή μου είναι οτι οχι δεν θα ξεπυρώσει έως το επόμενο ΣΚ, αλλά μπορεί να σου εχει κάνει αυγά έως τότε και αυτά μπορεί να είναι άσπορα ή οχι. Οποτε, ναι εγώ θα την έβαζα με τον αρσενικο και με φωλιά και θα την άφηνα έτσι απο τωρα. Έπειτα θα την έκοβα απο επόμενες ένσπορες γέννες όπως σου είπα
 
Βίκυ δεν κατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς.
Για να καταλάβετε θα χρησιμοποιήσω ποσοστά, αν και δεν ισχύουν, μόνο και μόνο χάριν παραδείγματος. Εφ'όσον είναι μήνες σε κατάσταση να σκίζει χαρτιά, αλλά να μη βλέπει τον αρσενικό και να μην είναι στη ζευγαρώστρα, φαντάζομαι ότι ήταν σε μία κατάσταση να είναι μονίμως πυρωμένη 80%. Όταν αυτό έφτασε το 100%, έκανε και τα αυγουλάκια της, που πέταξα. Τώρα λοιπόν, με 2-3 ημέρες προετοιμασίας, με αραιά οπτική επαφή και με τη στάση του σώματός της, μου δείχνει ότι είναι στο 99%. Προφανώς και όσο έχουμε τόσο καλό καιρό και είναι οι ιδανικές συνθήκες άνοιξης ως το καλοκαίρι, δεν θα φτάσει στο 0%, αλλά ρωτάω μήπως σε μία εβδομάδα (ή μπορεί ήδη να μετράμε 3 μήνες, αφού ήταν στο 80%), από το 99% ξαφνικά "κουραστεί ο οργανισμός της να είναι πυρωμένη" ή "συνειδητοποιήσει ότι δεν θα τα βάλω μαζί" ή συμβεί τέλος πάντων οτιδήποτε άλλο που την ρίξει από το 99% που είναι τώρα, σε ένα 50+... Να "ξενερώσει" με λίγα λόγια! 😛
 
τέλος πάντων οτιδήποτε άλλο που την ρίξει από το 99% που είναι τώρα, σε ένα 50+... Να "ξενερώσει" με λίγα λόγια! 😛
Το πρόβλημά σου δεν θα έπρεπε να είναι εάν καταφέρει το σώμα της να αντεπεξέλθει στα ένστικτα της, αλλά εάν τα ένστικτα της θα πρέπει να καταβάλουν το σώμα της σε τέτοιο βαθμό πού να σε κάνει να ανησυχείς.

Ένας οργανισμός που βρίσκεται σε τέτοια ένταση ολόκληρο το χρόνο, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οργανικά μέχρι να καταφέρει να φέρει εις πέρας την αναπαραγωγική σεζόν, ακόμη και αν ξεκινήσει το σωστό χρόνο. Το πουλάκι είναι ήδη εξαντλημένο.

Η άποψή μου είναι ότι τα πουλιά που για τη διάρκεια τουλάχιστον ενός χρόνου έχουν τη συμπεριφορά που περιέγραψες, δεν πρέπει να μπαίνουν σε αναπαραγωγή, ακόμη και αν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη.

Σχετικά με το αν μπορεί ή όχι να αποφευχθεί αυτό, η άποψή μου είναι ότι μπορεί. Δεν έχει σημασία η ζέστη ή η υγρασία, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα είναι τα μόνα κριτήρια που βλέπω ότι έχουν και έμπειροι εκτροφεις για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή. Θεωρητικά και μόνο, αν υποθέσουμε ότι δίνουμε στα πουλιά την κατάλληλη υγρασία και 32 βαθμούς ζέστη ολόκληρη την ημέρα, κλείνοντας στο φως στις 4 το απόγευμα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή.

Επομένως, εξαρτάται από εσένα το πότε θα εμφανίσουν συμπεριφορά αναπαραγωγής. Εάν εμφανίζουν Νοέμβρη μήνα, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο περιβάλλον και στο χώρο που τους παρέχεις και όσον αφορά την ερώτηση σου, εγώ προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ στη διαδικασία αναπαραγωγής πουλιά που ζουν τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο σε τέτοιο περιβάλλον, επειδή απλά ήρθε η άνοιξη.
 
Το πρόβλημά σου δεν θα έπρεπε να είναι εάν καταφέρει το σώμα της να αντεπεξέλθει στα ένστικτα της, αλλά εάν τα ένστικτα της θα πρέπει να καταβάλουν το σώμα της σε τέτοιο βαθμό πού να σε κάνει να ανησυχείς.

Ένας οργανισμός που βρίσκεται σε τέτοια ένταση ολόκληρο το χρόνο, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οργανικά μέχρι να καταφέρει να φέρει εις πέρας την αναπαραγωγική σεζόν, ακόμη και αν ξεκινήσει το σωστό χρόνο. Το πουλάκι είναι ήδη εξαντλημένο.
Αυτό θα ανησυχούσε και ένα Βίκυ μου... Αν προχωρήσεις τελικά σε αναπαραγωγή δώσε και καμία βιταμίνη στο νεράκι της θηλυκιάς.. Να την βοηθήσεις να αντέξει τουλάχιστον..

Αυτό που είχες σκεφτεί για έξω που μου έλεγες θα το κάνεις τελικά; :)
 
Εννοείται Αλίκη μου ότι της βάζω βιταμινούλα... Και βιταμινούλα και ασβέστιο στο σωστό χρόνο, όταν λέμε προετοιμασία, εννοούμε προετοιμασία. Για το ότι έχω κάνει το διάβασμά μου,το έχω κάνει και παρακάνει χάρη στο pet birds και γι'αυτό δε δέχομαι καμία κατηγορία, ανεξάρτητα από τις επιλογές μου.
Αυτό που είχες σκεφτεί για έξω που μου έλεγες θα το κάνεις τελικά; :)

Όχι, δε θα το κάνω, γιατί δε θα προσθέσω νέα ζευγάρια.

Έχουμε φύγει τελείως εκτός του θέματος-τίτλου όμως (πάλι)! Για ό,τι θέλετε να συζητήσουμε εκτός της ερώτησής μου, είμαι ανοιχτή για μήνυμα παιδιά! Ευχαριστώ!
 

Σχετικά θέματα

Back
Top