Γενικά Σε ζευγαρώστρα με διαφανές χώρισμα δύο αρσενικά καναρίνια θα κελαηδούν;

passenger

PB Member
Εγγραφή
21 Οκτ 2014
Μηνύματα
440
Πόλη
Ζάκυνθος
Αν σε κλουβί τύπου ζευγαρώστρας βάλουμε δύο αρσενικά καναρίνια, διατηρώντας το διαφανές χώρισμα της ζευγαρώστρας, θα συνεχίσουν να κελαηδάνε το ίδιο με πριν; λιγότερο ή καθόλου;
 
Ο ωδικός ανταγωνισμός των αρσενικών ωδικών πτηνών χρησιμοποιείται και από τα καναρίνια για την κατοχύρωση του χώρου επικρατείας τους όπως ακριβώς γίνεται και στη φύση με όλα τα άγρια ωδικά πτηνά. Με τον τρόπο αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες της μεταφοράς των γονιδίων τους μέσω των θηλυκών. Απαντούν στις ωδικές προκλήσεις των άλλων αρσενικών κάνοντας πιο έντονο και ποιο μελωδικό το κελάηδημά τους.
Όταν τώρα υπάρχει οπτική επαφή έστω και από απόσταση, περιορίζεται κάπως ο ωδικός ανταγωνισμός και λαμβάνουν χώρα επιδείξεις κινήσεων στα κάγκελα του κλουβιού, με εικονικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.
Για την περίπτωση που ρωτάς τώρα... Αν η οπτική επαφή γίνει τόσο κοντινή, θα υπάρχει και σωματική επαφή. Αν οι αναπαραγωγικές "ορμόνες" είναι σε έξαψη όπως θα γίνει στην περίοδο της προετοιμασίας για αναπαραγωγή, τότε θα αρχίσει πραγματική "μάχη". Φυσικά η ωδική πρόκληση θα σταματήσει και θα αρχίσουν τα ραμφίσματα και σε κάποιες περιπτώσεις και αίματα.
Θεωρώ πως είναι πιο φρόνιμο να χρησιμοποιήσεις αδιάφανο χώρισμα ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή και οι προκλήσεις τους να περιοριστούν στις ωδικές ικανότητες του καθ' ένα. Ο ανταγωνισμός σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει κινδύνους και για σένα θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστος.
 
Θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό με το Γιάννη, ειδικά για την περίοδο αναπαραγωγής.. Έχοντας όμως στο μπαλκόνι πουλιά (σε ξεχωριστά βέβαια κλουβιά, αλλά κοντά το ένα στο άλλο..), τα οποία κάποιες στιγμές βλέπουν το ένα το άλλο, δεν έχουν πρόβλημα να κελαηδήσουν και να κάνουν "κόντρες" για το ποιος θα υπερισχύσει! Δεν έχω παρατηρήσει περίεργες συμπεριφορές, του τύπου "κάνω ακροβατικά στα κάγκελα του κλουβιού", αλλά μία ήρεμη συνυπαρξη. Απλά, με το που ακούει ο ένας τον άλλο, γίνεται πανικός! Κελαηδούν μέχρι να βαρεθούν.. Μετά, απλά επικρατεί ησυχία. Τα μόνα που έιναι χωρισμένα με αδιάφανο μεταλικό σκελετό, είναι τα θηλυκά μου. Δεν είναι όμως όλα τα πουλιά ίδια. Κατά κόρον, συμβαίνει αυτό που σου ανέφερε ο Γιάννης (κι εγώ έτσι ξέρω δλδ τόσα χρόνια ότι συμβαίνει..).
 
Back
Top