Ασθένειες Σήμερα το πρωί είδα το καναρίνι μου με το ένα του πόδι να κρέμεται

iliasluna

PB New Member
Εγγραφή
25 Φεβ 2008
Μηνύματα
7
Πόλη
Σαντορίνη
γεια σας.σήμερα το πρωί είδα στο καναρίνι μου με το ένα του πόδι να κρέμεται, δεν μπορεί να το κουνήσει και γενικά νομίζω πως δεν το ελέγχει καθόλου.φυσικά είναι σε άσχημη κατάσταση, δεν τρώει, δεν κελαϊδάει.στέλνω ένα σκίτσο για να γίνει πιο κατανοητό.

missing-image.png


κατοικώ στη σαντορίνη και δεν έχω τη βοήθεια ειδικού κτηνιάτρου. Μπορώ να κάνω κάτι; Ευχαριστώ.
 
iliasluna αυτό δυστυχώς είναι ένα σοβαρο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις επαρχιακές πόλεις.. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιος ειδικός πτηνίατρος στην περιοχή σου (και αν δε μπορεις να το πας σε κάποια πόλη που υπάρχει) καλό θα ήταν να επισκευθείς εναν κτηνίατρο χωρίς εξειδίκευση. Σίγουρα αυτός είναι πιο ειδικος απο κάθε άλλο...
Αν μπορείς και θες να το πας σε ειδικό πτηνίατρο ίσως να σου χρειαστεί το παρακάτω:

https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

Λυπάμαι που δε μπορώ να βοηθήσω πιο αποτελεσματικά
 
Από το σκίτσο είναι δύσκολη οποιαδήποτε "διάγνωση".
Θα κοιτάξεις το σημείο που ενώνεται το πόδι με το σώμα.
Το πιθανότερο είναι να είναι "βγάλσιμο".
Σε αυτή τη περίπτωση το πόδι κρέμεται ελεύθερα & ταλαντώνει (από τη βάση) κυρίως δεξιά -αριστερά.
Φτιάχνει με δέσιμο, μη σε ανησυχεί.
Πρέπει να γίνει άμεσα όμως γιατί όσο μένει έτσι, χαλαρώνει περισσότερο.
Καλό θα ήτανε να το δει γιατρός, σε αντίθετη περίπτωση ξαναεπικοινώνησε με τους φίλους του φόρουμ εφόσον έχεις περισσότερα στοιχεία.
Ίσως υπάρχει αντίστοιχο παλαιότερο post που θα σε παραπέμψει κάποιος που το γνωρίζει.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να "διαγνώσεις" αν είναι βγάλσιμο ή σπάσιμο, για να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Δε βοήθησα πολύ, αλλά...
 
Πριν κάνεις οτιδήποτε, βάλε το πουλάκι σε ένα ζεστό
μέρος του σπιτιούκαι σε όσο γίνεται πιο μικρό κλουβί.
Μη παραλήπεις να αλλάζεις νερό και να
δώσεις μαλακή τροφή(αυγοτροφή).
Θέλει οπωσδήποτε κάποιον με ειδικές γνώσεις.

Υ. ΓΨάξε προσεκτικά το κλουβί που το είχες όταν το
έπαθε. Κάπου υπάρχει "σκάλωμα".
 
Είναι όπως ακριβώς το περιγράφεις! Ταλαντώνεται αριστερά δεξιά.
Δεν έχω εμπιστοσύνη στην κτηνίατρο. Κανένας δεν είναι ευχαρηστημένος μαζί της. Ούτε για μεγάλα ζώα όπως γάτες και σκυλιά. Πόσο μάλλον για ένα καναράκι μια σταλιά. Ακούγεται άσχημο αλλά είναι η αλήθεια. Φοβάμαι να της το πάω...
 
Θα σας πω τι έκανα εγώ σε μια τέτοια περίπτωση που μου έτυχε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Ένα πρωί μέσα στην κλούβα πτήσης ένα αρσενικό μαλινουα γεννημένο τον Μάρτιο του 2007 καθόταν σε μια γωνία στον πάτο του κλουβιού με το πόδι του να κρέμεται. Ήταν σαν παράλυτο και βέβαια ήταν σπασμένο ψηλά εκεί που ενώνετε με το σώμα. Αμέσως το έβγαλα και το έβαλα μονό του σε ένα πολύ μικρό κλουβί που έχω. Του έβαλα τροφή και νερό χαμηλά ώστε να μην κάνει πολλές κινήσεις μέσα στο κλουβί. Ρώτησα φίλους εκτροφείς αλλά και τον κτηνίατρο που γνωρίζω και όλοι μου είπαν να του κάνω ευθανασία. Ήταν λέει το σπάσιμο πολύ ψηλά και δεν γινόταν τίποτα. Τελικά δεν μου πήγαινε να το κάνω αυτό και το άφησα στην ησυχία του χωρίς να το ενοχλώ καθόλου. Μόνο τροφή και νερό οπότε το χρειαζόταν. Έκατσε έτσι αρκετό καιρό και μετά από ένα μήνα περίπου το πουλί από μόνο του έγινε καλά, άρχισε να πατάει το πόδι και στο τέλος ήταν μια χαρά. Αυτή τη στιγμή το πουλί είναι σε προετοιμασία ζευγαρώματος και βέβαια υγιέστατος. Είναι αυτό στην αριστερή μεριά.
 

Συνημμένα

  • DSC01284a.webp
    DSC01284a.webp
    40,2 KB · Προβολές: 76
Πέρασαν 4 μέρες από το ατύχημα του Φρου-Φρου. Με βοήθησαν οι συμβουλές σας καθώς και η τηλεφωνική βοήθεια του κτηνιάτρου Κώστα Δημητριάδη. Μετά από συμβουλή του κ. Κώστα δίνω στο Φρου-Φρου βιταμίνη Β σε σιρόπη, 1cc στην ποτίστρα. Τρώει και πίνει κανονικά και γενικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το πόδι του κατάφερα να το κρατήσω δεμένο στο σώμα του μόνο για δύο μέρες. Όταν πείρε λίγες δυνάμεις έβγαλε τη γαζούλα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεθεί γύρω από το σωματάκι του, χωρίς να του περιορίζει τα φτερά. Όπως και να το δέσω το βγάζει. Το θετικό είναι πως το πόδι του δεν κρέμεται όπως την πρώτη μέρα, αλλά το στηρίζει πάνω στο κλαδάκι, χωρίς βέβαια να ελέγχει τα δάκτυλά του.
 
Ένα μήνα μετά το ατύχημα και ο Φρου-Φρου είναι πολύ καλά. Ελέγχει το πόδι του και στηρίζεται σ'αυτό χωρίς όμως να μπορεί να ανοιγοκλείσει τα δάκτυλα για να πιαστεί στο κλαδάκι.
 
Σε ευχαριστούμε πολύ που μας ενημέρωσες για την εξέλιξη. Εύχομαι να αποκατασταθεί πλήρως ο τραυματισμός. :)
 
μπραβο iliasluna, ελπιζω συντομα να γινει τελειως καλα, τα δυσκολα περασαν και παλυ μπραβο
 
Back
Top