Αναπαραγωγή Πότε δίνουμε φρούτα και χορταρικά σε νεοσσούς;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kostasb
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kostasb

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2009
Μηνύματα
246
Πόλη
Αθήνα
Επειδη οι αποψεις ορισμενων εκτροφεων ψιλο διαφερουν θα ηθελα και τις δικες σας γνωμες-συμβουλες για τον καταλληλοτερο χρονο που μπορουμε να δωσουμε φρουτα και λαχανικα καθως και πολυβιταμινη στους νεοσσους μας απο την στιγμη που θα ερθουν στην ζωη.
 
Μέχρι τώρα πότε έδινες φρούτα και λαχανικά στους νεοσσούς;
Η πολυβιταμίνη επίσης σε τι μορφή και σε ποιο χρόνο έμπαινε στη διατροφή τους;
 
Μόλις κλείσει και ο πιο μικρός νεοσσός τις 7 μέρες ζωής μπορείς να δώσεις μήλο. Όταν ο πιο μικρός κλείσει 10 μέρες ζωής δίνεις άφοβα (με μέτρο πάντα, και πάντα πλυμένα και καλά στεγνωμένα) και άλλα λαχανικά που θα τους δώσουν πολλές βιταμίνες για να μεγαλώσουν και να γίνου υγιή καναρινάκια! Θεωρώ πως με τα φρούτα τα λαχανικά (μετά την 10η μέρα όπως είπα) με την καθημερινή αυγοτροφή (σπιτική ή συσκευασμένη) που τρώνε από τότε που γεννήθηκαν και με το τάισμα των γονιών τους. εγώ προσωπικά θεωρώ περιττές τις βιταμίνες στο νεράκι..
 
Μετα απο ενασχοληση υστερα απο αρκετα χρονια με τα καναρινια (π. Ι. Προ ιντερνετ εποχη)😛 οπου τοτε δεν υπηρχαν οι απαραιτητες γνωσεις, εβαζα μηλο και πρασιναδα απο την πρωτη μερα. Ειχα απωλειες σε ορισμενες περιπτωσεις σε αλλες οχι. Πολυβιταμινη δεν εχω ξανα χρησημοποιησει ποτε. Ρωταω για να γινει ενα ξεκινημα κατω απο σωστες βασεις οσο αναφορα τα βασικα που ομως οι λεπτομερειες τους ισως κρινουν την ολη εκβαση και επιτυχια η οχι της αναπαραγωγης.
 
Κώστα η χρήση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή των πτηνών (μικρά ή μεγάλα) μας είναι εκτός από καλή και απαραίτητη.
Ο χρόνος που θα δοθεί κάθε μορφή τέτοιας τροφής καθώς και η ποσότητα, ποικίλη και εξαρτάται απόλυτα από την εικόνα των "απορριμάτων" (κουτσουλιές), των νεοσσών.
Οι νεοσσοί όπως και ο άνθρωπος δεν ξεκινούν με πλήρως ανεπτυγμένο εντερικό σύστημα. Ίσως για πιο σωστό όρο να πρέπει να πω, πως δεν είναι έτοιμο να δεχτεί όλες τις τροφές. Ούτε νομίζω πως μπορεί να γίνει κανόνας η χρήση π.χ. μήλου στις τάδε μέρες.
Και εξηγώ... αν η μητέρα ταΐζει μόνο μήλο, τα πτηνά αυτά θα ταλαιπωρηθούν και ίσως μείνουν εκτροφικά "πίσω". Εδώ υπάρχει μα σχετική συζήτηση Ποια η διατροφή των νεοσσών όταν βρίσκονται στη φωλιά; | PetBirds
Ο προβληματισμός σου... έχει δώσει "τροφή" για συζητήσεις" και πολλά άρθρα στο παρελθόν. Κάποια από αυτά νομίζω πως πρέπει να τα διαβάσεις και ξέρω πως θα το κάνεις γιατί ενδιαφέρεσαι. Ενδεικτικά μπορείς να δεις εδώ, Σωστή διατροφή πουλιών σημαίνει υγιή πουλιά | PetBirds εδώ Διατροφή νεοσσών | PetBirds και εδώ Αβγοτροφή την περίοδο αναπαραγωγής | PetBirds
Συμερασματικά να πούμε πως όποτε και να προσφέρουμε στα πουλιά τέτοιες τροφές οφείλουμε να παρακολουθούμε (ακόμη περισσότερο) και την εξέλιξη...
Πάντως σε γενικά η ισορροπημένη σε ποικιλία, θερμίδες, πρωτεΐνες και όλα τα απαραίτητα διατροφή, διασφαλίζει την μελλοντική καλή υγεία των πτηνών μας.
Για τις πολυβισταμίνες υπάρχουν περίοδοι όπως ο απογαλακτισμός ή η πτερόρροια που ίσως χαρακτηριστεί η χρήση τους επιβεβλημένη, μια και οι ανάγκες τους είναι πολύ μεγαλύτερες. Και πάλι όμως κριτήριο είναι η εικόνα που έχει μπροστά του ο εκτροφέας βλέποντας το κοπάδι του. Σχετικό με τα συμπληρώματα είναι ένα εξαιρετικό άρθρο που σου συνιστώ επίσης να διαβάσεις Συμπληρώματα Βιταμινών και Μετάλλων για πτηνά | PetBirds
Καλή ανάγνωση και περιμένουμε ερωτήσεις και παρατηρήσεις... Ακόμη και στους καλά γνωρίζοντες αυτές οι συζητήσεις φέρνουν στην επιφάνεια μισο-ξεχασμένα θέματα... και αυτό είναι πολύ καλό.
 
Ακόμη και στους καλά γνωρίζοντες αυτές οι συζητήσεις φέρνουν στην επιφάνεια μισο-ξεχασμένα θέματα... και αυτό είναι πολύ καλό.
Oμοιως και αυτες οι απαντησεις ειναι τροφη για σκεψη και αποφυγη τετριμενων οδηγιων! Σε ευχαριστω ακομα μια φορα.
 
Κώστα, από την 7η έως τη 10η μέρα ξεκινάς χόρτα και λαχανικά με μέτρο (ότι σου έγραψε η Αλίκη). Εγώ δίνω μήλο από την 5η μέρα και μετά.
Χορήγηση κάθε 3η μέρα - δύο δε δίνεις την 3η βάζεις (εκτός καλοκαιρινής περιόδου που μπορείς και συχνότερα). Αν βάλεις μπρόκολο - ανεξαρτήτως εποχής- μπορείς και μέρα παρά μέρα αλλά όχι μεγάλες ποσότητες.
Τις πρώτες μέρες της ζωής τους μέχρι το μήνα, προσπάθησε να βάζεις (πάλι με μέτρο) chia η ηλιόσπορο μικρό (όχι αποφλοιωμένο).
Γιάννη θεωρητικά έχεις δίκιο... Πρακτικά, νομίζω ότι ψειρίζουμε τη μαϊμού.. Η υδαρή κουτσουλιά δεν είναι διάρροια. Το παν μέτρο άριστον είναι και δω η ''μαγική'' συνταγή.
 
Συμφωνώ μαζί σου @Paianas.
Γι' αυτό άλλωστε δε μίλησα καθόλου για διάρροια.
Απλά σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς τροφοδοτούν μόνο με μήλο για δικούς τους λόγους στερώντας από τα μικρά τα απαραίτητα.
Ένας οπτικός έλεγχος στη φωλιά των μικρών θα βοηθήσει να φανταστούμε την εικόνα της διατροφής τους, πάντα στο περίπου.
 
Back
Top