Γενικά Πόσο νωρίς ξυπνάνε το πρωΐ τα κοκατίλ;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sina

PB New Member
Εγγραφή
11 Απρ 2019
Μηνύματα
380
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους 😀
Για το μικρό μου "βάσανο" έχω διαβάσει πολλά άρθρα, και βλέπω και εδώ δημοσιεύσεις πολλές στο φόρουμ και θα ήθελα να ρωτήσω, πραγματικα πόσο νωρίς γίνεται να ξυπνάνε τα κοκατιλ;
Ακομη και εάν δεν έχουν ολοκληρώσει το 10-12ωρο ύπνο τους θα ξυπνήσουν νωρίς; Με τον δικό μου αυτό γίνεται..
Χθες συγκεκριμένα δεν είχε ύπνο μέχρι τις 10 ενώ είχε παει στο δωμάτιο ύπνου του, ήταν σχετικά ήρεμος αλλά τον άκουγα που τριγυρναγε για λίγη ώρα. Παρόλα αυτά σήμερα 6 η ώρα το πρωί ξύπνησε, συνήθως ξυπνάει 8 αλλά μου κάνει τρομερή εντύπωση το πόση ενέργεια εχει κατα τη διάρκεια της ημέρας παρόλο που δεν ολοκληρωνει τις ώρες ύπνου του.
Γενικότερα μέχρι τις 9 το πολύ έχει πάει για ύπνο.
Τα μεσημέρια θα κοιμηθεί πολύ λίγο, σπάνια θα κάνει βαρύ ύπνο, κ ενώ σκοτείνιαζω λίγο τον χώρο (κλείνω παράθυρο κτλπ) καταλήγω να κοιμάμαι εγώ τελικά κ ο Ρίκο από δίπλα μου κάνει συναγερμούς για να με ξυπνήσει στις 5 😅
Βέβαια θέλει να κοιμάται από τις 7:30 κάθε φορά που ξυπνάει τόσο νωρίς, και λογικό, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό όλο αυτό που κάνει στο πρόγραμμα ύπνου του..
Επίσης δεν δέχεται καθόλου το πανί, πετσέτα πάνω από το κλουβί του, θα κοπανιεται κ θα φωνάζει "φωτια, φωτιά" (κάνει έναν ήχο που μοιάζει λες κ λέει φωτιά) μέχρι να τον ξεσκεπασω...
Όλα τα φυσιολογικά πουλάκια κοιμούνται ήρεμα, εμένα γιατί οχι; 😅
 
Η άποψή μου είναι ότι τα πουλιά πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνούν με το φως της ημέρας. Τόσο απλά.

Για να γίνει αυτό φυσικά, πρέπει να ζουν σε ένα χώρο που θα τους το επιτρέπει. Πρέπει δηλαδή να μην υπάρχει τεχνητός φωτισμός και να μην είναι αναγκασμένα να παραβαίνουν αυτό το πρόγραμμα για κανένα λόγο.

Ακομη και εάν δεν έχουν ολοκληρώσει το 10-12ωρο ύπνο τους...
Αυτή την άποψη περί 12 ωρου ύπνου που υποτίθεται ότι καλύπτει τις ανάγκες του τη θεωρώ εντελώς λάθος. Τα πουλιά δεν είναι εργαζόμενοι που πρέπει να ξεκουραστούν αρκετά για να μην κοιμούνται στη δουλειά.

Ο λόγος που ξυπνάει το κοκατίλ σου την ώρα που ξυπνάει, είναι γιατί ευτυχώς ακόμη μπορεί να αντιλαμβάνεται ποια είναι η εποχή που διανύουμε και πότε ξημερώνει φυσιολογικά. Το έχει ανάγκη αυτό το βιολογικό του ρολόι όπως έχει ανάγκη να ρίχνει ρυθμούς, να κοιμάται, το σούρουπο. Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό σημαίνει 8 ώρες ύπνου το καλοκαίρι και για 13-14 ώρες ύπνου το χειμώνα. Αυτό είναι το φυσιολογικό, αυτό επιβάλλει η φύση τους. Σκέψου τώρα λοιπόν πόσο άσχημο είναι αυτό το κοιμήσου 12 ωρο θες δε θες για μια ζωή.

Υ. Γ.
είναι γιατί ευτυχώς ακόμη μπορεί να αντιλαμβάνεται ποια είναι η εποχή που διανύουμε και πότε ξημερώνει φυσιολογικά
Τα περισσότερα προβλήματα υγείας των πουλιών, ειδικά αυτά τα... απροσδιόριστου αιτιολογίας, ξεκινούν όταν χάνουν αυτή την αίσθηση. Όταν τους στερούμε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται φυσιολογικά την ημέρα, τη νύχτα και τις εποχές, κάνοντας τους το βιολογικό ρολόι μπάχαλο.

Κοίταξε κι εδώ: Επιλογή κλουβιού για καναρίνι
 
Σε ευχαριστώ πολύ για την απαντηση.
Γενικά βρίσκεται σε χώρο που του επιτρέπει να ξεχωρίζει το πότε νυχτώνει κ το πότε ξημερώνει, ευτυχώς σε αυτό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γνωρίζω όμως ότι ξυπνάνε αρκετά νωρίς σαν είδος και μου έκανε εντύπωση η ενέργεια που έχει με το ωράριο ύπνου που λένε όλοι. Σε όποιο σάιτ και να έχω μπει να διαβάσω λένε ότι το ιδανικό ωράριο ύπνου των κοκατιλ είναι 10-12 ώρες. Άρα οι ώρες ύπνου σε καλοκαιρινές περιόδους είναι πιο λίγες εάν κ εφόσον το πουλί έρχεται σε επαφή με το φυσικό φως του ήλιου. Αυτο ειναι το φυσιολογικό δηλαδή το ότι κοιμάται πιο λίγο τέτοια εποχή εφόσον έχει παράθυρο το δωμάτιο μου;..
Δεν συμφωνώ καθόλου ούτε εγώ στο σκέπασμα κ γι'αυτό δεν το έχει συνηθίσει, αν το έκανα από τη αρχή θα το δεχόταν κ δεν θα φώναζε όπως τώρα, απλό.
Έχει γίνει συγκεκριμένες φορές που έπρεπε να καθησω στο δωμάτιο να φτιάξω κάτι που λόγω δουλειάς δεν μπορώ να το κάνω νωρίτερα κ εκείνος φαινόταν ότι ήθελε να ηρεμήσει. Το ανέφερα γιατί ίσως κάποιος θα μου πρότεινε να σκεπάζω το κλουβί κ σαν απάντηση εδωσα το ότι δεν το δέχεται, προφανώς γιατί δεν τον έχω αναγκάσει ποτέ να δεχτεί την πετσέτα, αλλιώς θα το δεχόταν τώρα.
 
Άρα οι ώρες ύπνου σε καλοκαιρινές περιόδους είναι πιο λίγες εάν κ εφόσον το πουλί έρχεται σε επαφή με το φυσικό φως του ήλιου
Οι ώρες ύπνο των ζώων είναι λιγότερες το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που η νύχτα είναι μικρότερη.

Αυτο ειναι το φυσιολογικό δηλαδή το ότι κοιμάται πιο λίγο τέτοια εποχή εφόσον έχει παράθυρο το δωμάτιο μου;
Δεν ξέρω για το δικό σου κοκατιλάκι. Έχω εξηγήσει τι είναι φυσιολογικό. Αν ξυπνάει το πρωί με το φως του ήλιου αλλά δεν έχει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα να κουρνιάζει και να κοιμάται με το που σουρουπώνει, τότε δεν είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε σωστό.

Διάβασε αν θέλεις και αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-κλουβιού-για-καναρίνι.37166/page-3#post-2426249
 
Οι ώρες ύπνο των ζώων είναι λιγότερες το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που η νύχτα είναι μικρότερη.


Δεν ξέρω για το δικό σου κοκατιλάκι. Έχω εξηγήσει τι είναι φυσιολογικό. Αν ξυπνάει το πρωί με το φως του ήλιου αλλά δεν έχει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα να κουρνιάζει και να κοιμάται με το που σουρουπώνει, τότε δεν είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε σωστό.

Όχι μία χαρά κουρνιάζει και χαλαρώνει, τυχαίνει κάποιες φορές που θα γυρίσω από τη δουλειά να με δει μετά από πολλές ώρες κ να ξεσηκωθεί για λίγο αλλά κ πάλι θα χαλαρωσει κ θα θέλει να κοιμηθεί μετά από λίγο. Και αυτο στα πλαίσια του φυσιολογικού μου φαίνεται ότι είναι..
Μόλις ξεχαστουμε λίγο μας φωνάζει για να τον πάμε να κοιμηθεί. Είναι πολύ σταθερός σε αυτά, θέλει την ρουτίνα πολύ όπως κάθε πουλάκι.
Απλά επειδή διάβαζα και ξανά διάβαζα για αυτό το 12ωρο ύπνο μου έκανε εντύπωση το πόσο λίγο κοιμάται αυτός πλέον...
Μου το εξηγησες όμως, σε ευχαριστώ πολύ!
 
Το δε σκέπασμα των κλουβιών και άλλα τέτοια για να πετύχουμε το 12 ωρο ή για να φέρουμε τη ζωή του πουλιού στα μέτρα της δικής μας ζωής, το θεωρώ σχεδόν κακοποίηση.

Σταύρο, μιας και τα πουλιά δεν ζουν εκεί για όπου φτιάχτηκαν, η ζωή τους έχει μπει αναγκαστικά στα δικά μας καλούπια. Οι 10-12 ώρες ύπνου κατα ελάχιστο προτείνονται για να κρατιούνται τα ζώα αυτά (που φτιάχτηκαν για να ζουν και να αναπαράγονται και να γκαρίζουν ελεύθερα) όσο γίνεται εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτή φέρνει και σε αυτά (δυστοκία κτλ λόγω του εγκλεισμού τους) και σε αυτούς που τα φροντίζουν. Με 8 ώρες ύπνου πιθανόν να μάζευα 2-3 φουρνιές αυγά κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι και θα ήμουν για το τρελοκομείο απο τις φωνές.

Δεν μιλάμε για καναρίνια ή σπίζες όπου η διαχείρισή τους είναι άλλη.
 
Οι 10-12 ώρες ύπνου
Ανέστη, καταλαβαίνω τη λογική. Η τυποποίηση όμως της ανάγκης των πουλιών είναι αυτή με την οποία διαφωνώ. Εκπαίδευση χρειάζονται οι άνθρωποι, όχι τα πουλιά που φιλοξενούν. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τις σπίζες. Εμείς τα βάλαμε στα σπίτια μας. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η αποδοχή κάποιων θεμελιωδών φυσικών αναγκών τους, αποτελεί ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού στον εξαναγκασμό τους για οικοσιτοποίηση προκειμένου να μας προσφέρουν τη συντροφιά τους. Δεν γίνεται να τα θέλουμε όλα δικά μας.
 
Ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί γενικότερα, κάποιος που δουλεύει κάμποσες ώρες με αυτή την λογική δεν θα μπορεί να βλέπεται καθόλου με το πουλάκι του.
Γενικά σπάνια θα τηρηθεί το ωράριο αυτο. Σίγουρα υπάρχουν κ εξαιρέσεις.
 
Ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί γενικότερα
Όπως το θέτεις, τα πουλιά πρέπει να είναι πιο ελαστικά όχι εμείς. Θεωρείς ότι αυτά είναι υποχρεωμένα να ανέχονται τον δικό μας τρόπο ζωής, και όχι εμείς το δικό τους. Τουλάχιστον με βάση τη δική μου λογική, το γεγονός ότι μπορούμε να τα εξαναγκάσουμε να το κάνουν, δεν θα έπρεπε να θεωρείται δικαίωμά μας.
 
Όχι δεν θεωρώ αυτό καθώς για εκείνα ειναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν στις δικές μας απαιτήσεις.
Απλά λέω ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με ζωάκια που δεν τους έρχονται όλα εύκολα κ ούτε μπορούν να ακολουθούν πιστά κάποια πράγματα, οχι γιατί δεν το θέλουν αλλά πολύ απλά γιατί τυχαίνει.
 
Νομίζω ότι πρέπει απλά να γίνεται το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των συνθηκών κάθε φορά, για το καλό του πουλιού.
Καταρχάς ίσως πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πουλάκια που ζουν αποκλειστικά στο κλουβί, στα οποία το πρόγραμμα ανατολή - δύση είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί, από πουλιά που βγαίνουν εκτός κλουβιού, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πρόγραμμα του κατόχου τους.
Πέρα απ΄αυτό οι ώρες ανατολής και δύσης δεν είναι ίδιες στην Ελλάδα με αυτές των περιοχών καταγωγής του εκάστοτε πουλιού, οπότε εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα ανατολή-δύση σύμφωνα με το dna τους ας πούμε είναι ανεφάρμοστο.
Και ακόμα πιο πέρα απ΄ αυτό, στεκόμαστε στο σκέπασμα του κλουβιού ως "μη κανονικό-φυσικό" όταν το ίδιο το πουλάκι δε ζει στο δέντρο αλλά σε μια πατήθρα ανάμεσα σε κάγκελα; Σα να χάνουμε το δάσος.

Και τέλος κάτι που έχω ξαναγράψει. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν ένα ζευγάρι κοκατίλ στη φύση τα περνάει καλύτερα από ένα ζευγάρι μέσα σε ένα σπίτι που τα περιποιούνται. Γι' αυτό και στη φύση δε θα βρει ποτέ κανείς κοκατίλ 32 ετών.
 
Πέρα απ΄αυτό οι ώρες ανατολής και δύσης δεν είναι ίδιες στην Ελλάδα με αυτές των περιοχών καταγωγής του εκάστοτε πουλιού, οπότε εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα ανατολή-δύση σύμφωνα με το dna τους ας πούμε είναι ανεφάρμοστο.
Γιώργο, πάνω σε αυτό στηρίζω την άποψή μου. Όσο κι αν ακούγεται απόλυτη, απόλυτο θα ήταν να έλεγα ότι δεν πρέπει να έχουμε ως κατοικίδια πουλιά με καταγωγή από το νότιο ημισφαίριο. Δεν λέω όμως αυτό, αλλά το ότι από τη στιγμή που τους φέραμε τα κάτω πάνω, οφείλουμε τουλάχιστον να διατηρούμε μία φυσική σταθερά, αυτή των συνθηκών του βορείου ημισφαιρίου στο οποίο ξημεροβραδίάζονται πλέον. Δεν γίνεται δηλαδή να δίνουμε συμβουλές ωραρίου με βάση το ωράριο εργασίας του καθενός μας ούτε μπορούμε να θεωρούμε ως σταθερά το 12 ωρο ύπνου επειδή βολεύει το πρόγραμμα της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Μπορούμε και κάνουμε εκπτώσεις σε ένα σωρό άλλα πράγματα. Ο βιολογικός ρυθμός ενός οργανισμού όμως είναι κατά την άποψή μου ο σημαντικότερος παράγοντας καλής υγείας και ευζωίας.
 
Ο καθένας με την άποψη του και τις συνθήκες ζωής που έχει ο καθένας, προτιμώ να μην είμαι απόλυτη, υπάρχουν οντως οι περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν όμως κ οι εξαιρέσεις όπως είπα πιο πάνω 🙂
 
Σταύρο αναφέρεσαι σε θεμελιώδεις ανάγκες. Αν λοιπόν θεωρήσουμε τον ύπνο με το σούρουπο και ξύπνημα με την αυγή μια τέτοια (αλήθεια για ποια χώρα απ'ολες όσες ζουν τα κατοικίδια πουλιά;) τότε εκ των πραγμάτων ερχόμαστε στην αναπαραγωγική φάση που ξυπνάει κυρίως με την αύξηση της φωτοπεριόδου και της θερμοκρασίας. Πώς προτείνεις να διαχειριστεί κάποιος αυτή τη φάση ενώ έχει ένα μόνο πουλί για κατοικίδιο και ζει σε μια πόλη, δουλεύει και ζει μια "συνηθισμένη" ζωή κατά το μέσο όρο; Πώς θα κρατήσει το πλάσμα αυτό ευτυχισμένο μέσα στους 4 τοίχους αν το βάζει για ύπνο στις 10 το βράδυ π.χ. Που νυχτώνει για τα καλά το καλοκαίρι και ξυπνάει απο τις 4:30 το πρωί με το πρώτο χάραμα και στη διάρκεια της ημέρας η ορμονική ένταση το κάνει να γκαρίζει ασταμάτητα ή να αυτοκαταστρέφεται; Αν πρόκειται να καταλήξουμε στο ότι τελικά κακώς τα έχουμε στα σπίτια μας γενικότερα αν δεν μπορούμε να τους έχουμε κλουβί 3 μέτρα και ταίρι και για να αναπαράγονται κάθε χρόνο αλλά και να ξυπνούν και να κοιμούνται με το κανονικό φως, πάω πάσο.
 
(αλήθεια για ποια χώρα απ'ολες όσες ζουν τα κατοικίδια πουλιά;)
Στην εκάστοτε. Σε αυτή που ζει το κάθε πουλί ξεχωριστά. Αρκεί να υπάρχει μια σταθερά.

τότε εκ των πραγμάτων ερχόμαστε στην αναπαραγωγική φάση που ξυπνάει κυρίως με την αύξηση της φωτοπεριόδου και της θερμοκρασίας. Πώς προτείνεις να διαχειριστεί κάποιος αυτή τη φάση ενώ έχει ένα μόνο πουλί για κατοικίδιο και ζει σε μια πόλη, δουλεύει και ζει μια "συνηθισμένη" ζωή κατά το μέσο όρο;
Όπως και εγώ να πω; Όταν κάποιος δεν μπορεί να προσφέρει στα πουλιά αυτό που χρειάζονται, ποιος ο λόγος να έχει πουλιά; Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να δω τη λύση στο να τα στειρώνουμε χωρίς νυστέρι.

Πώς θα κρατήσει το πλάσμα αυτό ευτυχισμένο μέσα στους 4 τοίχους αν το βάζει για ύπνο στις 10 το βράδυ π.χ. Που νυχτώνει για τα καλά το καλοκαίρι και ξυπνάει απο τις 4:30 το πρωί με το πρώτο χάραμα και στη διάρκεια της ημέρας η ορμονική ένταση το κάνει να γκαρίζει ασταμάτητα ή να αυτοκαταστρέφεται;
Η διαφορά στην άποψη μας βασίζεται στο γεγονός ότι θεωρείς ευτυχία την αλλαγή στο πρόγραμμα ενώ εγώ όχι. Δεν βάζεις ένα πουλί για ύπνο. Δεν είναι δουλειά μας να διαταράσσουμε το ρολόι τους. Πρέπει να πέφτουν για ύπνο μόνα τους. Τι θα κάνεις δηλαδή αν πρέπει να λείψετε οικογενειακώς για δύο μέρες από το σπίτι; Είναι στα πλαίσια της "συνηθισμένης" ζωής των ανθρώπων και αυτό.

Αν πρόκειται να καταλήξουμε στο ότι τελικά κακώς τα έχουμε στα σπίτια μας γενικότερα αν δεν μπορούμε να τους έχουμε κλουβί 3 μέτρα και ταίρι και για να αναπαράγονται κάθε χρόνο αλλά και να ξυπνούν και να κοιμούνται με το κανονικό φως, πάω πάσο.
Όχι στο μέγεθος της υπερβολής που το αναφέρεις, αλλά ναι, λίγο-πολύ αυτό εννοώ. Διαφορετικά, ας μην λέμε τι είναι σωστό όσον αφορά τον ύπνο τους, αλλά τι είναι βολικό για μας.
 
Back
Top