Διατροφή Σκουλήκια για πουλιά

ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2014
Μηνύματα
240
Πόλη
Βούλα
Καλησπέρα, να ρωτήσω εάν μπορώ να δώσω σε μάινα σκουλήκι από γλάστρες; Μέχρι τώρα δίνω σκουλήκι εκτρεφόμενα (Mealworms). Σκεπτόμουν να αρχίζω να εκτρέφω και αυτό το είδος σκουληκιού. Ευχαριστώ!
skoyliki_mikroarxeio.webp
 
="ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ, post: 291625, member: 19040"]μπορώ να δώσω σε μάινα σκουλήκι από γλάστρες

Προσωπικά δεν θα έδινα γιατί πιστεύω πως φέρει μικρόβια.

Μέχρι τώρα δίνω σκουλήκι εκτρεφόμενα (Mealworms)

Καλά κάνεις και θα πρότεινα να συνεχίσεις έτσι.

Σκεπτόμουν να αρχίζω να εκτρέφω και αυτό το είδος σκουληκιού

Πως θα το κάνεις αυτό και γιατί να μπεις σε αυτή την διαδικασία;
 
Έχετε δίκιο και εγώ αυτό φοβάμαι και δεν τα έδωσα. Θα συνεχίσω να εκτρέφω Mealworms. Απλά το σκέφτηκα για ποικιλία. Ευχαριστώ!
 
Καταρχήν εγώ το ξεκίνησα αγοράζοντας από πετ σκουλήκια που είχαν και σκαθάρια μέσα για να μπορεί να γίνει η αναπαραγωγή. Αγοράζω σκουλήκια μία χούφτα στο περίπου και ξεκινάς το μικρό σου εκτροφιάκι.


Τα σκουλήκια (κάμπιες) mealworms είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών για τους νεοσσούς (πέρδικες, φασιανούς) καθώς και για άγρια εντομοφάγα πουλιά. Λόγω ακριβής τιμής και μη μεγάλης προσφοράς στην αγορά η εκτροφή είναι καλύτερη και πιο συμφέρουσα.
Όπως όλα τα έντομα, τα mealworms έχουν τα εξής στάδια ανάπτυξης: Τα σκαθάρια γεννούν αυγά, τα αυγά γίνονται κάμπιες, κατόπιν χρυσαλίδες και τέλος σκαθάρια.
Η εκτροφή των mealworms μπορεί να γίνει σ' ένα κουτί 15 με 20 εκ. Βάθος, 50 εκ. μάκρος και 30 εκ. Πλάτος πχ τάπερ όπου του κάνουμε όλο το καπάκι τρύπες για να αερίζονται. Μέσα στο κουτί βάζω χάρτινη αυγοθήκη από τα αυγά που αγοράζουμε για να γεννάνε. Το κουτί καλύτερα είναι να το τοποθετήσουμε στο σκοτάδι με βέλτιστη θερμοκρασία 28 C και να υπάρχει επαρκής αερισμός. Στο κουτί βάζουμε τα σκαθάρια σε περίπου 5 εκ. Πίτουρο ενισχυμένο με αλεύρι (καλαμποκάλευρο) και τριμένη φρυγανιά και ότι μου περισέψει από τα πουλιά πχ αυγό, μήλο. Σε μια με δυο εβδομάδες φαίνονται να έρπουν στην καλλιέργεια. Είναι πολύ μικρές σ' αυτή την περίοδο. Σ' ένα μήνα με 6 εβδομάδες θα γίνουν περίπου ένα με ενάμισι εκ. Αυτό είναι το μέγεθος που προτιμούν τα πουλιά. Το πίτουρο το ανανεώνουμε μόλις πάρει αμμώδη μορφή, μετακινώντας ένα ένα τα σκουλήκια ή χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο
Τα αρσενικά με τα θηλυκά σκαθάρια είναι όμοια. Ζευγαρώνουν 2-5 μέρες μετά τη μεταμόρφωσή τους σε σκαθάρια από χρυσαλίδες και το θηλυκό γεννά το πολύ 40 αυγά την ημέρα. Τα αυγά χρειάζονται 4-19 ημέρες για να εκκολαφτούν. Οι κάμπιες αλλάζουν δέρμα (πουκάμισο) πάρα πολλές φορές σε διάστημα 10 μηνών, μέχρι να γίνουν λευκές χρυσαλίδες στην επιφάνεια της καλλιέργειας. Σαν χρυσαλίδες παραμένουν 6-18 ημέρες μέχρι να γίνουν σκαθάρια. Στην αρχή είναι λευκά όπως οι χρυσαλίδες, στην συνέχεια γίνονται όλο και πιο καφετιά μέχρι που μαυρίζουν. Τα σκαθάρια ζουν το πολύ 2 μήνες. Σε μια θερμοκρασία περίπου 26 C και σκοτάδι, ο κύκλος (αυγό, κάμπια, χρυσαλίδα, σκαθάρι) είναι περίπου 3,5 μήνες.
Δίνουμε φύλλα από λάχανο ή λεπτές φέτες πατάτας ή καρότου ή μήλου για υγρασία σε όλα τα κουτιά μια με δυο φορές την εβδομάδα προσέχοντας να μη μουχλιάσουν ή σαπίσουν. Η υγρασία είναι δίκοπο μαχαίρι. Με λίγη υγρασία μεγαλώνουν αργά, με πολύ υγρασία σαπίζει η καλλιέργεια.
Για να αυξήσουμε τη θρεπτική αξία των σκουληκιών, μπορούμε να τοποθετήσουμε κόκαλα σουπιάς και ξηρά τροφή από σκυλιά ή γάτες στο πάνω μέρος της καλλιέργειας πριν μαζέψουμε τα σκουλήκια. Τρώγοντας το κόκαλο της σουπιάς και την ξηρά τροφή, παίρνουν ασβέστιο και πρωτεΐνες που το μεταβιβάζουν στα πουλιά.

http://users.sch.gr/kgeroukis/mealwarms.html
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Απλά μέχρι τώρα δεν τα ξεχώριζα σε διαφορετικά κουτιά. Κανονικά θέλει 4 κουτιά. Ένα δοχειο για τα ενηλικα σκουληκια,ένα για τα κουκουλια ‘’αλιεν’’,ένα για τα σκαθαρια κι ένα για τα αυγα και τα μικρα σκουληκακια. Θα προσπαθήσω να το κάνω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Πάντως Φραγκούλα σε θαυμάζω που εκτρέφεις σκουλήκια. Μου είναι αδιανόητο να ασχοληθώ με αυτά.
 
Αναγκάστηκα γιατί έχω μαινες, δεν μπορούσα να κάνω και αλλιώς. Τα mealworms είναι πανάκριβα και δεν τα βρίσκεις και πάντα. Ευχαριστώ πολύ!
 
Έχω τρεις ένα ζευγάρι και μία μόνη της. Δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα γιατί δεν βρίσκω και κανέναν που να έχει και εκείνος και να ανταλλάξουμε απόψεις. Και δεν ξέρω και που πάω για να κάνω αναρτήσεις για αυτές; Στα εξωτικά πουλιά δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο
 
το συγκεκριμενο σκουληκι ουτε να το δωσεις (στη φυση τα πουλια το τρωνε αλλα τρωνε και φυλλα ή σπορους φυτων με ανθελμινθικες ιδιοτητες ) αλλα και να κοιταξεις να το εξαφανισεις απο τις γλαστρες σου γιατι θα καταστρεψει πολυ συντομα τα φυτα σου. Κοιτα θα εχεις και αλλα και τρεφονται απο τις ριζες. Τα φυτα καταστρεφονται οριστικα

δες το πιο κατω θεμα

http://www.kalliergo.gr/kalliergies...-skoulikia-sto-kompost-apoteloyn-kindyno.html

Υπαρχουν ειδικες σκονες επιπασης για τα σκουληκια αυτα και πρεπει να επεμβεις αμεσα
 
Φραγκούλα θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το καλαμποκάλευρο με αλεύρι ολικής άλεσης, κλάσεις ανώτερο διατροφικά για τα Tenebrionidae και για μας.
Μπορείς να τα εκτρέφεις και μόνο σε αυτό.
Μπορείς να προσθέσεις και λίγη μαγιά μπύρας για έξτρα βιταμίνες "Β" και ιχνοστοιχεία.
Πρόσεξε αυτό με την υγρασία, μπορείς να την εμπλουτίζεις και με ένα κουπάκι με νερό μέσα στο δοχείο ή ένα βρεγμένο βαμβάκι (δεν χρειάζεται να βρέχεται το υπόστρωμα).
 
Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες σου και εγώ προσπαθώ για το καλύτερο μέσα βέβαια από τις ανταλλαγές απόψεων της παρέας του φόρουμ. Στο εκτροφιάκι σκουληκιών βάζω κομμάτι μήλου ή και αυγό ότι μου περισέψει από τα πουλιά μου, αυτό μετά από 2 μέρες ότι προλάβω βέβαια το βγάζω. Αυτό όμως δημιουργεί ήδη κάποια υγρασία μήπως θα είναι υπερβολικό να βάλω και βαμβάκι βρεγμένο;
 
Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες σου και εγώ προσπαθώ για το καλύτερο μέσα βέβαια από τις ανταλλαγές απόψεων της παρέας του φόρουμ. Στο εκτροφιάκι σκουληκιών βάζω κομμάτι μήλου ή και αυγό ότι μου περισέψει από τα πουλιά μου, αυτό μετά από 2 μέρες ότι προλάβω βέβαια το βγάζω. Αυτό όμως δημιουργεί ήδη κάποια υγρασία μήπως θα είναι υπερβολικό να βάλω και βαμβάκι βρεγμένο;

Εξαρτάται από την υγρασία του χώρου, αν λάβεις υπόψιν ότι μια φυσιολογική υγρασία δωματίου είναι περίπου 30-35% και το βέλτιστο ποσοστό υγρασίας (RH) για την εκτροφή εντόμων είναι περίπου 60%, δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.
Πολύ σημαντικός παράγοντας για την ταχύτητα ανάπτυξης και το μέγεθος των προνυμφών, είναι και ο αριθμός των ατόμων στο χώρο. Κατά προσέγγιση υπολόγισε ότι σε ένα δοχείο 500gr με 300gr αλεύρι ή νυφάδες βρώμης μπορείς να τοποθετήσεις 20-30 ενήλικα.
Καλό θα είναι να χωρίσεις την εκτροφή σου σε αρκετά δοχεία, με διαφορά 7-10 ημερών το καθένα, για να έχεις μια συνεχόμενη παραγωγή προνυμφών. 😉
 
Καλησπέρα, να ρωτήσω εάν μπορώ να δώσω σε μάινα σκουλήκι από γλάστρες; Μέχρι τώρα δίνω σκουλήκι εκτρεφόμενα (Mealworms). Σκεπτόμουν να αρχίζω να εκτρέφω και αυτό το είδος σκουληκιού. Ευχαριστώ!
View attachment 36057
Όχι είναι τοξικό. Εκτός από τους αλευροσκώληκες μπορείς να δώσεις άφοβα γεοσκώληκες τους οποίους μπορείς να καλλιεργήσεις.

Οι μάινες επίσης τρώνε και σαλιγκάρια τα οποία επίσης μπορείς να καλλιεργήσεις αλλά είναι πιο απαιτητική διαδικασία. Αυτήν την εποχή μπορείς να μαζέψεις πολλά από κάποιο καθαρό μέρος στην εξοχή.
 
Back
Top