Ασθένειες Πώς μπορώ να κάνω σωστή διάγνωση για ακάρεα;

Ταμαρα

PB New Member
Εγγραφή
11 Δεκ 2008
Μηνύματα
56
Πόλη
Ρόδος
Διαβασα πως πολλα παπαγαλακια εχουν ακαρεα της τραχειας, εδωσα ιδιαιτερη προσοχη στα συμπτωματα, καποια απο αυτα τα παρουσιαζει το παπαγαλακι μου, οπως ηχους σπασιματος καρπων χωρις να εχει τροφη στο ραμφος του, παυση κελαηδισματος δυσκολια στη αναπνοη, και νομιζω πως εχω δει κατω απο τις φτερουγες του μαυρα στιγματα. Μηπως τελικα δεν ειναι κρυομενος αλλα εχει ακαρεα, πως μπορω να κανω σωστη διαγνωση χωρις να στρεσαρω το παπαγαλακι μου; Ακομη, πριν μια εβδομαδα ακορασα δευτερο παπαγαλακι, δυστυχως δεν τηρησα την καραντινα διοτι ο πωλητης μου ειπε πως"δεν χρειαζεται να τα εχω για λιγο καιρο ξεχωριστα και να τα βαλλω αμεσως", τα παπαγαλακια των πετ σοπ ειναι συνηθως αδυναμα υπαρχει περιπτωση να εχουν και ακαρεα η καποιο αλλο παρασιτο η αυτα τα φροντιζουν πριν τα φερουν στο πετ σοπ και συνεπως στο σπιτι μας; Ευχαριστω εκ των προτερων!
 
Φυσικά και υπάρχει περίπτωση να έχουν όχι μόνο ακάρεα, αλλά και πολλές άλλες ασθένειες. Για αυτό πρέπει να τηρούμε την καραντίνα άσχετα απο το τί υποστηρίζουν οι πωλητές. Η δουλειά τους είναι να πουλάνε, και δεν νοιάζονται άν εμείς δενόμαστε με τα πουλάκια που αγοράζουμε ή αν διακυνδυνέψουμε να χάσουμε και τα ήδη υπάρχοντα.☹


Σχετικά με τα ακάρεα διάβασε εδω Ακάρεα της Τραχείας

Απομάκρυνε τα δύο πουλιά σε χωριστά κλουβιά και επισκέψου καλού κακού και ενα πτηνίατρο, πριν να είναι αργά...
 
Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. Το μεγαλυτερο προβλημα ειναι πως στην ροδο δεν νομιζω να εχουμε καποιον πτηνιατρο (αν καποιος γνωριζει θα ηθελα να μου δωσει πληροφοριες). Επειδη δεν με ενημερωσε ο γειτονας που μου εδωσε το ενα παπαγαλακι αυτο που παρουσιαζει τα συμπτωμτα, θα ηθελα αν βεβαια δεν ειναι δυσκολο να μου δωσει καποιος πληροφοριες για το ποια παρασιτοκτονα πρεπει να εχω για τα Budgies μου, σε ποιες περιπτωσεις πρεπει να τα χρησιμοποιω και καθε ποτε. Ακομη, υπαρχει μεταδοτικοτητα ακαρεων σε ανθρωπους; Αν δεν βρω μαυρα στιγματα στο παπαγαλακι αποκλυω το ενδεχομενο ακαρεων; Δεν ξερω κατα ποσο ειναι σημαντικο αυτο αλλα χθες φτερνιστηκε και παρατηρησα πως γυαλιζε η μυτουλα του αρα χρησιμοποιω αντιβιοση; Συγνωμη που γινομαι κουραστικη ομως ανησυχω πολυ για τα φιλαρακια μου.
ΥΓ στο θεμα της ακαρεας καποια συμπτωματα δεν τα παρουσιαζει καν οπως δεν εχει χασει βαρος μαλιστα θα ελεγα πως εχει παχυνει και λιγο(τρωει συνεχεια) και δεν χανει φτερακια.
 
Δες εδω Φάρμακα - Συμπληρώματα για την αντιμετώπιση ασθενειών των πτηνών συντροφιάς

Κάνοντας κλικ πανω στο όνομα της κάθε εταιρείας θα βρεις τα σκευάσματα, καθώς και οδηγίες χρήσεως.

Τα ακάρεα και τα παρασιτα των πουλιών δεν είναι μεταδοτικά στον άνθρωπο.

Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να σε βοηθήσω εγώ παρα μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός. Αντιβίωση δεν δίνουμε χωρίς λόγο, ή χωρίς διάγνωση γιατρού ( όπως ακριβώς δεν δίνουμε αντιβίωση στα παιδιά μας αν δεν εχουμε εντολή γιατρού):)
 
Για το άκαρι διάβασε εδώ:
Ακάρεα της Τραχείας

Συνήθως δεν είναι μεταδωτικό στο άνθρωπο. Καλό όμως είναι να χρησιμοποιείς γάντια 1 χρήσης και ρούχα που δε φοράς μέσα στο σπίτι συνέχεια. Φτερά χάνει σε προχωρημένο επίπεδο και δεν είναι απαραίτητο να χάσει βάρος. Οι παπαγάλοι γενικότερα, σύμφωνα με τη πτηνίατρό μου, είναι πιο ανθεκτικοί στο άκαρι και αντιδρούν καλύτερα από τα καναρίνια ( το καναρίνι μου πέθανε, τα παπαγαλάκια που ήταν στον ίδιο χώρο σε απόσταση 0,5μ δεν κολήσαν, παρόλα αυτά εφάρμοσα αγωγή προληπτικά 2 φορές για σιγουριά).

Θα πρότεινα να ελέξεις κάτω από τα φτερά (είπες ότι έχει μαύρα στίγματα) αν έχει ψείρες ή άκαρι. Ότι από τα δύο υπάρχει στο ένα το πιο πιθανό να έχει κολήσει και άλλο.
Πριν κάνεις οτιδήποτε διάβασε και εδώ:
Vetermec

https://community.petbirds.gr/threads/Επαναληπτική-χορήγηση-pulmosan.4945/ μέχρι ΤΕΛΟΥΣ.

Περιμένουμε νέα
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σας ευχαριστω για την απαντηση, χθες κοιταξα, οσο μπορεσα δηλαδη το ενα παπαγαλακι (το αλλο φοβαται το εχω μονο μια εβδομαδα) και δεν παρατηρησα στιγματα ουτε στο κεφαλακι του αλλα ουτε και κατω απο τα φτερα και δεν χανει φτερα μονο χνουδακια ενα το πολυ την ημερα. Επειδη εχει δυσκολια στην αναπνοη πηρα τον κτηνιατρο και μου ειπε πως μαλλον ειναι αρρωστο και πρεπει να παρω αντιβιοση. Σχετικα με τα παρασιτοκτονα χρειαζεται να χρησιμοποιησω καποιο για προληψη;
 
Σόρυ, αλλά διάγνωση από το τηλέφωνο δε γίνεται. Σου είπε για ποιό λόγο να δώσεις αντιβίωση; Αν ναι τι; Το ένα το έχεις 1 εβδομάδα. Το άλλο; Μήπως τα συπτώματα οφείλονται σε αλλαγή περιβάλοντος και άγχος (ή κυνήγι του ενός από το άλλο);
Θα πρότεινα αρχικά:
* Ψέκασμα με παρασιτοκτόνο σπρέυ (από το πετ ) σύμφωνα με τις οδηγίες.
* Καθάρισμα κλουβιού με νερό κ΄μπεταντίν και ψέκασμα με αντιπαρασιτικό (ειδικά γωνίες) (εννοείται χωρίς τις ταϊστρες - ποτίστρες)
* Χορήγηση πολυβιταμινών σύμφωνα με οδηγίες.
* Παρακολούθηση της υγείας.
*Χορήγηση αντιβίωσης μετά από επίσκεψη στο γιατρό και αφού τα εξετάσει.

Οι παπαγάλοι χάνουν πάντα φτεράκια. Στα δικάμου βλέπω φτεράκια μικρά κάθε μέρα. Είναι φυσιολογικό να βλέπεις 1-2 κάθε μέρα.
 
Συμφωνω απολυτως μαζι σου πως διαγνωση απο το τηλ δεν γινεται, αλλα το προβλημα ειναι πως δεν εχουν πτηνιατρο στη ροδο. Θα χρησιμοποιησω παρασιτοκτονο για σιγουρια, ομως αν δεν εχει παρασιτα η χρηση μπορει να τον βλαψει; Και χθες παλι τον ακουσα να κανει ηχους σπασιματος σπορων ομως μετα το φαγητο και η ουρα ολη την ωρα πανω κατω. Να χρησιμοποιησω ιβερμεκτινη;
 
Ξεχασα να σου απαντησω στις ερωτησεις, το αρσενικο το εχω σχεδον δυο χρονια τα συμπτωματα εφανιστηκαν πριν αγορασω το δευτερο παπαγαλακι ομως αυτο που με προβληματιζει ειναι πως ενω δεν εχει ερθει σε επαφη με καποιο αλλο πτηνο πως μπορει να κολλισε ακαρι, υπαρχει περιπτωση να ειχε και να εμφανισε τα συμπτωματα μετα απο δυο χρονια; Συγνωμη αν εγινα κουραστικη και σας ευχαριστω και παλι!
 
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει άκαρι και να εμφάνισε συμπτώματα τώρα. Παρασιτοκτόνο χρειάζεται, ειδικά όταν η θερμοκρασία διαβίωσης είναι μεγάλη (άνω των 20 βαθμών) καθόσον ευνοείται η αναπαραγωγή παρασίτων. Θα πρότεινα να μη χρησιμοποιείσεις ακόμη ιβερμεκτίνη. Δώσε πολυβιταμίνες και αν πάλι έχεις αμφιβολίες δοκίμασε κάποιο σκεύασμα ιβερμεκτίνης (εγώ θα πρότεινα της ΤΑΦΑΡΜ Acaricine) σύμφωνα με τις οδηγίες. Πάντως το τσακ τσακ μετά το φαγητό έχω παρατηρήσει και τα δικά μου να το κάνουν, ειδικότερα πέρισυ που τέτοια εποχή τα είχα μέσα και προληπτικά είχα δώσει ιβερμεκτίνη. Φέτος δεν το ακούω να το κάνουν έντονα. κάπου είχα διαβάσει ότι οι παπαγάλοι κάνουν ήχους με τη γλώσσα ( σαν το τσακ) για να υποδηλώσουν, αν θυμάμαι καλά, ανησυχια/φόβο. Θα ψάξω να δω αν μπορώ να βρώ το άρθρο
 
Τα παπαγαλάκια μου ξύνονται πολύ συχνά καί όταν σταματήσουν να ξύνονται ρίχνουν και κάνα δυο φτέρνισματα. Είναι ακάρεα τραχείας
 
Back
Top