Αναπαραγωγή Πώς θα αποφύγω την αναπαραγωγή;

Bob+Fatme

PB New Member
Εγγραφή
25 Ιαν 2018
Μηνύματα
78
Την καλησπέρα μου.

Λίγο διαφορετική η ερώτηση αυτή τη φορά. Σύντομα, θα λείψω σχεδόν για τρεις βδομάδες από το σπίτι και δε θα μπορώ να υποστηρίξω μία πιθανή αναπαραγωγή. Θα έρχεται άνθρωπος κάθε 2 μέρες στο σπίτι για να αλλάζει νερό και σπόρους. Αλλά δεν του τό χω να υποστηρίξει και διαδικασία αναπαραγωγής.

Οπότε τι κάνω; θα προτιμούσα να τα αφήσω μαζί στο μεγάλο κλουβί μέσα στο σπίτι για να είναι άνετα. Αρκεί απλώς να μην ξαναβάλω νήμα και φωλιά; Ή θα πρέπει να τα χωρίσω γι αυτό το διάστημα;

Ο Μπομπ έχει ήδη αρχίσει να κελαηδάει στο φουλ και η Φατμέ τριγυρνάει με νήμα από το πανί που τσιμπάει μόνη της...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Πρέπει να είναι χωριστά όταν δεν σκοπεύεις να προχωρήσεις στην αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή είναι ο μόνος λόγος που βάζουμε τα καναρίνια μαζί, καθώς δεν έχουν την ίδια ανάγκη συντροφικότητας με αυτήν που έχουν πολλά είδη παπαγάλων για παράδειγμα.
 
Η αναπαραγωγή είναι ο μόνος λόγος που βάζουμε τα καναρίνια μαζί
Κι επειδή δεν έχουμε πού αλλού να τα βάλουμε θα ήταν ίσως άλλος ένας λόγος... :) Αλλά βλέπω δεν την γλιτώνω, θα πρέπει να πάω να πάρω άλλο ένα κλουβί μάλλον.
 
Θανάση, να ξέρεις πάντως ότι ούτε και αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι το θηλυκό δεν θα ξεκινήσει την ωοτοκία. Το στοιχείο που ενεργοποιεί τις ορμόνες της αναπαραγωγής είναι η διάρκεια της ημέρας. Όλα τα άλλα που αναφέρουμε ότι πρέπει να γίνονται κατά την προετοιμασία της αναπαραγωγής, έχουν επικουρικό ρόλο στην ενεργοποίηση του ενστίκτου αλλά πολύ βοηθητικό στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, για να μπορούν τα πουλάκια να ανταπεξέλθουν κατά τη διαδικασία.

Κράτησε τη διατροφή των πουλιών λιτή, όπως αυτή της περιόδου ανάπαυσης, καθώς δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνουν θερμίδες που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.

Παρόλα αυτά, όταν πιάσει για τα καλά ο Μάιος, εκεί πιθανώς να έχεις πρόβλημα και για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω να σου προτείνω κάποια σίγουρη μέθοδο για να την αποφύγεις.

Με το αρσενικό τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Ένα χώρισμα με χαρτόνι στο κλουβί από την πλευρά που βρίσκεται το θηλυκό και απλώς απόλαυσε το τραγούδι του.
 
ούτε και αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι το θηλυκό δεν θα ξεκινήσει την ωοτοκία.
Οπότε αφου τα βάλω σε ξεχωριστά κλουβιά, καλού κακού θα της αφήσω τη φωλιά στο κλουβί της και αν κάνει αυγά θα πρέπει να της αφαιρεθούν αν κάτσει 4-5 μέρες επάνω (ούτως ή άλλως άσπορα θα είναι). Σωστά;

Παρόλα αυτά, όταν πιάσει για τα καλά ο Μάιος, εκεί πιθανώς να έχεις πρόβλημα και για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω να σου προτείνω κάποια σίγουρη μέθοδο για να την αποφύγεις.
Το Μάϊο δε με πειράζει, θα είμαι εδώ να την υποστηρίξω. Μέχρι μέσα Απριλίου είναι το ζήτημα. Και αν η Φατμέ πάλι παρουσιάσει πρόβλημα λόγω της πιθανής χρόνιας ασθένειας της, τότε μπορώ να το υποστηρίξω ως κάποιο βαθμό κι αυτό.
 
Όχι Θανάση, δεν θα της αφήσεις ούτε φωλιά, ούτε νήμα, ούτε τον αρσενικό σε θέα.
Αυτά παρακινού το θηλυκό να γεννήσει, όπως και το άκουσμα του αρσενικού καναρινιού.
Αυτό το οποίο μπορείς να κάνεις, αλλά άμεσα, είναι με κάποιον τρόπο να μειώσεις την ένταση και τη διάρκεια του φωτός στο οποίο εκτίθεται το θηλυκό καναρίνι σου, και να πεις στο άτομο που θα τα φροντίζει, αν το θηλυκό κατά το διάστημα της απουσίας σου κάνει αυγό, να του βάλει για 2-3 ημέρες υγρό ασβέστιο στο νερό, κατά την ένδειξη που θα αναγράφει η συσκευασία του. Επίσης για την περίπτωση ωοτοκίας και επειδή ο φροντιστής τους θα έρχεται κάθε δεύτερη ημέρα, έχε το νου σου να προμηθευτείς ίσως και δεύτερη ποτίστρα για το θηλυκό, διότι αυτά συχνά πριν την ωοτοκία καταναλώνουν δυσθεώρητες για τα μέτρα τους ποσότητες νερού, ώστε τελικά μην ξεμείνει καμιά μέρα χωρίς νερό.
Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν να μετακινηθεί το κλουβί της σε πιο σκοτεινό δωμάτιο και να είναι χωρίς καν την ηχητική παρουσία του αρσενικού.
 
καλού κακού θα της αφήσω τη φωλιά στο κλουβί της και αν κάνει αυγά θα πρέπει να της αφαιρεθούν αν κάτσει 4-5 μέρες επάνω (ούτως ή άλλως άσπορα θα είναι). Σωστά;
Γιατί να ξυπνησεις το ένστικτό της αυτό?
Γενικά ένα πυρωμένο θηλυκό μπορεί να δει για φωλια μέχρι και την εσωτερική ταίστρα. Παρόλαυτά καλό θα ήταν να μην βαζουμε μεσα στο κλουβι υλικα που μπορει να ξυπνησουν το αναπαραγωγικο τους ενστικτο (οπως εσωτερικη ταιστρα, χαρτια ή εφημερίδα κτλ) ειδικα ενα καρανακι που δεν ειμαστε σιγουροι οτι ειναι απολυτα υγιες.. Εχω αμφιβολιες αν θα μπορει να βγαλει εις περας την ωοτοκια..
Αν θεωρεις πως το να βαλεις φωλια θα την βοηθησει, τοτε ξεκινα να της δινεις τροφιμα πλουσια σε ασβεστιο (κοκκαλο σουπιας, ασβεστιο) και δωσε τουλαχιστον καποια τιπς στον ανθρωπο που θα τα κρατησει. Οταν κανει το 2ο αυγο αγορασε εξτρα ασβεστιο να βαζει στο νερακι της καθε μερα μεχρι να ολοκληρωθει η ωοτοκια. Δεν νομιζω πως θα ειναι τοσο δυσκολο να το κανει αυτο.
 
Όλα λάθος θα το έκανα χωρίς εσάς!

ΟΚ, το κατάλαβα το βασικό σκεπτικό τώρα. Από όλες αυτές τις πληροφορίες θα κάνω ένα σχέδιο δράσης για μένα και για τον φροντιστή και ας ελπίσουμε όταν επιστρέψω να βρω δύο ζωντανά, υγιή πουλάκια. Ευχαριστώ και πάλι.

Πάντως είναι αδύνατον να μην το ακούσει το κάλεσμα του Μπομπ. Εδώ έκανε βόλτες στους ουρανούς του Τελ Αβίβ και γυρισε από το κάλεσμα. Και τα δωμάτια δεν έχουν τόσο καλή ηχομόνωση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top