Φροντίδα Πώς να φροντίσω το "πρώην" αρσενικό και "νυν" θηλυκό καναρίνι μου;

konstadina

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2021
Μηνύματα
18
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα,

Το μέχρι τώρα "αρσενικό" καναρίνι μου τελικά φαίνεται να είναι θηλυκό!

Τις τελευταίες μέρες έχω προσέξει ότι συμπεριφέρεται σαν να θέλει να χτίσει φωλιά. Τραβάει συνεχώς τις κλωστές από το βρακάκι του κλουβιού, σκίζει και μερικά κομμάτια από την εφημερίδα και προσπαθεί να τα τοποθετήσει πάνω σε μια πατήθρα. Δοκίμασα μάλιστα να του βάλω μια κενή αυγοθήκη ακριβώς δίπλα, μιας και σχηματικά φέρνει περισσότερο σε φωλιά, αλλά την αγνόησε και συνέχισε να προσπαθεί να τα στηρίξει στην ίδια πατήθρα.

Σήμερα κατάφερα να τραβήξω αυτήν την φωτογραφία και (μεγεθύνοντας με τις μέτριες ικανότητές μου στο editing) μου μοιάζει με θηλυκό αν συγκρίνω με άλλες φωτογραφίες που βρήκα online. Το παράξενο είναι ότι στο pet shop μας είχαν επιβεβαιώσει ότι είναι αρσενικό, αλλά και στο κτηνιατρείο που είχε τύχει να πάμε κάποια φορά επίσης. 🤔

IMG_20220409_184119.webp

Δεν έχει γεννήσει ποτέ αυγά, ούτε έχει ξαναδοκιμάσει να φτιάξει φωλιά μέσα στα 2 χρόνια που το έχουμε, ωστόσο δεν μας έχει κελαηδήσει παρά μόνο κάτι σύντομες γαργάρες και τιτιβίσματα.

Στο ψητό λοιπόν, η ερώτηση μου είναι αν θα πρέπει να ενθαρρύνω το χτίσιμο της φωλιάς αγοράζοντας τα κατάλληλα υλικά και γενικότερα αν πρέπει να κάνω κάτι ιδιαίτερο ώστε να το φροντίσω όσο το δυνατόν καλύτερα χωρίς να ταλαιπωρηθεί άδικα αυτήν την περίοδο. Του δίνω συσκευασμένη μίξη σπόρων και βιταμίνη όπως επίσης φρούτα και λαχανικά μερικές φορές την εβδομάδα. Συνεχίζουμε έτσι ή πρέπει να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη διατροφή;

Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχω σκοπό να το ζευγαρώσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! 😊
 
Δεν υπάρχει λόγος να ενθαρρύνεις μια ωοτοκία από τη στιγμή που δεν υπάρχει αρσενικό για ζευγάρωμα. Είναι μια διαδικασία επίπονη που θα ταλαιπωρήσει άδικα το καναρίνι σου.
Δε χρειάζεται να έχεις μέσα στο κλουβί τίποτα που να θυμίζει σε φωλιά και θα μπορούσες να αντικαταστήσεις την εφημερίδα με άμμο υγιεινής για πτηνά ώστε να μη βρίσκει τίποτα για το χτίσιμο φωλιάς.
Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάνει αυγά οπότε πρέπει να υπάρχει μόνιμα στο κλουβί κόκκαλο σουπιάς για την απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου.
 
@Kiriazis Ευχαριστώ! Ξέχασα να αναφέρω ότι έχω ήδη κόκκαλο σουπιάς μέσα στο κλουβί και μια πέτρα ασβεστίου που μας είχαν προτείνει ως καλύτερη από το κόκκαλο. Πιο συχνά βλέπω να τσιμπάει την πέτρα. Υποθέτω λοιπόν αν χρειαστεί ασβέστιο θα στραφεί ενστικτωδώς σε κάποιο από τα δύο, άρα να μην ανησυχώ για αυτό.
 
μου μοιάζει με θηλυκό
Το μέγεθος της σχισμής δείχνει ότι είναι όντως θηλυκό.
Του δίνω συσκευασμένη μίξη σπόρων και βιταμίνη
Η ''βιταμίνη'' ελπίζω να είναι κάποια επώνυμη αυγοτροφή γιατί αν είναι σε διάφανο σακουλάκι χωρίς στοιχεία είναι ακατάλληλη για πολλούς λόγους.
 
Η ''βιταμίνη'' ελπίζω να είναι κάποια επώνυμη αυγοτροφή γιατί αν είναι σε διάφανο σακουλάκι χωρίς στοιχεία είναι ακατάλληλη για πολλούς λόγους.
Ναι βέβαια, δεν αγοράζω ποτέ χύμα ή χωρίς όνομα. Manitoba είναι αυτή που έχω αν θυμάμαι καλά.
 
Manitoba είναι αυτή
Να την δίνεις με μέτρο, 1 φορά την εβδομάδα αρκεί αυτή την περίοδο.
Αν ακούει κάποιο αρσενικό στον χώρο υπάρχει η πιθανότητα να πυρώσει και να δεις κάποιο αυγό.
 
Το παράξενο είναι ότι στο pet shop μας είχαν επιβεβαιώσει ότι είναι αρσενικό,
Κωνσταντίνα, στα περισσότερα pet shop δεν ξέρουν τι τους γίνεται, το καναρίνι σου είναι καραμπινάτο θηλυκό.
 
Κωνσταντίνα, στα περισσότερα pet shop δεν ξέρουν τι τους γίνεται, το καναρίνι σου είναι καραμπινάτο θηλυκό.
Συμφωνώ, μου κάνει εντύπωση ωστόσο που και στο κτηνιατρείο το ίδιο μας είπαν! Στο pet shop μάλιστα είχα πάει 2η φορά μαζί με το πουλάκι για να το δει ο άνθρωπος που εξειδικεύεται στα πτηνά.

Τέλος πάντων, σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις συμβουλές και τις εκτιμήσεις σας! Θα φροντίζω από εδώ και πέρα την κανάρα φιλενάδα μου με την ίδια αγάπη που της έδειχνα τόσο καιρό και ακόμα περισσότερη! 😁
 
Back
Top