Φροντίδα Σκεύη κλουβιών και αξεσουάρ

Αποκτήσαμε λοιπόν το ωδικό πουλάκι που επιθυμούσαμε και αφού επιλέξαμε το κατάλληλο κλουβί για να το στεγάσουμε, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με τι σκεύη και αξεσουάρ θα εξοπλίσουμε την κατοικία του.

Εξαρτήματα, σκεύη και αξεσουάρ γι το κλουβί​

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία σκευών για να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα και όλα τα βαλάντια. Δυστυχώς όμως τα μικρά pet shop στην γειτονιά έχουν πολύ περιορισμένη γκάμα σκευών και λίγοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να προσανατολίσουν σε σωστές αγορές τους καταναλωτές. Μόνο σε κάποια μεγάλα καταστήματα με είδη για οικόσιτα ζώα και πουλιά μπορεί κανείς να βρει μια ικανοποιητική ποικιλία σκευών ή από εταιρίες που προμηθεύουν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αγοράζοντας λοιπόν το κλουβί, τις περισσότερες φορές υπάρχουν και 2 ταΐστρες οι οποίες προσαρμόζονται στην πρόσοψη ή στα πλάγια του κλουβιού. Οι πωλητές προτείνουν μια απλή ποτίστρα, 2-3 πλαστικές πατήθρες, μια αυγοθήκη, μια μπανιέρα που προσαρμόζεται στο εσωτερικό του κλουβιού και οπωσδήποτε μια πλαστική κούνια ανεξαρτήτως του είδους πουλιού που φιλοξενείται στο κλουβί.

Στην πορεία βέβαια διαπιστώνετε ότι κάποια από τα σκεύη δεν είναι πολύ πρακτικά ή είναι ακατάλληλα καθώς η χρήση τους δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στην διαβίωση του πουλιού.

Πατήθρες​

ΠατήθρεςΚάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς διαπίστωσα ότι στα περισσότερα καταστήματα με είδη για τα οικόσιτα πουλιά, υπάρχουν ως επί το πλείστον πλαστικές πατήθρες, ίσιες μικρές ή μεγάλες, αλλά και αυτές που μοιάζουν με κλαδιά.

Επίσης, μπορεί κανείς να βρει τους πλαστικούς σωλήνες διαφορετικού διαμετρήματος, με τις ειδικές προσαρμογές για να εφαρμόζουν στο κλουβί αφού κοπούν πρώτα στο κατάλληλο μήκος.

Σπάνια βρίσκει κανείς ξύλινες πατήθρες με την δικαιολογία ότι παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε υλικό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα αναφερθούν.

Οι πλαστικές πατήθρες έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης και καλύτερης καθαριότητας και απολύμανσης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ξύλινες, οι οποίες κατηγορούνται ότι μπορεί να μαζεύουν ψείρα και χρειάζονται περισσότερη επιμέλεια στην υγιεινή τους. Οι ξύλινες πάλι θεωρούνται ιδανικές για τα ποδαράκια των πουλιών, ιδίως των παπαγάλων, με την προϋπόθεση ότι έχουν το κατάλληλο πάχος ανάλογα με το είδος του πουλιού που θα τις χρησιμοποιήσει.

Σχετικά με τις πλαστικές πατήθρες, είναι προτιμότερες οι ίσιες και όχι αυτές που μοιάζουν με κλαδί. Βέβαια οι απόψεις γύρω από το θέμα διίστανται καθώς πολλοί πιστεύουν πως γυμνάζουν καλύτερα τα πόδια των πουλιών. Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες πατήθρες, διαπιστώνουν συχνά προβλήματα στα πόδια των πουλιών, καθώς δεν είναι καλά φινιρισμένες και συχνά έχουν ακίδες που τραυματίζουν τα ευαίσθητα πόδια τους.

Καλό θα είναι τα δάχτυλα των πουλιών να κλειδώνουν όλα στο ίδιο σημείο και όχι το κάθε δάχτυλο σε διαφορετικό. Φανταστείτε τους αθλητές που πιάνονται στο μονόζυγο με τα δάχτυλα πόσο θα δυσκολεύονταν αν το κάθε δάχτυλό τους άγγιζε το μονόζυγο και αυτό είχε ανώμαλη επιφάνεια.

Αν λοιπόν θέλουμε να γυμνάσουμε τα δάχτυλα και τις κλειδώσεις των ποδιών των πουλιών, το καλύτερο θα ήταν να προτιμήσουμε τις ίσιες πατήθρες, αλλά να πάρουμε 2 διαφορετικού διαμετρήματος.

Για ένα μεσαίο μεγέθους κλουβί, 2 πατήθρες σε διαφορετικό ύψος είναι ιδανικές. Αν πάλι έχουμε μεγάλη ζευγαρώστρα 3-4 είναι αρκετές, αρκεί πάντα να τοποθετηθούν στο κλουβί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος του πουλιού για πέταγμα.

Για τις μεγάλες κλούβες πτήσης ιδανικές είναι οι ατομικές πατήθρες, κοτάναθρα – κουρνιάστρες με ειδικό σκέπαστρο σαν στέγη, τις οποίες μπορείτε να βρείτε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Για τους παπαγάλους ειδικά στα μεγάλα μεγέθη είναι καλό να χρησιμοποιούμε ξύλινες πατήθρες που μοιάζουν με τους κορμούς δέντρων που θα είχαν στο φυσικό τους περιβάλλον, για να εξασκούν παράλληλα και το ράμφος τους. Ακόμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιες πατήθρες με χοντρά σχοινιά (καραβόσκοινα), στα οποία θα μπορούν να κρέμονται κάνοντας τα ακροβατικά τους.

Αν πάλι είμαστε μερακλήδες μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα ξύλα και με την κατάλληλη προετοιμασία να δημιουργήσουμε τις δικές μας πατήθρες.

Κούνιες​

ΚούνιεςΟι κούνιες είναι ένα αξεσουάρ που προτείνεται ανεπιφύλακτα από τους μαγαζάτορες οποιοδήποτε είδος πουλιού και αν φιλοξενούμε. Η άποψη αυτή δυστυχώς είναι λάθος καθώς δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα είδη ωδικών. Για παράδειγμα στα καναρίνια, μια κούνια δεν έχει να προσφέρει τίποτα το σημαντικό στην εκγύμνασή τους, ενώ συγχρόνως μειώνει δραματικά τον ωφέλιμο χώρο του πουλιού για πέταγμα.

Το γεγονός ότι πολλά καναρίνια κουνιούνται με τις ώρες σε μια κούνια, δεν σημαίνει ότι τα ωφελεί σε κάτι. Ίσα ίσα που δεν τα προκαλεί να πετάξουν εντός του κλουβιού με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τους με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Στους παπαγάλους αλλά και στα παραδείσια πουλιά που έχουν μεγαλύτερα κλουβιά, μια κούνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο, καθώς οι παπαγάλοι είναι πουλιά που σκαρφαλώνουν και την βλέπουν ως ένα εξάρτημα για δράση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κούνια να μην έχει καθρέφτη μιας και η ύπαρξή του προκαλεί στους παπαγάλους την ψευδαίσθηση ενός ειδώλου. Στην συνεχή προσπάθεια να φροντίσουν το "ταίρι" τους ταΐζοντάς το, δημιουργούνται μολύνσεις στον πρόλοβό τους. Πρέπει να προσέξουμε επίσης ώστε η κούνια να μην είναι πολύ λεπτή στο σημείο που πατάνε τα πόδια τους, αλλά να είναι κατάλληλη για το μέγεθος των ποδιών τους προς αποφυγή τραυματισμών.

Ταΐστρες​

ΤαΐστρεςΟι ταΐστρες είναι από τα σημαντικότερα αξεσουάρ σε ένα κλουβί. Μεγάλη είναι η ποικιλία σε ταΐστρες: μονοκόμματες, με 2 αποσπώμενα κομμάτια, παραλληλόγραμμες, που εφαρμόζουν είτε από το εξωτερικό μέρος του κλουβιού είτε εσωτερικά με γαντζάκια, ατομικές ή ομαδικές όταν έχουμε πολλά πουλιά, γυάλινες, πλαστικές, ανοξείδωτες σε κυπελλάκι ή κεραμικές σε πιατάκι, για να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.

Για τις περιόδους των διακοπών υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες των 250 και 1000 gr που εφαρμόζουν είτε στο άνοιγμα για την εξωτερική ταΐστρα, είτε στο πλαϊνό πορτάκι του κλουβιού.

Πριν χρησιμοποιηθούν, καλό είναι να δοκιμαστούν για το αν υπάρχει καλή ροή σπόρων, γιατί πολλές φορές φράζουν από τα φλούδια.

Μια εναλλακτική λύση προσφέρουν οι ταΐστρες – χωνί που μοιάζουν με ποτίστρες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα το φραξίματος και τους συνεχούς φυσήματος των σπόρων.

Για τις μεγάλες κλούβες με πολλούς φιλοξενούμενους υπάρχουν και κρεμαστού τύπου που μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα πολλοί ένοικοι μαζί.

Για μεγάλους παπαγάλους χρησιμότερες θεωρούνται αυτές που μοιάζουν με κύπελλα και είναι είτε ανοξείδωτα, είτε πλαστικά, διάφανα ή ημιδιάφανα, με άγκιστρα ή βίδες για να παραμένουν σταθερά.

Σημαντικό είναι να τοποθετούνται πάντα σε τέτοιο σημείο που να έχει το πουλί εύκολη πρόσβαση και να μην είναι κάτω από τις πατήθρες ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του. Όσα περισσότερα πουλιά έχουμε σε ένα κλουβί, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι και τα σκεύη φαγητού για να αποφεύγονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ τους.

Επίσης επειδή οι σπόροι αποτελούν την βασική τροφή τους, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμοι καθ’ όλο το 24ωρο, να φυσάμε καθημερινά τους σπόρους και να περιμένουμε να φάει τη μεγαλύτερη ποσότητα για να βάλουμε φρέσκους.

Αυγοθήκες​

ΑυγοθήκεςΕκτός από τους σπόρους, τα περισσότερα ωδικά πουλιά πρέπει να τρέφονται με άμμο για την διευκόλυνση της πέψης τους, αλλά και να τρώνε αυγό ή αυγοτροφή την περίοδο της προετοιμασίας και της αναπαραγωγής. Έτσι, είναι απαραίτητο να υπάρχουν 2 τουλάχιστον αυγοθήκες σε κάθε κλουβί.

Υπάρχουν 2 τύποι αυγοθήκης: ο πρώτος είναι ο ενιαίος με ενσωματωμένο άγκιστρο που μπαίνει εσωτερικά και ο δεύτερος τύπος που αποτελείται από δύο κομμάτια, έναν δακτύλιο που εφαρμόζει από το εξωτερικό του κλουβιού και ενσωματώνεται εσωτερικά ένα κύπελλο.

Ο δεύτερος τύπος είναι πιο εύχρηστος. Σημαντικό είναι να προσέξουμε να τοποθετήσουμε τις αυγοθήκες σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, ώστε να μην ταράζουμε το πουλί κάθε φορά που βάζουμε μέσα το χέρι μας. Επίσης χρειάζεται προσοχή γιατί πολλά πουλιά κατά την αλλαγή των τροφών δράττουν την ευκαιρία για να δραπετεύσουν.

Στηρίγματα για φρούτα - λαχανικά​

Από τα όχι και τόσο απαραίτητα αξεσουάρ είναι τα στηρίγματα για φρούτα και λαχανικά που τοποθετούνται συνήθως στο εσωτερικό του κλουβιού. Επίσης υπάρχουν ειδικά πλαστικά στηρίγματα για το σουπιοκόκαλο (αν αυτό δεν περιέχει ειδικό συρματάκι δεσίματος), που μοιάζουν με μανταλάκι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο.

Πολλοί προτιμούν τα συγκρατούν τα κομμάτια φρούτων και λαχανικών ανάμεσα στα κάγκελα του κλουβιού, γεγονός όμως που απαιτεί συχνή καθαριότητα και στα κάγκελα.

Ποτίστρες​

ΠοτίστρεςΑν έχουμε στην κατοχή μας λίγα πουλιά, οι απλές ποτίστρες είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και είναι κυρίως κυλινδρικές. Οι ποτίστρες για κλουβιά παπαγάλων είναι λίγο διαφορετικές. Έχουν πιο φαρδύ στόμιο για να εφαρμόζουν στα οριζόντια κάγκελα του κλουβιού.

Για μεγαλύτερα είδη παπαγάλων οι ιδανικότερες ποτίστρες είναι τα ανοξείδωτα κυπελλάκια.

Επειδή στις απλές ποτίστρες το νερό βρομίζει εύκολα και χρειάζεται καθημερινή αλλαγή ίσως και 2 φορές την ημέρα, όσοι διαθέτουν μεγάλο αριθμό πουλιών προτιμούν τις αυτόματες ποτίστρες με μπίλια.

Οι ποτίστρες αυτές διατίθενται σε διάφορα μεγέθη των 70, 100, 250 και 400 ml. Στις ποτίστρες αυτές το νερό δε βρομίζει επειδή δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και τις τροφές του πουλιού, με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι ιδανικές αν χρειαστεί να λείψουμε για ολιγοήμερες διακοπές.

Παρουσιάζουν το μειονέκτημα ότι αν χρειαστεί να χορηγήσουμε υγρές βιταμίνες ή κάποιο άλλο υγρό σκεύασμα υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην καθαριότητά τους. Συνοδευτικό στις ποτίστρες είναι ένα βουρτσάκι καθαρισμού. Χρήσιμο είναι να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μία παραπάνω ποτίστρα σε περίπτωση που σπάσει κάποια να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Μπανιέρα​

Από τις πιο απολαυστικές και χαλαρωτικές στιγμές της ενασχόλησής μας με τους φτερωτούς μας φίλους είναι η ώρα του μπάνιου. Έτσι απαραίτητο αξεσουάρ που προσφέρει άπλετες στιγμές ευχαρίστησης σε πουλιά και ιδιοκτήτες, είναι η μπανιέρα.

Υπάρχουν 2 ειδών μπανιέρες: οι απλές εσωτερικές πλαστικές μπανιέρες και οι εξωτερικές που τοποθετούνται σε κάποιο πορτάκι του κλουβιού. Απευθύνεται κυρίως σε μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά, καναρίνια, εξωτικά και μικρόσωμους παπαγάλους. Για τους μεσαίους και μεγάλους παπαγάλους υπάρχουν μεγαλύτερες μεγέθους μπανιέρες που τοποθετούνται κυρίως στο εσωτερικό του κλουβιού.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά δοχεία ή γυάλινα πυρέξ που υπάρχουν ήδη στο σπίτι. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε χρειάζονται σχολαστική καθαριότητα και φροντίδα όπως ακριβώς θα φροντίζαμε και τα οικιακά σκεύη που προορίζονται για την δική μας χρήση. Καθημερινή ή τουλάχιστον εβδομαδιαία υγιεινή και απολύμανση, είναι απαραίτητα για να διατηρείται η υγεία των φτερωτών μας φίλων σε άριστη κατάσταση και να προλαμβάνουμε τη μετάδοση ασθενειών.

Περισσότερα για το μπάνιο στα πτηνά.

Σχετικό περιεχόμενο​

Κλουβιά για πουλιά
Πως να τοποθετήσετε τις πατήθρες στο κλουβί
Ασφαλή και τοξικά ξύλα για πατήθρες και παιχνίδια στα πουλιά
 
Back
Top