Φροντίδα Σκέψεις για την απόκτηση Gouldian

pitsiovic

PB New Member
Εγγραφή
19 Σεπ 2021
Μηνύματα
14
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας
Τελευταία έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά για την αγορά gouldian. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα χρώματα τους. Σκέφτομαι για αρχή να πάρω ένα ζευγάρι ίσως δύο και αργότερα να πειραματιστω και με καμία γεννα. Το θέμα μου είναι η διαμονή τους. Υπάρχουν 3 επιλογές.
Η μία είναι στο σπίτι που έχει πλεονέκτημα σε θερμοκρασία και φυσικό φωτισμό. Αλλά φοβάμαι γιατί έχω σκύλο και μωρό οπότε υπάρχει πολύ φασαρία από γάβγισμα τα και φωνές...
Η δεύτερη επιλογή είναι στο δώμα που έχω πάνω από το σπίτι με πλεονέκτημα την ησυχία και το ότι θα είναι προστατευμένα από αέρα. Δεν υπάρχει όμως θέρμανση και επαρκής φωτισμός.
Τέλος η τρίτη επιλογή είναι μήπως να μην ασχοληθώ και ταλαιπωρήσω άδικα τα ζωντανά...
Αυτός είναι ο χώρος που έχω στο δώμα. Φυσικά θα καθαριστεί και θα μπορώ να προσθέσω τεχνικό φως. Τι λέτε?
 

Συνημμένα

  • IMG_20210920_130338.webp
    IMG_20210920_130338.webp
    28,4 KB · Προβολές: 38
  • IMG_20210920_130352.webp
    IMG_20210920_130352.webp
    44,8 KB · Προβολές: 38
  • IMG_20210920_130404.webp
    IMG_20210920_130404.webp
    59,1 KB · Προβολές: 38
@pitsiovic
Καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Αν πραγματικά σου έχει μπει το μικρόβιο και θέλεις να ασχοληθείς με τα πουλάκια η ιδέα του δώματος είναι μια πολύ καλή λύση.
Ο χώρος είναι αρκετός υπάρχει φως μια χαρά είναι σε μίνι εκτροφείο μπορείς να το μετατρέψεις.
Σε ένα παρόμοιο περιβάλλον βάζω κι εγώ τα πουλάκια μου για ύπνο και θέρμανση δεν έχει χρειαστεί να βάλω ακόμη.
Just do it.
 
Καλησπέρα, θεωρώ πως μπορείς να έχεις τα πουλάκια στο δώμα και από φωτισμό φαίνεται εντάξει. Τώρα όσο αφορά την θερμοκρασία θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιον αφυγραντήρα για να την διατηρείς σταθερή και παράλληλα να κρατά την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ότι χρειαστείς σχετικά με τα πουλάκια μην διστάσεις να ρωτήσεις.
Καλή συνέχεια
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και πραγματικά μου δώσατε θάρρος γιατί είχα ψιλοαπογοητευτει. Θα κάνω την προσπάθειά μου λοιπόν. Αύριο πρωί έχει καθάρισμα... Σκέφτομαι να πάρω μια ραφιερα για να μπορούν να μπουν εκεί τα κλουβιά. Ερωτήσεις για την διαμονή τους λοιπόν.
1) Σε ένα τόσο ήσυχο μέρος (μόνο εγώ θα το επισκέπτομαι 1-2 φορές την μέρα) χρειάζεται να είναι κλειστά τα κλουβιά τους γύρω γύρω και να αφήσω μόνο την πρόσοψη?
2) από φως τι προτείνετε? Έχω διαβάσει κάποια άρθρα εδώ και έχω δει και ένα βίντεο που ουσιαστικά καταρρίπτει το κατα πόσο uva και uvb προσφέρουν οι λάμπες που είναι φτιαγμένες για ζωντανά (πουλιά ,ερπετά κτλ). Πιστεύω πως θα βόλευε καλύτερα λάμπες
3) οποιαδήποτε συμβουλή πρόταση δεκτή. Ειδικα με την επιλογή των πρώτων πουλιών... Να είναι αρχέγονα,. Να είναι νεαρά? Να προτιμήσω έτοιμο ζευγάρι οτιδήποτε.
 
Το δώμα είναι τέλεια επιλογή και πολλοί θα ζήλευαν ένα τέτοιο χώρο. Τα κλουβιά τα κλείνουμε στα πλαϊνά όχι για να μην ενοχλούμε εμείς τα πουλιά αλλά για να "απομονώσουμε" τα πουλιά από τα διπλανά τους, ειδικά την περίοδο αναπαραγωγής, έτσι ώστε να είναι περισσότερο αφοσιωμένα στο ταίρι τους και τους νεοσσούς και να αισθάνονται πιο ιδιωτικά.
Εφόσον δεν θα είναι σε κάποιο υπόγειο δεν χρειάζεται κάποια ειδική λάμπα φωτισμού. Με τις απλές ε27 led θα κάνεις δουλειά. Καλό θα ήταν τα κλουβιά να μπουν κοντά στα παράθυρα ώστε να εκμεταλλευτείς το φυσικό φως.
Τα πρώτα σου gouldian ας είναι αρχέγονα που είναι μάλλον πιο ανθεκτικά πιο φθηνά και πιο εύκολο να τα βρεις. Από αυτά είναι πολύ πιθανό να προκύψουν κάποιες μεταλλάξεις...
 
Γιάννη ευχαριστώ για την απάντηση σου. Σήμερα άδειασα το δωμάτιο και έγινε καθαρισμος. Επιπλεον πήρα όλο τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.Για τον φωτισμό Κατέληξα σε Τ8 τις οποίες θα τις έχω ταβάνι. Και επίσης μια Ε27 για Ανατολή Δύση. Τα φώτα θα δουλεύουν με χρονοδιακόπτη. Για την θέρμανση είχα ένα ηλεκτρικό σώμα το οποίο σκέφτομαι να το βάλω με θερμοστάτη πρίζας όταν αρχίσουν τα πολλά κρύα ώστε να μην πέσει πολύ η θέμοκρασια. Φυσικά έχω παραγγείλει θερμόμετρο/υγρασιομετρο για να ξέρουμε που βαδίζουμε.
Το επόμενο που θέλω να έχω έτοιμο πριν έρθουν τα πτηνά είναι το σπίτι τους φυσικά. Είμαι ανάμεσα σε 2 λυσεις.
Να πάρω απλά μεταλλική ραφιερα και να βάλω 60αρες κλούβες επάνω και ίσως απλά να τις ντύσω στα πλαϊνά με ξύλο.
Η να φτιάξω μια ραφιερα με ξύλο και να βάλω προσωψεις από μπροστά.
Εάν έχω καταλάβει καλά για τα gouldian θα τους βολεψει περισσότερο η δεύτερη λύση. Οπότε αν και πιο μπελαλιδικη κλείνω προς τα εκεί. Τι λέτε οι πιο έμπειροι?Επισης τι ξυλο χρησιμοποιούν συνήθως και σε τι πάχος?
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Ακόμα μια ερώτηση. Η σχάρα είναι απαραίτητη στο κάτω μέρος. Έχω δει σε κάποια diy κλουβιά να λείπει και να πατάνε πάνω στην άμμο . Υπάρχει θέμα για μολυνση-αρρωστια από τις ακαθαρσίες τους?
 
Υπάρχει θέμα για μολυνση-αρρωστια από τις ακαθαρσίες τους?
Αν βάλεις το κατάλληλο υπόστρωμα και γίνεται συχνός καθαρισμός δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οι γνώμες για το αν πρέπει το κλουβί να έχει σχάρα ή όχι είναι μοιρασμένες.
Προσωπικά χρησιμοποιώ κλουβιά με σχάρα.
Διάβασε και μια παρόμοια συζήτησή για το ίδιο θέμα.
 
Καλησπέρα και καλή επιτυχία στο ξεκίνημα σου.

Δεν υπαρχει "απόλυτη" απαντηση σε αυτό που ρωτάς. Μόνος σου πρέπει να διαβάσεις κάποια πράγματα και να αξιολογήσεις τι ταιριάζει σε αυτό που θέλεις να κάνεις.
Εκτός από το πιο πάνω θέμα, υπάρχει κι αυτό με συζητήσεις για τα υποστρωματα των κλουβιων

Εγώ σε κάποια έχω σχάρα, σε κάποια δεν έχω,αναλογα το κλουβί και τη χρήση του. Καθαρίζω μια φορά την εβδομάδα και δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα.
 
καλησπέρα , να ρωτήσω και εγώ . Όταν λέτε δώμα εννοείται κλειστό χώρο ή απλά κτισμένο χωρίς πορτοπαράθυρα ; Ρωτάω επειδή εγώ τα κανάρια τα έχω έξω , προστατευμένα από αέρηδες , Δεν παύει όμως να πιάνουμε εδώ στην β. Ελλάδα -2 , -7 κλπ. Νομίζω πως τα πουλιά αυτά θέλουν ζέστη . Ευχαριστώ και μακάρι να μην χαλάω το θέμα .
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Γνωστός μου είχε πριν χρόνια gouldian για αρκετό καιρό μου είπε και αυτός ότι με καλό υπόστρωμα δεν έχουν θέμα και δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα. Επίσης τα είχε χειμώνα καλοκαίρι στο μπαλκόνι του , βέβαια προστατευμένα... Το δώμα ήταν κατοικία της γιαγιάς μου πριν χρόνια. Ουσιαστικά έχει μείνει ακατοίκητο εδώ και 7-8 χρόνια οπότε είπα να χρησιμοποιήσω το ένα δωμάτιο. Βέβαια δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και θέρμανση. Είδη από θέμα ηλεκτρισμού έχω τραβήξει προέκταση απο το σπίτι μου και έχω βάλει σήμερα φωτιστικό με 2 τ8 grafica . Και ένα ακόμα ε27 που θα το δουλέψω για Ανατολή Δύση με μικρή λάμπα. Από θέμα θέρμανσης έχω παραγγείλει θερμοστάτη πρίζας και υπάρχει ένα ηλεκτρικό σώμα . Βέβαια πάνω σε αυτό θέλω να ρωτήσω το εξής. Αυτό όταν λειτουργεί εκτός από ζέστη έχει και φως που βγαίνει από τις αντιστάσεις αυτό δεν θα ενοχλεί μπερδεύει τα πτηνά το βράδυ? Ελπίζω να καλύψω το θέμα θέρμανσης με αυτό αλλιώς ίσως αγοράσω και κάποιο αεροθερμο. Θα προσπαθήσω να κάνω και κάποια παρουσίαση του πρότζεκτε φωτό και πώς πάει βήμα βήμα.
 
Μάλλον εννοείς σώμα με λάμπες αλογόνου. Και αυτό το σώμα αλλά και το αεροθερμο θερμάνουν στοχευμένα, οπότε θα έχεις θέμα με τον θερμοστάτη πρίζας. Άμα των βλέπουν θα σβήνει γρήγορα άμα δεν των βλέπουν δεν θα χαμπαργιαζει καν.
 
Καλημέρα. Ναι αυτό εννοώ . Σήμερα έκανα και τέστ. Επειδή το δωμάτιο είναι μικρό μπορεί και το ζεσταίνει σχετικά γρήγορα όταν οι πόρτες είναι κλειστές. Ο θερμοστάτης που έχω παραγγείλει είναι ασύρματος. Θα έχω τον πομπό στα κλουβιά και το σώμα θα κοιτάει από την άλλη μεριά. Απλά το φως με προβληματίζει...
 
Back
Top