Ασθένειες Σε δυο από τα πέντε java είδα πρόβλημα στο νύχι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elenie

PB Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
440
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα, μετά από πολύ ψάξιμο και δυσκολία, πήρα στο σπίτι, πέντε νέα java που ήθελα να προσθέσω στο μικρό κοπάδι μου. Να σημειώσω ότι έμεναν όλα μαζί σε όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες.

Τα έφερα σπίτι και πριν τα αφήσω στο κλουβί τους, σκέφτηκα να κόψω τα νύχια τους μια και ήταν αρκετά μεγάλα. Παρατήρησα πως σε δυο από τα πέντε πουλάκια, στο ένα ελειπε εντελώς το ένα νύχι, ενώ στο άλλο το ίδιο νύχι ήταν σαν ξεραμένο; Έτοιμο να πέσει; Υγιές πάντως δεν ήταν. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με συνθήκες υγιεινής, με κακή διατροφή ή με λάθος πατηθρες που μπορεί να είχαν τόσο καιρό. Τα υπόλοιπα νύχια τους φαίνονται εντάξει. Τώρα τα έβαλα όλα μαζί και τα παρατηρώ. Ακόμα είναι στρεσαρισμενα και εξερευνούν το κλουβί. Έχετε δει κάτι παρόμοιο;

23E420E8-F2B6-47AA-9BD2-A8296FD99C65.webp23E420E8-F2B6-47AA-9BD2-A8296FD99C65.webp6B961EAD-B937-4B05-BFEC-59F277C1244C.webp18931136-9370-48F3-9FB0-5FEC7A20E15A.webp
 
Ελένη καλησπέρα!

Καλορίζικα τα μικρά σου! Πολύ χαίρομαι και ξέρω ότι θα τα χαρείς κι εσύ!

Τον πρώτο που θα ρώταγα θα ήταν τον εκτροφεα.. Είδες τις συνθήκες που τα είχε; Σε σχέση με τα υπόλοιπα, ακόμη και τώρα που είναι under stress, διαφέρει δραματικά η συμπεριφορά του από τα άλλα;
 
Καλώς τα δέχθηκες! Αυτό που λες Ελένη ότι είναι σαν ξεραμενο είναι το πίσω δάχτυλο στην φώτο εε; Εμένα μου φαίνεται ότι είναι ξεραμενη κουτσουλιά.
 
Εννοείται ότι κρατάω καραντίνα. Τα έχω βάλει στο μπροστινό μπαλκονι, μακριά από τα υπόλοιπα για παρατήρηση και επέμβαση αν χρειαστεί κάτι.

Η συμπεριφορά τους είναι ίδια με τα αλλά. Η αλήθεια είναι ότι στρεσαριστηκαν με την μεταφορά, μετά κόψιμο νύχια, νεο περιβάλλον κτλ. Κάθονται όπως στην φωτο, έφαγαν πολύ λίγο και ορισμένες φορές κάθονται με στόμα ανοιχτό (σημάδι άγχους, όπως έχω δει και από τα αλλά που έχω)
Αύριο βέβαια θα τα παρατηρήσω καλύτερα που θα είναι και μέρα.

Τον εκτροφέα δεν τον ξέρω, από αγγελία τον βρηκα και μάλιστα δύσκολα γιατί δεν έβρισκα τα συγκεκριμένα πουλάκια πουθενά. Από κλέφτες ματιές σε φωτογραφίες τα κλουβιά τους δεν ήταν ιδανικά. Πλαστικές πατηθρες, μάλλον βρώμικες, ψιλό παλιά κλουβιά κτλ.

Μοιάζει με κουτσουλιά αλλά είναι έτσι το νύχι του. Σαν να έχει ξεραθεί και έχει αυτή την όψη. Να προσθέσω οτι αυτό εμφανίζεται στο πίσω δάχτυλο, και στα δυο πουλια.

Θα προσθέτω λεπτομέρειες της παρατήρησης μου καθώς περνάνε οι μέρες. Η βοήθεια σας πολύτιμη. Ελπίζω να είναι όλα καλά.
 
Αν ήταν άνθρωπος θα έλεγα ότι μπορεί να είναι υπονύχιο μελάνωμα. Σε όλους μας εχει συμβεί από χτυπήματα..
Τώρα, σε μια λίγο άχαρη προσπάθεια ανάγωγης του παραπάνω στα πουλάκια 🙄 ..Αν τα είχε σε κακές συνθήκες (πράγμα που δεν θα μου έκανε και μεγάλη εντύπωση) μπορεί να συνέβη από σκουριασμένα/ξεφλουδισμένα κλουβιά που γαντζωνόταν, από κακής ποιότητας πάτηθρα, φθαρμένες ταΐστρες κλπ κλπ..

Πάντως στην θέση σου θα του έκανα ένα μασαζ/καθαρισμό με betadine εντελώς μα εντελώς προληπτικά και θα το παρατηρούσα όπως άλλωστε μας είπες ότι θα κάνεις. Είναι ήδη στρεσαρισμένο οπότε μια φροντίδα παραπάνω δεν νομίζω να το βλάψει το κακόμοιρο..
 
Αυτό θα κάνω, δε θέλω να το στρεσαρω περισσότερο από όσο χρειάζεται. Έναν φίλο κτηνίατρο που ρώτησα, μου είπε ότι μάλλον δεν είναι κάτι σημαντικό. Αλλά επειδή είμαι ψείρας, αν δεν είναι όλα εντάξει δεν μπορώ να ησυχάσω.
 
Το να "χαθεί" κάποιο νύχι μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε αιτία... κάποια αδέξια κίνηση του εκτροφέα ή μια ποιο επίμονη καθαριότητα από τους γονείς στη φωλιά.
Πλαστικές πατηθρες, μάλλον βρώμικες, ψιλό παλιά κλουβιά κτλ.
Οι πατήθρες συμβάλουν ελάχιστα σε τέτοιες "απώλειες".
Πιστεύω πως αρκεί κάποιο άσχημα στημένο εξάρτημα, κάποιο σημείο στα κάγκελα που μπορεί να μαγκώσει το νύχι (ειδικά αν έχει μεγαλώσει πολύ) και το κακό έγινε.
Πιθανολογώ πως ζούσαν πολλά μαζί σε μεγάλο χώρο γιατί τέτοια ατυχήματα είναι πιο συνηθισμένα εκεί.
στο άλλο το ίδιο νύχι ήταν σαν ξεραμένο
Κι αυτή η κατάσταση συνηγορεί σε όσα γράφω παραπάνω.
Αν μάλιστα ζούσαν σε ιδιοκατασκευασμένα κλουβιά - κλούβες τότε όλα τα παραπάνω περιορίζονται στα ατυχήματα (πιασίματα) στις "πονηρές" περιοχές που αφήνουν πάντα οι "κακοτεχνίες".
Στην ουσία όμως αυτή η απώλεια δεν είναι και τόσο σοβαρή για να σε ανησυχεί.
Μπορεί άνετα να ζήσει τέλεια και χωρίς το νύχι.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Όποτε η εμφάνιση του δεύτερου νυχιού, που είναι κάπως πιο χοντρό και σαν ξεραμένο μπορεί και να οφείλεται σε κακοτεχνίες του κλουβιού; Λογικό από την άλλη μια και πρόκειται και στις δυο περιπτώσεις για το πίσω δάχτυλο που πιάνει «κόντρα» όταν πετάνε στα κάγκελα.
Και από τις φωτο μου φάνηκαν τέτοιου είδους κλουβιά είναι αλήθεια.

Μπορεί να σωθεί το δεύτερο νύχι ή να δεχτώ την φυσική του εξέλιξη;
Αύριο περισσότερα για τις παρατηρήσεις μου.
Σας ευχαριστώ όλους.
 
Καλημέρα. Αντώνη ελπίζω να μην είναι από ευλογία, ειλικρινά.

Οι παρατηρήσεις μου σήμερα. Το ένα πουλάκι που δεν έχει καθόλου νύχι φαίνεται να είναι το κυρίαρχο ζευγάρι μαζί με το ταίρι του. Κάθονται πάντα μαζί, μακριά από τα αλλά και διεκδικούνε πρώτα το φαγητό ή το νερό.
Τα υπόλοιπα τρία ανέχονται περισσότερο ο ένας την πάρεα του άλλου. Τώρα αρχίζουν δειλά δειλά να εξερευνούν τα φαγητά, το τσαμπί κεχρί κτλ. Τους έβαλα βιταμίνες στο νερό.

Παρατηρώ ότι πιάνονται πολύ συχνα από τα κάγκελα δηλαδή δεν πετάνε από κλαδί σε κλαδί αλλά από κλαδί σε κάγκελο, από το κάγκελο θα πιαστούν για να φάνε κτλ.

Και ο κυρίως προβληματισμός μου είναι πως το πουλάκι με το «ξερό» νύχι στη δεύτερη φωτο, δεν μπορεί να πετάξει καλά. Κάνει όπως τα πεταρουδια μόλις βγουν απο τη φωλιά. Μπορεί να διανύσει μικρή απόσταση, αλλά δεν μπορεί να πετάξει από τον πάτο του κλουβιού στην κορυφή. Θα πιαστεί από τα κάγκελα και με μικρά πηδηματάκια θα φτάσει ψηλα και θα πάει στην πατηθρα. Ίσως γι αυτό και να είναι το νύχι του χάλια, από την καταπόνηση του σκαρφαλώματος στα κάγκελα. Έχει τύχει να το σπρώξουν από κλαδι και να πάει ίσια στον πάτο, ακριβώς σαν πουλάκι που μόλις αφηνει την φωλιά. Έχει όρεξη, τρώει, πίνει νερό, προσπαθεί να ανεβεί επάνω, αλλά όταν είναι να το κάνει κοντοστέκεται, ζυγιζει την απόσταση, κάνει να φύγει, σταματάει και μετά πηγαίνει πηδώντας μικρές, μικρές αποστάσεις επάνω.

Καμία γνώμη;
[automerge]1560416177[/automerge]
Επίσης να συμπληρώσω ότι σε ορισμένα λοιπόν κάποια πούπουλα από την κορυφή του κεφαλιού, δεν είναι έντονο το φαινόμενο, μάλλον οφείλεται σε τσιμπήματα που κάνει το ένα με το άλλο.
 
αλλά δεν μπορεί να πετάξει από τον πάτο του κλουβιού στην κορυφή. Θα πιαστεί από τα κάγκελα και με μικρά πηδηματάκια θα φτάσει ψηλα και θα πάει στην πατηθρα.

Τότε πιθανώς αυτός να είναι και ο λόγος που έχουν καταπονηθεί τα νύχια του. Έχεις παρατηρήσει κάτι στις φτερούγες του; Να είναι ατροφικές ή κάτι άλλο;
 
Ατροφικες δε θα έλεγα, μοιάζουν να είναι λίγο πιο κοντά τα φτερά, αλλά ίσως είναι από την πτερροροια και δεν έχουν μακρύνει ακόμα. Όταν προσπαθεί να πετάξει, τα ανοιγοκλείνει μέν, αλλά δεν έχει την ώθηση για να φύγει. Όταν φεύγει από ψηλα κάνει ελεύθερη πτώση και μετά παίρνει σιγά σιγά τον ανήφορο.

Ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση να ατροφησουν τα φτερά από έλλειψη εξάσκησης; Υπάρχει περίπτωση να είναι εκ γενετής ανωμαλία; Παίζει να είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας; Ή απλά είναι αδύναμο;
 
Υπάρχει περίπτωση να ατροφησουν τα φτερά από έλλειψη εξάσκησης; Υπάρχει περίπτωση να είναι εκ γενετής ανωμαλία; Παίζει να είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας; Ή απλά είναι αδύναμο;

Όλα παίζουν κατά την γνώμη μου.. Θα σου πω τι θα έκανα εγώ.. Θα του έδινα χρόνο και τις συνθηκες που έτσι κι αλλιώς του προσφέρεις. Εαν σε κάνα-δυο εβδομάδες δεν έβλεπα εστω και μια μικρή βελτίωση τότε θα το έψαχνα περαιτέρω.
 
Ατροφικες δε θα έλεγα, μοιάζουν να είναι λίγο πιο κοντά τα φτερά, αλλά ίσως είναι από την πτερροροια και δεν έχουν μακρύνει ακόμα. Όταν προσπαθεί να πετάξει, τα ανοιγοκλείνει μέν, αλλά δεν έχει την ώθηση για να φύγει. Όταν φεύγει από ψηλα κάνει ελεύθερη πτώση και μετά παίρνει σιγά σιγά τον ανήφορο.

Ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση να ατροφησουν τα φτερά από έλλειψη εξάσκησης; Υπάρχει περίπτωση να είναι εκ γενετής ανωμαλία; Παίζει να είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας; Ή απλά είναι αδύναμο;


Απο την στιγμη που ειναι αρτιμελές και η λειτουργεια/κινηση της φτερουγας ειναι φυσιολογικη το πιθανοτερο ειναι να οφειλεται στο μικρο μηκος των φτερων πτησης.

Απο αδυναμια δεν πιστευω οτι ειναι γιατι αν ενα πουλι ειχε φτασει να μην μπορει να πεταξει απο αδυναμια θα εδειχνε και αλλα σημαδια/συμπτωματα

Η ατροφια ειναι μια περιπτωση αλλα θα πρεπει να ηταν εξαιρετικα περιορισμενο για να το εχει φτασει σε ενα τετοιο σημειο.
Για συμπτωμα αιμομιξιας δυσκολο.
 
Αν ζούσε σε κοινόβιο ή μεγάλη κλούβα θα ήταν αδύνατο να ατροφήσει μυϊκά.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η πτερόρροια που για κάποιο διάστημα αφήνει τα πουλιά στην κατάσταση που περιγράφεις.
Ας του δώσουμε χρόνο.
Αν υπάρχει πρόβλημα να κάνεις νέο θέμα για να μην μπερδεύονται και οι αναγνώστες μας.
 
Με συγχωρείτε που συνεχίζω στο ίδιο θέμα. Θεώρησα σωστό να μην φορτώνω το φόρουμ με καταιγισμό θεμάτων και να κρατάω τις παρατηρήσεις μου σε ένα νήμα. Φυσικά, αν έχει πρόβλημα το πουλάκι, πράγμα που απεύχομαι, θα δημιουργήσω την δίκη του ενότητα. Προς το παρόν παρατήρηση.
 
Back
Top