Διατροφή Πώς να κάνω αλλαγή απο σπόρους σε πέλλετς;

christina07

PB Member
Εγγραφή
14 Απρ 2020
Μηνύματα
1.213
Πόλη
Κομοτηνή
Μετά από πολύ αναζήτησή βρήκα τα Zupreem Naturals. Άκουσα ότι από τις καλύτερες μάρκες πελλετ και θα ήθελα παρα πολύ την γνώμη σας. Στην αρχή βρήκα μόνο με χρωμα αλλά δεν είναι και πολύ καλές οι κριτικές! Επίσης, πως θα γίνει ομαλά η αλλαγή τροφής (από σπόρια σε πελλετ) ;
 
Γιατί αποφάσισες κάτι τέτοιο;
Γιατί να μη δίνεις και σπόρους και πέλλετς;

Επειδή πρόκειται για βασική τροφή, τη μετάβαση θα την έκανα πάντως πολυυυ σταδιακά.
 
Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένας απολύτως λόγος να αποκλείσεις τη μια τροφή δίνοντας μόνο την άλλη. Απο το μίγμα σπόρων του τα τρώει όλα ή έστω τα περισσότερα;
 
@fortunatos γιατί είναι φαντάζομαι πιο θρεπτικό. Αν δίνω σπόρους και πελλετ μαζί υποψιάζομαι πως θα τρώει μόνο τους σπόρους.
[automerge]1592205043[/automerge]
@Φοίβος Δεν είναι απαραίτητο να μην υπάρχει στην διατροφή του και η άλλη τροφή. Απλά φαντάζομαι πως αν συνδυαστούν μαζί (σπόρια και πελλετ) δεν θα φάει τα πελλετ. Ναι από το μείγμα σπόρων τρώει τα περισσότερα σχεδόν όλα δηλαδή
 
@christina07
Αφου τα συνηθίσουν (εμάς πήρε κανα δίμηνο που τα δοκιμαζε σπασμένα/ λιγο βρεγμένα με κάποιο φαΐ πχ οσπρια και ρύζι/ λαχανικά ψιλοκομμένα και γενικά με οποιον τροπο φανταζομουν για να τα δοκιμάζει) μετά τους αρέσουν πολύ (εγω εχω Psittacus mini) αλλά παλι οι σπόροι είναι πειρασμός 😛 Δεν τα δίνεις μαζί (ούτε στο ιδιο πιάτο ούτε ταυτόχρονα), πχ εγω το πρωί βαζω πελετς στο μόνιμο μπωλ της και της το ξαναγεμιζω μεσα στην μερα οποτε το δω άδειο, που είναι καλύτερο λιγα λιγα για να μην κάθονται πολύ στον αέρα. Σπόρια της βαζω μόνο λίγα λίγα στα παιχνίδια της να τα βρει μονη της, οταν γυρνάει στο κλουβί και οταν πάει για ύπνο.
[automerge]1592220272[/automerge]
(Φυσικά δινω και λαχανικά και καποια φρουτα)
 
Πριν λίγες ημέρες πήγαμε για το ετήσιο τσεκαπ των μικρών.

Μας έδωσαν και ένα χαρτί με την συνιστώμενη διατροφή.

Δε θα δείτε τίποτα καινούριο, όλα είναι πολυσυζητημένα και λίγο πολύ τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι.

*το αναρτώ γιατί ρωτάς για το αν είναι καλή επιλογή τα συγκεκριμένα pellets.

Στο συγκεκριμένο κέντρο Animal Medical Center στο οποίο υπάρχει εξειδίκευση σε εξωτικά πτηνά, πάντως προτείνουν τη μετάβαση σε pellet η οποία είναι σίγουρα πληρέστερη από τους σπόρους (και την επιλογή που κάνουν τα πουλάκια, τρώγοντας συνήθως τους πιο λιπαρούς και νόστιμους και αφήνοντας τους λιγότερο "γευστικούς" )

Να επισημάνω ότι για ακόμα μια φορά, μας τόνισαν, ότι σε πουλάκια που δεν μπαίνουν στη διαδικασία αναπαραγωγής, αποφεύγουμε και το αυγό και την αυγοτροφή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ


ΚΡΟΚΕΤΕΣ (PELLETS)

Πλήρες διατροφή για παπαγάλους σε μορφή ξηρής τροφής. Ιδανικά να υπάρχει στη διάθεσή τους όλη την ημέρα.
ZuPreem
Kaytee
Lafeber's
Harrison's
Psittacus

ΦΡΟΥΤΑ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Οι παπαγάλοι χρειάζονται φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Να προσφέρετε ωμά φρούτα και λαχανικά (με εξαίρεση τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες οι οποίες πρέπει να είναι ψημμένες) καλά πλυμμένα με σκέτο νερό και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια ή και καθόλου.
ΟΧΙ AVOCADO ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ!

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Όχι ψημμένα, όχι αλατισμένα!
6-8 κομμάτια την ημέρα για African grey
Cashews, walnuts, almonds, brazil nuts...
NO PEANUTS (αράπικα φυστίκια)
 

Συνημμένα

Επειδη εχει ερθει πολλες προς συζητηση αυτο το θεμα, δεν εχω διαβασει ποτε μια εμπεριστατωμένη αποψη απο τους ειδικους που προτεινουν pellets γιατι θα πρεπει να απουσιαζουν τα σπορια.
Αυτη η επιμονη να αποκοπει και η τελευταία επαφη με την φυση τους μου ειναι ακαταλαβιστικη.
 
@Tony Forpus δεν ξέρω για τους άλλους εγώ πάντως θα συνεχίζω να δίνω σπόρια απλά όχι τόσα πολλά και σαν βασική τροφή. Σήμερα που πήγαμε στον κτηνίατρο για εξετάσεις, του είπα πως θέλω να κάνω αυτήν την αλλαγή και με ενθάρρυνε να το κάνω αλλά να κρατήσω και τα σπόρια στην διατροφή του.
 
Μα αυτο λεει και η λογικη, γιατι αν κατσουμε και το αναλυσουμε η θεωρια των pellets ειναι all in one.
Μια πλήρης τροφή θεωρητικά που μπορει να αντικαταστήσει φρουτα/λαχανικα/σπορια.
Να ελεγε καποιος δωσε pellets και κοψε ολα τα αλλα θα ειχε μια καποια λογικη.
Aλλα αν υπαρχει η αναγκη φρουτων και λαχανικων σε μια διατροφη με pellets, δεν προκυπτει η αναγκη απουσιας των σπορων.

Προσωπικα δινω μονο σπορια στην ταιστρα και εξω απο το κλουβι δινω καθε πρωι λαχανικα και που και που αυγο.
(Τα δινω εκτος γιατι εχει δικο του δωματιο ο Hool και στο κλουβι μπαινει μονο για υπνο και δεν θελω να ξεκολλαω κομματακια λαχανικων απο τα καγκελα)

Pellets και αυγοτροφη του τα δινω ως λιχουδια στο χερι και πολυ σπανια millet.
Επειδή ειναι μεγαλος ζητιανος,του δινω μικρες ποσοτητες απο αναλατο παξιμαδι, τυρι cottage, κεφιρ και στο τσακιρ κεφι βραστο κοτοπουλο, καθε Πασχα και Χριστουγεννα που λεμε!
 
@Tony Forpus το ίδιο ακριβώς κάνω και εγώ. Άρα για να καταλάβω από την στιγμή που καθημερινά δίνω λαχανικά και 2-3 φορές την εβδομάδα φρούτα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξω την τροφή του;
 
@christina07 Εγω θα συνιστούσα να την αλλάξεις, είναι εξαιρετικά δυσκολο να εγγυηθείς ισορροπημένη διατροφή αλλιώς (πχ. η παροχή αρκετης βιταμίνης D και οριακών αμινοξέων είναι σχεδόν αδύνατη αλλιώς). Ετσι εξασφαλιζεις ότι τρώει καλά και τα φρέσκα τα δίνεις κυρίως για ποικιλία και έκφραση της φυσιολογικής συμπεριφοράς και για να λειτουργεί καλά το πεπτικό σύστημα. Σε σποροφαγα οπως τα κοκατιλ δεν υπαρχει λόγος να τα βγαλεις τελείως, εξαρτάται απο το είδος(και τα πελετς εχουν αλλη σύσταση ανα είδος).
 
Back
Top