Γενικά Σκέφτομαι να ξεκινήσω επαγγελματικά την εκτροφή καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης thanos53
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

thanos53

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2017
Μηνύματα
2
Πόλη
Κατερίνη
Καλησπέρα παιδιά, θα ήθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η καλύτερη ρατσα για το κλίμα της νότιας μακεδονίας αφου σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω και σαν επάγγελμα την εκτροφή καναρινιών λόγω του ότι :1. ειναι μια σχετικά εύκολη [σε σχεση με αλλες] και ωραία δουλειά που κάποιος μπορει να κανει στον ελευθερο του χρόνο
2. από πάντα μου άρεσαν τα πουλιά και με ενδιέφερε να μάθω πως λειτουργούν με βάση την αναπαραγωγή
3.λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης
Θα ήθελα πολύ να ξεκινήσω αυτη την δουλειά παρόλα αυτα εχω ψάξει αρκετές ώρες αλλά δεν εχω βρει τις απαντησεις που ζητώ λογω του ότι ολοι έχουν και απο μια διαφορετική ράτσα
Ευχαριστώ για τον χρονο που διαθεσατε για να διαβασετε ολο αυτο το κατεβατό και ακομη περισσοτερο αν απαντήσετε 😉
 
Τα καναρίνια έχουν εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητα.
Δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν πλήρη κύκλο ζωής είτε βρίσκονται σε πολύ θερμές χώρες είτε σε βόρειες... και πιο κρύες.
Για να μπορέσεις να απολαύσεις αυτό το υπέροχο συναίσθημα της εκτροφής καναρινιών θα πρέπει πάνω απ' όλα να διαλέξεις το είδος της μετάλλαξης που σου αρέσει περισσότερο σ/ αυτά... Να ενημερωθείς και να αποκτήσεις όλα όσα χρειάζονται για να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν και κυρίως να γνωρίζεις εκ των προτέρων τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις σου.
Για μένα έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα μια και έκανες εγγραφή στο petbirds τα υπόλοιπα έρχονται ρωτώντας.
Καλώ ήρθες και καλή συνέχεια...
 
Καλησπέρα παιδιά, θα ήθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η καλύτερη ρατσα για το κλίμα της νότιας μακεδονίας αφου σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω και σαν επάγγελμα την εκτροφή καναρινιών

Η εκτροφή καναρινιών σαν επάγγελμα, απαιτεί πριν απ' όλα, μια τελείως διαφορετική προσέγγιση και νοοτροπία απο αυτήν που υπηρετεί το petbirds. Επάγγελμα σημαίνει κέρδος και μάλιστα "αξιοπρεπές".
Για να ξεκινήσει κανείς μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται, ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ( Μεγάλος χώρος με απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις της εκτροφής - Πολλά χρήματα για την απόκτηση γεννητόρων - Υπαλληλικό προσωπικό με γνώση του αντικειμένου κλπ.- κλπ.) να γνωρίζει τις ποικιλίες που θεωρούνται εμπορικές αφ' ενός και σχετικά εύκολα διαχειρίσιμες αφ' ετέρου.
-Αν η ερώτηση περιορίζεται στην απλή γνώση της προσαρμοστικότητας των καναρινιών στο κλίμα της βόρειας Ελλάδας, ο Γιάννης έχει απαντήσει επαρκώς.
 
Με το καλό να ξεκινήσεις και καλή επιτυχία σου εύχομαι!
Ως πιο πρακτικό άτομο, θα σου πω την γνώμη μου και διαβάζοντας και άλλες ακόμα, θα αποκρυσταλλώσεις την δική σου, βάσει της οποίας θα προχωρήσεις :)
Καμιά δουλειά δεν είναι εύκολη, πόσω μάλλον κάποια που έχει να κάνει με ζωές και αναπαραγωγή.
Να διαλέξεις κάποια ράτσα που σου αρέσει, αποκλείοντας σε πρώτη φάση, αυτές που θεωρούνται πιο ευαίσθητες και απαιτητικές. Δες τα είδη των καναρινιών εδώ https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=96
Διάβασε όλα τα άρθρα της αναπαραγωγής https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=95 και όσα περισσότερα θέματα μπορείς, του φόρουμ της αναπαραγωγής https://community.petbirds.gr/forums/canaries/?prefix_id=86 .
Μια εκτροφή επαγγελματικών αξιώσεων πρέπει να είναι εσωτερική, σε ελεγχόμενες συνθήκες.
Ως επάγγελμα δεν θεωρείται και τόσο αποδοτικό, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια των αναζητήσεων και της προσαρμογής του επιχειρηματία.
Αν μια άλλη οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεται μια 5ετία για να γίνει αποδοτική, εδώ πρόσθεσε κάποια ακόμα χρόνια.
Θα έλεγα, πέραν του αρχικού κεφαλαίου, να φροντίσεις να εξασφαλίσεις και κάποιο ακόμα συμπληρωματικό εισόδημα βιοπορισμού, μέχρι και αν αυτή η δουλειά καταφέρει να σε ζήσει.
Αναζήτησε εκτροφείς κάπως πιο μακριά της ακτίνας ανταγωνισμού σου για να προμηθευτείς τα πρώτα ζεύγη σου, φροντίζοντας να μην είναι συγγενικά.
Προσπάθησε με αυτούς τους εκτροφείς να οικοδομήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας για το μέλλον, στην ανταλλαγή αιμάτων αλλά και αλληλοκάλυψη στην προώθηση των προς πώληση πουλιών.
Τέλος αλλά πρωταρχικά, θέσε στον εαυτό σου κάποιους κανόνες ποιότητας επαγγελματικής συμπεριφοράς, για να κάνεις ένα καλό όνομα στην πελατεία.
Καλή επιτυχία!
Υ. Γ. αν ξέχασα κάτι, σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί να τα συμπληρώσουν
 
Εχω θα σε ενθαρρυνω
Για ζωικη παραγωγη ειναι η καλυτερη επενδυση ανα κυβικο μετρο σε σχεση κοστος αποδοση. (και καθαρη)
Στην στατιστικη υπηρεσια θα μαθεις ποσα πουλια εισαγαγονται καθε χρονο στην Ελλαδα της κρισης.

Στην ερωτηση σου θα απαντησω κοινα καναρια, κιτρινα και παρδαλα, φτηνα και ευκολα.

ΤΟ ΕΥΚΟΛΑ χρειαζεται ενα μονον προσον σπανιο,"μεγαλα αυτια να εχεις και μικρο στομα" 😉
 
Να υποθέσουμε ότι το κόστος διαβίωσης - συντήρησης ενός καναρινιού είναι της τάξης των 25 ευρώ; (συμπεριλαμβανομένου του πτηνιάτρου - αχρείαστος νά ΄ναι, και για τα πρώτα χρόνια, πριν αρχίσει να μειώνεται λόγω αγοράς μεγάλων ποσοτήτων υλικών σε φθηνότερη τιμή).
Να υποθέσουμε ακόμη ότι η αγορά ενός καναρινιού κοστίζει...άντε 20 ευρώ; αν το πουλάκι δεν φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. Διάκριση σε διαγωνισμό κλπ...
Να επισημάνω επίσης ότι για επαγγελματική εκτροφή, απαιτείται εκτροφείο εσωτερικού χώρου, το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα κοστίσει.
... Και όταν ξεκινάμε μια επιχείρηση, κάνουμε μια έρευνα αγοράς...ώστε να ξέρουμε που θα βρούμε πελάτες, αν θα βρούμε πελάτες, πόσους πελάτες θα έχουμε στην αρχή...
Η ανταποδοτικότητα λοιπόν μιας τέτοιας επιχείρησης δεν μου φαίνεται αξιόλογη στην Ελλάδα του σήμερα, ειδικά τα πρώτα χρόνια ζωής της.
Ακόμα, το προϊόν σου θα πρέπει να "ξεχωρίζει" από τα ανταγωνιστικά. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Η διαφοροποίηση είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στο όποιο επάγγελμα, ώστε να σε αναζητήσει ο άλλος για κάποιον λόγο, έστω κι αν είσαι μακρυά από τον τόπο διαβίωσής του.
Προσωπικά, θα σκεφτόμουν τους μεγάλους παπαγάλους, γεράκια, κουκουβάγιες, έστω κορακοειδή και καρδερίνες ως πιο πιθανά εμπορεύσιμα είδη. Έχε υπόψη σου όμως ότι τα πουλιά με τα οποία θα ξεκινήσεις, θα πρέπει να είναι εκτροφής με χαρτιά και τιμολόγια, αλλιώς η επιχείρησή σου θα είναι ήδη αποτυχημένη από την αρχή. Ακόμα κοίταξε / διερεύνησε το νομικό πλαίσιο... Π.χ. στην Ελλάδα η ιερακοθηρία δεν επιτρέπεται, αν δεν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια.
 
Μιλάμε θεωρητικά μια και πιστεύω πως λόγω του νεαρού της ηλικίας ο Θάνος έδειξε πέραν του δέοντος ενθουσιασμό για την εκτροφή των καναρινιών που θέλει αρχικά να γνωρίσει και στη συνέχεια έχοντας την απαραίτητη εμπειρία θα επανεξετάσει τα δεδομένα για επαγγελματική ενασχόληση.
Άλλωστε η εκτροφή όπως την εννοούμε και την εφαρμόζουμε εδώ στο petbirds δεν έχει ποτέ οικονομικό όφελος αλλά μόνο ζημίες.
Δεν γνώρισα ποτέ στα χρόνια που κάνω εκτροφή άνθρωπο... Που να έβγαζε "μεροκάματο" από την αναπαραγωγή καναρινιών.
 
Στο δια ταυτα λοιπον.
12 εως 14 ευρω εχουν κοστος τα κιτρινα και παρδαλα καναρια εως το Ε.Βενιζελος.
Ποσοτητα 8-10 κιβωτια το λιγοτερο σχεση βαρους κοστους
10 κιβ.χ 50 πουλια= 500χ 13 ευρω μεση τιμη = 6.500 ευρω.
Προκαταβαλεις τα χρηματα, κανεις μια προσευχη αλλα δεν φτανει, πας στο αεροδρομιο και παιρνεις 60-80% ξεσκαρταρισμα φουλ στο φαρμακοκαι 20% καλα πουλια. (γουρουνι στο σακι)
Αν πουλας μονον πουλια και δεν τα εχεις πουλησει σε 20 ημερες, εχασες
Αν πουλας πουλια και αλλα ειδη, εχασες δυο φορες γιατι θα χασεις και τους πελατες και στα αλλα ειδη.
Οι μονοι που θα εχουν βγαλει μεροκαματο χονδρο απο τα πουλια θα ειναι οι Βελγοι και Ολλανδοι.
Σημειωσε οτι αυτοι πληρωνουν γκαζι και ρευμα σχεδον ολο τον χρονο για τα εκτροφεια.

Απο την αλλη πλευρα
Ξεκινας αφου καταλαβες το ποστ 5
με 10 ζευγαρια
σε ενα χρονο με 10 πουλια + - το ζευγαρι θα γινουν 60 ζευγαρια
τον επομενο τα 60 ζευγαρια με την ιδια λογικη θα γινουν 300 ζευγαρια
Τον τεταρτο χρονο αχριζεις να πουλας, 5-6-7-8-10 πουλακια, οσα θελει το καθε πετ
ομορφα - εγκλιματισμενα να κελαιδουν ολα - προς 15-18 ευρω το ενα, τα πουλησες θα σου φερω και αλλα.
Ξεσκαρταρισμα δεν θα κανεις, γιατι δεν θα εχεις πολλα.
Και μην νομιζεις οτι ειναι απιαστο ονειρο η εξαγωγη.

Στην Κατερινη καποτε καποιος ειχε ρημαξει τα βραβεια, με γερμανικα σκουφατακαι παριζιαν φριζε,
ειναι καλος Δασκαλος.
Αν εισαι νεος με αυτη την σκεψη,αγαπας αυτο που θελεις να κανεις μην φοβασαι.

ΥΓ "ξεχασα θελει να εχεις και λιγο τοξοτη μεσα σου":)🙄
 
Έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα μια και έκανες εγγραφή στο petbirds τα υπόλοιπα έρχονται ρωτώντας.
Καλώ ήρθες και καλή συνέχεια...
Καλώς σας βρήκα, είμαι πολυ ευχαριστημένος που πηρα απαντήσεις σε τοσες λιγες ώρες!

Για να ξεκινήσει κανείς μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται, ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ( Μεγάλος χώρος με απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις της εκτροφής - Πολλά χρήματα για την απόκτηση γεννητόρων - Υπαλληλικό προσωπικό με γνώση του αντικειμένου κλπ.- κλπ.).
Καταρχάς ευχαριστω για την γρηγορη απάντηση και για να μπω στο θέμα γρηγορα στην αρχή θα παρω λιγα καναρίνια ετσι ωστε να εχω μεγαλυτερη εμπειρία και επειτα απο 3,4 μηνες να επενδυσω ενα ποσο ωστε να φτιαξω καταλληλο χωρο για τα πουλια με κλουβιά (εννοειται)περισσοτερα καναρίνια καταλληλο εξαερισμό και θερμοκρασία. Ενας γνωστος μετα απο αρκετα χρονια (ο οποιος ξεκινησε με 5 ή 6 πουλιά)πλεον εχει 200 μανες και βγαζει απο τη συγκεκριμενη δουλεια γυρω στα 15000 ευρω τον χρονο αφου τα δινει σε εμπορο τα οποια πιστευω ειναι ενα λογικο ποσο για να ζησει καποιος με ην οικογενεια του αυτες τις μερες. Εγω σκεφτομαι να ξεκινησω με 2 καναρινια τους πρωτους δυο μηνες (ενα αρσενικο και ενα θηλυκο) ωστε να μαθω τις διαφορες που εχουν και τα χαρακτηριστικα τους επειτα να παρω αλλα 8 (4 απο καθε ειδος ) ωστε να υπαρχει μια ισοροπια. Ειναι σωστη η σκεψη μου ή θα επρεπε να εχω περισσοτερες μανες;

θα ηθελα να συμπληρωσω οτι ο συγκεκριμενος ανθρωπος διαχειριζεται αυτη την δουλεια μονος του και λεει οτι απαιτουνται γυρω στις δυο ωρες την μερα σε συνολο τις οποιες χρειαζεται αυτος που εχει παρα πολλα καναρινια

Καταρχας σε ευχαριστω οπως και τους υπολοιπους για την θερμη υποδοχη σας. Τα πρωτα 5 χρονια μονο θα βαζω χρηματα και επειτα θα αρχισω να βγαζω εσοδα. Κατα την δικη σου αποψη ποιο ειδος πιστευεις ειναι πιο αποδοτικο και θα εχει περισσοτερα εσοδα αφου τοσα χρονια θα βαζω και θα εχω ηδη χασει αρκετα χρηματα;

Εχω θα σε ενθαρρυνω
Ευχαριστω για την ενθαρρυνση σου ωστε να το συνεχισω, μια ερωτηση με ποσα καναρινια θα μου προτεινες να ξεκινησω και αν θα επρεπε να τα βαλω ολα μαζι για αρχη

Να υποθέσουμε ότι το κόστος διαβίωσης - συντήρησης ενός καναρινιού είναι της τάξης των 25 ευρώ; (συμπεριλαμβανομένου του πτηνιάτρου - αχρείαστος νά ΄ναι, και για τα πρώτα χρόνια, πριν αρχίσει να μειώνεται λόγω αγοράς μεγάλων ποσοτήτων υλικών σε φθηνότερη τιμή).
Να υποθέσουμε ακόμη ότι η αγορά ενός καναρινιού κοστίζει...άντε 20 ευρώ; αν το πουλάκι δεν φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. Διάκριση σε διαγωνισμό κλπ...
Να επισημάνω επίσης ότι για επαγγελματική εκτροφή, απαιτείται εκτροφείο εσωτερικού χώρου, το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα κοστίσει.
... Και όταν ξεκινάμε μια επιχείρηση, κάνουμε μια έρευνα αγοράς...ώστε να ξέρουμε που θα βρούμε πελάτες, αν θα βρούμε πελάτες, πόσους πελάτες θα έχουμε στην αρχή...
Η ανταποδοτικότητα λοιπόν μιας τέτοιας επιχείρησης δεν μου φαίνεται αξιόλογη στην Ελλάδα του σήμερα, ειδικά τα πρώτα χρόνια ζωής της.
Ακόμα, το προϊόν σου θα πρέπει να "ξεχωρίζει" από τα ανταγωνιστικά. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Η διαφοροποίηση είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στο όποιο επάγγελμα, ώστε να σε αναζητήσει ο άλλος για κάποιον λόγο, έστω κι αν είσαι μακρυά από τον τόπο διαβίωσής του.
Προσωπικά, θα σκεφτόμουν τους μεγάλους παπαγάλους, γεράκια, κουκουβάγιες, έστω κορακοειδή και καρδερίνες ως πιο πιθανά εμπορεύσιμα είδη. Έχε υπόψη σου όμως ότι τα πουλιά με τα οποία θα ξεκινήσεις, θα πρέπει να είναι εκτροφής με χαρτιά και τιμολόγια, αλλιώς η επιχείρησή σου θα είναι ήδη αποτυχημένη από την αρχή. Ακόμα κοίταξε / διερεύνησε το νομικό πλαίσιο... Π.χ. στην Ελλάδα η ιερακοθηρία δεν επιτρέπεται, αν δεν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια.
Ευχαριστω και εσενα για την απαντηση σου(πωπω πολλοι ειστε εχω ξεσκιστει στο γραψιμο)λογω του οτι εχω εναν γνωστο θα μου τα δωσει λογικα μισο τιμης (δηλ. 10 ευρω το ενα καναρινι) και επειδη εχω ακουσει και εχω ψαχτει τοσες ωρες πιστευω οτι τα καναρινια παρολο που ειναι σχετικα αρρωστιαρικα θα ειναι ευκολοτερο να τα εκτρεφω και λογω του οτι ειμαι νεος θα εχω και μια δουλεια την οποια θα μπορει να κανει και ο πατερας μου οταν θα εχει παρει συνταξη σε καποια χρονια και να βγαζει και ο ιδιος αλλα και εγω το εισοδηματακι μας

Δεν γνώρισα ποτέ στα χρόνια που κάνω εκτροφή άνθρωπο... Που να έβγαζε "μεροκάματο" από την αναπαραγωγή καναρινιών.
Καλησπερα σε ευχαριστω για την απαντηση σου, αν ειναι ετσι οπως τα λες με ποιο ειδος πτηνου πιστευεις οτι θα μπορουσα να βγαζω μεροκαματο επειτα απο 3,4 χρονια εκτροφων και αναπαραγωγης;

Στο δια ταυτα λοιπον.
Καταρχας πολυ ωραια απαντηση με λεπτομερειες 🙂 . Επισης σε ευχαριστω για την απαντηση σου αν ομως ειναι οπως τα λες καλυτερα να τα μαθω να μιλανε να πηγαινουν να τρωνε εξω με δικα τους εξοδα και επειτα να ερχονται πισω να αναπαραγονται και να ξαναφευγουν αν οντως θα εχουν τοσα εξοδα οι τροφες! Αν ομως εφτιαχνα σπιτικη τροφη (αυγοτροφη) τα εξοδα δεν θα ηταν τουλαχιστον το ενα τεταρτο;
 
Καλησπερα σε ευχαριστω για την απαντηση σου, αν ειναι ετσι οπως τα λες με ποιο ειδος πτηνου πιστευεις οτι θα μπορουσα να βγαζω μεροκαματο επειτα απο 3,4 χρονια εκτροφων και αναπαραγωγης;
Γνώμη μου είναι πως δύσκολα θα βγάλεις κέρδος.
Γνωρίζω πολλά εκτροφεία που σταμάτησαν να εκτρέφουν πουλιά εξ αιτίας της μηδενικής ή έστω χαμηλής απόδοσης.
Χρειάζεται να μειώσεις πολύ τα έξοδα διαβίωσης των πουλιών και τον τρόπο αυτό εγώ δεν τον γνωρίζω για να σε βοηθήσω ...
Αν τα έξοδα μου φανούν "πολλά"... απλά μειώνω τα πουλιά που συντηρώ. Γιατί είμαι μακρυά από τη λογική μείωσης του κόστους διαβίωσης των πουλιών... (δεν κάνω εκπτώσεις).
 
Καταρχας πολυ ωραια απαντηση με λεπτομερειες 🙂 . Επισης σε ευχαριστω για την απαντηση σου αν ομως ειναι οπως τα λες καλυτερα να τα μαθω να μιλανε να πηγαινουν να τρωνε εξω με δικα τους εξοδα και επειτα να ερχονται πισω να αναπαραγονται και να ξαναφευγουν αν οντως θα εχουν τοσα εξοδα οι τροφες! Αν ομως εφτιαχνα σπιτικη τροφη (αυγοτροφη) τα εξοδα δεν θα ηταν τουλαχιστον το ενα τεταρτο;

(12 εως 14 ευρω εχουν κοστος τα κιτρινα και παρδαλα καναρια εως το Ε.Βενιζελος.)
Για οσους τα εισαγαγουν ειναι αυτο περιπου το κοστος.
Μαλλον δεν διαβασες σωστα το ποστ 5 !
 
Από την πλευρά μου, όσον αφορά τα είδη των καναρινιών και τα συγκεκριμένα κόστη, δεν έχω να σε βοηθήσω, άκου τον Νίκο και τα άλλα παιδιά που ασχολούνται με καναρίνια.
 
Εγώ παντα στο μυαλο μου σκεφτομαι και αναρωτιεμαι... η επαγγελματιες εκτροφεις ειτε βγαζουν χρηματα ειτε οχι, τα μεγαλα σε ηλικια καναρινια (που γι αυτους ειναι κοστος μιας και πινουν, τρωνε, πιανουν χωρο, αφου αν το δεις ωμα στη θεση τους θα μπορουσαν να μπουν νεα ζευγαρια καναρινιων που θα εδιναν πολλα μικρα για πουλημα), τι τα κανουν;
 
Εγώ παντα στο μυαλο μου σκεφτομαι και αναρωτιεμαι... η επαγγελματιες εκτροφεις ειτε βγαζουν χρηματα ειτε οχι, τα μεγαλα σε ηλικια καναρινια (που γι αυτους ειναι κοστος μιας και πινουν, τρωνε, πιανουν χωρο, αφου αν το δεις ωμα στη θεση τους θα μπορουσαν να μπουν νεα ζευγαρια καναρινιων που θα εδιναν πολλα μικρα για πουλημα), τι τα κανουν;
Συνήθως, από ό,τι νομίζω, και προκειμένου να εξελίξουν τη ράτσα, αλλά και για να μην μείνουν με μεγάλα σε ηλικία πουλιά, τα πουλάνε σε πιο μικρή ηλικία και κρατούν ως επί το πλείστον χρονιάρικα, άντε έως 2 ετών πτηνά. Αλλιώς, φαντάζομαι, το σύστημα "μπουκώνει"
 
Back
Top