Ασθένειες Σπυράκι στο μάτι καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pougas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pougas

PB New Member
Εγγραφή
7 Απρ 2008
Μηνύματα
73
Πόλη
Φλώρινα
Σήμερα διαπίστωσα ότι ένα καναρίνι μου έχει ένα σαν σπυράκι στο μάτι το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος του ματιού και προεκτείνεται προς το πάνω μέρος. Το μάτι είναι πρησμένο και κατά τα άλλα το καναρίνι είναι ζωηρό και δραστήριο. Δεν μπόρεσα να βγάλω photo. Έχει δει κάποιος αντίστοιχο φαινόμενο; Ευχαριστώ.
 
Πρόπερσι μου έτυχε σε ένα αρσενικό. Το σπυράκι είχε μεγαλώσει πάρα πολύ όταν το είδα, τόσο που είχε κάνει απόστημα και είχε χωρίσει το πάνω βλέφαρο στα δύο και είχε κλείσει το μάτι του. Με τη συμβουλή ενός κτηνίατρου, ξεκίνησα να του δίνω αντιβίωση aviomycin και σταγόνες dispersadron στο μάτι 3 φορές τη μέρα. Ο γιατρός μου είπε να συνεχίσω τη θεραπεία μέχρι το σπυράκι να ξεραθεί. Πράγματι, μετά από 15 μέρες περίπου το σπυράκι ξεράθηκε και με τη συμβουλή του γιατρού το αφήρεσα. Μια μεγάλη τρύπα έμεινε στο σημείο από όπου αφαιρέθηκε το απόστημα, η οποία κατά την αφαίρεση ελαφρώς αιμορράγησε. Συνέχισα για 4 - 5 μέρες ακόμα την αντιβίωση και τις σταγόνες και μετά άρχισα να του δίνω βιταμίνες. Το δέρμα στο σημείο του αφαιρεθέντος αποστήματος ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως, το μάτι παρέμεινε κλειστό και σε λίγες μέρες το πουλάκι άρχισε να κελαηδάει. Καθώς δεν μπορούσα να το κατεβάσω σε διαγωνισμούς το χάρισα σε ένα φίλο που δούλευε σε pet shop γνωρίζοντας ότι είχε αποθεραπευθεί κι ότι είχε πολύ καλό πλήρες ρεπερτόριο και πολύ καλές φωνές. Εκείνος αρχικά μου είπε ότι το πουλάκι είχε πρόβλημα κι ότι δεν το ήθελε. Τον διαβεβαίωσα όμως για τις ικανότητές του και το κράτησε. Σε 2 μέρες, το καναρίνι φιγουράριζε στη βιτρίνα του καταστήματος, περιζήτητο από καθένα που έμπαινε στο μαγαζί και το άκουγε. Έγινε η ατραξιόν του καταστήματος. Δεν ήθελαν άλλα πουλιά φανταχτερά κι ευπαρουσίαστα κι έδιναν όσο όσο γι αυτό το πουλί με το κλειστό μάτι. Το πουλί όχι μόνο δεν πουλήθηκε αλλά τελικά ο φίλος μου το πήρε στο σπίτι του κι έγιναν αχώριστοι. Το καναρίνι ακόμα και σήμερα είναι υγιές, ζωηρό και το ίδιο καλό στο κελάηδισμα.
Φέτος, σε φετινό πουλάκι μου παρουσιάστηκε παρόμοιο σύμπτωμα. Το πρόλαβα μόλις εμφανίστηκε. Έκανα την ίδια θεραπεία. Πάνω στη βδομάδα το απόστημα είχε εξαφανιστεί, το μάτι ήταν σα να μην είχε προηγηθεί τίποτα και το πουλάκι ήταν μια χαρά. Σε 2 μέρες ξεκίνησε στο ίδιο σημείο νέο απόστημα που επιδεινώθηκε θεαματικά ραγδαία και σε 3 μέρες το καναρινάκι κατέληξε.
 
Back
Top