Ιθαγενή Ροδόσπιζα η κοινή (Carpodacus erythrinus)

Η Ροδόσπιζα είναι από τα πιο δημοφιλή στουθιόμορφα πουλιά της Ευρώπης που ξεχωρίζουν για το εντυπωσιακό τους φτέρωμά αλλά και το μελωδικό τους κελάηδημα.

Η Ροδόσπιζα - Common rosefinch​

Αρσενική Ροδόσπιζα Carpodacus erythrinus .

Περιγραφή​

Η Ροδόσπιζα είναι μια μεσαίου μεγέθους σπίζα με μέγεθος που κυμαίνεται από 13,5-15 εκατοστά.

Το ενήλικο αρσενικό έχει αρκετή ποσότητα ροδοκόκκινου χρώματος στο στήθος, τον μανδύα, το κεφάλι και το ουροπύγιο. Η πλάτη, τα φτερά και η διχαλωτή ουρά του, είναι σε γκριζοκάστανες αποχρώσεις με γκριζόλευκες ρίγες στις φτερούγες και διάσπαρτα κοκκινωπά φτερά.

Η κοιλιά του έχει υπόλευκο χρωματισμό ενώ το κοντό γερό και στρογγυλωπό ράμφος τους όπως και τα πόδια του έχουν γκρίζο χρώμα.

Αν εξαιρέσει κανείς το αρσενικό που ξεχωρίζει από το ελκυστικότατο ρόδινο χρώμα του φτερώματος του κεφαλιού και του στήθους του, το θηλυκό αλλά και τα νεαρά πουλιά που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

full

Θηλυκή Ροδόσπιζα στο Πακιστάν by Imran Shah

Μάλιστα, λόγω του γκριζωπού φτερώματός τους, συγχέονται συχνά με σπουργίτια, με χρυσοτσίχλονα, ή με τσιφτάδες.

Γεωγραφική κατανομή​

Η Ροδόσπιζα αποίκισε την Ευρώπη από τα ανατολικά σχετικά πρόσφατα. Είναι ευρέως διαδεδομένη στην Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Β. Γαλλία, αλλά και στην Σιβηρία, τον Καύκασο, το Θιβέτ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

full


Επισκέπτεται την χώρα μας τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες και στην συνέχεια διαχειμάζει στην Ινδία. Την συναντάμε συχνά ως επισκέπτη σε κάποια νησιά μας, ενώ έχει εντοπιστεί να φωλιάζει σε πάρκα και αλσύλλια πόλεων της χώρας μας.

Η Ροδόσπιζα δεν είναι ενδημικό είδος στη χώρα μας.

Συμπεριφορά​

Είναι ένα σχετικά ήσυχο αλλά θαρραλέο πουλί, που επιλέγει να επιδεικνύει την κομψή σιλουέτα του αλλά και το μελωδικό του κελάηδημα από εκτεθειμένες θέσεις, παρόλα αυτά όμως καταφέρνει και περνά συχνά απαρατήρητο.

Το μελωδικό της κελάηδημα ξεχωρίζει για τα απαλά και ρυθμικά του σφυρίγματα αλλά και για τα εκστατικά του τιτιβίσματα με τα οποία προσπαθεί να προσελκύσει το ταίρι του.

Γενικά είναι κοινωνικό πουλάκι και θα το δούμε σε χαλαρά σμήνη των 40 πουλιών περίπου.

Διατροφή​

Διατρέφεται όπως όλες οι σπίζες με σπόρους, βλαστούς, και προτιμάει όπως και ο πύρρουλας τα μπουμπούκια των οπωροφόρων δέντρων, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο επιλέγει και μερικά έντομα.

Αναπαραγωγή​

Η αναπαραγωγική περίοδος για τη Ροδόσπιζα ξεκινά τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο.

Επιλέγει να χτίσει την φωλιά της σε χαμόκλαδα, σε πάρκα, σε αλσύλλια, σε πυκνόφυλλους θάμνους, σε κήπους και οπωρώνες, σε δάση δρυός, σε ξέφωτα, ακόμα και σε υγρές όχθες. Μέσα στην καλά πλεγμένη και με προσεχτικά επιλεγμένα υλικά φωλιά, γεννάει μέχρι 5 γαλαζωπά αυγά με χοντρές σκούρες καφέ κηλίδες.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Carpodacus erythrinus
Ελληνική Ονομασία: Ροδόσπιζα ή Κοινή
Αγγλική ονομασία: Common rosefinch
Τάξη: Στρουθιόμορφα Passeriformes
Οικογένεια: Σπιζίδες Fringillidae
Γένος: Carpodacus
Είδος: C. erythrinus

Media gallery Ροδόσπιζες​


Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Σχετικό περιεχόμενο​

Μεξικανικός Καρποντάκος (Carpodacus mexicanus)
 
Φίλοι ξέρει κάποιος αν αυτά τα πουλιά εκτρέφονται και σε κλουβιά; Όπως οι καρδερίνες κλπ.; Το ρωτάω αυτό γιατί πολλοί εκτρέφουν τον μεξικάνικο καρπόντακο, άρα γιατί να μην αναπαράγουμε και τον ελληνικό;

Ευχαριστώ.
 
Back
Top