Φυτά Σιρόπι με βότανα και πρόπολη για πρόληψη ασθενειών στα πτηνά

Οδηγίες παρασκευής σιροπιού από βότανα και πρόπολη για χορήγηση στα πτηνά με σκοπό την πρόληψη ασθενειών.

Παρασκευή σιροπιού με πρόπολη και βότανα​

Καταρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η συνταγή παρασκευής σιροπιού προέκυψε κατόπιν αναζήτησης πληροφοριών για τη χρήση και τις ιδιότητες φαρμακευτικών βοτάνων που ίσως έχουν θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη ασθενών των πτηνών. Δεν πρόκειται για ένα προϊόν που προέκυψε υπό τις κατευθύνσεις ειδικού που διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της φαρμακευτικής.

Υλικά​

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι:

Εκτέλεση​

Αφού πλύνουμε καλά τα βότανα, τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος στη φωτιά σκεπάζοντας τα ίσα-ίσα με νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά για να πάρουμε όλους τους χυμούς τους και κατόπιν βράζουμε ξανά μόνο το υγρό για 5 λεπτά ώστε να εξατμισθεί ένα μέρος του (διαδικασία εκχύλισης).

Το υγρό που απέμεινε, το βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε μέλι σε αναλογία 1 μέρος μέλι προς 2 μέρη υγρό εκχύλισμα ώστε να έχει την υφή και ροή σιροπιού.

Στο μείγμα προσθέτουμε επίσης 3 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι πρόπολης, κατά προτίμηση χωρίς αλκοόλ (αλλιώς το πολύ 10%) ή 20 σταγόνες εκχυλίσματος πρόπολης 20%, απαραίτητα χωρίς αλκοόλ.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας διάλυμα πρόπολης διαλύοντας 10 γρ πρόπολης σε 50 γρ ή ml νερού. Η πρόπολη πρέπει να προστεθεί σε μορφή σκόνης. Για να γίνει αυτό, την καταψύχουμε για μια μέρα και στη συνέχεια την τρίβουμε σε multi ή σε μύλο καφέ για καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν η πρόπολη προστεθεί στο νερό, μπορούμε βοηθητικά στη διάλυση της να βάλουμε ελάχιστη (στη μύτη κουταλιού) ποσότητα λεκιθίνης.

Ανακινούμε το μείγμα καθημερινά για δέκα μέρες.

Χορήγηση του σιροπιού στα πτηνά​

Ο δικός μου τρόπος χορήγησης του σιροπιού στα πουλιά μου είναι με αραίωση μιας κουταλιάς της σούπας σε 300 ml νερού και χορήγηση αντί νερού για 1 βδομάδα κάθε μήνα ή 3-4 μέρες το δεκαπενθήμερο.

Η αραίωση είναι ίσως υπερβολική, αλλά γίνεται για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων, έως ότου εξακριβωθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ότι το σκεύασμα δεν έχει παρενέργειες στα πουλιά. Σε αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία!

Επίσης, πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός της ποτίστρας όλο αυτό το διάστημα.

Εναλλακτικά, προτείνεται η ίδια ποσότητα αραιωμένου σε νερό σκευάσματος ως προσθήκη στην αυγοτροφή και χορήγηση για αντίστοιχο χρονικό διαστήματα.

Σιρόπι με βότανα και πρόπολη

Σχετικό περιεχόμενο​

Η πρόπολη στα πτηνά
Τσάι βοτάνων στα πτηνά
Εναλλακτικές θεραπείες
 
Αυτό είναι παρόμοιο με ένα προϊόν που διατίθεται εδώ στην Αμερική. Έχει ως στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του πουλιού.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
 
Δημήτρη πολύ ενδιαφέρον το σιρόπι. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω αν διατηρείται για κάποιο διάστημα, εντός ή εκτός ψυγείου, ή πρέπει κάθε φορά να παρασκευάζουμε νέο;

Για τη διάλυση σε νερό πιστεύω ότι είναι μεγάλη, κάποια βότανα τα χρησιμοποιώ σαν ρόφημα (χαμομήλι, θυμάρι, βασιλικό και μέντα με μια κουταλιά μέλι στο λίτρο) χωρίς πρόβλημα στα πουλιά. Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα καθώς και για την πρόπολη σε τι δόσεις μπορούμε να τα χορηγήσουμε άφοβα. Φυσικά το συγκεκριμένο έχει μεγάλη δόση μέλι οπότε πρέπει να υπάρχει και μεγάλη διάλυση σε νερό μήπως όμως έτσι χάνουμε ποσότητα από τις ουσίες των βοτάνων;
 
Βασιλη το σιροπι αρκει να μην ειναι σε ζεστη δεν εχει προβλημα. Οι ιδιες οι ουσιες που εχει δρουνε οι περισσοτερες σαν φυσικα συντηρητικα τροφιμων λογω των ιδιοτητων που εχουν.στα αρθρα που εχω διαβασει για το καθενα το χω δει και αυτο. Βεβαια ενα ψυγειο δεν βλαπτει.

Ειδικα αν η προπολη εχει και οινοπνευμα τοτε διατηρειται περισσοτερο αλλα το οινοπνευμα ειπαμε πρεπει να το αποφυγουμε, η να ειμαστε στο ελαχιστο δυνατο. Αν δεν εχεις λοιπον μεσα βαμα προπολης σε οινοπνευμα τοτε καντο πιο πυκνο.λογω αλκοολ προτεινω αραιες δοσεις. Εγω δεν εχω προβλημα αλλα οσοι δεν το δωσουν και πολυ σημασια θελω να μαι ησυχος οτι δεν θα γινω αιτια να παθει κακο πουλακι. Το θεμα ειναι να πετυχουμε κατι καλυτερο απο τα φαρμακα χωρις λογο 😕.

Ετσι κι αλλιως καποια βοτανα τα βαζω ετσι κι αλλιως στην αυγοτροφη. Να σαι σιγουρος οτι και μικρες δοσεις αν ειναι τακτικες, δουλεια θα κανουν σε σημαντικο βαθμο. Το μελι ειναι τοσο γιανα εχει τη μορφη σιροπιου. Αν θες καντο πιο αραιο.

Με την ευκαιρια θα θελα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ το μελος του PB ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΤΣΗ για την ΠΡΟΠΟΛΗ που μου εστειλε για να κανω για μας αυτες τις δοκιμες στη χρηση της (βλεποντας την προσπαθεια για εισαγωγη της στην εκτροφη καναρινιων και οχι μονο) μη δεχομενος να δωσω χρηματα ουτε καν για το κουριερ απο Καστοριά!
 
jk21 είπε:
Η αραίωση είναι ίσως υπερβολική, αλλά γίνεται για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων, έως ότου εξακριβωθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ότι το σκεύασμα δεν έχει παρενέργειες στα πουλιά.
Δημήτρη, έχεις κάνει κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με αυτό; Η αποτελεσματικότητα του είναι καλή με αυτήν την αραίωση; Υπάρχουν καθόλου παρενέργειες;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Σταυρο απο τοτε εχουν υπαρξει αλλαγες βελτιωσης σε εκεινη την προσπαθεια. Καταρχην ειχε βρεθει καλυτερος διαλυτης αντι λεκιθινης και συγκεκριμενα βρωσιμη γλυκερινη (υπαρχει και αλλη μονο για εξωτερικη χρηση) και ειχα κανει ή κατι αντιστοιχο ή και εκχυλισματα ριγανης, εχινακεια κλπ και εχω ακομα αρκετη γλυκερινη για διαφορα εκχυλισματα βοτανων για προσωπικη χρηση αλλα και για τα πουλια) ομως εκμεταλλευομενος ετοιμα τιτλοδοτημενα σκευασματα του εμποριου (ελεγχομενα δηλαδη απο σχετικες υπηρεσιες για την περιεκτικοτητα σε δραστικη ουσια) προχωρησα σε κατι πολυ πιο ισχυρο.

Δεν μπορω να ξερω την αποτελεσματικοτητα του, γιατι δεν ξερω αν θα ειχα μονο τα προβληματα που αντιμετωπισα σε πουλια τοσα χρονια χωρις αυτο ή περισσοτερα. Το σιγουρο ειναι οτι σπανια ειχα θεμα με μικροβιακη λοιμωξη εως καθολου. Με κοκκιδιωση ειχα αλλα λιγες περιπτωσεις σε καρδερινες εκτροφης περυσι τετοια εποχη πανω κατω, που ειναι σε εξαρση το προβλημα ειδικα σε μικρα πουλια.

Δεν νομιζω να υπαρχει κατι πιο πληρες και δραστικο σε ετοιμο σκευασμα για πουλια απο εταιριες του χωρου. Το θετικο ειναι οτι απο τοτε που εκλεισε προσωρινα η παρεα του pb, μεχρι σημερα, εμφανιστηκαν παρα πολλα σχετικα προιοντα που δεν ξερω αν βοηθησανε τα πτηνα αμεσα αλλα σιγουρα τα βοηθησανε εμμεσα, οταν σαφως μειωθηκε η αλογιστη προληπτικη χρηση αντιβιωσεων.
 
Δεν μπορω να ξερω την αποτελεσματικοτητα του, γιατι δεν ξερω αν θα ειχα μονο τα προβληματα που αντιμετωπισα σε πουλια τοσα χρονια χωρις αυτο ή περισσοτερα
Καταλαβαίνω αυτό που λες.

Αναφορικά με την συγκεκριμένη συνταγή, δεν έχεις παρατηρήσει τουλάχιστον κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από τη δοσολογία που αναφέρεις, σωστά;
 
Καμμια! Και σε διπλασια σε αριθμο ημερων 7 μερες καθε μηνα. Σε κοτες εχω διαβασει σε ερευνες, οτι η ριγανη ειτε σε μορφη αυτουσια ειτε σε εκχυλισμα μπορει να δινεται σχεδον μονιμα με θετικα αποτελεσματα.
 
Back
Top