Γενικά Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο παπαγάλο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Gloria
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Gloria

PB New Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2018
Μηνύματα
85
Πόλη
Νάουσα
Γειά σας! Σκέφτομαι να αγοράσω παπαγάλο αλλά δεν ξέρω πώς να διαλέξω τον κατάλληλο, όπως λέει ο τίτλος. Θέλω να είναι ήμερο πουλάκι, αν υπάρχει συγκεκριμένη ράτσα. Είμαι επίσης αρχάρια και παρόλο που διάβασα πολλά άρθρα αλλά πουθενά.Άκουσα πώς τα μπάτζι είναι καλά, είναι αλήθεια;
 
Κατ' αρχήν καλώς ήρθες.
Θα πρέπει να σκεφτείς αρκετά τι ακριβώς θέλεις, τι ζητάς, απ' τη συμβίωση με το παπαγαλάκι. Το αναλύεις και με την ανάλυση σίγουρα θα βρεθεί το καταλληλότερο για σένα. Υπάρχουν στο φορουμ άρθρα για όλα τα είδη παπαγάλων, όπως πχ αυτό για τα μπατζι https://community.petbirds.gr/threads/Παπαγαλάκια-budgie-budgerigar.44591/ αλλά προσωπική μου άποψη είναι αφού τα διαβάσεις όλα, μίλα εδώ στο φόρουμ και με τους ιδιοκτήτες παπαγάλων όπως αυτοί που θα "ξεχωρίσεις" γιατί ίσως μπορέσουν να σου δώσουν το "κλικ" παραπάνω για την τελική σου απόφαση.
 
Τα budgies είναι υπέροχα παπαγαλάκια. Διάβασε γι αυτά εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Παπαγαλάκια-budgie-budgerigar.44591/.
Παρά το μικρό τους μέγεθος είναι πανέξυπνα, τσαχπίνικα και ιδίως τα αρσενικά μπορούν και μαθαίνουν να λένε κάποιες λεξούλες.
Αφού δεν είχες πριν παπαγαλάκι, διάβασε όσα περισσότερα άρθρα για την φροντίδα τους που θα βρεις εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Οδηγός-φροντίδας-παπαγάλων.26295/ , κυρίως διατροφής, σωστού κλουβιού και σωστής θέσης του στο σπίτι και κυρίως φρόντισε να αγοράσεις ένα υγιές πουλάκι από κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο και όχι από κάποιο μαγαζί.
Βεβαίως για ό,τι χρειαστείς, μη διστάζεις να ρωτάς 🙂
 
Αποψη μυ ειναι πως ολα εναι καλα! Εξαρταται τι ψαχνεις εσυ, τι σου αρεσει οπτικα και τι σου ταιριαζει!

Εδω εχει αρθρα για αρκετα ειδη οποτε μπορει λιγο να τα δεις και να βοηθηθεις!


Αφου καταληξεις σε καποια πες μας ποια σε ενδιαφερουν για να σου πουμε τη γνωμη μας αν θες!
 
Καλώς ήρθες!
Νομίζω πρέπει αρχικά να σκεφτείς αν μπορείς να αναλάβεις τέτοια ευθύνη. Γιατί μπορεί να τα βλέπουμε έτσι μικρά ζωάκια και να λέμε ότι "σιγά πόση φροντίδα να χρειάζεται". Δεν είναι έτσι και στα λέω αυτά από προσωπική εμπειρία. Θέλουν περισσότερη φροντίδα και από σκύλο η γάτα γιατί είναι πιο ευαίσθητα και πιο "δυσνόητα"... Αυτό είναι το σοβαρό κομμάτι που πρέπει όλοι να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε ζωάκι.
Στη συνέχεια ψάχνεις πάρα πολύ και βρίσκεις μερικές ράτσες που σου αρέσουν, αρχίζεις και ρωτάς να μάθεις και φτάνεις στα επικρατέστερα.
Όταν αποφασίσεις για το είδος, βλέπεις τι μπορεί να χρειαστείς για να μείνει ο καινούριος σου φίλος μαζί σου (μέγεθος κλουβιού, τροφές, παιχνίδια, αξεσουάρ κλπ) Τσεκάρεις τον χώρο σου αν έχει τις προδιαγραφές που χρειάζονται και προχωράς στο να βρεις ένα πουλάκι από έναν καλό εκτροφέα.
Με την δική μου εμπειρία και μόνο, θα σου πω ότι τα Lovebirds (που ήταν και το πρώτο μου παπαγαλάκι) είναι πολύ τρυφερά, πολύ έξυπνα και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας (με την σωστή φροντίδα πάντα) ο δικός μου ζει ακόμα με την μαμά μου και είναι 16 χρονών. Το αρνητικό τους είναι ότι δύσκολα δοκιμάζουν καινούρια πράγματα (από φαγητό μέχρι παιχνίδι).
Τα Cockatiels (ήταν το δεύτερο παπαγαλάκι μου) είναι απίστευτα έξυπνα πουλάκια που άμα είναι από σωστό εκτροφέα και ασχοληθείς από όταν είναι μικρό, μπορεί να έχεις έναν χαδιάρη φίλο που θα σε ξαφνιάζει κάθε μέρα με τα νέα κόλπα του. Εκπαιδεύονται αρκετά εύκολα και είναι πολύ όμορφα με τα τσουλουφάκια τους. Θα το σύστηνα άνετα για αρχάριο.
Τέλος, τα Ringnecks (ο παπαγάλος που έχω τώρα) είναι ένα ρίσκο έχω διαβάσει πολλούς που δυσκολεύονται να "επικοινωνήσουν" αλλά και άλλους που τα έχουν φτάσει σε ένα σημείο να είναι αρνάκια... Εγώ είμαι κάπου στη μέση ακόμα... Δεν θα τον σύστηνα όμως για πρώτο παπαγάλο. Εκτός αν είσαι σίγουρη ότι έχεις πολύ χρόνο, όρεξη και υπομονή.
Αυτές είναι οι δικές μου εμπειρίες, δεν ξέρω αν σε βοηθάω πάντως εμένα οι εμπειρίες άλλων με βοήθησαν πολύ όταν ήμουν κι εγώ στην αναζήτηση.
Budgie δεν είχα ποτέ αλλά έχω διαβάσει τόσο ωραία πράγματα που πιστεύω είναι και αυτά ένα κατάλληλο "πρώτο" παπαγαλάκι!
Φυσικά χρόνος, όρεξη, φροντίδα, αγάπη και υπομονή, κατά την γνώμη μου είναι τα βασικά που πρέπει να έχεις για να υιοθετήσεις ένα ζωάκι!
 
Νομίζω πως θα αγοράσω ένα μπάτζι. Ελπίζω να κάνω την σωστή επιλογή. Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι ακόμα. Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το κατάλληλο δωμάτιο για αυτό;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νομίζω πως θα αγοράσω ένα μπάτζι. Ελπίζω να κάνω την σωστή επιλογή. Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι ακόμα. Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το κατάλληλο δωμάτιο για αυτό;
Δες εδώ Gloria https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/

Φυσικά τα παρακάτω που γράφω διαμορφώνονται και ανάλογα με τους χώρους και το σπίτι του καθενός.

Σου αντιγράφω και τα σημαντικότερα εν τάχει
Επιλογή δωματίου. Το δωμάτιο που θα επιλέξουμε δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι η κουζίνα. Οι υδρατμοί του μαγειρέματος, πέρα από την ανεπιθύμητη υγρασία, μεταβάλλουν την θερμοκρασία του δωματίου άλλοτε υπερβολική ζέστη, στην συνέχεια πτώση της θερμοκρασίας και επίσης είναι δυνατόν να διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια.

Επίσης δεν μπορεί να είναι το μπάνιο, λόγω επίσης υδρατμών, οσμών καλλυντικών, σαπουνιών, απορρυπαντικών καθώς και συνήθως ανεπαρκούς αερισμού και φωτισμού του δωματίου αυτού.

Το δωμάτιο επιλογής δεν πρέπει να είναι μέρος καπνιστών ή συγκέντρωσης της οικογένειας μέχρι αργά το βράδυ δεδομένου ότι τα πουλάκια πρέπει να κοιμούνται αδιάκοπα από την δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Δεν πρέπει να έχει φασαρία αλλά ούτε και απόλυτη σιωπή. Πρέπει να υπάρχει παρουσία της οικογένειας για να αισθάνεται το πουλί την παρουσία αυτή και μέλος της.

Δεν πρέπει να είναι στο κέντρο του δωματίου.

Δεν πρέπει να είναι μπροστά από το τζάμι του παραθύρου. Το τζάμι βοηθάει στην δημιουργία διαφοράς θερμοκρασίας ζέστη με τον ήλιο, κρύο με το σούρουπο. Επίσης έξω από το τζάμι οι εικόνες δυνατόν να μεταβάλλονται από περαστικά πτηνά, αρπακτικά ή μη, κατοικίδια ή και ανθρώπους, κάτι που μπορεί να γεμίζει στρες το πουλάκι μας.

Δεν πρέπει να είναι ανάμεσα σε πόρτες ή παράθυρα ώστε να δημιουργούνται ρεύματα αέρα. Ιδανικά σε γωνιακό σημείο όπως είπαμε πιο πριν και ένα μικρό μέρος του να κοιτάζει το παράθυρο.

Το πουλί αντιλαμβάνεται ως χώρο του όχι μόνο το κλουβί του αλλά και όλον τον περιβάλλοντα χώρο του. Έτσι οι αλλαγές στη διακόσμηση του δωματίου που βρίσκεται το κλουβί μας, θα πρέπει να γίνονται με αργούς ρυθμούς και όχι πλήρης ανανέωση κατευθείαν.

Δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στην άκρη μιας πόρτας όπου θα αιφνιδιάζεται συνεχώς από κάποια είσοδο - έξοδο ατόμων αλλά και θα αισθάνεται πιθανό ρίγος από ρεύμα αέρα.

Όχι κοντά σε καλοριφέρ ή aircondition.

Δε πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα λόγω της συγκέντρωσης σκόνης, κρύου περιβάλλοντος τον χειμώνα αλλά και αισθήματος κατωτερότητας που βιώνουν βλέποντας συνέχεια τα πόδια μας.

Δεν πρέπει να βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο. Πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του στήθους μας ή των ματιών μας, αυτό βοηθάει να δομηθεί μια ισότιμη σχέση.

Δεν πρέπει να βρίσκονται στην κρεββατοκάμαρα.

Δεν πρέπει να βρίσκονται στο γκαράζ.

Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε υπόγεια.

Αν το κλουβί τοποθετηθεί εντός σπιτιού και ποτέ το πουλάκι δεν βγαίνει σε εξωτερικό περιβάλλον, που σημαίνει πως στερείται της ηλιακής ακτινοβολίας, θα πρέπει να φροντίσουμε να εφοδιαστούμε με ειδική λάμπα ευρέως φάσματος, ειδικής για πουλιά.
 
Καπου που να βλεπει κινηση, εσας δηλαδη μιας κ θα είσαστε η παρεα του κ η ασχολια του, επισης αν ειναι δυνατον ευηλιο μακρια απο εστιες κουζινας κ ρευματα αερα! Εγω τον εχω στο σαλονι!
 
Όπως έγραψα και παραπάνω η θέση διαφοροποιείται με βάση πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα ο δικός μου ζει εκτος κλουβιού όλη μέρα και μπαίνει μόνο για να κοιμηθεί, οπότε η επιλογή της θέσης του κλουβιού ήταν πιο "άνετη" διαδικασία, από την άποψη ότι μου αρκούσε ένα ευάερο, ζεστό και ελεύθερο δωμάτιο το οποίο έτυχε και να υπάρχει.
 
Δηλαδή αν τι αφήσω στο δωμάτιό μου το βράδυ που προφανώς εκείνη την ώρα θα κοιμάται θα έχει πρόβλημα;
 
Κι εγώ είμαι της άποψης να μπει στο σαλόνι, εκτός αν είσαι μικρούλα και μένεις με την οικογένεια σου άρα περνάς πολλές ώρες στο δωμάτιο σου διαβάζοντας κλπ. Όπου περνάς τον περισσότερο χρόνο σου.
Το βράδυ θα πρέπει να έχει ησυχία για να κοιμηθεί και σκοτάδι. Επίσης καλό θα ήταν την ώρα που νυχτώνει να πέφτουν και οι ρυθμοί στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα αν προσέξεις λίγο τις ώρες του ύπνου του... Όπως κι εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε με φώτα και φασαρία, έτσι και αυτά.
 
Κι εγώ είμαι της άποψης να μπει στο σαλόνι, εκτός αν είσαι μικρούλα και μένεις με την οικογένεια σου άρα περνάς πολλές ώρες στο δωμάτιο σου διαβάζοντας κλπ. Όπου περνάς τον περισσότερο χρόνο σου.
Το βράδυ θα πρέπει να έχει ησυχία για να κοιμηθεί και σκοτάδι. Επίσης καλό θα ήταν την ώρα που νυχτώνει να πέφτουν και οι ρυθμοί στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα αν προσέξεις λίγο τις ώρες του ύπνου του... Όπως κι εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε με φώτα και φασαρία, έτσι και αυτά.

Συμφωνώ γενικά. Υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τη μετακίνηση του κλουβιού σε άλλο δωμάτιο για να κοιμηθεί, αλλά όπως και να το κάνουμε δε ζούμε όλοι σε μεγάλα σπίτια, και κάποιες φορές αλλού "ζει" και αλλού "κοιμάται" (όπως και ο δικός μου).
Δεν έχω δει να τον επηρεάζει να πω την αλήθεια, εφ' όσον δεν διαταραχτεί αυτή η ρουτίνα. Δηλαδή όταν ξυπνήσει μεταφέρω το κλουβί του στο σαλόνι όπου και μένει, και το βράδυ πίσω στο "δωμάτιο του" για να κοιμηθεί.
Το σίγουρο είναι πως κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να έχει "παρέα" στο σπίτι.
 
Ευχαριστώ αλλά πρέπει να το συζητήσω με την οικογένειά μου. Σκέφτομαι ή δωμάτιο ή σαλόνι. Για σαλόνι θα το συζητήσουμε.Αν θέλετε μετά θα σας δείξω και το κλουβί μάλλον σήμερα αργότερα θα το έχω. Και πάλι ευχαριστώ.
 
Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο πως πρέπει να το βγάζουμε στο δωμάτιο για να συνηθίσουν τον χώρο, ισχύει;
 
Εννοείς να το βγάζεις από το κλουβί και να το αφήνεις ελεύθερο στο δωμάτιο;
Το δωμάτιο μπορεί να το μάθει αν το αφήσεις τις πρώτες μέρες ήρεμο στο κλουβί μιλώντας του γλυκά και κάνοντας ήρεμες κινήσεις. Αυτός θα περιεργάζεται τον χώρο και σιγά σιγά θα συνηθίζει.
Ο τελικός στόχος όλων μας πιστεύω είναι να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο το πουλάκι όσο είμαστε σπίτι!
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα να έχεις μία επαφή με τον καινούριο σου φίλο, ο οποίος στην αρχή θα είναι σίγουρα αρκετά μαζεμένος. Θα πρέπει επίσης να τσεκάρεις αν το δωμάτιο είναι ασφαλές για να πετάει ελεύθερο και με πολλή υπομονή να γίνουν τα πρώτα βήματα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεσαι από την αρχή.
 
Όταν εννοείς ασφαλές τί θέλεις να πεις;Ναι στο δωμάτιο με την παρουσία μου βέβαια.
 
Το παπαγαλάκι θέλει προσοχή σε αρκετά. Κουρτίνες να μη πιαστει. Τζάμια να μην πεσει επάνω (φυσικά δε γνωρίζουν εξ' αρχής τι είναι το τζάμι). Εσοχές που μπορεί να παγιδευτούν (πχ ανάμεσα στον τοίχο και ενα ψυγείο ας πούμε). Επικίνδυνα υλικά όπως πχ βαρίδια μολύβδου σε κουρτίνες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβεις υπ' όψιν.
Αφού βλέπω αποφάσισες το τι παπαγαλάκι να πάρεις, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις απ' την αρχή και ένα ένα. Οπως πχ έκανες ήδη με το κλουβί. Πάρτου παιγνιδάκια, δες και τι τροφές θα του δίνεις. Μέσω αυτών θα σε εμπιστευτεί για να το βγάλεις κάποτε απ' το κλουβάκι του :)
Αντε σε βάλαμε σε μεγάλες δουλειές :D
 

Σχετικά θέματα

Back
Top