Παπαγάλοι Σκάρλετ Μακάο - Scarlet Macaw (Ara macao)

Ο Scarlet Macaw ή Πορφυρός Μακάο κατά το ελληνικότερον, είναι ένας παπαγάλος μεγάλου μεγέθους με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική. Ένα από τους πιο εντυπωσιακούς παπαγάλους με υψηλές όμως απαιτήσεις φροντίδας, που τους καθιστούν κατάλληλους μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες.

Scarlet Macaw ή Πορφυρός Μακάο​

Παπαγάλος Scarlet Macaw

Οι Scarlet Macaw είναι παπαγάλοι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που ανήκουν σε μία μεγάλη ομάδας νεοτροπικών παπαγάλων που ονομάζονται macaws. Ζει στα υγρά αειθαλή δάση των περιοχών που κατάγεται, το εύρος των οποίων καλύπτει μία μεγάλη περιοχή που ξεκινά από νοτιοανατολικό Μεξικό έως το Περού, την Κολομβία, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα και τα πεδινά της Βραζιλίας σε ύψος περίπου 500 μ.

Περιγραφή​

Είναι παπαγάλοι μεγάλο μέγεθος με μήκος που φτάνει περίπου τα 80 εκατοστά, το οποίο καλύπτεται περίπου κατά το ήμισυ από τη χαρακτηριστική μακριά ουρά τον μακάο.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο scarlet, ο κόκκινος μακάο έχει τη μακρύτερη ουρά όλον των παπαγάλων αυτής της ομάδας πτηνών.

Το βάρος τους κυμαίνεται περίπου στο 1 κιλό.

Το πτέρωμά τους, ξεκινώντας από το κεφάλι πρός την ουρά είναι κόκκινο, ενώ τα καλυπτήρια των φτερών πτήσης είναι κίτρινα με ορισμένα πράσινα στα ενήλικα πουλιά, καταλήγοντας στο μπλε χρώμα των μακριών φτερών πτήσης και της ουράς. Το κάτω μέρος των φτερών πτήσης και της ουράς έχει κόκκινο χρώμα που αποδίδει χρυσούς ιριδισμούς.

Οι Scarlet Macaw μπορούν να παράξουν πολύ δυνατές κραυγές υψηλής συχνότητας, προκειμένου να επικοινωνήσουν με άλλες ομάδες που ζουν χιλιόμετρα μακριά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό τους που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από όσους σκοπεύουν να αποκτήσουν ένα Scarlet Macaw ως κατοικίδιο.

Διατροφή​

Οι Scarlet macaws τρέφονται ως επί το πλείστον με φρούτα, διάφορους καρπούς και σπόρους. Καταναλώνουν επίσης αργιλούχο πηλό (clay licks) συστηματικά.

Ως κατοικίδια χρειάζονται ένα καλό μείγμα που περιλαμβάνει πέλλετς, μια ποικιλία σπόρων, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών. Αυτή τη βασική διατροφή, συμπληρώνουμε με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το kale και το σπανάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μια διατροφή μόνο με σπόρους είναι ακατάλληλη για αυτά τα πουλιά

Αναπαραγωγή​

Οι σκάρλετ Μακάο είναι σχετικά ήρεμα πουλιά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με εξαίρεση την αναπαραγωγή που μπορεί να γίνουν αρκετά επιθετικά. Είναι μονογαμικά πουλιά και δημιουργούν ζευγάρι με πουλιά που παραμένουν μαζί καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Το θηλυκό γεννά 2 έως 3 λευκά αυγά σε μια κοιλότητα δέντρου που επωάζει για περίπου πέντε εβδομάδες. Οι νεοσσοί απομακρύνονται από τη φωλιά περίπου στις 90 μέρες μετά την εκκόλαψή τους, ενώ την εγκαταλείπουν περίπου μετά από ένα χρόνο αργότερα.

Η αναπαραγωγική ηλικία των πουλιών ξεκινά περίπου στην ηλικία των πέντε χρονών.

Προσδόκιμο ζωής​

Ο κόκκινος Μακάο δεν είναι μόνο από τα μεγαλύτερα είδη παπαγάλων αλλά και από τα μακροβιότερα. Η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει από τα 75 έως τα 90 χρόνια στην αιχμαλωσία, με συνηθέστερη τη διάρκεια ζωής των 40 έως 50 χρόνων. Αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από όλους τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες αυτών των πουλιών.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Ara macao
Ελληνική ονομασία: Πορφυρός Μακάο
Αγγλική ονομασία: Scarlet Macaw
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες - (Psittacidae)
Γένος: Άρα (Ara)
Είδος: A. macao

Media gallery Παπαγάλων Μακάο​


Σχετικό περιεχόμενο​

Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων
5 λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπονται οι παπαγάλοι
 
Back
Top