Αναπαραγωγή Στατιστική γεννήσεων αρσενικών - θηλυκών

Γιωργος Λαμ.

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουλ 2017
Μηνύματα
95
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Σε μια πετυχημενη αναπαραγωγη καναρινιων (4-6 αυγα) εχει υπαρξει καποια ερευνα σε τι ποσοστο γεννιουνται αρσενικα η θυλυκα καναρινακια; Απο ποιον εξαρταται απο τον αρσενικο (ως ειναι στους ανθρωπους); Οσα εχω διαβασει ως σημερα στο PETBIRDS , δεν βρηκα κατι που ν' αναφερεται, εκτος αν μου διεφυγε. Ευχαριστω,
 
Στατιστικά δεν γνωρίζω αλλά προσωπικά κρατάω στοιχεία τα τελευταία 3 χρόνια. Οι θηλυκοί νεοσσοί υπερτερούν. Δεν ξέρω αν είναι θέμα τύχης. Οι πιο έμπειροι εκτροφείς θα βοηθήσουν περισσότερο όμως..
 
Παντως κατι που μου ειχε κανει τρομερη εντυπωση, ηταν μια μελετη ενος καθηγητη, την εχει αναρτησει ο κος Γιαννης, κν η αναπαραγωγη συμβει με τεχνητο φωτισμο μεγαλυτερο απο 5500 kelvin , τοτε οι νεοσσοι βγαινουν θηλυκα. Τρομερη εντυπωση παντως.
 
Σιγουρα τα στατιστικα θα εχουν μεγαλες αποκκλισεις ειτε σε εξωτερικη ειτε σε εσωτερικη διαβιωση(ποιο ευκολη στην ερευνα) Η δυσκολια ειναι μεγαλη και μονον οι συστηματικοι εκτροφεις μπορουν να δωσουν δειγματα απαντησεων που σε συνεργασια ολων του Petbirds να βγει αποτελεσμα που μπορει να δημοσιευθει σε αλλα Forum . Δεν ξεχναμε ακομη οτι η αναγνωριση του φυλου χρειαζεται και αρκετο χρονο ζωης. Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις.
 
Δεν υπάρχει εκτροφή στην Ελλάδα που μπορεί να γίνουν αποδεκτά τα στατιστικά στοιχεία γιατί τα δείγματα είναι πολύ μικρά.
Το τι κάνω "εγώ, εσύ ή ο άλλος" είναι απλά μια ένδειξη και τίποτε περισσότερο.
 
Σε μια πετυχημενη αναπαραγωγη καναρινιων (4-6 αυγα) εχει υπαρξει καποια ερευνα σε τι ποσοστο γεννιουνται αρσενικα η θυλυκα καναρινακια; Απο ποιον εξαρταται απο τον αρσενικο (ως ειναι στους ανθρωπους);
Σε βάθος χρόνου η στατιστική επιβεβαιώνει πάντα, την πιθανότητα που δίνει η επιστήμη της γενετικής.
Το 50-50 δηλαδή.
Το χρωμόσωμα φύλου των θηλυκών, είναι υπεύθυνο (σε αντίθεση με τον άνθρωπο), για το φύλο των νεοσσών.
 
Πολύ-πολυσυζητημένο θέμα, απολαυστικότατο!
Το πιο ύποπτο σημείο είναι το γεγονός οτι απο τους τέσσερις γαμέτες που προκύπτουν απο ένα άωρο κύτταρο του θηλυκού, οι τρεις δεν φτάνουν ποτέ σε ωρίμανση, δεν είναι δηλαδή λειτουργικοί.
Αυτό επιτρέπει σε αρκετούς να πιστέψουν οτι το παιχνίδι μπορεί να είναι και σικέ.
Το χρωμόσωμα φύλου των θηλυκών, είναι υπεύθυνο (σε αντίθεση με τον άνθρωπο), για το φύλο των νεοσσών.
Αυτό εκ των υστέρων στην συμβολική γραφή είναι σωστό αλλά δεν είναι και επιστημονικά σωστό. Στο Υ του ανθρώπου υπάρχει ένα γονίδιο που διαδραματίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στον σχηματισμό του φίλου, στα πτηνά όμως δεν είναι ακόμα γνωστό ποιου γονιδίου ο ενεργητικός ρόλος ή η απουσία του, είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι μεταξύ DMRT1 στο Χ ή Aromatase στο Υ (απο μνήμης).
 
Σας ευχαριστω κε Μακη και κε Δημητρη για τις απαντησεις σας τοσο στο θεμα στατιστικης οσο και της γενετικης των καναρινιων. Πραγματικα χαιρομαι που βρισκομαι στο Forum PETBIRDS και εχω ενημερωση σ΄ ολα τα θεματα που αφορουν τ' αγαπημενα μου καναρινια. Ευχαριστω ολους σας..
 
Back
Top