Ευα, εαν ρωτησες το γιατρο για τα καναρινια σου τοτε πιθανοτατα να ειναι και το σωστο να ταιζεις σπορους.
Ο δικος μου γιατρος οπως και ολοι οι πτηνιατροι του εξωτερικου (Αμερικη-Αυστραλια- Ευρωπη) που παρακολουθουνε τους παπαγλους ατομων που συναναστρεφομαι κανενας δε συστηνει σπορους για τους μεγαλου μεγεθους παπαγαλους.
Συμφωνω οτι οι παπαγαλοι τρωνε και σπορους στη φυση αλλα οχι αυτους που πουλανε στο εμποριο και οχι στις αναλογιες αυτες του εμποριου. Και μην ξεχναμε οτι οι αγριοι παπαγαλοι πετανε και οτι οση ασκηση και να προσφερουμε σε ενα οικοσιτο πουλι δεν ειναι το ιδιο με εναν αγριο παπαγαλο που ψαχνει πετωντας να βρει φαγητο και διανυει χιλιομετρα ολοκληρα καθημερινα! Μην ξεχναμε επισης οτι οι σποροι οπως ηλιοσπορος, niger και sufflower και τα φιστικια περιεχουνε μεγαλα ποσοστα λιπους που τα πουλια δεν καινε στις δραστηριοτητες μεσα στο σπιτι.
Υ. Γ. εχει διαβασει κανεις σας τα συστατικα απο τα πελλετς; Σποροι, φρουτα-λαχανικα και βιταμινες ειναι στη σωστη δοση και αναλογια.
ναι ανεστη μονο καναρινια φροντιζω αλλα τον γιατρο τον ρωταω για διαφορα.:)
δεν ρωτησα συγκεκριμενα για μεγαλους παπαγαλους αλλα ειμαι σιγουρη οτι κ αυτοι στην φυση τρωνε σπορους...
απλα εγω σαν Ευα, δεν θα επελεγα να διατηρω στο σπιτι ενα πουλι που δεν μπορω να του παρεχω οτι θα επρεπε να φαει,ζωντας στο φυσικο του περιβαλλον,
ουτε ακομα να το κλεισω σ εναν μικρο χωρο οπου δεν θα μπορει να αναπτυξει την κινητικοτητα που του χρειαζεται κ ειναι προικισμενο απ την φυση να εχει.
-εδω ισως πρεπει να σκεφτουμε κατα ποσο ολοι μας -βαζω κ τον εαυτο μου μεσα-ειμαστε πραγματικα φιλοζωοι...

το οτι υπαρχουν καποιοι σποροι με υψηλη περιεκτικοτητα σε λιπος ειναι γνωστο.
σιγουρα πρεπει να αποφευγεται η καταχρηση σε τετοιους.
αλλα υποθετω οτι θα υπαρχουν κ σποροι για παπαγαλους που δεν ειναι γεματοι λιπος κ μπορει να βρει ενας καταναλωτης να προσφερει στα πτηνα του.
για να γινω ακομα πιο κατανοητη να χρησιμοποιησω το παραδειγμα του πληρωματος [ανθρωπων] διαστημοπλοιου στο διαστημα...
τρεφονται με χαπια.
κ επιζουν οκ...
αλλα αυτο δεν ειναι προτυπο διατροφης, σωστα;
δεν θα προτεινε κανενας μας σε καποιον να τρωει οτι οι ανθρωποι στα διαστημοπλοια στην καθημερινη του διατροφη...
Υ. Γ. εχει διαβασει κανεις σας τα συστατικα απο τα πελλετς;
ναι τα εχω διαβασει
... Κ καλα φαινονται.

το οτι θα ειναι γεματα συντηρητικα εμενα μου ειναι αποτρεπτικο -μεταξυτων αλλων-
για μονιμη κ καθημερινη διατροφη.
-ασχετα που δεν φροντιζω παπαγαλους...-
επειτα παραμενει το ερωτημα σε μενα κατα ποσο αυτα που γραφουν τα περιεχουν.
οπως επισης κ η απορια :
γιατι ενα μελος απο δω[ σε προσφατο ποστ ]που παρειχε στον παπαγαλο του μονο πελετς,-αν καταλαβα καλα-αντιμετωπιζει σοβαρα προβληματα εξασθενησης του πουλιου;