Φροντίδα Στέγαση παπαγάλων σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Θα προτείνατε τη στέγαση των παπαγάλων σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Αν ναι, σε ποια είδη παπαγάλων, σε ποιες περιοχές της Ελλάδος και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ποιες είναι οι εμπειρίες πάνω στο θέμα;

Σχετικό περιεχόμενο
Ζακό σε μπαλκόνι, χειμώνας 2018-19
 
Έτσι για να κάνω "ποδαρικό" στο ενδιαφέρον θέμα αν και άσχετος από παπαγαλάκια, θα πω ότι, τουλάχιστον για τα καναρίνια, εαν έχουμε εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες διαμονής, προστασίας και διατροφής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να ξεχειμωνιάσουν σε εξωτερικό χώρο ακόμη και με θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Απεναντίας, το μέσα-έξω είναι πολύ ποιο επικίνδυνο για αυτά.

Αναμένω με ενδιαφέρον να διαβασω το τι ισχύει για τα συμπαθέστατα παπαγαλάκια:)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θα συμφωνήσω με το Δημητρη παραπάνω και θα συμπληρώσω οτι είναι απαραίτητο να κρατάμε τις περιόδους καθαρές χωρίς παρεμβάσεις. Δηλαδη αφήνουμε να κυλήσουν φυσιολογικά ηπτερόρροια τους...η ξεκουραση τους..η αναπαραγωγή τους.

Προστατεύουμε το χώρο που ζούν, από βροχή και ρεύματα αέρα.. και με σωστή και πλούσια διατροφή σε λιπαρά μπορούν να ζήσουν και έξω όλα τα είδη παπαγάλων. Πρώτο και κύριο βήμα είναι τα πουλιά που θα αποφασίσουμε να ζήσουν σε εξωτερικό χώρο να βγούν στο νέο περιβάλλον τους τη περίοδο της άνοιξης και αφου αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός και πριν τη πτερόρροια τους. Έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα τις πτερόρροιας να ντυθούν με το ανάλογο φτέρωμα και να δημιουργήσουν το σωστό ποσοστό λίπους στο σώμα τους για να αντέξουν το κρύο.

Φυσικά ξεχνάμε αναπαραγωγές και γέννες το χειμώνα σε εξωτερικό χώρο... Είναι πολύ επίπονο και με πολλές πιθανότητες αποτυχίας.

Δε χρειάζεται να πάμε μακρυά... Μια βόλτα στο Αττικό πάρκο που έχει πολλά είδη παπαγάλων που μάλιστα κάποια από αυτά ζούσαν για χρόνια στη ζεστή θαλπωρή ενός σπιτιού, πριν πάνε εκεί.
 
θα συμφωνησω κι'εγω οτι μπορουμε να στεγασουμε τους παπαγαλους μας σε εξωτερικους χωρους οταν τους παρεχουμε τις καταληλες συνθηκες διαβιωσης. συγουρα η διατροφη τους εχει αλλες αναγκες τον χειμωνα αλλα και η προστασια απο τα ψυχρα ρευματα. στην κω υπαρχει η ιδιωτικη επιχειρηση ο κηπος της εδεμ, ωπου παπαγαλοι μακαο αφρικαν γκρευ και αλλα ειδη ζουν μονιμα σε καταλληλα διαμορφωμενες εξωτερικες κλουβες.
 
Καλησπέρα!
Εγώ έχω 15 διαφορετικά είδη μικρών & μεσαίων παπαγάλων είναι σε εξωτερικό χώρο όλο τον χρόνο και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, αρκεί να έχουν ποιοτική τροφή και καθαρό νερό. Συγκεκριμένα προχθές το πρωί με -7 θερμοκρασία μόλις τους άλλαξα το νερό δυο πουλιά έκαναν μπάνιο!
 
Οι αμαζόνες μου έβγαλαν και χειμώνα με -14 ένα βράδυ κάτω απο το υπόστεγο στο χώρο που είχα το κλουβί τους και που πέρασαν όλη την υπόλοιπη χρονιά. Και το χιόνι στο 1 μέτρο πιο πέρα ήταν πάνω απο μισό μέτρο μαζεμένο (θα ψάξω να δω αν έχω καμιά φωτογραφία). Μιλώντας και με τον Ηλία που έχει το Tropical Bird Farm (το μεγαλύτερο εκτροφείο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα), μου είπε ότι κι εκείνος δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τα πουλιά του έξω το χειμώνα κι ότι αντίθετα τις όποιες απώλειες λόγω του καιρού τις είχε πάντα στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού.

Αμαζόνα στο χιόνι της Στουτγάρδης
1547149104274.webp

Βλέπω σε ομάδες στο ΦΒ να ψάχνουν θερμαινόμενες πατήθρες να βάλουν στα πουλιά τους που ζουν μέσα στο σπίτι γιατί η θερμοκρασία στο σπίτι τους είναι 15 βαθμοί και πραγματικά γελάω. :D
 
Άρη, ποια είδη ακριβώς έχεις στεγασμένα έξω;
Εχω budgie, cocatiel, bernard, baraband, rainbow lori, senegal, 4 ειδη rosella, sun conure, red fronted kakariki, regend, red rumped, neophema και derbyan!
 
Θα προτείνατε τη στέγαση των παπαγάλων σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Αν ναι, σε ποια είδη παπαγάλων, σε ποιες περιοχές της Ελλάδος
και
*υπό ποιες προϋποθέσεις;
Εκτός όλων όσων προανέφεραν τα παιδιά, ας μην ξεχνάμε ότι:
* για παπαγάλους ταϊσμένους στο χέρι, κύριο ρόλο παίζει η αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και η συντροφιά (του είδους τους στο ίδιο κλουβί, ή διαφορετικού είδους σε άλλο κλουβί).
Μπορούν να ζουν σε εξωτερικό χώρο αλλά δεν θα πρέπει να τους στερήσουμε αυτό για το οποίο τα ''δημιουργήσαμε-εκπαιδεύσαμε''.
 
Φαντάζομαι ότι για παπαγάλους που περνάνε αρκετές ώρες εκτός κλουβιού, κάτι τέτοιο θα ήταν απαγορευτικό, γιατί θα σήμαινε μέσα-έξω...

Σαφώς, μιλάμε για πουλιά σε ζευγάρια που δεν βγαίνουν απο τα κλουβιά τους.
 
Υπαρχουν παραδείγματα πολλών εκτροφέων (σχεδόν όλοι όσοι διατηρούν τα πουλάκια τους σε ζευγάρια) οι εγκαταστάσεις των οποίων βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους μια κ αυτο είναι το ιδανικό. Συνηθως αυτα τα ζωντανά είναι ταισμενα από τους φυσικουσ Γονείς τους εφόσον προορίζονται για αναπαραγωγή. Ένα πουλακι π ταιζεται από τους γονείς του το σάλιο της μάνας κ του πατέρα το κάνει κάθε μέρα κ ισχυρότερο ζωντανό πολύ περισσότερο από τα ταισμενα στο χέρι με κρέμες πουλάκια. Παρολαυτα ακόμα και Σε αυτά τα παραδείγματα υπάρχουν και απώλειες (κάποιοι τις αναφέρουν, οι περισσότεροι όμως τις κρατούν μυστικό... φανταστείτε έναν εκτροφεα/έμπορο να διαλαλεί ότι ψοφάνε παπαγάλοι του από το κρύο η τον καύσωνα... Ποσο ενδιαφέρον θα προκαλεί κ πως θα μπορεί να πουλάει) μια και το κάθε ζωντανό π καλείται να αντιμετωπίσει το ψύχος μπορεί να βρίσκεται σε άριστη φυσική κ ψυχολογική κατάσταση, μπορεί όμως και οχι. Επισης Ένα γέρικο πουλί είναι πολύ πιο ευάλωτο, όπως επισης ένα άρρωστο η στρεσαρισμένο πουλακι η ακόμα ένα ζωντανό π βρίσκεται σε αναπαραγωγική διαδικασία (Ναι υπάρχουν παπαγάλοι που αναπαράγονται το χειμώνα και οι απαιτήσεις είναι πολύ αυξημένες). Δεν υπάρχει κανόνας λοιπόν. Εξετάζουμε την εκτροφή μας και Σε τέτοιες περιπτώσεις ψύχους λοιπόν είναι αναγκαίο να έχουμε το νου μας η/και να παίρνουμε επιπλέον μέτρα. Γιατί μετά γύρισμος δεν υπάρχει παιδιά 😉
Μόνο μετάνοια και στενοχώρια
 
οταν επισκευτηκα το εκτροφειο του κυριου κυριακου στην ροδο, διαπιστωσα οτι ολες οι κλουβες για αναπαραγωγη ηταν στο κτημα διπλα απο το σπιτι του σε εξωτερικο χωρο, ωπου εκει τα ζευγαρια βρισκονται χειμωνα καλοκαιρι. Θα συμφωνησω με τον thunderfck, ενας εκτροφεας, ενας ιδιοτης, πρεπει να λαμβανη τα μετρα του συμφωνα με τις καιρικες συνθηκες που επικρατουν(καυσωνας ψυχος). Κατι αλλο που εμαθα σε συζητηση με τον ιδιοκτητη του εκτροφειου αφρικαν γκρευ ''athens parrot'', ειναι οτι το συγκεκριμενο ειδος ζευγαρονι και τον χειμωνα, ο δε εκτροφεας δεν αφερει ποτε τις φωλιες απο την κλουβα τους. σε συνθηκες λοιπον ακραιες καλο ειναι να αξιολογουμε και εμεις οι ιδιοι για το τι επιπλεον πρεπει να πραξουμε οπως να τα παρουμε και μεσα στο σπιτι, σε δωματιο αν υπαρχει δυνατοτητα χωρις θερμανση.
 
Κυρίως το χειμώνα ζευγαρώνουν Εκτωρα. Του Παύλου όμως 2 ζευγάρια του έριξαν γεννα αυτο το καλοκαίρι. Είχαν μερικα θέματα με τον κύκλο τους κ τη συμπεριφορά τους ομως μια κ εκεινος πρόσφατα άλλαξε κλουβες. των συγκεκριμένων τα ζευγάρια είναι συστεγασμενα. Απώλειες δεν υπάρχουν.
Στη Θεσσαλονίκη όμως 3 χρόνια πίσω έκανε πάλι ψυχος καποιες ημερες. Ενας εκτροφεας εκεί μ έδωσε πια περιγραφή (με τον συγκεκριμένο έτυχε να πάμε μαζί σε έκθεση εξωτερικού) που μ έμεινε στο μυαλό. «Πήγα στη κλούβα κ ξεκολουσαν τα πόδια από το σώμα καθώς τα τραβούσα κόκκαλισμενα ένα ένα». 7 πουλιά Μακάο εκλεκτούς κ ζακο. Σαφώς δεν το διαλαλεί ούτε έκανε η κάνει σχετικές αναρτήσεις για τέτοια περιστατικά. Πονανε αυτά τα περιστατικά κ ρίχνουν ευθύνες όλοι πάνω μας (δικαίως) προχωράμε παρακάτω λοιπόν και δεν τα πολύσκαλίζουμε. αν με καταλαβαίνεις 😉
Πρέπει να προσέχουμε όμως... Οφείλουμε να τα προσέχουμε αυτά τα μούτρα :)
 
Θα προτείνατε τη στέγαση των παπαγάλων σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

Βάσει του παραπάνω καταλαβαίνω ότι είναι γενικό..
 
Αναφέρθηκαν διαφορα είδη παπαγάλων ανάμεσα τους και οι African grey ;) αλλά το θέμα για παπαγάλους είναι οχι για όλα τα πουλιά. Και τα γκριζακια παπαγάλοι είναι για τους οποιους ομως επικρατεί παραπληροφόρηση τόσο ως προς τις ιδιαιτεροτητες τους σαν ειδος αλλά και ως προς τις αντοχές τους στο ψύχος 😉
 
Παιδιά στο συγκεκριμένο θέμα πείτε σας παρακαλώ την εμπειρία σας και μην ανοίγετε διάλογο μεταξύ σας. Είναι ένα θέμα που αφορά σε όλους τους παπαλοιδιοκτήτες, είναι διαχρονικό και πρέπει να παραμείνει χρηστικό σε βάθος χρόνου. Αν θέλετε να κάνετε διάλογο επί του θέματος ή μεταξύ σας ή αν έχετε απορίες σχετικά με τη διαβίωση των παπαγάλων το χειμώνα, ανοίξτε ένα άλλο θέμα.
 
Αναφέρθηκαν διαφορα είδη παπαγάλων ανάμεσα τους και οι African grey ;) αλλά το θέμα για παπαγάλους είναι οχι για όλα τα πουλιά. Και τα γκριζακια παπαγάλοι είναι για τους οποιους ομως επικρατεί παραπληροφόρηση τόσο ως προς τις ιδιαιτεροτητες τους σαν ειδος αλλά και ως προς τις αντοχές τους στο ψύχος 😉

δε ξερω αν επικρατει παραπληροφορηση μονο για το συγκεκριμενο ειδος και δε ξερω και πως εχεις καταληξει σε αυτο το συμπερασμα. Παντως ολοι οι παπαγαλοι ειναι ευαισθητοι στις αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας!Για αυτο αν θελουμε να τους εχουμε σε εξωτερικο χωρο πρεπει να τους βγαλουμε απο νωρις εξω, ανοιξη προς καλοκαιρι ωστε να προετοιμαστουν καταλληλως για το χειμωνα.Φυσικα και πρεπει να ειναι προφυλαγμενοι απ ρευματα και βροχη!
 
Back
Top