Γενικά Ρικνεκ ή Μονκ;

Maria Crete

PB New Member
Εγγραφή
13 Απρ 2011
Μηνύματα
20
Πόλη
Heraklion Crete
Καλησπέρα παιδιά! Θα μπορούσα να έχω πληροφορίες για τα ρικνεκ και τα μονκ από κατόχους τους για να δω όσον αφορά κραυγές, ομιλία κλπ τι γίνεται; Μεγάλο το δίλημμα για το αν θέλω να αποκτήσω ένα από τα δυο. Μιλάω πάντα για ημερο μικρό σε ηλικία. Ευχαριστώ πολύ !
 
@Maria Crete Και τα δύο είδη γίνονται πολύ καλά κατοικίδια. Τα ringneck είναι λίγο πιο μεγάλα σε μέγεθος και πολύ πιο φασαριόζικα. Έχουν και τα δύο μεγάλες πιθανότητες ομιλίας και χρειάζονται καθημερινή ενασχόληση για περίπου 3 ώρες την ημέρα. Απαιτούν μεγάλα κλουβιά για να γυμνάζονται άνετα όπως επίσης και πολλά παιχνίδια και σωστές πατήθρες. Τρώνε τροφή για μεσαίους παπαγάλους λαχανικά καθημερινά φρούτα 1-2 φορές την εβδομάδα μόνο καθώς έχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και αυγό/αυγοτροφή 2 φορές την εβδομάδα και στην πτερορρια καθημερινά.
Ζεις σε πολυκατοικία? Εάν ναι το ringneck δεν είναι η καλύτερη επιλογή καθώς είναι πουλιά δύσκολα και πολύ φωνακλαδικα και μπορεί να σου κάνουν παρατηρήσεις. Έχεις κάποια προτίμηση ή απορία σε κάτι συγκεκριμένο?
Για μονκ μπορεί να σε βοηθήσει ο @liaktas, ο @Spiros Xalkidiki και ο @GreGoz που έχουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπερα 🙂
Για τα μόνκ θα μπορουσε να βοηθήσει ο @liaktas που έχει ένα.
Για τα ρικνεκ νομίζω ο @Geokilkis αν δεν κάνω λάθος ασχολείται με το είδος αυτο..

Τα ρικνεκ παράγουν αρκετά μεγάλο επίπεδο θορυβου, οποτε αν εισαι σε διαμέρισμα μπορεί να υπάρχει προβλημα.
Επίσης ειναι ιδιαίτερα καλοί ομιλητές, αρκετά καλύτεροι από τα μονκ.

Όπως και να έχει να έχεις υπόψην σου ότι και τα δυο έχουν ανάγκη ευρυχωρου κλουβιου καθώς ανήκουν στα μεσαία ειδη, τα ρικνεκ ίσως λίγο μεγαλυτερου λόγω μακριάς ουράς και γενικά λίγο μεγαλυτερου μεγέθους.
 
@Maria Crete καλησπέρα, εγώ έχω ένα ήμερο Μονκ κοντά στους 4 με 5 μηνες. Η ενασχόληση μαζί του και η δίκη μου καθώς και των υπολοίπων μελών της οικογένειας είναι τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα για παιχνίδι και διασκέδαση και μια φορά την εβδομάδα για καθαριότητα κλούβας. Τρώει σπόρους για μεσαία είδη και τρελαίνεται για τα πελλετ (αυτό όμως είναι υποκειμενικό και γνώρισμα του χαρακτήρα του), επίσης τρώει και φρούτα και λαχανικά… Η φασαρία της (είναι θηλυκό, τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και φασαρία) είναι μέτρια ενώ μπορείς να την διαχειριστείς με παιχνίδια και χρόνο ασχολίας… Ως στιγμής εμένα στην πολυκατοικία δεν μου έχει κάνει κανείς παράπονα και σχεδιάζω να πάρω άλλον έναν ή δυο γιατί τα παιδιά μου έχουν ξετρελαθεί.

Αυτά σε γενικές γραμμές για οτιδήποτε άλλο ρώτησε με…
 
@Anna Maria Mp ευχαριστώ για το tag

Έχω και από τα δύο είδη

Όπως είπατε και τα δύο είδη έχουν εξαιρετική ικανότητα μίμησης ήχων. Όμως και τα δύο είδη είναι θορυβώδη για διαμέρισμα, ειδικά όταν απαιτούν κάτι. Και στην μίμηση ήχων και ως προς την ένταση των ήχων εξαρτάται από τον χαρακτήρα των πουλιών.
Και θεωρώ λάθος την επιλογή με βάση την ικανότητα μίμησης ομιλίας.

Έχουν αυξημένες ανάγκες για δραστηριότητες τόσο εντός κλουβιου όσο και εκτός κλουβιου. Η διαμονή τους πρέπει να περιλαμβάνει ένα μεγάλο κλουβί, ειδικά για τα ringneck που έχουν μεγαλύτερη ουρά, με ελάχιστες διαστάσεις 60εκ. Βάθος 90εκ μήκος και 90εκ ύψος. Για τα monk και λίγο μικρότερο είναι οκ.

Τα monk είναι μικρότερα και σε βάρος και σε μήκος έχουν όμως σχεδόν ίδιο άνοιγμα φτερών (και πολλές φορές φαίνονται πιο παχουλά λόγω αυτών). Τα ringneck έχουν τη τάση να γίνονται πιο βαριά γύρω στα 140-150 γραμμάρια και θέλει μια σχετική προσοχή με τη διατροφή. Όπως σωστά είπατε πιο πάνω, με ποικιλία τροφών.

Κάτι το οποίο δεν έχει αναφερθεί κάπου και δεν έχω διαβάσει πουθενά.
Είναι ότι και τα δύο είδη πρέπει να τα αποκτήσετε όσο πιο κοντά ΜΕΤΑ τον απογαλακτισμο τους και να ξεκινήσετε απευθείας εκπαίδευση. Αυτό γιατί τα δύο αυτά είδη έχουν την τάση να αγριευουν αρκετά γρήγορα και επειδή λίγοι εκτροφείς (αν υπάρχει βέβαια κανένας) έχουν τόσο χρόνο να ασχοληθούν με το κάθε ένα πουλάκι ξεχωριστά για την εκπαίδευση τους.

Προσωπικά για τα δύο αυτά είδη πριν από την αναπαραγωγική περίοδο δημιουργώ λίστα αναμονής ώστε τα πουλάκια να βρουν τις νέες οικογένειες τους το συντομότερο.

Προσοχή λοιπόν στα πουλάκια που παραμένουν αρκετό διάστημα με τους εκτροφείς τους....

Και επειδή έχω ακούσει πολλά....Ένα ήμερο και άψογο πουλάκι θα έχει και την αντίστοιχη τιμή....
[automerge]1666706152[/automerge]
ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΠΆΡΕΤΕ ΕΝΑ ΜΩΡΌ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ ΕΠΕΙΔΉ "ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ".
Ο ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΈΣΕΤΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΜΩΡΌ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΆΛΟΣ!

Συγχωρέστε με για τα κεφαλαία γράμματα αλλά τελευταία έχει γίνει μόδα, με σκοπό την αποποίηση ευθυνών και την οικονομικότερη τιμή....
 
Είμαι σε πολυκατοικία οικογενειακή όμως! Το πολύ πολύ να τσακωθώ με τα αδερφια μου 😂
Έχω χώρο για μεγάλο κλουβί είτε στο καθιστικό, είτε στη κρεβατοκάμαρα μου είτε στη βεράντα τα καλοκαίρια. Με ενδιαφέρει να εκπαιδευτεί να μην είναι άγριο να τσιμπάει κλπ και να ασχοληθώ να το μάθω να μιλάει κάποια πράγματα. Μου έχουν πει ότι τα μονκ έχουν πιο ‘’ρομποτικη’’ φωνή ας το πούμε έτσι. Ισχύει;;
 
Ναι στα monk είναι κάπως πιο "τραχειά" η φωνή τους. Τα ringneck έχουν μια μωρουδιστικη φωνουλα.
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν περισσότερο τα ringneck λόγω της μεγάλης ουράς, της φωνής τους, τη κορμοστασιά τους και το πώς συστέλλεται/ διαστέλλεται η κόρη των ματιών τους.
Τα monk από την άλλη είναι σαν "χνουδωτές μπαλιτσες" όπως λέω συχνά και γίνονται πιο γλυκά-ήρεμα πουλάκια.

Υποκειμενικά είναι όλα.. περί ορεξεως που λένε...
 
@Maria Crete εγώ θα σου πρότεινα να δεις βιντεάκια και με τα δυο και να δεις πιο θα σου κάτσει πιο καλά… Πίστεψε με και εγώ για κοκατιλ πήγαινα και επειδή έπεσα σε μούφα εκτροφέα πήρα Μονκ 🤪🤪🤪 αλλά πραγματικά όσο το φοβήθηκα στην αρχη τόσο το λάτρεψα στην συνέχεια…
 
Έχω δει αρκετά βιντεάκια κι έχω πάθει πλάκα! Μου αρέσουν και τα δυο με μια μικρή διαφορά ότι το μονκ είναι πιο χαρωπο θα έλεγα αλλα το ρικνεκ έχει πιο όμορφη φωνή. Από όσα έχω δει τουλάχιστον.. Επίσης το ρικνεκ είναι εξίσου όμορφο και πιο μεγάλο νομίζω αλλα βλέπω το Ράμφος του και σκέφτομαι πως θα είναι αν σε δαγκώσει 😂
Εδώ Κρήτη έχουμε εκτροφέα ρικνεκ στα Χανιά ενώ για μονκ δεν έχω βρει τίποτα δυστυχώς..
 
@Maria Crete καλησπερα. Τα lovebirds σου τελικα τι απεγιναν? να ρωτησω αν εκτος απο τo youtube εχεις ριξει καμια ματια σε αρθρα για τον χαρακτηρα των indian ringneck και των quakers?
 
Είμαι σε πολυκατοικία οικογενειακή όμως! Το πολύ πολύ να τσακωθώ με τα αδερφια μου 😂
Πέρα από τους γείτονες,το ίδιο ενοχλητικός μπορεί να είναι και για σένα ο θόρυβος.
Από video στο youtube δεν μπορείς να αποκτήσεις πλήρη εικόνα.
Θέλει σκέψη.
 
@φιλομαθης
Τα έχω και θα τα κρατήσω γιατί κάθε μέρα τα αγαπώ και περισσότερο 😊
Απλά θέλω να πάρω κι ένα ακόμα και δεν μπορώ να αποφασίσω 🤔
Καλά θα κάνεις κρίμα θα ήταν να τα έδινες
 
@Maria Crete να σου πω κ εγώ την άποψη μου μιας κ εγώ ειχα τον ίδιο προβληματισμό με σενα πριν 2 μήνες...
Αρχικά να σου πω ότι κατέληξα με μονκ γιατί απ όσο διάβασα τα ριγκνεκ είναι λίγο πιο φασαριόζικα και πιο μεγαλόσωμα(άρα ακόμα μεγαλύτερο κλουβί).
Από τον εκτροφεα που πήρα το μονκ κ είχε κ ριγκνεκ να μου δώσει μου είπε ότι τα ριγκνεκ δένονται περισσότερο με ένα άτομο απ ότι τα μονκ κ ότι για οικογένεια με μικρά παιδιά καλύτερα να έπαιρνα μονκ ή κονουρα.
Τώρα όσον αφορά τη συγκατοίκηση με ένα μονκ έχω να σου πω ότι κρωζει σε υποφερτό βαθμό κ όχι για πολύ ώρα αλλά δε σ αφήνει να κοιμηθείς άνετα το μεσημέρι ας πούμε!!! Δλδ αν φύγω από το σαλόνι κ μείνει μόνος του θα αρχίσει το κράξιμο για κάνα μισάωρο περίπου..Πάντως τον ακούς έξω από το σπίτι όταν πλησιάζεις κ αυτός κρωζει.
Γενικά όταν τον έχουμε έξω δεν ενοχλεί κανέναν, ίσα ίσα τα παιδιά τον φοβίζουν περισσότερο κ αυτός δεν είναι επιθετικός μαζί τους, νομίζω έχει δεθεί πολύ μαζί μου σε βαθμό αν φύγω από το σαλόνι κ του φωνάξω έρχεται πολύ γρήγορα κοντά μου!!
Ελπίζω να βοήθησα!!
 
@GreGoz
Σε ευχαριστώ πολύ! Όλα τα παιδιά τα ευχαριστώ για τις πληροφορίες γιατί είμαι σε προβληματισμό και είναι κάτι που το παίρνουμε και το έχουμε για πολλά χρόνια. Επομένως καλό είναι να κάνουμε μια έρευνα πριν και θεώρησα σωστό να ρωτήσω άτομα που ήδη έχουν ένα είδος παπαγάλου από αυτά για να ξέρω πάνω κάτω τι παίζει. Σας ευχαριστώ 🙏
 
@Maria Crete εάν θέλεις εκτροφέα έχω και εγώ να σου προτείνω το παιδί που πήρα το μονκ μου και κάνει και αυτος παραδοσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολυ καλό και πολύ ξηγημένο παιδί…Καλή σκέψη και και καλή συνέχεια…
 
@GreGoz το μεσημέρι να κλείνεις τα φώτα στο σαλόνι και να προσπαθείς να δημιουργείς ένα πιο σκοτεινό κλίμα για να είναι ήσυχος. Και εγώ το ίδιο πρόβλημα είχα μέχρι που βρήκα το κολπο,να κλείνω φώτα και κουρτίνες, να πηγαίνω το κλουβί σε ένα πιο σκιερό σημείο και μετά αμέσως ηρεμούσε…
 
Back
Top