Διατροφή Πότε δίνουμε D3 στις καρδερίνες;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης leon1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
ποτε δινουμε D3 στις καρδερινες;


Αναλογα με το σκευασμα που εχεις, ακολουθεις τις οδηγιες.
Σε εσψτερικη εκτροφη καθόλη την διαρκεια του χρονου.
 
Την δινω μεσω των Omni-Vit και Ferti-Vit.
Ξεκιναω με μια βαση 2 φορες την εβδομαδα και επικουρικα συμβουλευομαι το προγραμμα που προτεινει η Oropharma.

O λογος που χορηγω ειναι λογω εσωτερικης εκτροφης.
 
Ο μηχανισμός που προσπαθούμε να διεγείρουμε με τη χορήγηση της d3 μήπως όμως ατονεί ή αναστέλλει τη λειτουργία του με την τόσο τακτική χορήγηση στα πουλιά;
Θέλω να πω δηλαδή.. μήπως προτείνουμε κάτι που τελικά κάνει κακό στα πουλιά, γιατί αυτό
λογω εσωτερικης εκτροφης.
δεν ξέρω πόσο μπορεί να στέκει ως αιτιολόγηση;

Αν δηλαδή οι εσωτερικές συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες και γίνεται απαραίτητη η d3 μήπως θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία να τις δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες ώστε τα σκευάσματα να αραιώσουν ή να περιοριστούν;
 
Μιας και μας δινεται η ευκαιρια, επιγραματικα να αναφερουμε οτι η D3 βιταμινη ειναι απαραιτητη στους ζωντες οργανισμους ωστε να γινεται σωστη απορροφηση του ασβεστιου.

Xoνδρικα αυτο που συμβαινει με 2 λογια ειναι η μετατροπη της χοληστερολης σε D3 βιταμινη μεσω μιας διαδικασιας που συμμετεχει το ηλιακο φως, η θερμοκρασια και οι ορμονες.


Νομιζω απο την στιγμη που δεν διενεργούμε αιματολογικες εξετασεις στα πτηνα, βασιζουμε τα οποια συμπερασματα σε εκτιμησεις.

Mε βαση την λογικη και τις πληροφοριες απο τις κατασκευαστριες εταιρείες των ειδικων UV λαμπτηρων ισχυουν τα εξης.
Οι λαμπτηρες UV πρεπει να αντικαθιστανται ανα 6 μηνες, γιατι σε αλλη περιπτωση τζαμπα καει η λαμπα.
Το κυλινδρικο τους σχημα και η διάχυση του φωτος απαιτουν ατομικο κατοπτρο σε καθε λαμπα ωστε να διαχεονται στοχευμενα το φως και κατ'επεκτασιν οι UV.

H καθε λαμπα μας δινει 12% UVA και 2.4% UVB, αλλα το πόσο απο αυτο το ποσοστο φτανει και απορροφαται απο τα πτηνα ειναι αγνωστο για τους λογους που αναφερω πιο πανω (κατοπτρα) αλλα εχει επισης να κανει και με την σωστη τοποθετηση τους σε σχεση με τους κλωβους.

Ολα τα παραπανω ισχυουν για τις λαμπες που κατασκευαζονται ειδικα γι αυτο το σκοπο και οχι για τους κοινους λαμπτηρες φθορισμου που παραγουν UV, για το λογο οτι στους κοινους λαμπτηρες δεν χρησιμοποιουνται τα ιδια φωσφοριζοντα στοιχεια.

Με αυτο ως δεδομενο, θα πρεπει να παμε στις ειδικες UV λαμπες και αντικατασταση ανα 6 μηνες με κοστος υπερογκο, απαγορευτικο για τα δεδομενα μας.

Εναλλακτικα ή θα παμε σε κοινους λαμπτηρες φθορισμου, με αγνωστα ουσιαστικα δεδομενα μιας και δεν εχουμε μετρησεις για την χρηση που συζηταμε εδω, ειτε θα παμε σε συμπληρωματα διατροφης παιρνοντας ως "δεδομενο" οτι αυτα που γραφουν στην εττικετα τους αντιστοιχουν στην πραγματικοτητα.


Η δικη μου περιπτωση ειναι μια win-win κατασταση απο την αποψη οτι ναι μεν δεν εχω τον ηλιο direct πανω στους κλωβους με την διαφορα οτι οι αχτιδες του ηλιου μπαινουν στην εκτροφη αλλα φυσικα δεν μπορω να γνωριΖω ποσο καλα "δουλευει" η διαθλαση τους.
Για αυτο τον λογο και δινω την D3 μεσω πολυβιταμινης και οχι σε ξεχωριστο σκευασμα που θα ηταν ενδεχομενως σε μεγαλυτερη περιεκτικοτητα.
Απο την εμπειρια που εχουμε και απο τα αντιστοιχα συμπληρωματα που προοριζονται για ανθρωπινη καταναλωση, με συνετη χρηση και βαση τις οδηγιες του κατασκευαστη δεν θα πρεπει να υπαρχουν αρνητικα αποτελεσματα οπως τοξικωσεις απο μη υδατοδιαλυτες βιταμινες και στοιχεια.

Αυτο ειναι περιληπτικά η λογικη και το πλανο που ακολουθω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
εγω τα κλουβια μου τα εχω στο εισογειο του σπιτιου μου μπροστα απο ενα μεγαλο παραθυρο το οποιο ειναι φατσα στον ηλιο, με τα σημερινα δεδομενα 8 ωρες βλεπουν ηλιο, πρεπει να δωσω D3?
 
Προσωπικά δεν δίνω D3 και λοιπά σκευάσματα για την αναπαραγωγή εδώ και χρόνια, έχω βέβαια τα πουλιά σε μπαλκόνι και αφού σηκώσω την τέντα για καμιά ώρα (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο ήλιος) απολαμβάνουν τον ήλιο μετά την κατεβάζω ώστε να υπάρχει αρκετό φως αλλά να μην τα χτυπάει ο ήλιος.
 
Back
Top