Ασθένειες Πώς γίνεται η διάγνωση μικροβίου που μολύνει τη ρινική κοιλότητα ενός παπαγάλου;

ioannistsakl

PB New Member
Εγγραφή
22 Νοε 2021
Μηνύματα
8
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Παιδιά βοηθήστε με λίγο γιατί με τόσους απατεώνες αναίσθητους γιατρούς δε μπορεί να βασιστεί κάνεις σε αυτούς.

Συμπτώματα:
Το κοκατιλ μου έχει μυξες και βρεγμένα φτερά κοντά στα μάτια και στη μύτη.
Λιθαργία , δε κελαηδαει.
Όλα δείχνουν στο ότι έχει λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας.
Ο γιατρός λέει ότι δε έχει περάσει στα πνευμόνια


Ιστορικό:
Οσο αφορά το πεπτικό έχει γίνει καλλιέργεια αερόβια αναερόβια για βακτήρια και παρασιτολογικη και όλες είναι αρνητικές.

Ο γιατρός πήρε δείγμα από το στόμα του πουλιού και λέει πως δε βρήκε κάποιο μικρόβιο.
Έδωσε Doxycycline 7μερες 50mg
Ivermectin
Και κάτι εισπνοές (δε γνωρίζω το φάρμακο προς το παρόν)

Και ρωτώ

Πώς γίνεται η διάγνωση του μικροοργανισμού σε λοιμώξεις αναπνευστικού ώστε να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για μύκητα η βακτήριο;
(Ξέρω ότι κάποιος θα πει για αλλεργίες αλλά πρώτα θέλω να εξασφαλισω ότι το πουλί δε πάσχει από λοίμωξη)
 
Σε ποιον γιατρό πήγες; Επιτρέπεται να αναφέρεις το όνομά του.
Για να μην πιθανολογούμε, καλύτερα να πάρεις τηλέφωνο το εργαστήριο στην Κομοτηνή (αναλόγως τι θα σου πουν, μπορείς να στείλεις και δείγματα, και να γίνει διάγνωση και να σου προτείνουν και θεραπεία).
 
Δε ξέρω αν μπορώ να πω ονόματα δημόσια ύστερα από τη δήλωση μου περί απατεώνων.ευχαριστω
Όπως και νά 'χει το ζήτημα, υπάρχουν σελίδες για κάποιους γιατρούς στον παρακάτω σύνδεσμο, στις οποίες μπορείς να ανατρέξεις και να διαβάσεις κριτικές / σχολιασμούς μελών ή / και εν ευθέτω χρόνω να γράψεις κι εσύ.
 
@ioannistsakl το δείγμα παίρνεται με ειδικό στυλεό και από εκεί γίνεται η εξέταση. Πάρε όμως αν θέλεις ένα τηλέφωνο στην Κομοτηνή και ενημέρωσε μας και εμάς.

Περαστικά εύχομαι.
 
Ρε παιδιά το πήγα στο ΑΠΘ και χωρίς να πάρουν κάποιο δείγμα από το φάρυγγα ώστε να το πάω για αναλυση μου δίνουν Baytril. Είναι σοβαρά αυτά τα πράματα;
Χωρίς καμία ανάλυση ξαφνικά υποθέτουμε ότι είναι βακτήριο και ότι θα καθαρίσει με Baytril?? δηλαδή θα πάρουμε όλα τα αντιβιοτικά σβαρνα ?
 
Θεωρητικά, ιατρική γνωμάτευση μπορεί να βγει και μετά από κλινική εξέταση. Δεν είναι απαραίτητες πάντα οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Χωρίς καμία ανάλυση ξαφνικά υποθέτουμε ότι είναι βακτήριο και ότι θα καθαρίσει με Baytril?? δηλαδή θα πάρουμε όλα τα αντιβιοτικά σβαρνα ?
Δυστυχώς, πολλές φορές η συνταγή είναι ίδια, ακόμη και χωρίς εξέταση. Aviomycine, Pulmosan από γιατρό που ασχολείται με πτηνά συντροφιάς, Baytril, Baycox από αυτούς που ασχολούνται με παραγωγικά πτηνά και εσχάτως μπήκαν στο παιχνίδι και τα Trichomonex, Teniazine, Nystamysyn. Αν ζήσει το πουλάκι ως το τέλος, κάτι από αυτά θα την πετύχει την ασθένεια.
 
Γιατί δε γίνεται ταυτοποίηση τους μικροοργανισμού ; Μπορεί να μου το εξηγήσει κανείς αυτό;
 
Γιατί πρέπει καταρχάς να διαπιστωθεί ότι υπάρχει ασθένεια και ότι αυτή οφείλεται σε κάποιο μικροοργανισμό. Αν γίνει αυτό, εξαρτάται από το γιατρό αν θα ενεργήσει με βάση την επιστημονική του εκτίμηση και εμπειρία ή αν θα προχωρήσει και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν πηγαίνουμε στο γιατρό είναι δική του δουλειά πώς θα θεραπεύσει το πτηνό. Πολλές φορές μπορεί να θεωρεί με βάση την κλινική εικόνα ότι οι εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες. Θα κριθεί λοιπόν από το αποτέλεσμα.

Βέβαια, υπάρχει και το κομμάτι που αφορά τη δυσκολία να γίνουν εξετάσεις λόγω του μικρού αριθμού εργαστηρίων. Επίσης, είναι το κόστος. Δυστυχώς, επικρατεί η αντίληψη ότι δεν αξίζει θα γίνουν έξοδα 50-60 ευρώ για ένα πουλάκι που κοστίζει 30 ευρώ.
 
Παιδιά τους ζητάω να κάνω εργαστηριακές εξετάσεις και μου λένε όχι.. Σήμερα τους ζήτησα να πάρουν δείγμα από το φάρυγγα και μου λένε δε χρειάζεται. Άμα πεθάνει το πουλί κρίμα που δεν έχουν συνέπειες από τον νόμο . Η ίσως έχουν και δε το γνωρίζουμε
 
Ιωάννη, δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας γιατρός στον κόσμο που να του πεις τι θέλεις να κάνει και να το κάνει. 🙂 Στο γιατρό πηγαίνουμε για να θεραπεύσει ένα πουλάκι. Ή τον εμπιστευόμαστε ή όχι. Αν τον εμπιστευόμαστε είναι δική του δουλειά το πώς θα το κάνει.

Ο λόγος που σου προτείναμε εξαρχής το εργαστήριο της Κομοτηνής είναι διότι δέχεται να κάνει εξετάσεις σε ιδιώτες. Επικοινωνείς λοιπόν απευθείας μαζί τους, τους λες τι θέλεις να κάνεις και το κάνουν.
 
@ioannistsakl, καταλαβαίνω πλήρως το σκεπτικό σου, αλλά συχνά στην εξάσκηση της ιατρικής δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλες οι ιατρικές εξετάσεις. Για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος έχει λοίμωξη αναπνευστικού, τον ακροάζεται ο γιατρός και δίνει αντιβίωση. Δεν παίρνει με άλλα λόγια επίχρισμα από τον λάρυγγα (φλέματα) για να τα δώσει για καλλιέργεια, να δει ποιο μικρόβιο, σε ποια αντιβίωση είναι ευαίσθητο κλπ. Άλλο παράδειγμα είναι οι ουρολοιμώξεις. Όταν υπάρχουν τα συμπτώματα ήδη, ζητούν οι γιατροί συνήθως καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, παρόλα αυτά έχουν ήδη συνταγογραφήσει την αντιβίωση που θεωρούν ότι θα είναι αποτελεσματική και αν οι εξετάσεις δείξουν ανθεκτικό μικροοργανισμό σε αυτό το φάρμακο, τότε την αλλάζουν στην πορεία, δεν αφήνουν δλδ τον ασθενή "ακάλυπτο" για 2-3 24ωρα έως να βγει το αποτέλεσμα του αντιβιογράμματος. Τέλος να σου πω ότι το επίχρισμα από το ρουθούνι, σε καλλιέργεια, θα μπορούσε να μπερδέψει τα πράγματα καθώς δυνητικά είναι δυνατό να επιμολυνθεί από άλλα παθογόνα, είτε κατά τη δειγματοληψία (π.χ. από τη φυσιολογική χλωρίδα στην επιφάνεια του ράμφους) είτε κατά την ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι έχεις άδικο καθώς οι αντιβιώσεις "καίγονται" αν τις παίρνει κάποιος χωρίς να τις χρειάζεται, άσε που ενδεχομένως να δημιουργήσουν στελέχη ανθεκτικά σε αυτές. Σε γενικές γραμμές πάντως σκέψου ότι και οι γιατροί συχνά ακολουθούν ένα μοτίβο σχέσης κόστους - οφέλους υπό την έννοια ότι προσπαθούν να έχει ο ασθενής το ελάχιστο κόστος (αναφορικά με την υγεία, την ευζωία, τον χρόνο αντιμετώπισης, το οικονομικό κομμάτι) με το μέγιστο όφελος
 
@ianos το πρόβλημα μου είναι ότι μόλις έφερα το πουλί κατευθείαν υπέθεσαν ότι είναι βακτήριο και δώσαν αντιβίωση ενώ τους είπα ότι έδωσα doxycycline . Γιατί υπάρχει τόσο άρνηση στο ότι μπορεί να είναι μύκητας. Ταλαιπωρείται το πουλί ήδη 5 μήνες και σταδιακά χειροτερεύει.Δε το πήγα στο κτηνίατρο στα τελευταία χειροτερα του... Ενήργησα εγκαίρως , το ζήτημα είναι οτι ούτε τόσο καιρός δε φτάνει για να του βγάλουν μια καταραμμένη διάγνωση.Τοσο άχρηστοι είναι?!
Θα δώσω το Baytril τώρα που μου προτάθηκε από το ΑΠΘ αλλά αν δε δουλέψει και αυτό θα μου δώσουν παλι αντιβίωση αναρωτιέμαι.
 
Μα πριν του δώσεις κάποιο φάρμακο, επικοινώνησε με το εργαστήριο της Κομοτηνής να σου πούνε τι μπορούν να κάνουν...
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Back
Top