Διατροφή Ρούπσεν ή rapeseed ή canola ή ελαιοκράμβη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης jk21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

jk21

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2007
Μηνύματα
1.756
Πόλη
Περιστέρι
ψαχνοντας να βρω τι ειναι αυτο που κανει αυτο το σπορο ειδικο στα καναρινια φωνης στο να γλυκαινει το κελαηδημα τους επαισα με εκπληξη μεγαλη στο παρακατω αρθρο https://www.quantumbalancing.com/news/canola.htm (η μεταφρασμενη απο το google ελιδα ειναι αυτη quantumbalancing.com/news/canola.htm ).
στη συνεχεια ανακαλυψα οτι ο σπορος αυτος δεν ειναι αλλος απο την ελαιοκραμβη που μαζι με την σογια σαν τα πιο γνωστα γενετικα τροποποιημενα τροφιμα. Το αρθρο λεει πραγματα που με κανουν να ειμαι πολυ σκεπτικος. Δεν ξερω ...
 
Ο σπόρος αυτός είναι όντως η ελαιοκράμβη, η οποία υπάρχει και στην Ελλάδα και μάλιστα η καλλιέργεια της εντάσσεται στις ενεργειακές καλλιέργειες (αν κάνω λάθος διορθώστε με).

Το ερώτημά μου είναι, εάν είναι μεταλλαγμένη και η ελαιοκράμβη που καλλιεργείται στη χώρα μας και δεύτερον εάν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα μεταλλαγμένα φυτά προκαλούν προβλήματα στην υγεία διότι δεν έχω καμία ενημέρωση για το θέμα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk21
Δεν κανεις λαθος Σταυρο, ειναι η ελαικραμβη που καλλιεργειται και στην Ελλαδα. Βεβαια δεν ξερω αν ο σπορος που τρωνε τα πουλια ειναι ελληνικος η εισαγωγης.

Οι ποικιλιες ελαικραμβης που καλλιεργουνται παγκοσμιως ειναι κατα το μεγαλυτερο ποσοστο γενετικα τροποιημενες, οπως και αλλες καλλιεργειες που καταναλωνονται απο ανθρωπους. Ενδεικτικα αναφερω τη σογια που ειναι γενετικα τροποποιημενη (δεν χρησιμοποιω τη λεξη μεταλλαγμενη γιατι τρμοκρατει καποιον που δεν γνωριζει) σε ποσοστό πάνω απο το 75-80% της παγκοσμιας παραγωγης. Επεται η ελαικραμβη και το καλαμποκι.

Η Ευρωπαικη ενωση εχει απαγορευσει την εισαγωγη και πωληση γενετικα τροποποιημενων τροφιμων απο την Αμερικη οπου ο κοσμος καταναλωνει χωρις να γνωριζει (εδω και καποια χρονια) αν τρωει γενετικα τροποιημενα η οχι καταπατωντας τη νομοθεσια που οριζει οτι επιτρεπεται μεν το εμποριο των γενετικα τροποιημενων αλλα υποχρεουνται οι πωλητες να το αναγραφουν ωστε να δινουν την επιλογη στον κοσμο να αποφασισει αν το θελει η οχι. Με αλλα λογια κανουν πειραματα πανω τους εν αγνοια τους.

Δεν μπορω να πω αν τα γενετικα τροποιημενα ειναι επικινδυνα για την υγεια ανθρωπων και ζωων, κανεις δεν μπορει ακομη διοτι ειναι σχετικα προσφατη η ανακαλυψη και δημιουργια τους και πιστευεται πως οι οποιες επιπτωσεις θα φανουν αν υπαρξουν καποια χρονια μετα.

Το θεμα ειναι τεραστιο και εχω ασχοληθει πολυ με αυτο στο μεταπτυχιακο μου και μπορω να πλατιασω αρκετα και δε θα θελα να σας κουρασω.
 
-Ισως όμως θα μπορούσες να αναφέρεις την κεντρική φιλοσοφία
των γεννετικά τροποποιημένων σπόρων και ποιές οι βασικές διαφορές
απο τους μη τροποποιημένους.Αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη γνώση
για το ρούπσεν ή άλλους σπόρους που χρησιμοποιούμε.
 
Η γενετική τροποποίηση είναι ένα σύνολο ειδικών τεχνολογιών που αλλάζουν τη γενετική σύσταση ζωντανών οργανισμών όπως τα ζώα τα φυτά και τα βακτήρια και αφορά την προσθήκη, την αφαίρεση, την αντικατάσταση ή τη σίγαση ενός γονιδίου.

Ο συνδυασμός των γονιδίων από τους διαφορετικούς οργανισμούς είναι γνωστός ως τεχνολογία ανασυνδυαζόμενου DNA, και ο προκύπτων οργανισμός ονομάζεται "γενετικά τροποποιημένος," "γενετικά κατασκευασμένος," ή "διαγονιδιακός."

Όπως όλες οι νέες τεχνολογίες, οι GM τεχνολογίες θέτουν μερικούς κινδύνους, και γνωστούς και άγνωστους. Οι διαμάχες που περιβάλλουν τα τρόφιμα και τις GM καλλιέργειες εστιάζουν συνήθως στην ανθρώπινη και περιβαλλοντική ασφάλεια, το μαρκάρισμα και την επιλογή των καταναλωτών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την ηθική, την ασφάλεια των τροφίμων, τη μείωση της ένδειας, και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.


Το 2003, περίπου 167 εκατομμύρια στρέμματα (67,7 εκατομμύρια εκτάρια) που καλλιεργήθηκαν από 7 εκατομμύρια αγρότες σε 18 χώρεςʼ φυτεύτηκαν με διαγονιδιακές καλλιέργειες, κυρίως με ζιζανιοκτόνο - και εντομοκτόνο-ανθεκτική σόγια, καλαμπόκι, βαμβάκι, και canola. Άλλες καλλιέργειες που καλλιεργήθηκαν εμπορικά ή δοκιμάστηκαν στο χωράφι είναι μια γλυκιά πατάτα ανθεκτική σε έναν ιό που θα μπορούσε να αποδεκατίσει την μεγαλύτερη μέρος της αφρικανικής συγκομιδής, του ρυζιού με το αυξημένο ποσοστό σιδήρου και βιταμινών που μπορούν να ανακουφίσουν το χρόνιο υποσιτισμό στις ασιατικές χώρες, και ποικίλες καλλιέργειες ικανές να επιζήσουν σε ακραίες συνθήκες.
 
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε, αν δεν σου είναι κουραστικό,τί είδους μεταλάξεις έχουν(και άν) υποστεί οι σπόροι που χρησιμοποιούμε για τα πουλιά.
 
πρωτα απο ολα να ευχαριστησω τον Φοιβο εκ μερους ολων(ειμαι σιγουρος οτι θα συμφωνουσανε)για το κατατοπιστικοτατο ποστ που ανεβασε για το θεμα.ημουνα ετοιμος να γραψω και γω κατι σαν απαντηση στην ερωτηση του Σταυρου αλλα με υπερκαλυψε.Απλα θα ηθελα να συμπληρωσω οτι στη γονιδιακη μεταβολη που γινεται στα φυτα πολλες φορες (δεν το ξερωγια τη σογια και την κραμβη )προστιθενται γονιδια ζωων και αν αυτες αποτελουν τροφη για φυτοφαγα ζωα οι κινδυνοι επαυξανονται (νομιζω). Ο φοιβος σιγουρα θα εχει κατι πιο σιγουρο να μας πει γιαυτο. Παντως προσφατο ειναι (πριν κανα δυο χρονια νομιζω) η ανακαλυψη και κατασχεση φορτιου μεταλλαγμενης σογιας ενος ολοκληρου πλοιου στον ισθμο της κορινθου. Εντελως τυχαια διπλα υπαρχει σχετικη βιομηχανια, δεν μπορω να αποδειξω τιποτα. Οπως και δεν μπορω να ξερω τι προελευση εχουν τα "φυτικα" αμινοξεα των αυγοτροφων που οπως και ο φοιβος θα επιβεβαιωσει ειναι απλα σογιαλευρο και παρασκευασματα του. Οχι απαραιτητα μεταλλαγμενο βεβαια. Αλλα ποσο μεγαλη ειναι η παραγωγη σογιας ωστε να καλυψει τις ανθρωπινες αναγκες (παντου υπαρχει λεκιθινη σογιας ή κραμβης σοκολατες κλπ σαν γαλακτωματοποιητης) και να φθανει να υπαρχει καθαρη και για τα ζωα;
βεβαια επεμβαση στην φυση εχουμε και με τους μουλους.. Που ναι μεν τα αρσενικα κελάηδανε ωραια αλλα τα θηλυκα οπως ελεγε και γνωστη ελληνιδα κωμικος στον αθεριδη:"ποτε θα γινω μανα;"
 
Οι καλλιεργειες στις οποιες εχει γινει γενετικη τροποιηση αφορουν την παραγωγη τροφιμων η πρωτων υλων για βιοκαυσιμα η αλλες βιομηχανικες η ιατρικες χρησεις. Ειναι αρκετα ακριβες και αρκετων ετων προσπαθειες και δεν αναλαμβανει ευκολα τετοιο project μια μεγαλη παγκοσμιως εταιρεια για αγορα με απειροελαχιστα κερδη οπως η διατροφη κατοικιδιων πτηνων. Αφορουν projects που προσπαθουν να ''λυσουν'' παγκοσμια προβληματα. Γι αυτο και αυτα που γνωριζω και εχω διαβασει και ασχοληθει αφορουν μεγαλες καλλιεργειες και καποια για ζωα.
Εχω μερικα πολυ ωραια παραδειγματα που ξαφνιαζουν για καποιον που τα ακουει πρωτη φορα αλλα δεν αφορουν σπορους της διατροφης των πουλιων και δεν ξερω αν ειναι και το thread καταλληλο.
 
Back
Top