Ασθένειες Σπασμένο ράμφος budgerigar

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mlt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mlt

PB Member
Εγγραφή
20 Μαϊ 2008
Μηνύματα
410
Πόλη
Βόλος
Είμαι πολύ στενοχωρημένος ☹
Πήρα εχθές το μεσημέρι ένα καινούργιο θηλυκό παπαγαλάκι.
Για τουλάχιστον 24 ώρες δεν είχε αγγίξει φαγητό και νερό.
Σήμερα το απόγευμα, κάτι ψιλοέφαγε.
Έλειψα για μισή ώρα και λίγο πριν που γύρισα το βρήκα με σπασμένο το ράμφος του στην μία του πλευρά την αριστερή, λίγο πιο πάνω από την άκρη του, εκεί που αρχίζει το λεπτότερο σημείο.
Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Θα επανέλθει κάποτε το ράμφος στην κανονική μορφή, ή θα μείνει έτσι για την υπόλοιπη ζωή του.
Κινδυνεύει η ζωή του έτσι;
 
Μπορείς να ανεβάσεις μια φωτογραφία; Αν είναι στο πάνω σημείο του ράμφους, όπως καταλαβαίνω δεν έχει πρόβλημα η υγεία του. Πως το έσπασε;
 
Γρηγόρη δυστυχώς δεν έχω σήμερα την φωτογραφική μηχανή.
Η φωτό που παραθέτω είναι χθεσινή
Το σπάσιμο έγινε στο σημείο που φαίνεται μία λευκή γραμμή, σαν να ξεχωρίζει το ράμφος.
Είναι περίπου στο ύψος της σκούρας βούλας του πτερώματός του που βρίσκεται κοντά στο ράμφος.
Άγνωστο το πώς το έσπασε, αλλά στις δύο ημέρες σχεδόν που το έχω, παρατήρησα ότι συνήθιζε να περπατάει κρεμασμένο ανάποδα στην οροφή του κλουβιού και να κάνει τούμπες
 
Αν υπήρχε μια φώτα θα βοηθούσε πολύ. Όπως το περιγράφεις δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Το πουλάκι τρώει κανονικά χωρίς πρόβλημα;
 
Το πουλάκι τρώει κανονικά χωρίς πρόβλημα;
Τί να πω...
Είναι ακόμη φοβισμένο (χωρίς όμως να χτυπιέται στο κλουβί) και δυστυχώς το έχω σε άλλο δωμάτιο μακριά από εκεί που περνάω την ημέρα μου και δη στην κουζίνα.
Πριν δώ το σπάσιμο, μάλλον είχε φάει λίγο.
Άν και δεν πολυχρησιμοποιώ την κουζίνα, σκέπτομαι να το μεταφέρω στο υπνοδωμάτιό μου, αλλά και εκεί πάλι θα είναι μόνο του όλη σχεδόν την ημέρα.
Καλή η καραντίνα, αλλά έχει και την άσχημη πλευρά της και εν τω προκειμένω την αναγκαστική μοναξιά του πουλιού για ένα μήνα
 
Για να μην ανοίγω συνεχώς νέα τόπικ, για διάφορα προβλήματα που παρουσιάζουν τα παπαγαλάκια μου, θα ήθελα να ζητήσω από εδώ τις συμβουλές σας για δύο θέματα που τώρα τελευταία με κρατούν σε ανησυχία και με έχουν στενοχωρήσει αρκετά.
Το πρώτο, έχει να κάνει με το καινούργιο θηλυκό, για το οποίο έχω ανοίξει και αυτό το τόπικ.
Εκτός του μικρού σπασίματος που παρουσίασε εχθές στο ράμφος του, εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι 3η ημέρα σήμερα που το έχω και δεν έχει φάει τίποτα.
Μπορώ να πω ότι δεν με φοβάται τόσο πλέον, διότι ακουμπώ το κεφάλι μου στο κλουβί του και κάνω πως δήθεν τρώω από τα σποράκια του-μήπως και ζηλέψει-και αυτό έρχεται σε απόσταση λίγων εκατοστών από το πρόσωπό μου. Δεν το είδα ούτε να πίνει νερό. Σπάνια ακούω και την φωνή του.
Τί να κάνω; Δεν θα ήθελα να πεθάνει από ασιτία ☹
Το δεύτερο πρόβλημα το έχω με τον Τζίτζι τον αρσενικό του ζευγαριού μου.
Εδώ και 4-5 ημέρες κοιμάται πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας κουρνιασμένος με το κεφάλι πίσω και οι κουτσουλιές του είναι πράσινες.
Αυτά τα συμπτώματα ξεκίνησαν μία ημέρα μετά που κρέμασα στο κλουβί μία εξωτερική μπανιέρα και αυτός πήρε το μπάνιο του.
Τους χορηγώ multi-vit, και τους έχω και ένα μπολάκι με grit, αλλά δεν βλέπω κάποια καλυτέρευση.
Υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο για την περίπτωση αυτή;
Να βράσω μήπως λίγο ρύζι;
Σημείωση: Όσο έχω ανοιχτή την τηλεόραση και την ακούει, "ζωντανεύει"
 
οσο αφορά τη μικρή κοπέλίτσα, μήπως τρώει όταν δεν είσαι μπροστά;
3 ημέρες μου φαίνονται πολύ για πουλάκι να μη τρώει τίποτα!
απο όσο μπορώ να καταλάβω δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε κάποιο γιατρό για το ράμφος της, δεν υπάρχει απο ότι έχω καταλάβει στο Βόλο... Οπότε, καλύτερα να μη τη χρησιμοποιήσεις εκτροφικά γιατί μπορεί το κάταγμα να ήρθε απο τη γνωστή ασθένεια των παπαγάλων...
https://community.petbirds.gr/threa...τερώματος-και-του-ράμφους-των-παπαγάλων.1645/ και αυτό μεταφέρεται στα μικρά!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα Σοφία
Άν έτρωγε όταν δεν είμαι μπροστά θα έβλεπα τα τσόφλια των σπόρων στον πάτο του κλουβιού. Πράγματι, πριν 5 λεπτά που πήγα να την ξαναδώ, είδα ελάχιστα όμως τσόφλια σπόρων στο κλουβί της.
Ίσως επειδή πολλές ώρες την ημέρα είναι μόνη της... Τι να πώ.
Πάντως πριν λίγο της έβαλα ένα ραδιοφωνάκι κοντά της.
Όσο για το σπάσιμο του ράμφους της, θα έπρεπε να βγάλω μία φωτογραφία με πολύ μεγάλη μεγέθυνση για να φανεί. Θα έλεγα πως μάλλον είναι ένα γδαρσιματάκι, σαν ένα πολύ μικρό τσόφλι αυγού που λείπει από το ράμφος της.
Πτηνίατρος υπάρχει στον Βόλο και μάλιστα καλός από ότι έχω ακούσει, αλλά, όσο και άν φαίνεται περίεργο-υπεισέρχομαι τώρα σε προσωπικά δεδομένα, που δυστυχώς δεν μπορώ να αποφύγω-είναι ένα έξοδο που δύσκολα μπορώ να αντιμετωπίσω, και εύχομαι να μην χρειαστεί να το κάνω και να είναι η τελευταία λύση για τα πουλάκια μου.
 
ξέρεις τίποτα σχετικό με την ηλικία της μικρής; Μεγαλώνοντας το πουλάκι, η μυτούλα ξεφλουδίζει και φαίνεται λίγο σα γδαρμένη... Μήπως είναι αυτό?

Εγώ,θα έβαζα πολυβιταμίνες στο νεράκι της παπαγαλίτσας, να παίρνει έστω λίγα θρεπτικά συστατικά,όσο είναι στρεσσαρισμένη και δεν τρώει καλά...
Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά, παρακολούθησε και το gigi, αν δεν έχει κρυώσει, μήπως έχει κάποιο ενδοπαράσιτο, οπότε, μάλλον θα χρειαστεί γιατρό..☹
για τις απαραίτητες εξετάσεις... Και αναλύσεις..
 
ξέρεις τίποτα σχετικό με την ηλικία της μικρής; Μεγαλώνοντας το πουλάκι, η μυτούλα ξεφλουδίζει και φαίνεται λίγο σα γδαρμένη... Μήπως είναι αυτό?
Από την μικρή εμπειρία που έχω, η μικρή, φαίνεται πράγματι μικρή (στενό κεφαλάκι, μικρό σώμα- σε σχέση με το ζευγάρι μου) οπότε πιθανόν να είναι αυτό που λες.
Έχω βάλει και στο δικό της νερό multi-vit
 
Back
Top