Αναπαραγωγή Σπινος χ καναρινι

Αφιερωμενο σε ολους τους χρηστες του PetBirds.

Θα προσπαθησω να ανεβασω και βιντεο του σπινου. Συγνωμη για την ποιοτητα αλλα αν παρατηρησετε καλα θα δειτε το ζευγαρωμα. Ημερομηνια φωτοφραφιων 2-02-2009.Φιλικα Τεο
 
Προσπάθησε βρε Τεό ν ανεβάσεις το βίντεο γιατί οι φωτό σου δυστυχώς δεν είναι ευκρινείς, σόρρυ, αλλα τα ματάκια μου βρε...
 
Θοδωρη σου ευχομαι να γονιμοποιηθουν τα αυγα για να δουμε και εμεις επιτελους ενα σπινοκαναρο!
Μακαρι! Γιατι δυστυχως ειναι εξαιρετικα απιθανο ☹
 
Θοδωρή εγω τι να πω τώρα, αφου ημουν εκει και τα ειδα τα πουλακια, σου ευχομαι φιλαρακι παντα τετοιες επιτυχίες.
 
Θοδωρη καλη επιτυχια βρε. Κρατα αρχειο με λεπτομερεις καταγραφες για να βοηθησεις και επομενους που θελουν να κανουν το ιδιο. Παντα επιτυχιες.
 
Φιλε Θεοδωρε συγνωμη που θα σε κατεβασω απο τα συννεφα αλλα οι πιθανοτητες να ειναι σπορωμενα τα αυγα ειναι 1 στις 100 αφου οταν ερχονται τα σπερματοζωαρια του σπινου να γονιμοποιηθουν ο οργανισμος την καναρας εχει κατι σαν φυλακες πριν την γονιμοποιηση που ελεγχουν τι περναει. Δυστυχως αυτοι οι φυλακες βρισκουν τον σπορο του σπινου κατι το ξενο και το αποβαλλουν δεν του επιτρεπουν να γονιμοποιηθει για αυτο αλλωστε και ενα σπινοκαναρο μπορει να κοστιζει το λιγοτερο 500 με 600 ευρω. Τωρα στα ειπα πολυ απλα και καπως παιδικα για να τα καταλαβεις αλλιως ειναι ολοκληρη ιστορια. Παντως σου ευχομαι μεσα απο τα βαθυ της ψυχης μου να ξεγελαστουν οι φυλακες και να ειναι ολα τα αυγουλακια σπορωμενα.
 
Εγώ είχα βάλει το 2000 αν θυμάμαι καλά μια καφέ 2χρόνη ντόπια μεγαλόσωμη κανάρα με εξημερωμένο ίδιας ηλικίας σπίνο.
Για να πω την αλήθεια δεν έτυχε ποτέ να τα δώ να ζευγαρώνουν αλλά τα πήγαιναν καλά και δεν μάλωναν καθόλου ενώ ο σπίνος καθόνταν κοντά στην κανάρα συνέχεια.
Η κανάρα τελικά έκανε 4 αυγά απο τα οποία το ένα μόνο ήταν γόνιμο απο τον σπίνο.
Και είμαι σίγουρος ότι το πουλάκι ήταν σπινοκάναρο γιατί η κανάρα πριν μπεί με τον σπίνο ζούσε μόνη της σε μια ζευγαρώστρα για 6 μήνες.
Δυστυχώς το σπινοκάναρο πέθανε ενώ ήταν ακόμα νεοσσός έπειτα απο 3 - 4 μέρες.
Σε συζητήσεις που έκανα με άλλους εκτροφείς έμαθα ότι τα σπινοκάναρα όταν βγούν απο το αυγό χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεϊνης (έντομα κτλ) κάτι που εγώ δεν ήξερα και έδινα στην κανάρα αυγοτροφή και σφιχτό αυγό σαν συμπλήρωμα διατροφής.
Τον επόμενο χρόνο ο σπίνος πουλήθηκε και απο ότι ξέρω ζευγάρωσε πολλές φορές με κανάρες αλλά τα αυγά έβγαιναν άσπορα... ίσως τελικά να υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό που γράφτηκε παραπάνω σχετικά με το σπερμα του σπίνου και τα ωάρια της κανάρας και ότι χρειάζεται πολύ τύχη.
Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας είναι ότι ο σπίνος όταν θέλει να ζευγαρώσει και είναι όλο ορμές μπορεί να γίνει επιθετικός πολύ και να σκοτώνει τα θηλυκά καναρίνια μέσα στην κλούβα.😱

Καλή επιτυχία στην δική σου προσπάθεια.:)
 
Με τον ίδιο τρόπο όμως δεν λειτουργούν τα ωάρια της κανάρας στα σπερματοζωάρια της καρδερίνας του φλώρου του λούγαρου ή του σκαρθιού;. Το ζευγάρωμα του σπίνου είναι πολύ δύσκολο στο γεγονός ότι ο σπίνος είναι μονογαμικός και δύσκολα πάει με άλλες θηλυκές και ιδιαίτερα κανάρες. Γίνεται επιθετικός και πολλές φορές τις σκοτώνει.
 
Tα σπερματοζωάρια των πιο πάνω πουλιών μοιάζουν περισσότερο με τα ωάρια της κανάρας κι έτσι τα ξεγελούν. Του σπίνου είναι πολύ διαφορετικά και πολύ σπάνια μπορούν να τα ξεγελάσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το carduelis flamea και τις κανάρες. Ελάχιστα υβρίδια βγαίνουν και είναι υγειή.
 
Παιδια ο σπινος ξεκινησε να την ζευγαρωνει στο τριτο αυγο, εχω και εγω τις υποψιες μου, αλλα σε βιβλιο που διαβασα για τον σπινο δεν αναφερει οτι υπαρχουν γενετικες ανωμαλιες με τα καναρινια, για εμενα το στοιχημα παιζεται στην επομενη γεννα, αλλα και παλι ο στοχος μου ειναι στα 3 ζευγαρια σπινους που εχω να βγαλω σπινους εκτροφης, οποτε τα σπινοκαναρα ειναι θεμα χρονου
 
Καλημερα σε ολους, ειμαι στην ευχαριστη θεση να σας πω οτι το 5ο αυγο απο το ζευγαρι ηταν πιασμενο αλλα δυστυχως η καναρα την 12η μερα εγκατελειψε τα αυγα και το αυγο κρυωσε, μετα εσπασα το αυγο για να δω τον νεοσσο, ειχε μυτερο ραμφος και οχι τριγωνικο σαν των καναρινιων.Αποτελεσμα αφου επιασε ενα στην πρωτη γεννα περιμενω πολλα στη 2η, σημερα εκανε το 1ο 2η γεννα...
 
Θεοδωρε εχεις εξακριβομενα γονιμοποιημενο αυγο απο σπινο με καναρα και τοσα πολλα ζευγαρια, και δεν το εβαλες σε παραμανα με το που τα παρατησε; 😱!; Εγω με γονιμοποιημενα αυγα για σπινοκαναρο θα ειχα τουλαχιστον 5 παραμανες σε ετοιμοτητα :D.
Ευχομαι ακομα περισσοτερη τυχη σε αυτη την γεννα
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Φιλε μου Οδυσσεα την πατησα σαν αρχαριος, γιατι πιστεψα οτι ηταν αργα πλεον,ισως αν το εβαζα σε παραμανα οπως λες τωρα να ειχα το πρωτο σπινοκαναρο στη ζωη μου, δεν ειμαι απαισιοδοξος αλλα εχουν λαβει γνωσει οι γειτονες που λεει και ο κοσμος. Το αυγο που εκανε σημερα ειναι πολυ σκουρο εως μαυρο ισως αυτο να ειναι ενα σημαδι γονιμοτητας ποιος ξερει θα δουμε! Μολις εχω νεοτερα θα ενημερωσω και αν ολα πανε καλα θα ανεβασω φωτογραφιες και βιντεο...Φιλικα Τεο
 
Back
Top