Η εξήγηση που δίνω εγώ σε αυτήν τη φήμη ή την υποψία τέλος πάντων, είναι ότι τα συγκεκριμένα πουλιά είναι πουλιά πτηνοτροφείου με την έννοια της μαζικής παραγωγής προς "κατανάλωση", όπως και τα κοτόπουλα που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ για τροφή ή από πλανόδιους για οικόσιτα. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις είτε στο θέμα της γεύσης, είτε στο θέμα της φυσικής κατάστασης και της αναπαραγωγής στα ζωντανά.
Αυτά τα καναρίνια υποθέτω ότι καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο πτηνοτροφείο καλύπτονται με αντιβιοτική και αντικοκκιδιακη αγωγή για να αποφευχθούν οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και κατ' επέκταση στον οικονομικό προϋπολογισμό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βρίσκω λογικό να υπάρχουν προβλήματα στη φροντίδα τους, που εμφανίζονται στον επόμενο ιδιοκτήτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι όλα ανεξαιρέτως τα πουλιά "προβληματικά", αρκεί να μην υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα ζωής τους.