Αναπαραγωγή Πότε ξεκινά τελικά η αναπαραγωγική περίοδος;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Petran
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Petran

PB Member
Εγγραφή
22 Ιουν 2006
Μηνύματα
109
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Kαλησπέρα σε όλους,
αναρωτιέμαι το εξής: όλα τα άρθρα και όλοι γενικά μιλάνε για την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου ότι είναι αρχές Μαρτίου. Βλέπω όμως μέσα από το forum ότι πολλοί ήδη έχουν βγάλει μικρά.
Τελικά τι ισχύει;

Γιατί εγώ είμαι στη φάση που κάνω ένα ένα τα βήματα, δηλ. Βιτ. Ε, Ασβέστιο, Αυγοτροφή κτλ κτλ, ώστε να είναι τα πουλιά μου έτοιμα για αρχές Μαρτίου. Νομίζω πως αυτό είναι το σωστό!

Κάνω κάτι λάθος; Θα με ενδιέφερε να μάθω τις απόψεις σας.

Ευχαριστώ.
 
Φιλέ Πετρο τα πουλακια αρχιζον και ζευγαρωνουν αρχες μαρτη με μεσα μαρτη που μεγαλονει και η ημερα! Τωρα οσων αφορα τα ποστ που βλεπεις οτι εχουνε βγαλει πουλακια ειναι γιατι τα εχουν μεσα σε ενα δοματιο η στο σπιτι οπου ειναι ελενχομενει η θερμοκρασια η υγρασια και ο φωτισμος, δηλαδη με τεχνιτα μεσα μεγαλωνουμε το ημερισο φως στο δοματιο κραταμε σταθερη την θερμοκρασια και την υγρασια
 
Κατάλαβα...
είναι καλό όμως αυτό;

Δεν είναι κουραστικό για την κανάρα άμα την βάλει κάποιος να γεννάει μέχρι Αύγουστο;
Το λέω γιατί ο αδερφός μου έβαλε την κανάρα του συνεχόμενα πέρυσι και γέννησε όσες φορές ήθελε, και τώρα μετά από τόσο καιρό το πουλί είναι ακόμα σε άθλια κατάσταση. Μαδημένο κτλ. κτλ.
 
:)Petran ακριβώς και εγώ αυτό κάνω, βιταμίνες ασβέστιο αυγουλάκι και όλα τα σχετικά.
Αλεξια
 
Φιλέ Πετρο τα πουλακια αρχιζον και ζευγαρωνουν αρχες μαρτη με μεσα μαρτη που μεγαλονει και η ημερα! Τωρα οσων αφορα τα ποστ που βλεπεις οτι εχουνε βγαλει πουλακια ειναι γιατι τα εχουν μεσα σε ενα δοματιο η στο σπιτι οπου ειναι ελενχομενει η θερμοκρασια η υγρασια και ο φωτισμος, δηλαδη με τεχνιτα μεσα μεγαλωνουμε το ημερισο φως στο δοματιο κραταμε σταθερη την θερμοκρασια και την υγρασια
ακριβως, μιλαμε για αναπαραγωγη σε εσωτερικο χωρο με ελεγχομενες συνθηκες 😉
 
οτανδεν υπάρχουν οι ελεγχόμενες συνθήκες πότε πρέπει να ζευγαρώνουνε;
Αλεξία
 
Και εγω αυτη την απορια εχω γιατι να χρησιμοποιουμε τεχνητα μεσα για να βγαλουμε μικρα 1-1,5 μηνα πιο μπροστα αφου ετσι και αλλιως απο καθε πουλι θα εχουμε 2 το πολυ 3 γεννες, εγω προσωπικα ξεκινω το Φευρουαριο πλουσια τροφη και ολα τα απαραιτητα για καλη προετοιμασια και απο 15 μαρτιου και μετα ξεκινω την αναπαραγωγη, προσωπικα πιστευω οτι ειναι η καλυτερη εποχη.
 
Εγω εχω αρχισει την αναπαραγωγη απο τελος ιανουαριου και θα κρατησει μεχρι το αργοτερο αρχες ιουνιου εχοντας 2-3 γεννες καθε ζευγαρι. Οταν αρχιζουν οι ζεστες τα πουλια θα βρισκονται ηδη σε κλουβες πτησης.
 
Δεν είναι κουραστικό για την κανάρα άμα την βάλει κάποιος να γεννάει μέχρι Αύγουστο;

Λάβε υπόψη σου ότι το καλοκαίρι έχουμε πτερόρροια, οπότε θα πρέπει να έχουν τελειώσει οι γέννες πριν την αρχή της περιόδου αλλαγής πτερώματος.
 
Καλημέρα.
Υπάρχει διαφορά από αναπαραγωγή σε εσωτερικό χώρο, απ' ότι σε εξωτερικό.
Υπάρχει διαφορά επίσης στο τί θέλει να επιτύχει ο καθένας μας.
Η βασικότερη διαφορά όμως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, καθώς και ο χώρος αυτός καθ' εαυτός, και ο προσανατολισμός του στον ορίζοντα.
Τι εννοώ.
Όσοι έχουν τα πουλάκια τους σε εξωτερικούς χώρους ή ημιυπαίθριους, κλπ, λογικά πρέπει να περιμένουν την άνοιξη, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να προσέχουν τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και γενικά τις απότομες κλιματολογικές αλλαγές.
Όσοι έχουν εσωτερικό χώρο πρωταρχικό λόγο και ρόλο παίζουν οι συνθήκες με τις οποίες διαχειρίζεται ο καθένας ξεχωριστά, την εκτροφή του. Είτε αφορά ένα ζευγάρι, είτε περισσότερα.
Άλλοι χρησιμοποιούν τεχνητό φωτισμό, αύξηση του σταδιακά, όπως και της θερμοκρασίας, και ελεγχόμενης υγρασίας.
Ό χώρος όμως του καθενός μας, όπως προανέφερα, έρχεται και σε άμεση σχέση με το πού είναι προσανατολισμένος.
Δηλαδή, εγώ έχω μεν τα πουλιά σε εσωτερικό χώρο, 20 τ. Μ., αλλά δεν χρησιμοποιώ τεχνητό φωτισμό γιατί η μία πλευρά του εκτροφείου μου, είναι τζαμαρία με στόρια, 15 τ. Μ. Έχω και κλιματιστικό και υγραντήρες.
Ο προσωπικός μου τώρα λόγος που έχω ξεκινήσει προετοιμασία από το τέλος Δεκεμβρίου, είναι γιατί η τζαμαρία έχει ανατολική θέση, νοτιοανατολική και έχει σαν αποτέλεσμα, ο ήλιος να θερμαίνει υπερβολικά τον χώρο, αλλά επίσης να ρίχνει και τα απαιτούμενα επίπεδα σχετικής υγρασίας.
Γι αυτό και τα πουλιά που έχω "έρχονται" πιό γρήγορα στις ορμές τους.
Από την άλλη όμως αν αναλογιστείς ότι από μέσα Μάρτη και πολύ λέω, τα κλιματιστικά δουλεύουν στην ψύξη, για να κατέβει η θερμοκρασία από τους 30+ βαθμούς,
πρέπει να έχω κατά το τέλος Απριλίου, βία αρχές Μαίου, τελειώσει με την αναπαραγωγή, γιατί είναι πολύ επίπονο για τα πουλιά να αναθρέφουν νεοσσούς κατά τον Ιούνιο, όσο κι αν το κλιματιστικό λειτουργεί. Και με επόμενη περίοδο στη ζωή τους την φάση της πτερόρροιας. Με το κλιματιστικό ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο η μέση θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί!
Άρα η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν στα ίδια τα πουλιά, είτε τεχνητά, είτε φυσικά.
Αρκεί να έχουν όμως, την απόλυτη θα έλεγα, βοήθεια από μέρους μας, σε ότι έχει σχέση με την τροφή και την καθαριότητα του χώρου τους.
Φιλικά,
 
Back
Top