Γενικά Σκέψη αγοράς πρώτου παπαγάλου και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν

Nostriver

PB New Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2020
Μηνύματα
33
Πόλη
Πάτρα
Πρώτο άρθρο μου εδώ πέρα, γράφω για να ζητήσω βοήθεια επειδή σκέφτομαι να αγοράσω ένα παπαγάλο για πρώτη φορά. Δεν είχα πριν άλλα πουλιά, έχω ένα σκυλί που μένει τώρα στους δικούς μου. Είχα καιρό την εκκεντρική φαντασίωση του να έχεις ένα παπαγάλο στον ώμο και να τον πας βόλτα, αλλά πρόσφατα μου δημιουργήθηκε πραγματικά η επιθυμία να πάρω ένα. Με ελκύει η ευφυής και περίεργη αλληλεπίδραση που έχουν γενικότερα για τα πράγματα,όπως και το γεγονός ότι είναι ένα ζώο που θα εκτιμήσει πληθώρα εμπειριών και πραγμάτων.

Έχω ερευνήσει αρκετά πράγματα για τους παπαγάλους τις τελευταίες μέρες και κατέληξα ότι μου ταιριάζει ένα cockatiel , και μου αρέσει πιο πολύ εμφανισιακά, με μια σκέψη για Green-cheeked conures. Αυτά τα δύο επειδή θέλω ο παπαγάλος να είναι σε ένα μεσαίο μέγεθος και να μην φωνάζει πολύ, καθώς μένω σε διαμέρισμα με όχι πολύ βαριά πόρτα. Στο διαμέρισμα που μένω, μπορώ να διαθέσω το πολύ χώρο κλουβιού ένα 50Χ60 εκατοστά (μήκοςΧπλάτος) χωρίς πρόβλημα με το ύψος, με κατά προτίμηση η πόρτα να είναι στο μήκος των 50 εκ, όποτε φτάνει στο minimum για τους μεσαίους παραπάνω. Είμαι φοιτητής και μένω μόνος, οπότε πιθανότατα θα αλλάξω σπίτι στο μέλλον.

Θα ήθελα ο παπαγαλάκος να τον εκπαιδεύσω όσο μπορεί να είναι κοινωνικός και φιλικός με τους ανθρώπους και να μην νιώθει άγχος με καινούργια περιβάλλοντα. Επίσης, ενώ έχω χρόνο που θα είμαι σπίτι και μπορώ να του αφιερώσω,θα προτιμούσα όσο γίνεται να είναι έξω από το κλουβί του μαζί μου χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να είναι το αποκλειστικό κέντρο προσοχής όλη την ώρα. Δηλαδή να μπορεί να είναι μαζί μου ενώ κάνω άλλα πράγματα.

Τα "ζητήματα" τώρα: 🙂
  1. Cockatiel ή Green-cheeked conure; Ενώ έχω βρει ότι τα cockatiel μου ταιριάζουν περισσότερα σε αυτά που επιθυμώ, τα conure μου φαίνονται ότι προσφέρουν μια πιο "ολοκληρωμένη" εμπειρία. Σε τιμές στην Ελλάδα πόσο κυμαίνονται το καθένα;
  2. Αν πάρω Cockatiel, αρσενικό ή θηλυκό; Η διαφορά θορύβου είναι σε σημείου που το αρσενικό θα ενοχλεί τους γείτονες και το θυλικό όχι ή δεν είναι τόσο μεγάλη διαφορά; Θα προτιμούσα αρσενικό γιατί "τραγουδάει" περισσότερο (και μου αρέσει και μένα πολύ να τραγουδάει) και μου φαίνονται πιο όμορφα.
  3. Μένω σε δώμα που είναι βασικά ένα δωμάτιο, καθώς οι γονείς μου μένουν στον από κάτω διαμέρισμα δεν υπάρχει πρόβλημα, θα κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο. Έχω διαβάσει ότι τα cockatiel υποφέρουν από "εφιάλτες", αλλά γενικότερα θα έχω πρόβλημα με το να κοιμάμαι στο ίδιο δωμάτιο; Επίσης, καθώς κοιμάμαι σχετικά αργά (κατά 2-3), μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ποιο βραδινό ωράριο ύπνο ή θα κοιμάται όλη την νύχτα; Αν κλείσω τα παράθυρα για να κοιμηθώ όταν φύγω το πρωί, δεν θα θέλει αργότερα φως της ημέρας;
  4. Χρειάζεται να πάρω δύο για να κάνουν παρέα ή και ένα καλά είναι, αρκεί να περνάω χρόνο μαζί του; Θα μπορούσα να πάρω δύο lovebirds, αλλά προτιμώ ένα μεσαίο παπαγάλο που θα περνάω χρόνο μαζί του από δύο μικρά που θα είναι απλώς εκεί. Να πάρω δεύτερο αργότερα αν αποκτήσω σπίτι με περισσότερο χώρο;
  5. Να του κόψω τα φτερά σε ένα ελαφρό βαθμό ή όχι; Από τη μία, το δώμα έχει πολλά παράθυρα και η πόρτα μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη φορά για να κλείσει καλά, αν δεν έχει κλείσει πολύ καλά, με κίνδυνο του να φύγει. Όπως και υπάρχει το θέμα μην "τρακάρει" στους τοίχους, καθώς το δώμα είναι μικρό. Από την άλλη, επειδή έχω πρόσβαση στην ταράτσα, μπορώ να τον βγάζω έξω με λουρί και να πετάει με σχετική ασφάλεια και άνεση.
  6. Πως τα πάνε οι παπαγάλοι με το λουρί; Υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτούν καθώς πετάνε;
  7. Μπορούν να στειρωθούν οι παπαγάλοι; Διάβασα ότι κατά την διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος τους βγαίνει νευρικότητα που δεν έχουν ταίρι και βγάζουν άσχημη συμπεριφορά. Υπάρχει κάνα τρόπος να το διαχειριστείς πέρα από το να μην τους ενεργοποιήσεις την επιθυμία; Είναι ασφαλές να χαϊδεύω τον παπαγάλο σε περιοχές που θεωρούνται ερωτογενής ή να του δίνω λιπαρές τροφές (π.χ αυγά) εκτός της άνοιξης; Χρειάζεται να τον γνωρίσω σε άλλους παπαγάλους για να μην αρχίζει να ερωτεύεται ανθρώπους;
  8. Με έχει πιάσει ανησυχία για το πόσο θα μου αρέσει ο παπαγάλος. Μην με κουράσει και το γεγονός ότι θα βάλω μια ευθύνη στην "εργένικη" ζωή μου.
Με ανησυχεί η σκέψη ότι θα πρέπει να θυσιάσω κομμάτι της κοινωνικής μου ζωής και ότι η έγνοια που θα μου φέρει θα είναι μεγαλύτερη από την ευχαρίστηση. Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο άτομο και ότι μπορώ να διαχειριστώ προβλήματα χωρίς να πανικοβάλλομαι και ότι ο φόβος αυτός είναι περισσότερο φόβος και ότι θα μπορώ να τον εντάξω στην ζωή μου χωρίς να είναι βάρος. Πόσο βάσιμη φόβοι είναι αυτοί;

Αφού τελειώσαμε με αυτούς τους προβληματισμούς 🙃, πάμε στο θέμα της αγοράς. Εγώ θέλω να το αγοράσω από εκτροφέα, γιατί pet-shop δεν τα εμπιστεύομαι. Ποια είναι καλή εκτροφείς στην Ελλάδα (ή σε κάποια κοντινή χώρα στην χειρότερη περίπτωση); Μένω Πάτρα, όποτε αν υπάρχει εκτροφέας παπαγάλων κοντά τόσο το καλύτερο αλλά δεν είναι θέμα. Θα ήθελα να το αγοράσω αφού απογαλακτιστεί, στους δύο-τρεις μήνες. Αλλά θα ήθελα να το παραλάβω κατά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρχει θέμα με αλλαγές σπιτιών λόγω διακοπών και να κατασταλάξει καλύτερα μέσα μου η επιθυμία, για σιγουριά. Είναι δυνατό ή γεννιούνται μια συγκεκριμένη περίοδο; Πόσο θα κοστίζουν;

Συγνώμη για το Μεγάλο κείμενο.😀
 
3)Μένω σε δώμα που είναι βασικά ένα δωμάτιο, καθώς οι γονείς μου μένουν στον από κάτω διαμέρισμα δεν υπάρχει πρόβλημα, θα κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο. Έχω διαβάσει ότι τα cockatiel υποφέρουν από "εφιάλτες", αλλά γενικότερα θα έχω πρόβλημα με το να κοιμάμαι στο ίδιο δωμάτιο; Επίσης, καθώς κοιμάμαι σχετικά αργά (κατά 2-3), μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ποιο βραδινό ωράριο ύπνο ή θα κοιμάται όλη την νύχτα; Αν κλείσω τα παράθυρα για να κοιμηθώ όταν φύγω το πρωί, δεν θα θέλει αργότερα φως της ημέρας;
8) Με έχει πιάσει ανησυχία για το πόσο θα μου αρέσει ο παπαγάλος. Μην με κουράσει και το γεγονός ότι θα βάλω μια ευθύνη στην "εργένικη" ζωή μου.
Με ανησυχεί η σκέψη ότι θα πρέπει να θυσιάσω κομμάτι της κοινωνικής μου ζωής και ότι η έγνοια που θα μου φέρει θα είναι μεγαλύτερη από την ευχαρίστηση. Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο άτομο και ότι μπορώ να διαχειριστώ προβλήματα χωρίς να πανικοβάλλομαι και ότι ο φόβος αυτός είναι περισσότερο φόβος και ότι θα μπορώ να τον εντάξω στην ζωή μου χωρίς να είναι βάρος. Πόσο βάσιμη φόβοι είναι αυτοί;
Εγω θα μεινω σε αυτα τα 2 σημεια για την ωρα.

Ο χωρος -απο την περιγραφη σου- και αν συμπεριλαβουμε και την ηλικια σου ειναι ακαταλληλος.
Οταν λεω την ηλικια εννοω οτι και κανα Fortnite θα θες να παιξεις αργα και μουσικουλα θα θες να ακουσεις και ενδεχομενως με την παρεα σου θα θες να κατσεις ως αργα κτλ, αυτα δεν συμβαδιζουν με την παραμονη (τις βραδινες ωρες) ενος πτηνου στο χωρο.

Αν ανησυχεις οτι μπορει να σε κουρασει και το σκεφτεσαι απο τωρα σημαινει 2 πραγματα, πρωτον οτι εισαι υπεύθυνος και δευτερον οτι δεν εισαι ετοιμος για μια τετοια "υποχρεωση" ακομα.

Ο στοχος σου δεν ειναι να εχεις εναν παπαγαλο οπου αυτος θα ανεχεται εσενα και εσυ εκεινον, αλλα να υπαρχει σεβασμος στις αναγκες ενος ζωντανου οργανισμου χωρις να αισθανεσαι εσυ δεσμιος του.
 
Συμφωνω και εγω με τον Αντώνη, τα πουλιά είναι δέσμευση για τους παντρεμένους, που είναι ποιο πολύ στο σπίτι, πόσο μάλιστα για ελεύθερους και μικρής ηλικίας! Αν ήταν να ζεις σε σπίτι κοινό με τους γονείς σου οι οποίοι θα είχαν το ανάλογο ενδιαφέρων με το δικό σου για την φροντίδα του παπαγαλου, τότε θα μιλάγαμε διαφορετικα!
 
Και εγώ νομίζω καλύτερα να του έδινες λίγο ακομα χρόνο (εγω στο τέλος των σπουδών μου πήρα την δική μου, αλλά ξερω πως στα πρώτα ετη θα μου ήταν αδύνατο όσο κι αν ήθελα κατοικίδιο), χρειάζονται ενα συνεχόμενο 12ωρο ύπνου σε ησυχο δωμάτιο (ακόμα και με σκεπασμένο κλουβί δεν μπορεί να έχει φασαρία και φωτα), δεν μπορείς να λείπεις το πρωί, πρέπει να έχεις κάποιον που να το φροντίσει (και να ξέρει κιόλας) αν προκυψει κάτι που δεν μπορεί να ερθει μαζί για λιγες μέρες, πρέπει καθε μέρα να είσαι σπίτι αρκετές ώρες ενώ δεν κοιμάται για παρέα φροντίδα εκπαίδευση κλπ...
 
Κατά τα άλλα αν και όποτε πάρεις βρες εναν καλό εκτροφεα (προσοχή σε αγγελίες fb, χρυσή ευκαιρία κλπ πολλοί απατεώνες) πάρε ήμερο πουλάκι απογαλακτισμένο οπως είπες και αν θες λουράκι με άνεση ευχησου να βρεις εκτροφεα να του το μάθει απο μωρό γιατι αλλιώς δύσκολα το δέχονται (ανάλογα και τον χαρακτήρα). Στην δική μου εχω πάρει αλλά ας πουμε απλά οτι είναι για γερά νεύρα 😛. Δεν μπλέκονται αν δεν υπάρχουν αντικείμενα εντος εμβέλειας αλλά δεν πολυπετανε με το λουρί.
Τώρα για το είδος κονουράκι δεν έχω, πάντως τα κοκατιλ ειναι τέλεια 😊 για το φύλο ανάλογα τί θες (τα θηλυκά εχουν το αρνητικό των αυγών και τα αρσενικά το αρνητικό της επιθετικότητας, αν μπουν σε αναπαραγωγική φάση, τα αυγά είναι αγχωτικα λογω κινδύνων υγείας) αλλά το καθένα έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, για το τραγούδι φημίζονται τα αρσενικά αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως τα θηλυκά ειναι αθόρυβα. Γενικά ακόμα και που είναι σχετικά ήσυχα για παπαγάλοι πάντα θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα θέλεις να ξεριζωσεις τα αυτιά σου ή να βγεις στο μπαλκόνι να ουρλιαξεις αλλά αν έχεις ψυχραιμία ειναι διαχειρίσιμο.
Για τα φτερά, το κόψιμο ειναι αχρειαστη παρέμβαση και ταλαιπωρια για το πουλακι κατά την γνώμη μου και πάλι μπορεί να πετάξει αρκετά ώστε να χαθεί και να κινδυνέψει με 100 άλλους τρόπους, θέλει πολυ πολυ προσοχή, σίτες παντού/ δίκτυα/πόρτες/τζάμια και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς γιατί λάθη γίνονται.
Στείρωση δεν υφίσταται παρά μόνο σε πολύ πολύ ειδικές περιπτώσεις, γιατί λογω ανατομίας ειναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Απλά ρυθμίζεις περιβαλλοντικά οσο γίνεται τις ορμόνες(θέλει διάβασμα).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν ξέρω πως αντιδρουνε εξωτερικά τα είδη παπαγάλων που λες αλλά τα δικά μου όταν είναι εκτός κλουβιού καταστρέφουν ότι δούνε. Έχω ένα μικρό σαλόνι για δικό τους δωμάτιο στο οποίο έχω μόνο ένα γραφείο με τον υπολογιστή μου. Τα αφήνω κάθε πρωί ελεύθερα και μόλις τα βάζω μέσα απλά καθαρίζω τις κουτσουλιές τους. Εκτός από τα πράγματα που καταστρέφουν (φωτογραφίες, κινητά, χειριστήρια) τους αρέσει να ροκανίζουν και οτιδήποτε ξύλινα έπιπλα μπορεί να έχεις.

Επίσης οι παπαγάλοι είναι πρωινοί τύποι. Με το που θα βγει το φως του ήλιου ξυπνάνε. Ακόμη και με πανί μετά της 8 τα δικά μου τουλάχιστον κάνουν φασαρία για να βγούνε από το κλουβί (βέβαια από εμένα την μάθανε αυτή την ώρα) αλλά αν δεν τα βγάλω εστω και για 10 λεπτά δεν σταματάνε ούτε μετά από 1 ώρα φασαρίας. (Αυτό ισχύει και τα σ/κ).

Τέλος αν θέλεις να δεις πως πραγματικά είναι ο παπαγάλος σαν κατοικίδιο ζήτησε από κάποιον φίλο σου να σου αφήσει τον δικό του στο σπίτι σου για 2-3 μέρες. Αυτό έκανα κι εγώ σε μια γνωστή μου και δυστυχώς ή ευτυχώς όταν πήρα πίσω τον παπαγάλο μου άλλαξε κι αυτή γνώμη και τελικά πήρε χρυσόψαρο... Πολλά πράγματα αλλιώς τα φανταζόμαστε κι αλλιώς είναι.
 
@Nostriver, Καλησπέρα σου! Σε καταλαβαίνω απόλυτα και εγώ φοιτήτρια είμαι και έχω ένα Ringneck (πιο μεγάλα και δύσκολα) για τα προηγούμενα με κάλυψαν οι συμφουριτες μου αλλά εγώ θα σταθώ άλλου! Ναι να πάρεις αν είσαι φοιτητής που δεν πολύ βγαίνει που δεν έχει και πολλές παρέες (ας πούμε εγώ μπορεί να βγω για ένα ποτό το Σάββατο) αλλά αν σκέφτεσαι από τώρα ότι θα πρέπει να «θυσιάσεις κάτι» καλύτερα να το αφήσεις. Επίσης για τον εκτροφέα που πρέπει να βάζει λουράκια το έχω ξανά ακούσει αλλά δεν συμφωνω καθόλου(καλύτερα να πάρει 2 χρόνια και ας είναι μεγαλύτερο) Το κοκατιλ μας (της αδερφής μου πλέον δεν είχε καμία επαφή με χέρια.. μέσα σε ένα χρόνο έγινε αξιαγάπητο, μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης με λουρί βγαίνει άνετα έξω (χωρίς να το δαγκώνει).. ΚΑΙ αν αποφασίσεις να πάρεις μην περιμένεις να κανεις όσα θες (κόλπα και τέτοια) γιατί μπορεί να απογοητευτείς (μπορεί και όχι). Πρέπει να το αγαπήσεις πάνω από όλα για αυτό που είναι!
 
Επίσης για τον εκτροφέα που πρέπει να βάζει λουράκια...

Ούτε της δικής μου της το χαν μάθει από μωρό, αλλά μακάρι να το χαν 😛 (με το ίδιο το λουρι κανένα πρόβλημα στη βολτα και 3 ώρες να πάμε, το βαλε-βγαλε δεεν), αλλιώς και 15 χρόνων διασωσμενα μπορεί να το μάθουν με την καταλληλη εκπαίδευση και χρόνο. Αυτό που εννοώ κυρίως ειναι να προειδοποιήσω πως δεν είναι καθόλου εύκολο, δεν ειναι σαν κουτάβι.
 
@myr φυσικά ισχύει! Απλά ήθελα να το διευκρινήσω. Έχω δει πολλά μωράκια τα οποία είχαν μάθει με λουρί και όταν μεγάλωσαν δεν το ήθελαν και το δάγκωναν. Είναι καλύτερα πιστεύω να προσπαθήσεις όταν είναι μεγαλύτερο.
 
@myr @christina07 Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά και υποστηρικτικά σας σχόλια. Πράγματι,ένα μεγαλύτερο σπίτι θα ήταν καλύτερο κλουβί, όπως και ίσως να το έπαιρνα όταν αποφοιτούσα και θα είχα πιο σταθερό ωράριο. Αλλά, επειδή όντως δεν βγαίνω τόσο αρχικά και κατά δεύτερον, αφού έχω τον χώρο για το κλουβί (έστω και τσίμα, τσίμα 😄 ) δεν υπάρχει λόγος να τον καθυστερώ παραπάνω από ότι χρειάζεται. Μάλιστα είναι χειρότερο, γιατί η αναβλητικότητα και η αναμονή μάλλον θα με κάνει να περιμένω περισσότερο από τον παπαγάλο και να είμαι πιο απαιτητικός 😐.

Επειδή το σκέφτηκα καλύτερα, είδα ότι δεν ήταν τόσο επιφανειακό όσο νόμιζα αρχικά. Εγώ λατρεύω το σκυλάκι μου, αλλά αυτό δεν θέλει να κάθεται γιατί το σπίτι μου επειδή το σπίτι μου είναι μικρό😑. Το βλέπω και έτσι ενώ δεν έχω άμεση ανάγκη να πάρω καινούργιο κατοικίδιο, είχα μέσα μου την επιθυμία. Έχω και μια φίλη που λατρεύει τα παπαγαλάκια και με έκανε να τα γνωρίσω πόσο εκπληκτικά πλάσματα είναι.

Για τον θέμα του να κάνει κόλπα και να μιλάει δεν είναι θέμα, ποιο πολύ σκέφτομαι τώρα να τον μάθω να κουτσουλάει στο σημείο που θα του το πω 😄.
Κρίμα για το θέμα του Νυχτερινού ύπνου, γιατί ήθελα να μπορούσε να κοιμάται κατά κάποιες ώρες της ημέρας όταν θα λείπω να μην βαριέται.

Btw,ξέρετε κάποιον καλό εκτροφέα Cockatiel που να το πάρω το πουλάκι; Πήρα στο baby parrot του zac αλλά δεν παραδίδουν τόσο μακριά
 
Back
Top