Διατροφή Σουπιοκόκκαλο στα πουλιά

Το σουπιοκόκκαλο είναι πιθανώς το πιο κοινό διατροφικό συμπλήρωμα που δίνεται στα πουλιά. Είναι πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων για τα πτηνά.

Τι είναι το σουπιοκόκκαλο​

Το σουπιοκόκκαλο είναι ο σκελετός της σουπιάς, η οποία είναι μέλος της οικογένειας των κεφαλόποδων, και ξάδελφος του χταποδιού και άλλων καλαμαριών. Αυτό το ελαφρύ κόκαλο, βοηθά αυτά τα πλάσματα να επιπλέουν. Οι σουπιές ζουν μόνο μερικά χρόνια και πεθαίνουν μετά από την αναπαραγωγή.

Όσον αφορά στα πουλιά, το σουπιοκόκκαλο είναι ίσως το πιο κοινό διατροφικό συμπλήρωμα που χορηγείται στα πουλιά υπό μορφή αξεσουάρ στα κλουβιά τους. Τα πουλιά απολαμβάνουν τη διαδικασία του ραμφίσματος και του "τριμαρίσματος" του ράμφους τους πάνω του λαμβάνοντας έτσι ασβέστιο και και άλλα διατροφικά στοιχεία περιέχει σε αφθονία.

Τα πουλιά χρειάζονται ασβέστιο καθ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ωοτόκες θηλυκές να λαμβάνουν συνεχώς όσο χρειάζονται.

Που το βρίσκουμε​

Οι ψαράδες ψαρεύουν τις σουπιές για τροφή και αργότερα ο σκελετός απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της παρασκευής του φαγητού.

Μπορείτε να αγοράσετε σουπιοκόκκαλο σε διάφορα μεγέθη, μικρό για πουλιά στο μέγεθος του καναρινιού, μέχρι μεγάλο για τους παπαγάλους. Στα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, τα σουπιοκόκκαλα έχουν ένα μεταλλικό στήριγμα, το οποίο λυγίζει για να μπορούν να στερεωθούν στα κάγκελα του κλουβιού. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καναρινιών δεν χρησιμοποιούν αυτά τα στηρίγματα, επειδή μπορεί να πιαστούν τα πόδια των πουλιών σε αυτά.

Αντ’ αυτού, μερικοί χρησιμοποιούν στηρίγματα τύπου συνδετήρα (clip). Τα clips αυτά είναι συνήθως πλαστικά, και μερικά έχουν ενσωματωμένη μια μικρή πατήθρα. Άλλοι πάλι, ανοίγουν μια μικρή τρύπα στο σουπιοκόκκαλο και περνούν ένα λεπτό ένα σύρμα για να το στερεώσουν με αυτό στο κλουβί (φροντίστε μονάχα να μην πιαστεί το πόδι του πουλιού στο σύρμα ή να μην μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε άλλο τραυματισμό).

Τέλος κάποιοι άλλοι, σπρώχνουν το σουπιοκόκκαλο ανάμεσα στα κάγκελα ώστε να στερεωθεί σφιχτά, σε μια θέση προσβάσιμη στο πουλί.

Το πουλί αδιαφορεί για το σουπιοκόκκαλο​

Προσπαθήστε να το γυρίσετε πλαγίως. Επειδή η μορφή και το μέγεθός του είναι ίδιο με αυτό ενός μεγάλου πουλιού, μερικά πουλιά φοβούνται και διστάζουν να το πλησιάσουν.

Εάν το πουλί αγνοεί ακόμα το σουπιοκόκκαλο, γυρίστε το ανάποδα. Συνήθως προτιμούν την ανοιχτόχρωμη λεία πλευρά, περισσότερο από τη σκληρότερη κιτρινωπή πλευρά.

Εάν το πουλί συνεχίζει να αδιαφορεί, προσπαθήστε να μουσκέψετε το το σουπιοκόκκαλο για αρκετή ώρα και να το ξεπλύνετε καλά. Η αλμύρα ή η μυρωδιά ψαριού, μπορεί να τα αποθαρρύνει να δοκιμάσουν.

Τέλος εάν με οποιοδήποτε από τους παραπάνω τρόπους συνεχίζει ακόμη το πουλί να το αγνοεί, ξύστε λίγο επάνω στην τροφή του, περίπου μια φορά την εβδομάδα, όπως ακριβώς ρίχνουμε εμείς αλάτι στα τρόφιμά μας. Κρατήστε το κόκαλο πάνω από μια λιχουδιά που πρόκειται να προσφέρετε και ξύστε το με ένα μαχαίρι.

Δείτε ακόμη: Τα πουλιά μου δεν πλησιάζουν το σουπιοκόκκαλο.

Θρεπτικά συστατικά του σουπιοκόκκαλου​

  • Αδιάλυτα οξέα 1,4%
  • Περιεκτικότητα σε υγρασία 2,3%
  • Οργανικό περιεχόμενο 8,9%
  • Ασβέστιο 85% ανθρακικού ασβεστίου
  • Μαγνήσιο 0,42% ανθρακικού μαγνησίου
  • Κάλιο 63 mg / kg
  • Ολικό άζωτο 8.300 mg / kg
  • Ολικός φωσφορος 20 mg / kg
  • Βαρέα μέταλλα (mg / kg = μέρη ανά εκατομμύριο)
  • Ψευδάργυρος 167
  • Σίδερο 101
  • Κοβάλτιο 19
  • Χαλκός 11
  • Μαγγάνιο 8
Τα ακόλουθα βαρέα μέταλλα δεν ανιχνεύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 1 mg / kg: αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος, μολυβδαίνιο, νικέλιο, άργυρος και κασσίτερος.

σουπιοκόκκαλο_.webp

Σχετικό περιεχόμενο​

Πως προετοιμάζουμε το σουπιοκόκαλο για να μπει στο κλουβί;
Σουπιοκόκκαλο και αντιβίωση
Από ποια μεριά βάζουμε το σουπιοκόκκαλο;
 
Καθαρά Δευτέρα σήμερα, ε και μεις καθαρίσαμε σουπιά. Πως προετοιμάζουμε όμως το σουπιοκόκαλο ώστε να μπει στο κλουβί των φίλων μας και πως το στηρίζουμε;
 
Θα το καθαρίσεις με τρεχούμενο νερό σχολαστικά από μελάνια, θα το βράσεις καλά γύρω στα 15 λεπτά και μετά θα το στεγνώσεις στον ήλιο (όταν βγει) μέχρι να το δεις ότι είναι εντελώς ξερό.

Μπορείς να το πιάσεις από την λεπτή άκρη του με ένα μανταλάκι που θα είναι έξω από το κλουβί. Το κομματάκι που θα περισσέψει γιατί δεν θα τρώγεται πλέον, θα το χτυπήσεις στο multi με την αυγοτροφή σου.

Στο νερό που θα βάλεις για να το βράσεις μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύδι όχι όμως να μυρίζει ξυδίλα.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου!

Κάτι άλλο... Τα σουπιοκόκκαλα που βρίσκουμε ξεβρασμένα στις ακτές κάνουν;
 
Με πιάνεις αδιάβαστη αλλά θα έλεγα να μην τα χρησιμοποιήσεις. Όταν είναι στο σώμα του ψαριού είναι καθαρό. Στην θάλασσα γενικώς και δη στην παραλία ποιος ξέρει; Το πιο εύκολο μια επίσκεψη σ' έναν ψαρά αυτές τις μέρες έχουν πολλά. Μπορείς να προετοιμάσεις αρκετή ποσότητα και αφού τα λιάσεις να τα φυλάξεις σε αεριζόμενο μέρος να μην πιάσουν υγρασία.
 
Από ποια μεριά βάζουμε το σουπιοκόκκαλο; Έχει μια μαλακή και μια πιο σκληρή πλευρά. Το έβαλα από τη μαλακή αρχικά και βάλθηκε να τραβήξει το σιδεράκι που την κρατάει, του έκανε λακούβα και το έριξε 2-3 φορές, όποτε τώρα το έβαλα από την άλλη.
 
Από την μαλακή την βάζεις. Ναι πολλά πουλάκια παίζουν με αυτό και γενικά αυτό το κράτημα δεν είναι καλό μπορείς να το πιάσεις με ένα μανταλάκι που θα έχεις εξωτερικά του κλουβιού ή να το κρεμάσεις αφού το δέσεις με κάποιο σχοινάκι. Υπάρχουν σε κάποια μαγαζιά και κάτι ειδικές πιάστρες εσωτερικές για το κλουβί.
 
Προχθές πήγα με τον φίλο μου και τα σκυλιά του στη θάλασσα και βρήκα έναν "θησαυρό" για μένα και τα καναρινάκια μου! Κόκκαλα σουπιάς... Πολλά κόκκαλα σουπιάς! 😛

Χρειάζεται να κάνω κάτι, μια κάποια επεξεργασία πριν τα δώσω στα καναρίνια μου;

κοκαλα-σουπιας.jpg σουπιοκοκαλα.jpg
 
alicedros είπε:
Χρειάζεται να κάνω κάτι, μια κάποια επεξεργασία πριν τα δώσω στα καναρίνια μου;
Δες στο #3 πως γίνεται η προετοιμασία του σουπιοκόκκαλου.

maria p είπε:
Στο νερό που θα βάλεις για να το βράσεις μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύδι όχι όμως να μυρίζει ξυδίλα.
Αυτό βοηθάει στο να φύγει η ψαρίλα.
 
Μπράβο Αλίκη! Οι παραλίες είναι γεμάτες κόκαλα σουπιάς σε διάφορα μεγέθη!

Εγώ επιπλέον, πριν το βράσιμο, ξύνω με ένα μαχαιράκι την εξωτερική επιφάνεια αν υπάρχουν πολλά μελάνια ή κάτι που δεν μου κάθεται καλά στο μάτι.
 
Σε Pet Shop μπορούμε να βρούμε κόκκαλα σουπιάς; Μπορώ να ρωτήσω σε κάνα ψαράδικο;
 
theodr είπε:
Σε Pet Shop μπορούμε να βρούμε κόκκαλα σουπιάς; Μπορώ να ρωτήσω σε κάνα ψαράδικο;

Μπορείς να βρεις αλλά θα το πληρώσεις 1-2 ευρώ που είναι σκέτη κλοπή! Σε ψαράδικο έχουν σίγουρα, τα πετάνε...
 
  • Like
Αντιδράσεις: theodr
Sunny είπε:
πως το στηρίζουμε;
Μπορείς να το τρυπήσεις με ένα συρματάκι από τη μια πλευρά του οποίου θα το κρεμάσεις στο κλουβί. Λίγο δυσκολεύει η πίσω (σκληρή) πλευρά αλλά με μια αιχμηρή μύτη όπως του μαχαιριού ανοίγει εύκολα τρυπούλα.
 

Συνημμένα

  • rsz_img_4214.webp
    rsz_img_4214.webp
    76 KB · Προβολές: 754
  • rsz_img_4213.webp
    rsz_img_4213.webp
    76 KB · Προβολές: 723
Έχω ένα αρσενικό καναρίνι εδώ κι ένα μήνα περίπου και από τη πρώτη στιγμή του έχω βάλει σουπιοκόκαλο αλλά ούτε να το "μυρίσει". Κάπουα ιδέα κανείς;
 
Κι εγώ έχω πρόβλημα με το σουπιοκόκκαλο... Δεν το ακουμπούν καθόλου. Θα ήταν καλύτερα εάν τους έβαζα το αγοραστό που είναι σε διάφορα σχήματα όπως καρδιές κλπ;
 
Αυτές οι "καρδιές" και τα λοιπά "οικοδομικά υλικά" καλό είναι να αποφεύγονται ως ακατάλληλα. Το σουπιοκόκαλο θέλει υπομονή και επιμονή. Κάποια στιγμή θα το ξεκινήσουν και δεν θα σταματήσουν ποτέ.
 
Τελικά το ιχθυοπωλειο είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν αγοράζω ποτέ ψάρια και δεν είχα κάποιο γνωστό οπότε μπήκα σε ένα τυχαίο μαγαζί και ρώτησα αν έχει κόκκαλα από σουπιά και μου λέει ναι και απλά με ρώτησε πώς και τα ζητάω. Όταν του είπα για παπαγάλους τα θέλω μου είπε να σου δώσω ένα μεγάλο και δύο μικρά; Δεν περίμενα όμως ότι θα μου έδινε μεγαλύτερο από ότι είναι το μέγεθος των παπαγάλων.
 

Συνημμένα

  • received_468964540454094.webp
    received_468964540454094.webp
    125,8 KB · Προβολές: 698
  • received_705601723179981.webp
    received_705601723179981.webp
    143 KB · Προβολές: 633
  • received_981702488864369.webp
    received_981702488864369.webp
    129,6 KB · Προβολές: 775
  • received_2478656345724425.webp
    received_2478656345724425.webp
    174,2 KB · Προβολές: 506
Back
Top