Φροντίδα Σπουργίτες - Πιθανοί κίνδυνοι - Αντιμετώπιση

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kfanis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kfanis

PB New Member
Εγγραφή
8 Μαρ 2007
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Γειά χαρά σε όλους!
Μόλις "χώθηκα" στο forum και χαίρομαι που το βρήκα!
Έχω μια ερώτηση για σας:
Έχω τρια Μαλινουά και τους έχω τοποθετήσει στο μπαλκόνι τους 2 αρσενικούς σε ένα δίπατο κλουβί και την θυληκιά σε ενα κλουβί απέναντί τους επάνω σε τραπεζια βεράντας. (Δεν τα κρεμάω ακόμη σε μια κολώνα που έχω λόγω ρευμάτων)

Το θέμα που με απασχολεί είναι οτι έχω πετύχει πολλές φορές σπουργίτες είτε επανω στο κλουβί τους είτε επάνω στο τραπέζι να τσιμπολογάνε αυτά που πετάνε έξω απο τις ταϊστρες τα πουλιά.

Υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα πουλιά και αν ναι υπάρχει κανένας τρόπος να το αντιμετωπίσω;

Ευχαριστώ
Φάνης
 
Φάνη γειά σου και καλώς ήρθες.
Πράγματι για όσους 'έχουν έξω πουλάκια
τα σπουργίτια είναι πρόβλημα. Εγώ εκείνο που φοβάμαι
περισσότερο, ειναι οι "ψείρες" που κουβαλάνε, αυτοι οι "αλήτες" της πτηνοπανίδας μας.
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης ειναι να μή μπορούν να πλησιάσουν τα κλουβιά.
Αν μπορείς απομόνωσε ένα, έστω μικρό, μέρος της βεράντας με πλαστικό πλέγμα.
 
Καλημέρα Φάνη και καλωσόρισες,

Ξεκινώντας από το τέλος νομίζω πως υπάρχουν κίνδυνοι για τα πουλιά. Ο πρώτος είναι η πιθανή μετάδοση ακάρεων ή παρασίτων από τα σπουργίτια στα καναρίνια σου, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή είτε με τα σκεύη τροφής, είτε τα ίδια μεταξύ τους. Πολλές φορές η επαφή δεν είναι απαραίτητη για τη μετάδοση των παρασίτων αφού μπορούν να μεταφερθούν και με το τίναγμα των φτερών τους.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μετάδοσης κάποιας ασθένειας, εάν πέσουν κουτσουλιές μέσα στο κλουβί από σπουργίτη φορέα της ασθένειας.

Ένας λόγος - τρόπος που μπορεί να απομακρύνει τα σπουργίτια είναι η έλλειψη τροφής. Εάν τα πουλιά δεν βρίσκονται επάνω στο τραπέζι, δεν θα υπάρχουν και σπόροι τριγύρω για να μαζεύονται τα σπουργίτια.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι εάν ζεις σε μονοκατοικία ή ακόμη και στον πρώτο όροφο, να «πέσουν» τα πουλιά θύμα κάποιας γάτας αφού θα είναι εύκολη λεία επάνω στο τραπέζι. Πολλές φορές ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός ακόμη και εάν κατοικείς στον έκτο όροφο και υπάρχει στο διπλανό διαμέρισμα - μπαλκόνι κάποια γάτα.
 
Sorry gia ta greeklish alla kati epa8e to rhmadi sthn doyleia kai den gyrnaei sta ellhnika!
Eyxaristw paidia gia to kaloswrisma kai gia tis apanthseis sas!
Dhladh 8ewreite oti 8a htan kalytero "karfaki" kai ston toixo?
Kai gia na mhn anevenoyn panw sta kloyvia?

Eyxaristw
Fanis
 
Καλησπέρα Φανη! Θα ήθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση. Αν βαλεις ενα μικρό καρφακι υπάρχει η πιθανοτητα ( λογω βαρους)να δεις το κλουβι να πέφτει μαζί με το καρφάκι. Στερεωσε το καλα στον τοιχο με ουπα για να εισαι σιγουρος. Καλου κακου απομακρυνε απο το συγκεκριμενο σημειο το τραπέζι για να μην δωσεις βημα σε γατες και λοιπα πουλια να σκαρφαλώσουν ευκολότερα.
Σιγουρα το πλεγμα είναι πολύ καλή λύση αλλά δεν είνα και τοσο όμορφο αισθητικά. Εκεινο που δοκίμασε μια φίλη μου ήταν να κρεμάσει mobile με ηχους. Ετσι και τα αλλα πουλια δεν πλησιαζαν και ηταν όμορφο όχι μόνο οπτικά αλλα και ακουστικα.

Εδω και πολλά χρονια που ζω σε μονοκατοικια ουδεποτε πλησιασαν τοσο κοντα οι σπουργιτες στα κλουβια (και σε πληροφορω οτι ερχονται κατα σμηνη). Ο μοναδικος λόγος που δεν πλησιαζαν ήταν οτι φροντιζα να ειναι παντα αυτα τα αλανιαρικα πουλακια καλοταισμενα(αλλά εκ του μακρόθεν). Υπαρχουν πάντα σε μια γωνια του κήπου δυο πιατακια, ενα με φαι και ενα με νερο ειδικα για τους σπουργιτες. Ετσι ειμαστε όλοι ευχαριστημενοι. Γιατι αγαπω τα πουλια δεν σημαινει φροντιζω και νοιαζομαι μονο για τα δικά μου πουλια, αλλά για οσα περισσότερα μπορώ. (εστω και αναλιαρικα):D .
 
Ο μοναδικος λόγος που δεν πλησιαζαν ήταν οτι φροντιζα να ειναι παντα αυτα τα αλανιαρικα πουλακια καλοταισμενα(αλλά εκ του μακρόθεν). Υπαρχουν πάντα σε μια γωνια του κήπου δυο πιατακια, ενα με φαι και ενα με νερο ειδικα για τους σπουργιτες. Ετσι ειμαστε όλοι ευχαριστημενοι. Γιατι αγαπω τα πουλια δεν σημαινει φροντιζω και νοιαζομαι μονο για τα δικά μου πουλια, αλλά για οσα περισσότερα μπορώ. (εστω και αναλιαρικα):D .

Γεια σου Georgina!
Πολύ καλή ιδέα! Άυριο λεω να σχεδιάσω ενα σπιτάκι για τροφή και νερό για αυτούς τους "αλήτες".
Έχω εδω και τρία χρόνια μια οικογενεια απο δάυτους σε ενα κούφιο κεραμίδι στην σκεπή αλλα δεν μου κάνει καρδιά να τους διώξω. Τώρα τελευταία ομως ανακάλυψαν οτι τα κανάρια τρώνε καλόύς μεζέδες και αποθρασύνθηκαν εντελώς.
Μήπως όμως με την κατασκευή τραβήξω κι άλλους "γείτονες";

Φάνης
 
Xμ! Κι αλλους "γειτονες"; Δες το θετικα! 🙂
Εμας μας επισκεπτονται μονιμα κοκκινολαιμηδες και σουσουραδες!
Αν εχεις παιδια είναι μια πολύ ωραια ευκαιρία να τα ευαισθητοποιησεις για να γνωρισουν και αλλα είδη πουλιων! Οταν φτιαξεις την κατασκευη, θα ηταν πολύ ωραιο να μας εστελνες φωτογραφιες!:D
 
Φανη τι εγινε; Πως πανε τα σχεδια; Κοιτα τι ανακάλυψα στην ornithologiki.gr...
Χρήσιμα Downloads:

pdf.gif
Γενικές οδηγίες για την κατασκευή ξύλινων φωλιών (pdf, 61kB)
pdf.gif
Σχέδια για φωλιές (μέρος 1ο) (pdf, 854kB)
pdf.gif
Σχέδια για φωλιές (μέρος 2ο) (pdf, 110kB)
Ελπίζω να σου φανουν χρήσιμα! 🙂
 
Back
Top