Ασθένειες Πώς να χειριστείτε ένα σπασμένο φτερό

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Myra
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Όλα τα πουλιά έχουν φτερά που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν, οπότε είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες, το πουλί να είναι εξοικειωμένο μαζί τους και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που κάποιο φτερό σπάσει.

Πώς αντιμετωπίζουμε ένα πουλί με σπασμένο φτερό​

Ένα σπασμένο φτερό μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει έκτακτη ανάγκη στο κατοικίδιο πτηνό. Ο λόγος είναι γιατί τα σπασμένα φτερά παραμένουν στο δέρμα ενός πουλιού και λειτουργούν ουσιαστικά σαν "βρύσες" από όπου κυλάει το αίμα.

Πως να σταματήσετε την αιμορραγία των φτερών​

Επειδή τα πουλιά δεν αντέχουν σε μεγάλη απώλεια αίματος, τα σπασμένα φτερά που μένουν δίχως φροντίδα και θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Φτερό που αιμορραγεί

Αν εντοπίσετε αίμα επάνω στο πουλί ή στο κλουβί του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε αν προέρχεται από σπασμένο φτερό. Αυτό είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, διότι θα είστε σε θέση να δείτε το αίμα που προέρχεται απευθείας από το στέλεχος του φτερού. Αν δεν μπορείτε να διαπιστώσετε από πού προέρχεται το αίμα, απευθυνθείτε άμεσα σε ένα πτηνίατρο για εξέταση και θεραπεία.

Ποια φτερά αιμορραγούν όταν κοπούν;​

Τα αναπτυσσόμενα φτερά, φτερά του αίματος ή αλλιώς blood feathers. Εφόσον αναπτύσσονται ενεργά χρειάζονται μεγάλο απόθεμα αίματος και αιμορραγούν όταν κοπούν, εξ' ου και το όνομα. Κάθε φτερό αναπτύσσεται σε μια ειδική περιοχή του δέρματος, το θυλάκιο.

Το φτερό έχει μια αρτηρία και μια φλέβα, που εκτείνονται σε όλο το φτερό από το θυλάκιο ως την άκρη και το τρέφουν. Λόγω του αποθέματος αίματος στο εσωτερικό του φτερού, το χρώμα του άξονα (καλάμι) είναι πιο σκούρο, σε αντίθεση με παλαιότερα και ολοκληρωμένα φτερά που εμφανίζεται άσπρο.

Ένα blood feather έχει μεγαλύτερο καλάμι από ένα πλήρως ανεπτυγμένο φτερό και προστατεύεται από μια κεράτινη επίστρωση.

Καθώς το φτερό αναπτύσσεται, το αίμα σταδιακά μειώνεται προς τον άξονα και η κεράτινη προφύλαξη απομακρύνεται.

Τα blood feathers εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας, όπου σταδιακά ανανεώνεται όλο το πτέρωμα του πτηνού.

Είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το σπασμένο φτερό;​

Υπάρχουν δύο τρόποι να χειριστείτε ένα σπασμένο φτερό
  1. να το αφήσετε να επουλωθεί απλώς με πρώτες βοήθειες
  2. να το αφαιρέσετε

Πρώτες βοήθειες για σπασμένο φτερό (χωρίς αφαίρεση)​

Εάν το πτηνό δεν δείχνει απάθεια, ενδείξεις σοκ ή ακατάσχετης αιμορραγίας, μπορείτε να αφήσετε το φτερό στο σώμα του πουλιού χωρίς να το αφαιρέσετε, και απλά να παρατηρείτε για να δείτε αν το σώμα του το θεραπεύει. Στις περισσότερες και απλές περιπτώσεις αυτό θα γίνει.

Ακόμα και αν οποιαδήποτε απώλεια αίματος προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες, το αίμα των πουλιών έχει εξαιρετική πηκτική ικανότητα και μια μικρή απώλεια μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον Dr. Greg Burkett ένα υγιές πτηνό μπορεί να χάσει εως και 30% αίματος και να έχει ταχεία ανάρρωση (σε ένα cockatiel 100 γραμμαρίων, είναι περίπου 0,8 ml (ή περίπου 24 σταγόνες). Οπότε κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε την ροή αίματος ήρεμα και γρήγορα. Έτσι, για μικρές απώλειες ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  • Τοποθετήστε το πουλί σε ένα καθαρό κλουβί - νοσοκομείο ώστε ελαχιστοποιήσετε την κίνηση και να το παρατηρείτε πιο εύκολα.
  • Παρατηρήστε το για 5 λεπτά. Είναι το πουλί απαθές ή έχει λαχάνιασμα; Καλέστε τον κτηνίατρο ή συμβουλευθείτε τον για να αφαιρέσετε εσείς το φτερό (δείτε παρακάτω πώς αφαιρείται). Η δική σας ηρεμία και ο μικρός ασφαλής χώρος μπορεί να μειώσει το στρες του.
  • Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μέσα σε 5 λεπτά, εφαρμόστε το πουλί στυπτικό ζελέ και πιέστε την περιοχή για 1-2 λεπτά με αποστειρωμένη γάζα.
  • Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, αφήστε το πουλί να ηρεμήσει στο κλουβί νοσοκομείο, αλλά παρατηρείτε το για τουλάχιστον 2 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν αιμορραγεί ξανά.
Αν η αιμορραγία επανεμφανιστεί, επικοινωνήστε με τον πτηνίατρό σας.

Τι να κάνετε για να αφαιρέσετε ένα σπασμένο φτερό​

Αν το αίμα προέρχεται από σπασμένο φτερό, ο άξονας του φτερού θα πρέπει να αφαιρεθεί από το δέρμα του πουλιού ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.

Για να αφαιρέσετε το φτερό, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να τυλίξτε το πτηνό με μια πετσέτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να συγκρατήσετε το ζώο σας με ασφάλεια κατά τη διαδικασία αφαίρεσης του φτερού, αλλά και θα μειώσει τη φόρτιση του πουλιού και το στρες.

Κράτημα παπαγάλου με πετσέτα

Μπορεί να γίνει πιο εύκολα με δύο άτομα: όσο το ένα συγκρατεί το τυλιγμένο στην πετσέτα πουλί, το άλλο ελέγχει το φτέρωμα. Μπορείτε να βρέξετε λίγο την περιοχή για να έχετε καθαρότερη εικόνα της κατάστασης.

Μετακινήστε ελάχιστα τα φτερά της πληγείσας περιοχής, καθώς ένα σπασμένο φτερό είναι μια εξαιρετικά επίπονη κατάσταση για το ζώο. Μόλις περιοριστεί το πουλί με την πετσέτα, εντοπίστε το σπασμένο φτερό.

Αφαίρεση σπασμένου φτερούΧρησιμοποιώντας τσιμπιδάκι ή μικρή πένσα, πιάστε το σπασμένο φτερό σταθερά στη βάση του άξονα, κοντά στο δέρμα του πουλιού. Με γρήγορη αλλά σταθερή κίνηση, τραβήξτε τη βάση του φτερού, ελευθερώνοντας το από το θυλάκιο. Αμέσως μετά την αφαίρεση του σπασμένου φτερού το πουλί θα ανακουφιστεί.

Μόλις αφαιρέσετε το σπασμένο φτερό, τοποθετήστε λίγο αραβόσιτο ή στυπτική σκόνη στην πληγείσα περιοχή για να βοηθήσει στην πήξη του αίματος, και χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι αποστειρωμένη γάζα για να πιέσετε το θυλάκιο μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Όταν τελειώσετε, επανεξετάστε την περιοχή και βεβαιωθείτε ότι αφαιρέσατε το σωστό φτερό. Αφιερώστε λίγο χρόνο κρατώντας το πτηνό και φροντίστε να το ηρεμήσετε.

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι, σε ήσυχο μέρος και να κάνετε απαλές κινήσεις γενικά, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Καλό είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον πτηνίατρό σας μετά την αφαίρεση του φτερού ή τη φυσιολογική του επούλωση, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές και το πουλί ανακάμπτει με επιτυχία.
 

Συνημμένα

  • 4-ams9-4.webp
    4-ams9-4.webp
    15,1 KB · Προβολές: 1
  • 5-ams9-5.webp
    5-ams9-5.webp
    9,7 KB · Προβολές: 1
Back
Top