Αναπαραγωγή Σε τι γονίδιο οφείλονται τα κόκκινα μάτια νεοσσών στη φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης billoss1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

billoss1

PB Member
Εγγραφή
28 Φεβ 2016
Μηνύματα
616
καλησπερα σε ολους,θα ηθελα να την αποψη σας πανω σε ενα θεμα που εχω παρατηρησει εδω και 2 χρονια στην εκτροφη μου...Ας περιγραψω τα πραγματα απο την αρχη. Την πρωτη χρονια ζευγαρωνοντας ενα 2 κοκκινα καναρινια παρατηρησα οτι μερικοι απο τους νεοοσους μεσα στην φωλια τις πρωτες μερες της ζωης τους ειχαν κοκκινα ματια... Καθως μεγαλωναν αυτο εξαφανιστηκε.. Να σημειωσω οτι κανεις απο τους 2 γεννητορες δν ηταν rubino. Κανοντας καταγραφη τα πουλακια εκεινα που ειχαν αυτο το χαρακτηριστικο ηταν ολα θηλυκα. Περσυ ζευγαρωνοντας τα αρσενικα αδερφια τους με αλλες κοκκινες καναρες εμφανιστηκε παλι το ιδιο φαινομενο μεσα στις φωλιες οπου παλι υπηρχαν κοκκινα ματια μονο στα θηλυκα των φωλιων! Δυστυχως απο τα θηλυκα της πρωτης χρονιας δν καταφερα να παρω πουλακια για να δω τι θα συνεβαινε. Σε τι γονιδιο μπορει να οδειλεται αυτο; Μπορω με καποια ζευγαρωματα να γεννηθει rubino/?
 
Χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις για να απαντηθεί χωρίς πιθανότητα λάθους το θέμα. Οδηγούμενος απλά απο την περιγραφή σου θα σου απαντούσα περιληπτικά...
Α) ΣΑΤΙΝΕ
Β) ΠΑΤΕΡΑΣ Χ ΚΟΡΗ για 50% κοκκινομάτικα.
 
Χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις για να απαντηθεί χωρίς πιθανότητα λάθους το θέμα.
Γιατί αυτό; Γιατί δεν είναι κλασική περίπτωση καφέ γραμμής σε λιποχρωμικό;

Εδώ billo το κλασικό κόκκινο μάτι σε σατινέ.
61018
 
Χωρίς προσωπική παρατήρηση δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα. Πρέπει να δει κανείς το αρχικό μάτι και την μετέπειτα εξέλιξή του σαν μια πρώτη ένδειξη. Μετά, πρέπει με λογική σειρά να αποκλείονται τα πιθανά λάθη εκτίμησης, διότι μπορεί το κόκκινο μάτι να προέρχεται απο την μετάλλαξη ΦΑΙΟ και η παρατήρηση οτι εμφανίζεται μόνον σε θηλυκά να είναι απλά μια σύμπτωση. Οσο για την αναφορά απλά, σε πουλιά που έχουν σαν μελανινικό υπόβαθρο την καφέ σειρά, αυτό είναι σίγουρο, αλλά το θέμα είναι η ποιότητα του κόκκινου ματιού, διότι αυτό διαφέρει ανάλογα την μετάλλαξη (Καφέ-Ιζαμπελ-Σατινέ). Δεν υπάρχει τίποτα απλό στο χρώμα και οι αποκλίσεις του πώς προσλαμβάνει κανείς τις μικροαλλαγές και τις λεπτομέρειες στις αποχρώσεις είναι δυνατόν να οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα. 😉
 
Δάσκαλε,το ότι η αλήθεια είναι μεγαλύτερη από την απόδειξη δεν παύει να είναι ένα γεγονός που θα μας ενθουσιάζει.
Ωστόσο, απο την μια παρέθεσα μια φωτογραφία για σύγκριση και από την άλλη έχουμε εις διπλούν την εμφάνιση του φυλοσύνδετου χαρακτήρα αυτού που μας προβληματίζει. Με λίγα λόγια η απόδειξη είναι κατασκευάσιμη και το ερώτημα απαντήσιμο (decidable).
Κόκκινο μάτι που χάνεται παραπέμπει στην καφέ μετάλλαξη άντε με το ζόρι μέχρι την ίζαμπελ.
Ιστορικά η συχνότητα εμφάνισης της καφέ που είναι συνώνυμη της εξασθένισης της μαύρης ευμελανίνης, δικαιώνει μια στόχευση αποκλειστικά σε αυτήν.
Και το θέμα είναι πως αν αυτά τα πουλιά προορίζονταν για εκθέσεις,θα είναι και τα πρώτα που πρέπει να φύγουν απο το κοτέτσι μας.
 
Κόκκινο μάτι που χάνεται παραπέμπει στην καφέ μετάλλαξη άντε με το ζόρι μέχρι την ίζαμπελ.
Αυτά ήθελα να αποφύγω απο την αρχή. :)
Δεν υπάρχει άμεση αντίληψη της περιγραφής "κόκκινο μάτι που χάνεται". Αυτό μπορεί να έχει μια διακύμανση τέτοια που να δικαιολογεί και την δική μου αλλά και περαιτέρω απαντήσεις πέραν του δικού σου "αφορισμού". Μπορεί αυτό το "χάνεται" στην πραγματικότητα να είναι απλά "σκουραίνει" (όπως νομίζω οτι είναι) και αυτό δικαιολογεί απολύτως την ύπαρξη της Σατινέ, που να σημειώσω εδώ έχει μια πολύ ευρεία γκάμα κόκκκινων ματιών. Μόνον όποιος έχει δεί στην φωλιά μερικές εκατοντάδες σατινε μπορεί να καταλάβει ακριβώς τί λέω .
 
Back
Top