Φροντίδα Πότε δίνουμε προβιοτικά και πολυβιταμίνες στα καναρίνια;

Maria Tito

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2018
Μηνύματα
154
Πόλη
Ηράκλειο
Γεια σας, επανηλθα με καινουρια απορια. 🙂

Διαβασα σε ενα θεμα εδω που λεει για την 'καραντινα' των πτηνων (σε ξεχωριστο δωματιο αν ειναι εφικτο), οπου για μερικες ημερες δινουμε προβιοτικα και πολυβιταμινες στο νερο τους (5+5 ημερες αντιστοιχα) και μετα απο 10 ημερες ξεκιναμε να τους δινουμε φρουτα-λαχανικα.

Ειδα λοιπον στο ιντερνετ ενα υδατοδιαλυτο προβιοτικο (Aviform Prolyte-C 125 gr -απο το Birdmarket) οπου λεει στις λεπτομερειες οτι δινεται και για τονωση-προληψη 1 φορα την εβδομαδα.
Η ερωτηση μου ειναι, να συνεχισω να δινω προβιοτικο και μετα το περας της 'καραντινας'?

Οσον αφορα τις πολυβιταμινες, ξεχωρισα (χωρις να εχω πειρα βεβαια) την 'BEAPHAR Mulivit 20 ml - (Birdmarket).
Το ιδιο ισχιει και για τις πολυβιταμινες; Δηλαδη χρηση 5 ημερες για την καραντινα και μετα τις σταματαμε;
Μηπως δινουμε την περιοδο πτερορροιας (στην αυγοτροφη η στο νερο;) ανα διαστηματα, κι αν ναι, καθε ποτε και ποσο δινουμε;
 
Καλησπέρα Μαρία! Για τα προβιοτικά, εγώ προσωπικά, δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνεις. 🙂

Όσον αφορά στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, πιστεύω ότι με μία πλήρη, πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, τα πτηνά είναι "καλυμμένα" από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό τους! Προτιμώ να τα τρέφω με πληθώρα λαχανικών, χορταρικών, έξτρα σπόρων κ.λπ, παρά να αγοράζω και να τους βάζω σκευάσματα στο νερό, τα οποία εν τω μεταξύ το λερώνουν, πράγμα ανεπιθύμητο. Και βλέπω ότι το ευχαριστιούνται περισσότερο να επιλέγουν και να τρέφονται με τα τρόφιμα που τους δίνω και θα καταναλώσουν όση ποσότητα κρίνουν ότι χρειάζονται! Συμπληρώματα δίνουμε, παραδείγματος χάριν ασβεστίου στα θηλυκά πτηνά, που ωοτοκούν ή ετοιμάζονται να ωοτοκήσουν!
 
Όσον αφορά στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, πιστεύω ότι με μία πλήρη, πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, τα πτηνά είναι "καλυμμένα" από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό τους!
Συμπληρώματα δίνουμε, παραδείγματος χάριν ασβεστίου στα θηλυκά πτηνά, που ωοτοκούν ή ετοιμάζονται να ωοτοκήσουν!
Έτσι μοιάζει ένας κόσμος που αναζητεί κανόνες. Γεμάτος εξαιρέσεις.
 
Εγώ στην περίοδο της καραντίνας δεν θα έδινα κάτι για να δω την πραγματική κατάσταση του πτηνού ( χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι το σωστό, απλά έτσι το σκέφτομαι εγώ).
Από εκεί και πέρα οι βιταμίνες και τα προβιοτικα είναι απαραίτητα σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως πχ μετά από ασθένεια. Αν δεν συντρέχει λόγος και εφόσον το πουλάκι ακολουθεί μια πλούσια διατροφή, γιατί να το επιβαρύνεις με επιπλέον σκευάσματα;
 
Έτσι μοιάζει ένας κόσμος που αναζητεί κανόνες. Γεμάτος εξαιρέσεις.
Δημήτρη, ουδόλως εννοούσα κάτι τέτοιο. Σαφώς και δεν υπάρχουν κανόνες στα έμβια όντα. Εγώ απλά κατέθεσα την προσωπική μου άποψη με την ελπίδα βοηθηθεί το μέλος μας! Δεν ήθελα να παρερμηνευτούν τα γραφόμενα μου.
 
Η ανασφάλεια που αισθανόμαστε καθημερινά για το αν προσφέρουμε τελικά όλα τα "απαραίτητα" για τη διαβίωση των πτηνών μας... μας οδηγεί αρκετές φορές σε υπερβολές και σε ακρότητες υπερ-χορηγίας που αντί να βελτιώσουν, βοηθήσουν και συμπληρώσουν τον οργανισμό ενός πουλιού μας οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Για να χορηγήσουμε ένα "βοηθητικό" σκεύασμα στα πουλιά θα πρέπει από κάπου να πηγάζει η αίσθηση πως απαιτείται κι όχι απλά για να είμαστε σίγουροι πως τα έχουν όλα.
για μερικες ημερες δινουμε προβιοτικα και πολυβιταμινες στο νερο τους
Η κατάσταση αλλαγής του περιβάλλοντος διαβίωσης και πιθανότατα και της συνολικής διατροφής ενός καναρινιού είναι από αυτές που δικαιολογούν τη χορήγηση και ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος αλλά και προ-βιοτικών ώστε να καλύψουμε (ίσως) κάποιες από τις ανάγκες του οργανισμού του.
Για να έχουμε όμως κάποια αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει χρονική απόσταση από την ημέρα εισόδου στο χώρο μας ενός πουλιού, με την ημέρα χορήγησης του πολυβιταμινούχου σκευάσματος και άλλο τόσο από την έναρξη χορήγησης των προβιοτικών ώστε να υπάρχει και χρόνος οργανικής ηρεμίας στον οργανισμό του πουλιού.
Συνάμα δεν το βάζουμε σε "extra" διατροφή με κάθε λογής καλούδια για να του δείξουμε πόσο "τυχερό" είναι που βρίσκεται μαζί μας γιατί δεν είναι απαραίτητο και κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλό.
ΤΟ σοφότερο που έχουμε να κάνουμε όταν θα πάρουμε ένα πτηνό (ή ένα ζώο) να ζητήσουμε λίγο από την τροφή που έτρωγε καθώς και αναλυτικές οδηγίες για το τι υπήρχε στο κλουβί του, ώστε να υιοθετήσουμε μαζί με το πουλί και την διατροφή του.
Σαφώς και δεν υπάρχουν κανόνες στα έμβια όντα.
Ασφαλώς και δεν μπορούν οι κανόνες να μπουν στα έμβια όντα, αλλά εμάς τους ανθρώπους μας βολεύει πολύ και προσπαθούμε να ομαδοποιήσουμε κάποιες καταστάσεις προσφέροντας κατά το δοκούν αυτά που εμείς πιστεύουμε πως κατά περίπτωση χρειάζονται.
Όταν μάλιστα μέσα από πολλών δεκαετιών δοκιμές πεισθούμε για την ορθότητα αυτής της κίνησης και εφόσον θέλουμε γενικά την "πρόοδο" τα προτείνουμε ως λύσεις και σε νεότερους ως προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων.
Αν με στοιχεία αποδειχτεί αυτό λάθος μπορούμε άνετα να αναθεωρήσουμε ως προς το σωστό. Αλλά με στοιχεία κι όχι γιατί ξύπνησε κάποιος ένα πρωί και φώναξε "εὕρηκα" χωρίς να παραθέτει τις απαραίτητες λεπτομέρειες ενημέρωσης.
Μέχρι τότε όμως κάποια πράγματα. μοιραία ακολουθούν τη εξέλιξη για ασφάλεια. "χάριν κανόνος".
 
Δημήτρη, ουδόλως εννοούσα κάτι τέτοιο. Σαφώς και δεν υπάρχουν κανόνες στα έμβια όντα. Εγώ απλά κατέθεσα την προσωπική μου άποψη με την ελπίδα βοηθηθεί το μέλος μας! Δεν ήθελα να παρερμηνευτούν τα γραφόμενα μου.
Δεν κατάλαβα ακριβώς τι κατάλαβες ότι κατάλαβα οτι εννοούσες. Εγώ σημείωσα απλά την αντίφαση.
Ό,τι μπορεί να μας ωθήσει στο να δώσουμε ασβέστιο, μπορεί να το κάνει και με οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
 
Παιδια, κατ' αρχην ευχαριστω για τις απαντησεις σας, η απορια μου βασιστηκε στο αρθρο που διαβασα εδω για την καραντηνα των πτηνων.

Δεν εχω παρει ακομη πουλακια, ουτε τα παρελκομενα τους, ειμαι τελειως ασχετη και προς το παρον μαθαινω τα βασικα που χρειαζονται τα καναρινια για να ειμαι (οσο γινεται) ετοιμη, για μια ισορροπημενη και σωστη φροντιδα των πτηνων μου, οταν τα παρω (το επομενο φθινοπωρο).
Οποτε, αν σας φαινονται υπερβολικες καποιες ερωτησεις μου, ειναι γιατι θελω να ξερω απο πριν τι να αποφυγω και τι να κανω και κραταω σημειωσεις σαν τον φυτουκλα της ταξης, 😀 😛
 
Πότε δίνουμε προβιοτικά και πολυβιταμίνες στα καναρίνια;

Στο ερώτημα του τίτλου σου απαντω... Μετά από χορήγηση κάποιου φαρμάκου και μετά από οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Και ο λόγος για να επανέλθει ο οργανισμός σε ισορροπία μετά από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Όσων αφορά τη χορήγηση κατα τη περίοδο της καραντίνας, ο λόγος είναι για να τονωθεί το πουλάκι και περισσότερο να λειτουργήσει ως αντιστρες. Γιατί με την αλλαγή περιβάλλοντος και συνθηκών,το στρες είναι μεγάλο και καταστροφικό για την υγεία των πουλιών. Σε ενα στρεσαρισμένο πουλί η άμυνα του οργανισμού πέφτει και οι πιθανότητες να παρουσιάσεις θέματα υγείας είναι περισσότερες, σε συνδυασμό με το νέο μικροβιακό περιβάλλον που μπαίνει, οι πιθανότητες αυξάνονται περισσότερο. Γι αυτό λοιπόν προτείνεται η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών κατά τη καραντίνα.Αν βέβαια ακολουθήσουμε σωστά τη διαδικασία απόκτησης ενός νέου πουλιού και το φέρουμε ομαλά στο νέο του περιβάλλον τα σκευάσματα ίσως δεν είναι απαραίτητα. Να πάρουμε ένα πουλί δηλαδή από έμπιστό άνθρωπο, να μάθουμε για τις συνήθειες του και τη διατροφή και να τη συνεχίσουμε κι εμείς στο δικό μας περιβάλλον ώστε οι αλλαγές να μην είναι τεράστιες, άρα και το στρες λιγότερο.
Εγώ σκευάσματα τέτοιου τύπου χρησιμοποιώ μόνο τη περίοδο των εκθέσεων ως αντιστρες και για τόνωση των πουλιών και όχι τον υπόλοιπο χρόνο, γιατί όλα τα απαραίτητα τα παίρνουν από τη διατροφή τους.
 
Απλα Μαρια να εχεις υπ'οψιν σου οτι η τεραστια ηλεκτρονικη βιβλιοθηκη του PB δεν βρισκει παντα εφαρμογη σε ολους μας ή σε ολα τα πουλακια γιατι πολλες φορες αναφερεται σε ειδικες ή εξειδικευμένες καταστάσεις.

Γενικα το αναφερω και οχι αποκλειστικα για τις βιταμινες κτλ.
 
Ok, Αντωνη, καταλαβα, και οσο διαβαζω περισσοτερα απο εδω, καταλαβαινω περισσοτερο αυτο που λες.
Απλα ειμαι τελειως ασχετη και γι' αυτο εχω τοσες πολλες και 'υπερβολικες' αποριες.
Αλλα εχω μαθει σπουδαια πραγματα απο το PB και απο τα αρθρα αλλα και απο τα σχολια - απαντησεις των μελων, οποτε, ευχαριστω πολυ ολους σας!
 
Back
Top