Γενικά Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω ένα κατοικίδιο πτηνό;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Συζήτηση σχετικά με το αν είναι εφικτό, αν πρέπει και με ποιο τρόπο μπορεί να εκπαιδευτεί - εξημερωθεί ένα κατοικίδιο πτηνό.

Split από τη συζήτηση με τίτλο "Πώς να το εκπαιδεύσω" που αφορούσε αποκλειστικά στην εξημέρωση συγκεκριμένου καναρινιού.
 
Μακάρι να μπορούσα να εκπαιδεύσω έτσι τον Σπύρο. Όσες φορές προσπάθησα να βάλω το χέρι μέσα στο κλουβί, είτε θα φτερούγιζε σαν τρελός είτε θα έπαιρνε φόρα να με τσιμπήσει. Όταν τον αφήνω τον χειμώνα να βγαίνει έξω από του κλουβί, κάνει βόλτες μέσα στο σπίτι. Το πιο κοντινό σε εκπαίδευση είναι ότι του έμαθα να ανεβαίνει σε ένα μακρινό κλαδί όταν το βάζω κοντά του και ότι έχει καταφέρει να κάτσει κοντά μου στο τραπέζι για να φάει σπόρους από το πιάτο μου. Φέτος τον χειμώνα θα έχει παρέα την Γίτσα (την καινούρια του φιλενάδα). Πρέπει να τα αφήνω μαζί έξω από το κλουβί ή το καθένα ξεχωριστά; Μια φορά που προσπάθησα να τα αφήσω έξω από τα κλουβιά τους, ο Σπύρος έκοβε βόλτες στο δωμάτιο και η Γίτσα βρήκε την ευκαιρία να μπει στο κλουβί του για να φάει την τροφή του.
 
@Sonikoly

Δεν βαζουμε τα χερια μας μεσα στο κλουβί,αυτο φερνει τα αντίθετα αποτελεσματα.
Οπως επισης πουλακια που δεν είναι εξημερωμενα δεν τα βγαζουμε εκτός κλουβιού.
 
@Tony Forpus Εγώ έχω διαβάσει και έχω ακουσει αρκετούς ανθρώπους να εφαρμόζουν αυτήν την μέθοδο εξημέρωσης να τα βγάζουν εξω και πετυχαίνει... Τελικά τι Ισχύει ?🧐
 
Το να βγαίνουν εκτός κλουβιού τα άγρια πουλάκια δεν προσφέρει απολύτως τίποτα παρά μόνο στρες και εκατομμύρια βήματα πίσω στην εξημέρωση. Υπάρχουν χιλιάδες κυνδινοι μέσα στο σπίτι που εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως μπορούν να βλάψουν το πουλιά θανάσιμα. Είναι ένα τεράστιο λάθος που κάνουν δυστιχώς οι περισσότεροι φροντιστές πτηνών. Αντίθετα το να πετάνε εξημερωμένα πουλιά μέσα στο σπίτι προσφέρει πολλά όπως εκγύμναση, χαρά, δραστηριότητα και πάνω απ όλα δεν στρεσάρει το πουλί.
 
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί όσοι αναζητούν αλληλεπιδραση τέτοιου τύπου με το πτηνό τους δεν παίρνουν ένα μπατζι ξέρω γω ή γενικά οποιονδηποτε παπαγάλο.

Δεν είναι κατάλληλο είδος τα καναρίνια
 
Παιδια εγω ειμαι κατα της λογικης οτι αν το πουλι δεν ειναι εξοικειωμένο με τον ανθρωπο να μη βγαινει εξω,γιατι εγω το δικο μου εξω τον εμαθα να ανεβαινει στο χερι μου, γιατι στο κλουβι φοβόταν!Και τωρα πλεον ανεβαινει στο χερι μου και μπαινουμε μεσα στο κλουβι με αυτον τον τροπο.
 
Το θέμα είναι τι εννοούμε με τον ορο μη εξοικειωμένο και άγριο..(μιλώ για τους παπαγάλους) δεν έρχεται στο χέρι; Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε; Τι ακριβώς; Γιατί και η Ρικι μου (ρικνεκ) χαρακτηριζόταν από πολλούς ως άγρια αλλά μια χαρά τα βολέψαμε και έβγαινε έξω (μάλιστα βοήθησε περισσότερο στην επαφή μας). Το παν είναι να μπορεί να το διαχειριστεί ο ιδιοκτήτης. Αν είναι να παιζουμε κυνηγητό,να ταλαιπωρούνται τα πτηνά και να στρεσσαρονται όχι δεν γίνεται να βγαίνουν έξω. Τώρα για τα καναρίνια..δεν φημίζονται για κοινωνικά ζώα (δεν έχω κάποια εμπειρία αλλά το ακούω συχνά) όποτε δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο «πρέπει» να βγει έξω το πτηνό και να αγχωθει.
 
Αν είναι να παιζουμε κυνηγητό,να ταλαιπωρούνται τα πτηνά και να στρεσσαρονται όχι δεν γίνεται να βγαίνουν έξω.
Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εδώ ως κοινότητα Χριστίνα είναι ότι δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του ατόμου που ζητά τη βοήθειά μας στην εκπαίδευση ενός πουλιού, που αγοράστηκε ίσως επειδή κόστιζε 10 ευρώ και είχε τόσο φανταχτερά χρώματα που δε θα γινόταν να μην το αγοράσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω κι εγώ στον κανόνα που λέει ότι τα πουλιά που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένα με τον άνθρωπο φροντιστή τους και τις διαστάσεις του κλειστού χώρου στον οποίο ζουν, ΔΕΝ πρέπει να βγαίνουν από το κλουβί.

Σε αυτά τα πουλιά μπορεί ίσως να γίνει μία διαφορετική προσέγγιση - εκπαίδευση από τον φροντιστή τους, ώστε να περάσουν τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης τους σε ασφαλές περιβάλλον. Δυστυχώς όμως, αυτό που ψάχνουν τα άτομα που θέλουν ένα κλόουν με φτερά να τους κάνει τούμπες, δεν αρκούνται σε αυτές τις συμβουλές. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που με κάνει να πιστεύω ότι η ΜΟΝΗ υπεύθυνη απάντηση σε έναν "αλεξιπτωτιστή" της εκπαίδευσης των πουλιών, είναι ότι τα μη εξημερωμένα πουλιά δεν πρέπει να βγαίνουν ποτέ από το κλουβί.
 
Καλησπέρα,
να διευκρινίσω ότι δεν είχα άλλη φορά καναρίνι (ο Σπύρος ήταν ο πρώτος πριν από 8 μήνες, η Γίτσα δεύτερη πριν από 1 μήνα). Ο λόγος που ενδιαφέρομαι να τα εκπαιδεύσω δεν είναι για να κάνουν τούμπες και να τα χειρίζομαι σαν κλόουν. Με ενδιαφέρει να μπορώ να καταλάβω και εγώ αυτά και αυτά εμένα. Αυτός είναι και άλλωστε ο λόγος που γράφτηκα στον συγκεκριμένο τόπο και θέτω ερωτήσεις και προβληματισμούς που προκύπτουν.
Από ιστοσελίδες (youtube, tame canarine) που δείχνουν βίντεο εκπαίδευσης καναρινιών, έλεγε ότι πρέπει να συνηθίσουν το χέρι σου , για αυτό και προσπάθησα να βάλω το χέρι στο κλουβί. Χωρίς επιτυχία βέβαια, γιατί ο Σπύρος δεν σηκώνει και πολλά. Σχετικά με το πέταγμα έξω από το κλουβί: ο Σπύρος μόνος του μπαίνει και βγαίνει από το κλουβί χωρίς να τον κυνηγάω καθόλου. Η Γίτσα μια φορά δοκίμασα να της ανοίξω το κλουβί και προτίμησε να μπει στο κλουβί του Σπύρου και να του φάει την τροφή.
Πρόσφατα, ανακάλυψα το κόλπο με το κεχρί. Έβαλα ένα κλωνάρι κεχρί μέσα στο κλουβί τους και το τίμησαν δεόντως και τα δυο τους. Σήμερα το απόγευμα μάλιστα κρατώντας την μια άκρη του κλωναρίου, μπόρεσαν να πλησιάσουν και να φάνε ενώ το κρατούσα από την άλλη.
Ελπίζω να κάλυψα κάποιους από τους προβληματισμούς που μπορεί να αφορούν και άλλα μέλη της κοινότητας.
 
Ο λόγος που ενδιαφέρομαι να τα εκπαιδεύσω δεν είναι για να κάνουν τούμπες και να τα χειρίζομαι σαν κλόουν.
@Sonikoly το θέμα και οι αναφορές στο μήνυμά μου είναι γενικές και δεν αφορούν στη δική σου περίπτωση. Δεν αναφέρθηκα σε σένα ούτε υπονόησα κάτι. 🙂

Σαφώς και είναι εφικτή η εκπαίδευση - εξημέρωση ενός πουλιού, ακόμη και άγριου. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες one size fits all για όλες τις περιπτώσεις. Και το σημαντικότερο, πιστεύω ότι στο forum πρέπει να προτείνονται οι ασφαλέστερες μέθοδοι, διότι δεν γνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση κατά πόσο γίνονται αντιληπτά και μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια αυτά που πρόκειται να προτείνουμε.
 
@Tony Forpus Δεν μπορώ να βρώ την πηγή. Το είδα απλά τυχαία μια μέρα και το διάβασα. Στα προτεινόμενα ήταν. Τέλος πάντων από ότι κατάλαβα υπάρχουν αμφιβολίες για αυτήν την μέθοδο. Όποτε δεν θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.
 
Back
Top