Ασθένειες Σπουργιτάκι με δυσκολία στην αναπνοή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης sissikyr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

sissikyr

PB New Member
Εγγραφή
13 Αυγ 2009
Μηνύματα
41
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σας! Γύρω στις 15 Αυγούστου βρήκα ένα σπουργιτάκι μωρό (κοντά 10 ημερών) που είχε πέσει από τα κεραμίδια. Το κακό ήταν ότι σε εκείνο το σημείο που είναι η φωλιά του δεν έχω πρόσβαση για να το βάλω πίσω. Έτσι αποφάσισα να το περιθάλψω. Εξάλλου το έχω ξανακάνει αρκετές φορές με επιτυχία. Από την συγκεκριμένη φωλιά πέφτουν συχνά πουλάκια σε διάφορες ηλικίες.
Την πρώτη μέρα που το βρήκα δεν έφαγε τίποτα. Ήταν στρεσσαρισμένο και μάλλον πονούσε το ποδαράκι του (το έχει σπάσει). Την επόμενη του άνοιξα με το ζόρι το στόμα και του έδωσα αβγό και νερό. Προς το απόγευμα το είδα ότι άρχισε να ζωηρεύει και να ανοίγει από μόνο του το στόμα. Έτσι αναθάρρησα και είπα "θα τα καταφέρει". Όλα πήγαιναν καλά μέχρι χθες. Σήμερα το πρωί μόλις ξύπνησα πήγα να το ταίσω αλλά δεν άνοιγε το στόμα. Δεν είναι καθόλου ζωηρό και ώρες ώρες βγάζει φωνούλες σαν να πονάει και πεταρίζει και φουσκώνει τα φτερά (σαν να παθαίνει κάποια κρίση). Μετά μένει αδρανές και κοιτάζει ελαφρώς προς τα κάτω. Μοιάζει σαν να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, δεν ξέρω κι εγώ τι? Αναπνέει και κουνάει το κεφάλι σαν να έχει τικ και ορισμένες φορές ανοίγει τελείως το στόμα. Δεν ακούω κάποιο περίεργο ήχο. Θα σας στείλω εικόνες και βιντεάκι με το σπουργιτάκι μου. Αν μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνω? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
 

Συνημμένα

Τώρα μόλις παρατήρησα ότι έχει ένα πρήξιμο στο δεξί μάτι. Σαν να είναι όλο το μάτι πιο εξογκωμένο και το κρατάει μισόκλειστο. Τα συμπτώματα μοιάζουν μάλλον νευρολογικά. Κουνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά... Τα δάχτυλα των ποδιών τα έχει μαζεμένα... Μήπως το βράδυ το τσίμπησε τίποτα? Καμιά αράχνη ή κουνούπι και έπεθε δηλητηρίαση? Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω?
 
Καταρχήν φορας παντα γάντια γιατι καποιες ασθενειες των πτηνων προσβάλουν και τον ανθρωπο.
Κατα δευτερον το πιθανοτερο ειναι οτι το συγκεκριμενο δεν επεσε τυχαια ςπο την φωλια αλλα ηταν απο επιλογη των γονεων ακριβως επειδη φαίνεται να ασθενει.
 
Ναι, κι εγώ το σκέφτηκα ότι μπορεί να το έριξαν οι γονείς του. Άρχισε να πρήζεται και το άλλο μάτι. Δεν ξέρω τι να κάνω για να το βοηθήσω. Τόσες μέρες ήταν απολύτως καλά, εκτός από το ότι δεν μπορούσε να πατήσει το δεξί ποδαράκι του. Σήμερα δεν έφαγε τίποτα. Μόνο τώρα το απόγευμα του έδωσα με το ζόρι ελάχιστο αβγό. Δεν μπορώ να το βλέπω έτσι πρησμένο. Είναι αξιολύπητο... Σκέφτηκα μήπως είναι επιπεφυκίτιδα. Αλλά να εμφανιστεί τόσο ξαφνικά σα να γύρισε κανείς ένα διακόπτη? Απίστευτο μου φαίνεται...
 
@sissikyr γιατί για αρχή δεν καθαρίζεις λίγο τ ματάκια του με κομπρεσες ποτισμένες με φυσιολογικό ορό; Να δεις αν θα βοηθήσει... δεν είναι ότι πιο αποτελεσματικο από θεραπεία αλλά αν είναι κάτι εξωτερικό μπορεί και να βοηθήσει...
 
Καλημέρα! Το βγάλαμε το βράδυ! Η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιήθηκε. Το δεξί μάτι είναι πολύ πιο πρησμένο από το αριστερό και στην άκρη σαν να διέκρινα ένα κόκκινο σπυράκι. Έχουν στεγνώσει και μοιάζουν σαν να έπιασαν κρούστα. Παράλληλα, προσπαθώ να κάνω διαφορική διάγνωση. Αν το τσίμπησε κάτι δεν θα επηρεαζόταν μόνο η μια πλευρά? Άρα ίσως να μην είναι τσίμπημα. Ίσως είναι ασθένεια. Πάντως δεν έχει πρόβλημα με την αναπνοή τελικά. Εκείνο που άνοιγε το στόμα του χθες και κουνούσε το κεφάλι δεξιά και αριστερά ήταν μάλλον από τον πόνο. Δεν το κάνει σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή. Θα το κάνω. Επίσης χθες αγόρασα σταγόνες tobrex χωρίς κορτιζόνη και σκέφτομαι να τις χρησιμοποιήσω και αυτές. Έχω διαβάσει ότι αν είναι επιπεφυκίτιδα θα βοηθήσει και στα πτηνά. Θα κάνω καλά?
 
Εννοείται! Θα σας ενημερώσω. Ελπίζω να σας πω καλά νέα... Στο φαρμακείο μου είπε η κοπέλα να μην χρησιμοποιήσω το φάρμακο πάνω από 5 μέρες (1 σταγόνα δύο με τρεις φορές τη μέρα). Με προβληματίζει το ότι δεν θέλει να φάει. Με το ζόρι και τρώει ένα μικρό σκουληκάκι αβγού (έτσι πως βγαίνει από την σύριγγα). Πάντως είναι πιο ζωηρό και βγαίνει από την φωλιά που και που και πεταρίζει. Δεν ξέρω αν το κάνει από ανησυχία ή από ζωηράδα αλλά σκέφτηκα να το αναφέρω.
 
Μια φορά η κτηνίατρος μου είχε συστήσει τομπρεξ για μια γάτα αλλά μου είχε πει μέχρι 10 μέρες. Να μην σε μπερδεύω όμως... πιστεύω ότι και μέσα σε 5 μέρες, αν είναι να βοηθήσει, θα υπάρχει αισθητή διαφορά!
Αν είναι άρρωστο είναι λογικό να μειώνεται η όρεξη του αλλά δεν γνωρίζω και πολλά από ασθένειες για να σε κατατοπισω καλύτερα.. Πάντως από αύριο θα ξεκαθαρίσει πιστεύω αν βελτιώνεται ή όχι...
 
Γεια σας και πάλι! Σήμερα πήγα το μικρούλι σε κτηνίατρο στα Ν. Μουδανιά αν και τα ματάκια του και η διάθεσή του πηγαίνουν προς το καλύτερο. Η γιατρός ήταν πολύ καλή και μου φάνηκε καταρτισμένη σε σχέση με τα πτηνά (πράγμα που μου έκανε εντύπωση οφείλω να ομολογήσω γιατί στην Θεσσαλονίκη πολύ δύσκολα βρίσκεις καλό γιατρό που να ασχολείται με πουλιά). Σχεδόν μια ώρα με είχε εκεί και μου εξηγούσε πως έχουν τα πράγματα. Μου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι κάτι το ιογενές. Την ρώτησα πως είναι δυνατόν να το πάθει από την μια στιγμή στην άλλη και μου είπε ότι γενικά τα σπουργίτια είναι φορείς πολλών μικροβίων. Τέλος πάντων, εξέτασε το στόμα που είναι καθαρό και διαπίστωσε ότι αυτό που έχει στα μάτια μοιάζει με αιμάτωμα. Του έδωσε ένα τονωτικό και αμέσως άρχισε να ανοίγει τα μάτια (μέχρι τότε τα κρατούσε μισόκλειστα). Επίσης τα ποδαράκια και η καρίνα του είναι δυσπλαστικά, είτε λόγω πτώσης, είτε λόγω της ίωσης. Την ενημέρωσα ότι του βάζω tobrex και μου είπε ότι θέλει κάτι κορτιζονούχο για να βοηθηθεί. Του έδωσε λοιπόν κάτι σταγόνες για τα μάτια και φυσιολογικό ορό για να τα ξεπλένω πριν βάζω το φάρμακο. Παράλληλα έδωσε μια αντιβίωση για το αναπνευστικό και το πεπτικό (βασικά για να μην πάθει μυκόπλασμα) και βιταμίνη antistress. Της είπα ότι προβληματίζομαι στο πως να το ταίσω και μου συνέστησε μια φόρμουλα σε σκόνη για μικρά πουλάκια. Μου έδωσε και μια σύριγγα ειδική με πιο φαρδύ άκρο. Όσο για την δυσκολία που έχει στο να σταθεί (στέκεται λίγο και μετά γέρνει) είπε ότι ίσως να έχει επηρεαστεί η παρεγκεφαλίδα. Είπε ότι η ίωση θα κάνει γύρω στις 10 μέρες για να περάσει και μετά θα δούμε τι παρεπόμενα θα αφήσει. Μπορεί να αφήσει αναπηρία ή και να μην μπορεί να φάει μόνο του... Δυστυχώς αυτά είναι τα νέα μας. Όχι ιδιαίτερα ευχάριστα. Θα συνεχίσω να σας ενημερώνω για το πως πηγαίνουμε! Καλό απόγευμα!
 
Δυστυχώς το σπουργιτάκι μου πέθανε σήμερα το πρωί... Και χθες ήταν αρκετά ζωηρό... Τι να πω? Βασανιζόταν το καημένο. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Ευχαριστώ πάντως πολύ για τις συμβουλές που μου δώσατε.
 
Κρίμα για το πουλάκι. Παρεπιπτόντως και επειδή το ανέφερες σε προηγούμενο ποστ,
γιατί στην Θεσσαλονίκη πολύ δύσκολα βρίσκεις καλό γιατρό που να ασχολείται με πουλιά
αχρείαστος να είναι, αλλά νομίζω ότι ο https://community.petbirds.gr/threads/Δημήτριος-Σαντοριναίος-Κτηνίατρος.30664/
θεωρείται αξιόπιστος γιατρός, αν θέλεις διάβασε και τα σχόλια στην παρουσίαση.
 
Back
Top