Γενικά Σταύρωμα των φτερών πτήσης στην πλάτη του καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Τα φτερά που διασταυρώνονται χαμηλά στην πλάτη, είναι ένα σφάλμα στα πρότυπα κρίσης των καναρινιών χρώματος, και αφορά συγκεκριμένα στη " Σταση". Περισσότερα για αυτά, μπορείτε να δείτε εδώ: Γενικά χαρακτηριστικά κρίσης καναρινιών χρώματος

Αφορμή για αυτό το μήνυμα στάθηκε ένα σχόλιο στο παραπάνω άρθρο και συγκεκριμένα:
mgerom είπε:
Ένα λάθος που τιμωρείται κατά την κρίση στην ένδειξη ΣΤΑΣΗ είναι το σταύρωμα των πτερών πτήσης χαμηλά στην πλάτη. Αυτό διορθώνεται κατά πολύ αν ταΐσουμε εντατικά το πουλάκι τον τελευταίο μήνα πριν την έκθεση. Πάντα όμως με έλεγχο και προσοχή, διότι η υπερβολή καταλήγει σε "βαθύ" στήθος που τιμωρείται ομοίως και αυτό, αλλά στην ένδειξη ΤΥΠΟΣ-ΜΕΓΕΘΟΣ .

Οι ερωτήσεις που αποτελούν αρχικά τη βάση της συζήτησης είναι:
  1. Οι λόγοι που δημιουργούν το σφάλμα είναι μόνο γενετικοί - κληρονομικοί ή και περιβαλλοντικοί. Μπορούμε να το απαλείψουμε μόνο με την επιλεκτική ανπαραγωγή ή μπορεί να προκύψει και μετά τη γέννηση και αν συμβαίνει το δεύτερο, πώς μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση του.
  2. Κατά πόσο βελτιώνει η διατροφή το συγκεκριμένο σφάλμα; Μπορεί να το "κρύψει" ακόμη και εντελώς;
  3. Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος και για ποιο ακριβώς διάστημα μέχρι την ημέρα της έκθεσης;
 
Δεν είναι εύκολο να απαντηθούν όλα με κάποιον απόλυτο τρόπο.

Κατ' αρχάς θα έλεγα ότι τίποτα δεν είναι τελείως ανεξάρτητο από τον παράγοντα κληρονομικότητα. Έτσι η όποια προσπάθεια αποκατάστασης, στα ζευγαρώματα που ακολουθούν, ενός λάθους, μόνον σαν θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Στην προκειμένη περίπτωση θα έλεγα ότι οι κληρονομικοί παράγοντες έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος.
Διασταυρώσεις με πουλιά χωρίς τέτοιου είδους ελάττωμα θα δώσει σε βάθος χρόνου καλά αποτελέσματα.

Η διατροφή μπορεί βοηθήσει στην μείωση του φαινομένου. Σπόροι σαν την Περίλλα, τη Βρώμη, το λινάρι, το καλό καναβούρι αν παρέχονται σαν ελεγχόμενα πλεονάσματα (κεράσματα) περίπου 40-50 ημέρες πριν τον εκθεσιασμό αλλάζουν πολύ την εικόνα.
 
Ασφαλώς και το γενετικό υλικό που δίνει για τη συγκεκριμένη περίπτωση λάθος σωματική κληρονομική "κατασκευή" που μεταφράζεται με σφάλματα στο σκελετό των πτηνών (στέρνο, ωμοπλάτη, βραχίονα κλπ ) είναι το βασικότερο όλων.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το σταύρωμα δεν είναι μόνιμο αλλά τυχαίο ή σποραδικό και μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις κατά τη γνώμη μου υπάρχουν περιθώρια "ίασης" ή έστω βελτίωσης της τελικής του στάσης.
Γι' αυτές τις περιπτώσεις, που στην ουσία επιζητούμε αύξηση της μυικής μάζας στο στήθος του πουλιού (όγκο σε ελεύθερη μετάφραση) για να διορθωθεί με μάζεμα των φτερών αυτό το μειονέκτημα, απαιτείται επιπρόσθετη "γυμναστική".
Η "κακή φυσική" κατάσταση που απορρέει από την έλλειψη εκγύμνασης στα μικρών διαστάσεων κλουβιά που απαγορεύουν την πτήση είναι παράγοντας που δε θα πρέπει να αγνοηθεί από κανένα εκτροφέα, που τα πτηνά του παρουσιάζουν τέτοιες τάσεις.
Όσοι έχουν το περιθώριο να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο ας το κάνουν και θα με θυμηθούν.
 
Γι' αυτές τις περιπτώσεις, που στην ουσία επιζητούμε αύξηση της μυικής μάζας στο στήθος του πουλιού για να διορθωθεί με μάζεμα των φτερών αυτό το μειονέκτημα, απαιτείται επιπρόσθετη "γυμναστική. Η "κακή φυσική" κατάσταση που απορρέει από την έλλειψη εκγύμνασης στα μικρών διαστάσεων κλουβιά που απαγορεύουν την πτήση είναι παράγοντας που δε θα πρέπει να αγνοηθεί από κανένα εκτροφέα, που τα πτηνά του παρουσιάζουν τέτοιες τάσεις.
-Η επιδίωξη είναι η αύξηση της μυικής μάζας ή και η απόθεση λίπους ψηλά στην πλάτη και σε όλους τους μύς των φτερών. Ετσι "γεμίζει" η περιοχή με αποτέλεσμα η απόσταση μεταξύ των φτερών να μεγαλώνει και να μειώνεται το ελάττωμα. Η γυμναστική ΔΕΝ προσφέρει στην περίπτωση αυτή, διότι κρατά τα πουλιά σε χαμηλά επίπεδα λίπους.
Είναι ένας ακόμα λόγος (πέραν της εκπαίδευσης) που τα πουλιά μπαίνουν σε εκθεσιακά κλουβάκια ίσως και λίγο ενωρίτερα απο το κανονικό.
 
Ετσι "γεμίζει" η περιοχή με αποτέλεσμα η απόσταση μεταξύ των φτερών να μεγαλώνει και να μειώνεται το ελάττωμα
Αυτή ήταν μια ερώτηση που είχα ξεχάσει και ήθελα να συμπληρώσω. Δηλαδή οι λόγοι για τους οποίους μπορεί η πλούσια διατροφή, η υπερτροφία δηλαδή, να βελτιώσει τα πράγματα. Τώρα γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι πρόκειται για μια πρόσκαιρη λύση "ανάγκης" προκειμένου να γίνει μια καλύτερη παρουσία.

Με την ευκαιρία, υπάρχουν κριτές που μπορούν να αντιληφθούν το τρικ; Να μπορούν να εκτιμήσουν τις πραγματικές αρετές του πουλιού, ανεξάρτητα από αυτό που βλέπουν τη συγκεκριμένη στιγμή; Την προοπτική του δηλαδή, την ποιότητα του ως γεννήτορα;
 
Με την ευκαιρία, υπάρχουν κριτές που μπορούν να αντιληφθούν το τρικ; Να μπορούν να εκτιμήσουν τις πραγματικές αρετές του πουλιού, ανεξάρτητα από αυτό που βλέπουν τη συγκεκριμένη στιγμή; Την προοπτική του δηλαδή, την ποιότητα του ως γεννήτορα;
Ο κριτής, κρίνει ότι βλέπει 😉 . Υποψίες δεν του επιτρέπονται. Αν υπάρχουν κάποιες, ειδοποιεί την επιτροπή της έκθεσης και απο κεινού λαμβάνεται απόφαση για τον έλεγχο του πουλιού στο χέρι (ποτέ για τέτοιες περιπτώσεις)
-Η εμπειρία του εκτροφέα είναι εκείνη που θα κρατήσει τις ισορροπίες και δεν θα επιτρέψει στον κριτή να "τιμωρήσει" το κρινόμενο. Αν ξεφύγεις πέραν των ορίων, το "βαθύ" στήθος παραμονεύει. Πολλές φορές χαλάει η απαραίτητη ευθεία γραμμή, κεφάλι-πλάτη-ουρά. Αλλες πάλι το πουλάκι κάνει "καμπούρα". Δείχνει στρογγυλή πλάτη σαν Fife Fancy .
 
Mια προσεκτική ματιά εδώ. Φαίνεται καθαρά το λάθος, παρ' ότι είναι ελάχιστο. Η μια φτερούγα στο τελείωμά της επικαλύπτει την άλλη.
EPIKALIPHI.webp ... Και εδώ βλέπουμε την διαφορά στο κλείσιμο των κινητηρίων. Αριστερά ένα τελείωμα άριστο. Δεξιά η πάχυνσης έχει ξεφύγει και έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα (πολύ ανοικτό τελείωμα).
FTERA.webp
 
Ένα από τα πουλια μου με πολύ εντονο το συγκεκριμενο ελαττωμα, να σημειωσω ότι η γονεις του δεν παρουσιαζαν αυτό το ελάττωμα και φυσικα δεν θα μπει σε αναπαραγωγή.
20171001_183608.webp 20170912_184002-1.webp
30171001_171915.webp
 
Παίζει ρόλο η θέση του στην φωλιά, άλλοι παράγοντες ή είναι καθαρα γονιδιακό ελάτωμα;
 
Ένα από τα πουλια μου με πολύ εντονο το συγκεκριμενο ελαττωμα, να σημειωσω ότι η γονεις του δεν παρουσιαζαν αυτό το ελάττωμα και φυσικα δεν θα μπει σε αναπαραγωγή.
Όντως είναι μεγάλο το σταύρωμα και δεν ξέρω πόσο θα μαζευτεί...
Θα σε παρότρυνα να δοκιμάσεις αυτό που έγραψα για τη γυμναστική των φτερών... Δεν έχεις να χάσεις κάτι, σωστά;
Έψαξα και βρήκα ένα από τα παραδείγματα βελτίωσης στα οποία "ακούμπησα" για να καταθέσω όσα έγραψα.
Πρόκειται για το καναρίνι με νούμερο δαχτυλιδιού 336 ... στις πρώτες φωτογραφίες φαίνεται εν μέρη ο αριθμός δαχτυλιδιού του παρά τη χαμηλή ανάλυση.
336-126a.webp 336-126b.webp 336-126c.webp 336-126f.webp 336-126g.webp
Όπως θα δείτε και στην τελευταία φωτογραφία το πρόβλημα διορθώθηκε και πήρε την πρώτη θέση με 92 βαθμούς.
Το ίδιο καλή βελτίωση είχε και το δεύτερο με το Νο 428 με 91

2016.webp
 
Παίζει ρόλο η θέση του στην φωλιά, άλλοι παράγοντες ή είναι καθαρα γονιδιακό ελάτωμα;
Γιάννη πολλές φορές υπάρχουν ατυχήματα σε μια φωλιά με πλήθος νεοσσών. Εκεί όμως οι όποιες "δυσπλασίες" μπορεί να δημιουργηθούν μηχανικά, δείχνουν πολύ έντονα σημάδια. Στραβές φτερούγες, Γύρισμα ποδιών κλπ. . Δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις εδώ. Οι περιπτώσεις που συζητάμε εδώ φαίνεται να έχουν γενετική βάση και μάλιστα υποχωρητικού χαρακτήρα, καθώς μπορεί να εμφανιστούν σε νεοσσούς με γονείς που δεν εμφανίζουν το ελάττωμα.
 
Back
Top