Αναπαραγωγή Πόσο να περιμένω για να βγάλω τη φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dimitro
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dimitro

PB New Member
Εγγραφή
20 Ιαν 2023
Μηνύματα
3
Πόλη
Φλωρινα
Καλησπέρα σας,

έχω ζευγάρι συμπαθέστατα ζεμπράκια και θα ήθελα να με συμβουλέψετε σχετικά με το πως θα ήταν καλύτερα να κινηθώ.

Σας παραθέτω το ιστορικό τους σχετικά με τις γέννες τους,

Το ζευγάρι αγοράστηκε πριν απο 5 μήνες περίπου κατά τον Οκτώβριο.
Στα μέσα Δεκεμβρίου έβαλα νήμα κ φωλιά, όμως φτιάξανε δικιά τους φωλιά στο πάτο του κλουβιού κ όχι σε αυτή που τους έβαλα, γέννησαν 4 αυγά τα οποία δεν είχαν καμία τύχη γιατί κάποια έσπασαν αλλά κ δεν κάθησαν ποτέ πάνω τους.
Αφού τα απομάκρυνα και καθάρισα το κλουβί, μετά από 15 μέρες γεννήσαν άλλα 4 πάλι εκτός φωλιάς, τα οποία είχαν την ίδια τύχη.
Μετά από αυτό, αφαίρεσα ότι υπήρχε από φωλιά νήμα κτλ, ώστε να ξεκουραστεί το θηλυκό
Όμως κοντά στις 23 Ιανουαρίου βρήκα αυγό στο πάτο του κλουβιού, οπότε και έβαλα νήμα και μια διαφορετική φωλιά. Αφού φτιάξανε κανονική φωλιά-επιτέλους, γέννησαν 4 αυγά, το πρώτο στις 28 /1 και ακολούθησαν τα υπόλοιπα.
Από το πρώτο αυγό κάθονται πάνω στα αυγά ανελλιπώς αλλά μέχρι τώρα μετά από 20 μέρες περίπου δεν έχει βγει πουλάκι...
Δεν έχω κάνει αυγοσκόπιση διότι σπάνια σηκώνονται κ δεν ήθελα να τα ενοχλήσω.

Πόσο ακόμα να περιμένω για να τα απομακρύνω και πως να κινηθώ στην συνέχεια ώστε να μην εξουθενωθεί το θηλυκό από τις γέννες?

Ευχαριστώ
 
Πιθανόν κάποια από τα αυγά να είναι άσπορα.. Κάνε διακριτικά μια ωοσκόπηση (ακόμα και με το φακό του κινητού σου μπορείς), ώστε να μην κουράζεις τη θηλυκιά σου άδικα. Αφαίρεσε τα άσπορα αυγά από τη φωλιά, ώστε να συνεχίσει η θηλυκιά με τα υπόλοιπα αυγά, για λίγες μέρες ακόμα. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα βγουν μικρά, καθώς πέρασαν οι μέρες, αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις..
Τώρα αν μέσα σε λίγες μέρες δε βγει κανένα, απομάκρυνε τα αυγά από τη φωλιά, ώστε να μην κουραστεί η θηλυκιά. Αν πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεις ότι σου ξανά γεννάει αυγά, μπορείς απλά να τα απομακρύνεις από τη φωλιά, πριν ξεκινήσει να τα κλωσσάει, ώστε προστατέψεις για λίγο καιρό το θηλυκό σου από υπερκόπωση!
 
Καλημέρα. Η γνώμη μου είναι να αφήσεις τα πουλάκια ως έχουν, να κλωσσούν δλδ, αλλά σε πρώτη ευκαιρία, με ένα μαλακό μολύβι / μαρκαδόρο....να μαρκάρεις τα αυγά, ώστε αν ακολουθήσει άλλη γέννα να ξέρεις ποια είναι τα παλιά.
Στην περίπτωση λοιπόν που βρεις νέο αυγό (κι εφόσον θα έχουν περάσει κατά πολύ - τουλάχιστον κατά 5, οι ημέρες από την αναμενόμενη ημ/νία εκκόλαψης, υπολογίζοντας ως πρώτη ημέρα κλωσήματος την ημέρα γέννησης του τελευταίου αυγού), τότε να τα αφαιρέσεις.
Η λύση που σου προτείνω έχει την έννοια του ότι, αφήνοντας τα αυγά στη φωλιά, καθυστερείς την επόμενη γέννα του θηλυκού, όσο τουλάχιστον αυτό ασχολείται με το κλώσημα των ήδη υπαρχόντων αυγών. Αν τη δεις και σηκώνεται και αφήνει τη φωλιά, αναλόγως με τις προθέσεις σου, κινείσαι...δλδ, είτε αφαιρείς τη φωλιά, χωρίζεις ή όχι τα πουλιά, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες σταδιακής μείωσης της διάρκειας φωτός με όριο τις 10 ώρες, ώστε τα πουλιά ορμονικά να βγουν από τον κύκλο αναπαραγωγής είτε, αν αποσκοπείς ακόμα στην αναπαραγωγή, αφήνεις τα πράγματα ως έχουν, και δίνεις διατροφικά βιταμίνες, πηγές ασβεστίου και υγρό ασβέστιο στο νερό για λίγες ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος και περιμένεις την επόμενη γέννα. Βεβαίως τα πουλιά, ως ζωντανοί οργανισμοί, μπορεί και να μην ανταποκριθούν άμεσα σε αλλαγές συνθηκών, αλλά τουλάχιστον θα έχει δημιουργηθεί ένα εν εξελίξει σχέδιο με απώτερο στόχο τη μη εξάντληση του θηλυκού.
Πες μας για πόσα αυγά μιλάμε στην τελευταία γέννα
Αν έχει γίνει διατροφική προετοιμασία των πουλιών (είδη τροφών, συμπληρώματα, συχνότητα παροχής αυτών τους τελευταίους δύο μήνες)
Αν είσαι βέβαιος ότι τα πουλιά είναι ζευγάρι (τα έχεις δει να ζευγαρώνουν, έχουν εξωτερικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ξεκάθαρα τη διαφορά φύλου;)
Την ηλικία τους, αν τη γνωρίζεις (π.χ. θα μπορούσε το αρσενικό να είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο κι επομένως αυτός να είναι και ο λόγος άσπορων αυγών;)
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Ακόμα κ σήμερα δεν έχει σκασει κανένα αυγό. Δεν ελπίζω πλέον αλλά μου αρέσει που έχουν κάτι να ασχολούνται. Από τα αυγά όμως δεν σηκώνονται ποτέ. Από Δευτέρα μάλλον θα τα απομακρύνω. Το ζήτημα είναι να αφαιρέσω κ την φωλιά...?
Πες μας για πόσα αυγά μιλάμε στην τελευταία γέννα
Τέσσερα αυγά
Αν έχει γίνει διατροφική προετοιμασία των πουλιών (είδη τροφών, συμπληρώματα, συχνότητα παροχής αυτών τους τελευταίους δύο μήνες)
Δεν έχει γίνει στοχευμένη προετοιμασία για αναπαραγωγή, πάραυτα η διατροφή τους περιλαμβάνει
Σπόρους συσκευασμένους (Deli Nature) δίνω και χύμα από το pet shop
βιταμίνη πολύχρωμη επίσης χυμα από το pet shop (φάουλ αλλά την τρώνε ευχάριστα σε σχέση με μια συσκευασμένη που είχα δοκιμάσει)
αυγό βραστό μια φορά την εβδομάδα
Μήλο αραιά
Σουπιοκόκκαλο
Τροφή με φρούτα κ αυγό της Μelange (fruit) την οποία δεν φαίνεται να την προτιμούν .
Μαρούλι οκ δοκίμασα κ καρότο αλλά δεν το ακούμπησαν

Τι άλλο θα προτείνατε ( εκτός από το να πετάξω την χύμα τροφή...)
Αν είσαι βέβαιος ότι τα πουλιά είναι ζευγάρι (τα έχεις δει να ζευγαρώνουν, έχουν εξωτερικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ξεκάθαρα τη διαφορά φύλου;)
Είναι ετερόφυλα σίγουρα
Την ηλικία τους, αν τη γνωρίζεις (π.χ. θα μπορούσε το αρσενικό να είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο κι επομένως αυτός να είναι και ο λόγος άσπορων αυγών;)
Δεν γνωρίζω την ηλικία τους, δυστυχώς.

Επίσης έχουν περιορίσει το "κελάηδισμα" τους μόνο τις πρωινές ώρες, έχει να κάνει με το ότι κλωσσούν?

*Και τι δεν έχουν δοκιμάσει για να σπάσει κανά αυγό...! (βλ Φώτο)
 

Συνημμένα

  • 20230214_192508.webp
    20230214_192508.webp
    318,9 KB · Προβολές: 21
Καλησπέρα,

τελικά απομάκρυνα τα αυγά 22 μέρες μετά το τελευταίο, και δύο από τα τέσσερα ήταν γονιμοποιημένα. Το ένα μάλιστα ήταν σε προχωρημένο στάδιο, φαινόντουσαν τα μάτια του και είχε μεγαλώσει αρκετά.... Δυστυχώς...

Μου έκανε εντύπωση πάντως γιατί δεν αφήσανε ούτε λεπτό την φωλιά ...

Τι μπορεί να πάει στραβά όταν τα αυγά είναι γονιμοποιημένα κ δεν προχωρούν?

Έχω βγάλει την φωλιά και σκέφτομαι σύντομα να την ξαναβάλω σε λίγες μέρες, είναι σωστή σκέψη?
 
  • Sad
Αντιδράσεις: ianos
Λυπάμαι..
Για να βγουν τα μικρά απ'το αυγό πολλά παίζουν ρόλο.
Ίσως δεν υπήρξε απ'το σώμα του πουλιού η ανάπτυξη της κατάλληλης θερμοκρασίας ή υγρασίας, λόγω κούρασης της θηλυκιάς ή κάποιου εξωτερικού επαναλαμβανόμενου θορύβου..
Δώσε λίγο χρόνο στη θηλυκιά σου, να ξεκουραστεί και να δυναμώσει, για να μην έχεις αποτυχημένη προσπάθεια ξανά.
[automerge]1677267549[/automerge]
Φυσικά πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας πιθανής βακτηριακής λοίμωξης.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: kika
Back
Top