Γενικά Σκέψεις για απόκτηση καναρινιού

Nikoletta

PB Member
Εγγραφή
12 Μαϊ 2008
Μηνύματα
727
Πόλη
Άλιμος
Καλησπερα, μετα απο χρονια, σε όλη την ομαδα. Ελπιζω να εισαστε ολοι καλα. Χθες ο μικρος μου (11 χρονων), εξέφρασε την επιθυμία να έχουμε ένα καναρινακι να αγαπάει και να φροντίζει και καταχαρηκα φυσικα, γιατι πρώτη φορά συνεβη κάτι τετοιο. Ως ελεύθερη φρόντιζα παντα ζωάκια και θεωρούσα ασύλληπτο τα παιδια να μην εχουν αγαπη γι'αυτα κι εξοικειωση μαζί τους. Ως παντρεμένη, δεν ειχα ζωντανα να φροντιζω αφενός διότι ο συζυγος δεν είχε ποτέ, αφετέρου γιατι δεν ήταν εφικτό λογω πολλών υποχρεωσεων. Μετά λοιπον απο αυτό που είπε το αγοράκι μου, έχω αρχίσει να το σκέφτομαι: ειμαι ικανή να προσεχω ένα πλασματακι, να το προστατεύσω οπως πρέπει, να αντιμετωπίσω τυχον μυστηριους γείτονες? Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά αλλα ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι θεωρούσα και θεωρώ αδιανόητο να παω σε κατάστημα και να παρω μια ψυχούλα. Πώς θα αναζητήσω καναρινακι, αν τελικά βεβαιωθω πως είμαι έτοιμη να αναλάβω παλι? Σας ευχαριστώ πολυ, καλο βραδυ σε ολους!
 
@Nikoletta Καλως ηρθες και παλι στην παρεα μας!Χαρηκα παρα πολυ που το παιδακι σου με αυτη την επιθυμια του, σε εκανε και εσενα να σκεφτεις παλι να εχεις ενα καναρινακι!Η αγαπη για τα καναρινια δεν τελειωνει ποτε! Αν θελετε και δεν εχετε βρει μεχρι τοτε το καναρινακι που θα σας κανει το κλικ, υπολογιζω τον Νοεμβρη περιπου ή και νωριτερα,να σας χαρισω 2 καναρινακια, ενα στο παιδακι σου και ενα σε σενα 😉 να κανετε αν θελετε βεβαια, μετα απο καιρο και μια αναπαραγωγη να δει ο μικρος και να ζησει αυτην την υπεροχη εμπειρια!σε λιγους μηνες θα ανεβασω φωτογραφιες απο τα μωρα που θα βγουν φετος για να διαλεξετε οποιο σας αρεσει!θα ειναι μεγαλη μου χαρα να σας δωσω 2 καναρινακια αν θελετε κι εσεις βεβαια και εχετε την υπομονη μεχρι τοτε 😁
 
@Nikoletta , θεωρώ ότι αναλόγως και του χαρακτήρα του παιδιού, η ηλικία του είναι πολύ κατάλληλη για να αναλάβει υπό την καθοδήγησή σου τη φροντίδα ενός καναρινιού. Συχνά βέβαια τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους ή /και μπορεί να βαρεθούν εύκολα, (και δεν είναι επιλήψιμο) και για αυτόν τον λόγο θα σου πρότεινα να σκεφτείς αν τελικά εσύ η ίδια θα μπορούσες να ανταποκριθείς στη φροντίδα του πουλιού, το ενδιαφέρον του παιδιού σου μειωθεί. Κατά την άποψή μου το συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει και με τον γονέα και αν υποκαθιστά εύκολα ή όχι το παιδί στις υποχρεώσεις του τελευταίου. Αν ναι, τότε οι πιθανότητες το παιδί να εκτελεί αυτά που χρειάζονται μειώνονται, αν όχι, το παιδί μαθαίνει ίσως πιο εύκολα τις αναγκαιότητες.
Επίσης το ζήτημα της υιοθεσίας ενός καναρινιού, είναι ας πούμε λίγο πιο "δύσκολο" υπό την έννοια του ότι : είναι ευαίσθητα και αρρωσταίνουν εύκολα, είναι περιορισμένα και δεν υπάρχει η δυνατότητα της σωματικής επαφής (όπως π.χ. με μια γάτα) καθώς και η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι συγκριτικά με άλλα κατοικίδια μικρή, και αν τοποθετηθούν εκτός σπιτιού, π.χ. σε μπαλκόνι, το πράγμα γίνεται κάπως πιο απόμακρο.
ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι θεωρούσα και θεωρώ αδιανόητο να παω σε κατάστημα και να παρω μια ψυχούλα
Τι εννοείς με την παραπάνω φράση; Δεν συμφωνείς με την αγοραπωλησία πτηνών / ζώων συντροφιάς;
Πώς θα αναζητήσω καναρινακι, αν τελικά βεβαιωθω πως είμαι έτοιμη να αναλάβω παλι?
Προφανώς αν απορρίπτεις τα πετσοπ (που θεωρώ ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε την προέλευση των πτηνών, την κατάσταση και το ιστορικό της υγείας τους και μάλλον είναι αυξημένες και οι πιθανότητες να φέρουν κάποιον μολυσματικό παράγοντα καθώς τα στοιβάζουν πολλά μαζί σε κλουβιά) θα μπορούσε κάποιος να σου χαρίσει (Μπράβο @Elli ) ή αν ενδιαφέρεσαι για κάποια συγκεκριμένη ράτσα, θα πρέπει να εντοπίσεις τον κατάλληλο εκτροφέα. Γεγονός όμως παραμένει ότι πιο κατάλληλη περίοδος για να βρει κανείς καναρίνι είναι το Φθινόπωρο που έχουν μεγαλώσει τα μικρά της Άνοιξης, ώστε αν πάρεις νεαρό και εύρωστο πουλί.
 
@Elli καλη σας ημέρα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το μηνυμα αλλα και την ευγενεια σας! Εξήγησα στο παιδι, το οποίο βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει ποσο σοβαρό ειναι να έχεις υπο την ευθυνη σου ενα πλασματακι, ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα είναι εκτεθειμένο σε άγρια πουλιά, είμαστε αρκετά ψηλά και περνοδιαβαινουν συχνα πυκνα. Φυσικά απαντησε πως θα το έχουμε μέσα, αφού το σπίτι έχει πολλά παράθυρα και φως, για να μην κινδυνεύει. Ύστερα προσπάθησα να του δώσω να καταλάβει ότι πηγαίνοντας σε ενα pet shop δεν μπορουμε να γνωρίζουμε την κατάσταση του πουλιού, αν ειναι υγιες κτλ και πως αν συμβεί κάτι ο πόνος είναι αβάσταχτος και πως θα πρέπει να δουμε αν μπορούμε να βρουμε από κάποιον εκτροφεα ενα μικρουλι, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα είναι καλα. Το, μέχρι στιγμής, "αλυτο" θεμα ειναι το πώς θα βρούμε ενα σημείο κατάλληλο για τον ησυχο υπνο του, διότι το σπίτι είναι ενιαίο και σίγουρα το καναρινακι θα ενοχλειται/τρομάζει από τους ολους τους ήχους μεχρι να ησυχάσουμε κι εμεις. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ενα μικρο δωματιάκι, εντός του σπιτιου, που χρησιμεύει ως αποθήκη αλλα δε νιώθω καλά να βαλω εκει το μικρουλι γιατι εχει σαφεστατα μικρότερη θερμοκρασία. Τέλος θα πρέπει να δώσουμε στον μπαμπά μας να καταλαβει οτι το κλουβί, για τα καναρινακια, τουλάχιστον, δεν είναι φυλακή, γιατι αντιδρά έντονα στο να υπάρχει ζωο κλεισμένο σε κλουβι/σπίτι. Θα δείξω το μηνυμα σας στο αγορακι μου όταν σηκωθεί, ειμαι βεβαιη πως θα χαρεί παρα πολυ κι ελπίζω να εχει λιγη υπομονη. Θα επικοινωνήσω συντομα μαζί σας, ευχαριστω 🌹
 
@ianos καλή σας ημέρα! Επειδη ειχα κι εγω από πολυ μικρη ζωάκια, γνωρίζω πως ενα παιδι, όσο υπεύθυνο κι αν ειναι για την ηλικια του, δεν μπορεί να είναι συνεπές ως προς την φροντίδα ενός ζωντανού. Ουσιαστικά εγω θα φροντιζω το πουλάκι, ο μικρος θα ειναι -ας πουμε- βοηθος μου διότι εκτός από το να του μιλάει και να το αγαπαει δεν ξερω αν θα μπορεί να κάνει κατι αλλο. Θέλω όμως να ζήσει τη ευτυχια και την γαληνη που μπορεί να προσφερει μια ψυχουλα, να κατανοησει το μεγαλείο της φύσης και πως ο άνθρωπος χωρίς αυτήν απλα δεν υπάρχει.
Για το θεμα των pet shops, καταλαβαίνω πως είναι ευκολα προσβασιμα για να αποκτήσει καποιος ζώο, αλλά από τότε που ήμουν μικρή με πληγωνε η ιδέα του να στοιβάζονται εκεί, με αμφίβολες συνθήκες υγιεινής λογω του πλήθους τους, και να περιμένουν καποιον να καθορισει την μοίρα τους. Δεν μπορώ να γενικολογώ, γιατι σιγουρα υπαρχουν (ετσι ελπιζω) και ιδιοκτήτες που φροντίζουν τα πλασματακια που ειναι εκεί, αλλά για τον τρόπο που σκέφτομαι ενα pet shop δεν είναι η πρώτη μου επιλογή.
Το κομμάτι της αγοραπωλησίας, έτσι όπως είναι πλέον οι κοινωνίες, τελικα αλλον ειναι "απαραίτητο" για κάποιον που θέλει ενα ζώο συντροφιας. Η ένσταση μου είναι ο κόσμος που περνάει όλη μέρα, η φασαρία (κι από τους επισκέπτες αλλα κι από τα πολλα ειδη στον ίδιο χωρο), τα εξωτερικα φωτα τη νυχτα και αλλα, που δημιουργούν στρες στα ζωάκια (τα οποία έχουν ήδη περάσει το άγχος της μεταφορας).
Επειδή η μεγάλη μου αδυναμία ηταν παντα οι παπαγάλοι κι επειδη ειχα ενα μοναδικό πλασμα, που το άφηνα αρκετες ωρες ελεύθερο μεσα στο σπίτι, επαιζε, μου μιλούσε, κλπ, η πρώτη μου σκέψη ήταν παπαγάλος γιατι σιγουρα ειναι αλληλεπιδραστικο σαν ειδος με ανθρωπους αλλα νομιζω ότι είναι πιο ευπαθες από το καναρινι. Σκυλάκι δεν θα μπορουσα να περιορίσω στο διαμέρισμα, γατούλα δεν γινεται γιατι προσφάτως διαπίστωσα πως ο μικρος ειναι αλλεργικος (κοκκινίζουν ματια, γεμίζει εξάνθημα, εχει έντονη φαγούρα και φταρνιζεται), οπότε μάλλον το καναρινακι ειναι μια καλη επιλογή γιατι μπορεί να δεθει καποιος μαζί του κι εκεινο σιγουρα μπορεί να δεθεί με τους ανθρωπους που το φροντίζουν.
Όπως καταλαβαίνετε, επειδή κι εγώ είμαι αρκετά μεγάλη πια, προσπαθω να υπολογίσω ολους τους παράγοντες πριν φέρουμε νέο μέλος στο σπίτι, ώστε να βεβαιωθώ πως θα έχει μια καλη ζωη!
[automerge]1611987205[/automerge]
@Μπαιρακταρης τασος καλημερα! Δεν θα άφηνα ποτε το παιδι να πιάσει ενα πουλάκι, γιατι του δημιουργεί άγχος και πιθανούς τραυματισμους.
 
@Nikoletta Καλη σου μερα!γι αυτο ειπα μεχρι τοτε ωστε να εχετε τον χρονο να το συζητησετε περισσοτερο και με το παιδακι σας και με τον αντρα σας!ελπιζω ο μικρος να εχει υπομονη😁!Ευχομαι να μεινετε στην παρεα μας για να βλεπει και ο μικρος τις φωτογραφιες που θα ανεβαζω απο την φετινη αναπαραγωγη και εσεις παραλληλα θα κανετε την καταλληλη προετοιμασια για να δεχτει ενα ή δυο καναρινακια 😉
 
γατούλα δεν γινεται γιατι προσφάτως διαπίστωσα πως ο μικρος ειναι αλλεργικος (κοκκινίζουν ματια, γεμίζει εξάνθημα, εχει έντονη φαγούρα και φταρνιζεται)
Άσχετο, αλλά το φίλοι μου πήγαν την κόρη τους σε αλλεργιολόγο για την αντιμετώπιση της ίδιας αλλεργίας σε γάτες, και μετά από δύο χρόνια και κάτι, και τα αντίστοιχα σκευάσματα, έκαναν απενεργοποίηση της αλλεργίας. Όχι ότι σου προτείνω αυτό για να πάρετε γάτα, αλλά στο αναφέρω για να έχεις υπόψη σου ότι θεραπεύεται.
Και συμφωνώ με όσα είπες και με όλον τον τρόπο σκέψης σου σχετικά. Παρόλα αυτά είχα καναρίνι από τα 10 και το φρόντιζα ο ίδιος δεδομένου ότι οι δικοί μου είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν.
Τέλος, νομίζω ότι τα καναρίνια είναι σαφέστατα πιο ευαίσθητα από τα περισσότερα είδη παπαγάλων και δεν αλληλλεπιδρούν τόσο πολύ με τους ανθρώπους όπως πολύ σωστά το έθεσες.
 
Back
Top