Διατροφή Σκουλίκια στην τροφή

iStavroula

PB New Member
Εγγραφή
29 Σεπ 2015
Μηνύματα
4
Πόλη
Καλαμάτα
Καλησπέρα,

Είμαι νέα στο forum και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω δυο πανέμορφα καρδερινάκια (τρικοπούλια λέγονται στα μέρη μου :) ) εκτροφής, τον Μήτσο και την Φίφι, 6 και 5 μηνών αντίστοιχα. Πριν δυο περίπου μήνες, αγόρασα χύμα σπόρους και έφτιαξα ένα δικό μου μείγμα. Σήμερα, ενώ άλλαζα τις ταϊστρες, παρατήρησα ότι μερικοί σπόροι ήταν ενωμένοι με κάτι που έμοιαζε με ιστό και ύστερα από αρκετή παρατήρηση, βρήκα μέσα σκουλίκια -σαν προνύμφες- και κάτι άλλα μαύρα έντομα. Γνωρίζετε εάν είναι φυσιολογική διαδικασία, να σκάνε οι σπόροι και να βγαίνουν σκουλίκια;
Θέλω να επισημάνω, ότι οι σπόροι ήταν χύμα από μαγαζί, το οποίο ήταν πεντακάθαρο και τους φυλούσε κλειστούς, μακριά από σκόνες. Από τη μεριά μου, την τροφή την έχω αποθηκευμένη σε πλαστικό δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τέλος, αύριο θα αλλάξω την τροφή σε συσκευασμένη. Γνωρίζετε αν είναι επικίνδυνο που έκθεσα τα πουλιά σε αυτή την τροφή;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!
 
Πριν δυο περίπου μήνες, αγόρασα χύμα σπόρους και έφτιαξα ένα δικό μου μείγμα.

Θεωρώ ότι δεν αξίζει να μπαίνουμε σε αυτές τις διαδικασίες όταν στο εμπόριο υπάρχουν αξιόλογα μείγματα για τροφές των πουλιών.

Γνωρίζετε αν είναι επικίνδυνο που έκθεσα τα πουλιά σε αυτή την τροφή;

Άλλαξε άμεσα την τροφή με καθαρή ( νέα τροφή συσκευασμένη ) και παρατήρησε τα πουλάκια αν είναι φουσκωμένα ή έχει αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά τους.
 
Ευχαριστώ για την απάντηση! Το μείγμα το έφτιαξα, διότι πίστευα πως θα ήταν πιο πλήρες /χαμηλό κόστος σε σχέση με τα συσκευασμένα κι έτσι έβαλα αρκετά ήδη σπόρων.

Το αρσενικό δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά. Η θηλυκιά από την άλλη έχω παρατηρήσει οτι τρώει πιο πολύ από πριν, αλλά αυτό ίσως οφείλεται στο ότι περνάει ακόμη πτερόροια.
 
διότι πίστευα πως θα ήταν πιο πλήρες /χαμηλό κόστος σε σχέση με τα συσκευασμένα κι έτσι έβαλα αρκετά ήδη σπόρων.

Στο χωριό μου λένε ότι το φθηνό κρέας το τρώνε οι σκύλοι. Άρα καταλαβαινεις ότι φθηνό και καλό δεν γίνεται. Άλλαξε άμεσα την τροφή και παρατήρησε τα πουλιά για αλλαγές.
 
Σε χύμα τροφή το πρόβλημα δεν είναι τα μαμούνια που ζούνε στους σπόρους. Αυτά είναι ακίνδυνα. Το πρόβλημα είναι αλλα βακτήρια και μύκητες που με διαφορους τρόπους μπήκανε στη τροφή μαζί με αυτά. Τα ζουζούνια είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα πιο πολλά βακτήρια κι μύκητες. Και αφού μπήκαν τα μεγάλα ζουζούνια στο σάκο με τροφή και κάνανε αυγά εκεί τότε φανταστείτε ποσα βακτήρια μπορεί να μπήκε σε αυτό το σάκο.
Συνήθως φταίει η αποθήκευση των σπόρων και ληγμένη τροφή. Στο υγρό η βρώμικο περιβάλλον σε 10 μέρες ο σάκος θα γεμίσει μύκητες. Αν έχει και πουλια στα κλουβιά διπλα στις τροφές τότε κάθε βακτήριο που περιέχουν τα πουλια είναι ήδη μέσα. Το θέμα είναι τώρα να μπει μέσα στο οργανισμό ενός πουλιού με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα... κι τέλος.

Τα φτηνά μίγματα δεν ελέγχονται για ποιότητα των σπόρων. Αλλα φτηνά μίγματα καλύπτονται με στρώση χημικών για να μην αναπτύσσονται οι μύκητες. Τα ακριβά μίγματα συνήθως έχουν καθαρούς σπόρους και χωρίς χημικά και φυτρώνουν και άμεσα...

Αλλα βεβαια όλα θέλουν μελέτη και να μην εμπιστευόμαστε στα τυφλά σε κάθεέναν.
Επειδή και αναλογίες Τιμή - Ποιότητα συχνά δεν υπάρχει.
 
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι που μου απαντήσατε!

Αύριο πρωί πρωί, θ' αλλάξω την τροφή τους σε συσκευασμένη. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω οτι οι σπόροι ήταν της versele laga και οτι όλοι ήταν φρέσκοι... μάλλον το πρόβλημα οφείλεται στα σακιά που ήταν μισάνοιχτα. Ωστόσο, έμαθα το μάθημά μου κι από δω και πέρα θα αγοράζω συσκευασμένη τροφή.
Μια τελευταία ερώτηση... υπάρχει περίπτωση να φταίει το πλαστικό δοχείο αποθήκευσης (κλείνει αεροστεγώς); Γιατι σκεφτόμουν να αποθηκεύσω σε αυτό και τη νέα τροφή.
 
Αν οι σπόροι είναι στην κατάσταση που πρέπει δεν υπάρχει κανένας φόβος.
Αν όμως έχουν υγρασία (άχρηστη η τροφή)... Τότε με την αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργούνται οι συνθήκες που χρειάζονται τα αυγά που έχουν εναποθέσει οι "πεταλούδες" να μετατραπούν σε προνύμφες - (σκουλήκια) και φυσικά η τροφή γίνεται επικίνδυνη για τα πτηνά μας.
 
Καλησπέρα και πάλι!

Αγόρασα τη συσκευασμένη τροφή για τα πουλάκια μου κι έπειτα από την επίσκεψή μου στο pet shop έχω άλλες τρείς απορίες και θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε δίνοντάς μου τη συμβουλή σας. Πρώτον, ανά μία εβδομάδα γεμίζω τις ταϊστρες, φυσώντας τις φλούδες και ανακατεύοντας τους υπόλοιπους σπόρους, διότι μένουν οι μισοί. Στο μαγαζί μου είπαν πως δεν είναι σωστό, γιατί αυτό που αφήνουν είναι εκείνο που δεν θέλουν κι έτσι τα καταπιέζω δίνοντάς τους και τροφή που δεν επιθυμούν. Τελικά, τι είναι πιο σωστό; Δεύτερον, μου είπαν ότι εάν θέλω να φυλάω τους σπόρους σε κλειστό πλαστικό δοχείο, θα πρέπει να τους αποθηκεύω στο ψυγείο. Αν τους αποθηκεύσω στο ψυγείο η ποιότητα θα αλλοιωθεί; Τρίτον, ο θείος μου που μου έδωσε τα πουλάκια, μου είπε να τους πάρω κίτρινη βιταμίνη. Στο πρώτο pet shop που είχα πάει, είπαν ότι όταν μεγαλώσουν θα πρέπει να τους δίνω και κόκκινη. Ωστόσο, στο δεύετερο pet shop που πήγα, μου είπαν κατηγορηματικά όχι στην κόκκινη, διότι δεν προσφέρει τίποτα.

Η γνώμη σας, θα είναι μεγάλη βοήθεια για μένα, προκειμένου να μεγαλώσω υγειή πουλάκια! Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πολύ! Ορίστε και μια φωτογραφία του Μητσάρα, αν και δεν είναι πολύ καθαρή :) http://postimg.org/image/oagasdz3h/
 
Πρώτον, ανά μία εβδομάδα γεμίζω τις ταϊστρες, φυσώντας τις φλούδες και ανακατεύοντας τους υπόλοιπους σπόρους, διότι μένουν οι μισοί. Στο μαγαζί μου είπαν πως δεν είναι σωστό, γιατί αυτό που αφήνουν είναι εκείνο που δεν θέλουν κι έτσι τα καταπιέζω δίνοντάς τους και τροφή που δεν επιθυμούν. Τελικά, τι είναι πιο σωστό;
Πρέπει να καταναλώνει ολόκληρο το μείγμα γιατί όσο καλό και να είναι, αν δεν το φάει ολόκληρο δεν είναι το ίδιο μείγμα. Τα πουλιά τρώνε πρώτα τους λιπαρούς σπόρους και μετά τρώνε αναγκαστικά τους υπόλοιπους.

Επομένως, αυτό που κάνεις δεν είναι ακριβώς λάθος, ούτε και ακριβώς σωστό. Όταν υπάρχει τροφή για μία εβδομάδα, θα φάει τις τρεις πρώτες ημέρες νόστιμα και τις υπόλοιπες αναγκαστικά γιατί δεν έχει κάτι άλλο να φάει. Αν του βάλεις μικρότερη ποσότητα, για δύο μέρες ας πούμε, τότε αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται πιο ομαλά αφού στην ουσία δεν προλαβαίνει να μείνει ακάλυπτο επειδή δεν θα τρώει για μεγάλο διάστημα κάποιους από τους σπόρους πού τελειώνουν πρώτοι.
Δεύτερον, μου είπαν ότι εάν θέλω να φυλάω τους σπόρους σε κλειστό πλαστικό δοχείο, θα πρέπει να τους αποθηκεύω στο ψυγείο. Αν τους αποθηκεύσω στο ψυγείο η ποιότητα θα αλλοιωθεί;
Αν πάρεις μια συσκευασία η οποία να καταναλώνεται σχετικά σύντομα, και τους βάλεις σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά τότε δεν έχεις πρόβλημα. Θερμοκρασία δωματίου και όχι πολύ φως. Αυτό πιστεύω ότι είναι προτιμότερο από το ψυγείο.
Τρίτον, ο θείος μου που μου έδωσε τα πουλάκια, μου είπε να τους πάρω κίτρινη βιταμίνη. Στο πρώτο pet shop που είχα πάει, είπαν ότι όταν μεγαλώσουν θα πρέπει να τους δίνω και κόκκινη.
Τίποτα από αυτά. Δεν βάφονται οι καρδερίνες όπως τα κόκκινα καναρίνια. Αν προσπαθήσεις με κόκκινη χρωστική, θα γίνει καρναβάλι. Χρειάζεται, κατά το δυνατόν σωστή διατροφή και άσκηση για να μπορεί να αξιοποιεί μόνο του το χρώμα που παίρνει από τις τροφές και να το κατανέμει σωστά όπου χρειάζεται.
 
Πρώτον, ανά μία εβδομάδα γεμίζω τις ταϊστρες, φυσώντας τις φλούδες και ανακατεύοντας τους υπόλοιπους σπόρους, διότι μένουν οι μισοί. Στο μαγαζί μου είπαν πως δεν είναι σωστό, γιατί αυτό που αφήνουν είναι εκείνο που δεν θέλουν κι έτσι τα καταπιέζω δίνοντάς τους και τροφή που δεν επιθυμούν. Τελικά, τι είναι πιο σωστό;.
Το φύσημα των σπόρων για να φύγουν οι φλούδες και να εμφανιστούν οι "καλοί" έχει αξία να γίνεται κάθε δεύτερη μέρα αν όχι κάθε μέρα και στο τέλος της εβδομάδας απόλυτη αλλαγή της τροφής με φρέσκια...
Οι σπόροι που τρώνε τα πουλιά δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος που επιθυμούν περισσότερο αλλά και με την ποιότητά του και εξηγώ...
Αν ένας σπόρος έχει μαλακώσει το εξωτερικό περίβλημά του ή έχει σκληρύνει είναι ανεπιθύμητος από τα πουλιά. Το ίδιο και οι σπόροι που έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά τους από την υγρασία...
Αν μάλιστα μπορείς να βάζεις λιγότερους σπόρους και να τους ανανεώνεις δυο φορές την εβδομάδα θα είναι ακόμη καλύτερα... Την ίδια ποσότητα σε δυο δόσεις.
Αν όχι οπωσδήποτε αλλαγή με φρέσκια κάθε βδομάδα.
Άλλωστε 30 γραμμάρια τροφής δεν θα μας σώσουν οικονομικά.
Δεύτερον, μου είπαν ότι εάν θέλω να φυλάω τους σπόρους σε κλειστό πλαστικό δοχείο, θα πρέπει να τους αποθηκεύω στο ψυγείο. Αν τους αποθηκεύσω στο ψυγείο η ποιότητα θα αλλοιωθεί;
Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερη στρατηγική από το να προμηθευόμαστε όσους σπόρους μας είναι απαραίτητοι για να μας καλύψουν περίπου για ένα μήνα. Ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραμένουν μέσα στη συσκευασία τους αποτρέποντας όσο το δυνατό καλύτερα την είσοδο της ατμόσφαιρας που θα αλλοιώσει τα αρχικά καλά χαρακτηριστικά της τροφής μας. Αν η συσκευασίας της τροφής δεν "βολεύει" για αποθήκευση τότε ένα βάζο γυάλινο που θα μπει σε δροσερό μέρος χωρίς να το βλέπει ο ήλιο είναι αρκετό.
Πάνω απ' όλα όμως θα πρέπει η τροφή που αγοράζουμε να είναι φρέσκια και προς θεού όχι με περασμένη την ημερομηνία λήξης...
Πολλές φορές στα καταστήματα ξεμένουν κάποιες συσκευασίες οι οποίες όπως είναι λογικό μας είναι άχρηστες και αν δεν προσέξουμε ίσως "άθελα" να μας τις "πασάρουν".
Φρέσκια συσκευασμένη τροφή, μικρές ποσότητες για μικρά χρονικά διαστήματα είναι η οικονομικότερη και καλύτερη λύση.
Τρίτον, ο θείος μου που μου έδωσε τα πουλάκια, μου είπε να τους πάρω κίτρινη βιταμίνη. Στο πρώτο pet shop που είχα πάει, είπαν ότι όταν μεγαλώσουν θα πρέπει να τους δίνω και κόκκινη. Ωστόσο, στο δεύετερο pet shop που πήγα, μου είπαν κατηγορηματικά όχι στην κόκκινη, διότι δεν προσφέρει τίποτα.
Πολύ πιθανόν αλλάζοντας τα pet shop να σου προτείνουν και χίλια δυο άλλα που πιθανόν θα πρέπει σύντομα να φύγουν από τα ράφια τους...
Το ζητούμενο όμως είναι τι απ' όλα όσα μας προτείνουν είναι απαραίτητα και κυρίως μη ζημιογόνα για την υγεία των πτηνών μας.
Εσύ οφείλεις να είσαι ενήμερη για τις ανάγκες τους... και κυρίως να πεις σε όσους δεν ξέρουν πως τα ιθαγενή και κυρίως οι καρδερίνες δεν αποκτούν την ομορφιά τους με χρωστικές και σκουπίδια...
 
Back
Top