Κατάγεται από την Ασία και πλέον καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το δεύτερο καλλιεργούμενο είδος μετά το σιτάρι.
Δύο σημαντικές διευκρινίσεις:
Το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι, υπερτερεί σε διατροφική αξία του λευκού που έχει υποστεί επανειλημμένες επεξεργασίες και διαθέτει φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.
Αν αποφασίσετε να το δώσετε βραστό, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι καλά βρασμένο, χωρίς αλάτι ή οτιδήποτε άλλο εκτός του νερού, να έχει μαλακώσει και να έχει αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, ενώ προσφέρετε μικρή ποσότητα κάθε φορά
Ο λόγος είναι πως δεν θέλουμε να αντλήσει υγρά του στομάχου και να φουσκώσει ακόμα περισσότερο μετά την κατάποση.
Για την παρασκευή των φύτρων - βλαστωμένων σπόρων, μπορείτε να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας Φύτρα σπόρων.
Αν θέλετε να φτιάξετε ρυζόνερο ως μια φυσική αντιμετώπιση ελαφράς διάρροιας, που θεωρείτε πως δεν είναι σύμπτωμα ασθένειας αλλά εξ αιτίας ενός παροδικού στρες λόγω αλλαγής περιβάλλοντος ή ελαφρού κρυώματος, θα το παρασκευάσετε ως εξής:
- Σε 1 φλυτζάνι νερό, θα βράσετε 2 κουταλιές της σούπας ρύζι. Όταν δείτε πως το ρύζι μαλάκωσε αρκετά, σουρώνετε το ρύζι και αφήνετε το νερό να κρυώσει, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το προσφέρετε αντί νερού στα πουλάκια σας. Μην αφήσετε τον βρασμό "να πιει" το νερό και να απομείνει ένα πηχτό υγρό, δεν θα γίνει αποδεχτό από τα πουλιά και δεν θα έχει νόημα η προσπάθεια.
Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύθηκε ως PB media item.
Δύο σημαντικές διευκρινίσεις:
- Αναφερόμαστε στο καστανό αναποφλοίωτο ρύζι και όχι στο λευκό.
- Δεν το δίνουμε ποτέ ωμό σε κανένα είδος πουλιού.
Το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι, υπερτερεί σε διατροφική αξία του λευκού που έχει υποστεί επανειλημμένες επεξεργασίες και διαθέτει φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.
Αν αποφασίσετε να το δώσετε βραστό, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι καλά βρασμένο, χωρίς αλάτι ή οτιδήποτε άλλο εκτός του νερού, να έχει μαλακώσει και να έχει αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, ενώ προσφέρετε μικρή ποσότητα κάθε φορά
Ο λόγος είναι πως δεν θέλουμε να αντλήσει υγρά του στομάχου και να φουσκώσει ακόμα περισσότερο μετά την κατάποση.
Για την παρασκευή των φύτρων - βλαστωμένων σπόρων, μπορείτε να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας Φύτρα σπόρων.
Αν θέλετε να φτιάξετε ρυζόνερο ως μια φυσική αντιμετώπιση ελαφράς διάρροιας, που θεωρείτε πως δεν είναι σύμπτωμα ασθένειας αλλά εξ αιτίας ενός παροδικού στρες λόγω αλλαγής περιβάλλοντος ή ελαφρού κρυώματος, θα το παρασκευάσετε ως εξής:
- Σε 1 φλυτζάνι νερό, θα βράσετε 2 κουταλιές της σούπας ρύζι. Όταν δείτε πως το ρύζι μαλάκωσε αρκετά, σουρώνετε το ρύζι και αφήνετε το νερό να κρυώσει, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το προσφέρετε αντί νερού στα πουλάκια σας. Μην αφήσετε τον βρασμό "να πιει" το νερό και να απομείνει ένα πηχτό υγρό, δεν θα γίνει αποδεχτό από τα πουλιά και δεν θα έχει νόημα η προσπάθεια.
Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύθηκε ως PB media item.