Γενικά Συγκομιδή σπόρων Νεράγκαθου (Dipsacus fullonum)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης sarpijk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

sarpijk

PB Member
Εγγραφή
4 Σεπ 2007
Μηνύματα
517
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Είχα τη τύχη φέτος να βρω σε δύο διαφορετικά μέρη το συγκεκριμμένο (σπάνιο για εμένα) φυτό.

Την πρώτη φορά σε επιστροφή απο τη Χαλκιδική δίπλα στο δρόμο βρήκα μία συστάδα φυτών και έκοψα μερικές κορφές με σπόρια που δεν είχαν ακόμη ωριμάσει όμως.


Η δεύτερη φορά ήταν προ ολίγων ημερών στη Βόρεια Εύβοια που παραθέριζα. Εντελώς τυχαία βρηκα μία μεγάλη συστάδα και δεν έχασα την ευκαιρία να μαζέψω σπόρους για τις καρδερίνες μου.

Ακολούθησα μία μέθοδο που είχα διαβάσει σε αγγλικό φόρουμ. Για τη συγκομιδή χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι γάντια κήπου και ένα κουβά. Με τη μέθοδο αυτή δε καταστρέφεται το φυτό.

Δε χρείαζεται να εξηγήσω ιδιαίτερα τη μέθοδο. Απλά λυγίζουμε τα ''κεφάλια" με τους σπόρους και τα χτυπάμε στον κουβά.

Η συστάδα από μακρυά. Πολλές καρδερίνες πέταξαν μακρυά μόλις πλησιάσαμε.
WN51oWMl.jpg


Απο κοντά.
3rfwTjTl.jpg


Συγκομιδή.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

nKD9ApLl.jpg


Το αποτέλεσμα
gmTFJfvl.jpg

r98TRTvl.jpg


Εάν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα θα είχα μαζέψει μεγαλύτερη ποσότητα. Φυσικά δε τα μαζεύουμε όλα και αφήνουμε σπόρια για να φάνε και τα άγρια πουλιά.
 
Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστούμε!
Το δίνεις σε όλα τα πουλιά;
 
Πολύ κόπος... αλλά μπράβο σας. Κυρίως για τη σκέψη και το χρόνο που αφιερώσατε για τα μικρά σας φτερωτά αγγελούδια... Το "έντομο" στο τέλος του video το αναγνωρίζετε; Ξέρετε τι είναι;
 
Δε μπορω να πω οτι ειναι ιδιατερος κοπος. Αυτα τα σπορια τα μαζεψα σε περιπου 20 λεπτα. Πανω στα αγκαθια υπηρχαν πολλες μικρες αραχνες και πολλες ''βρωμουσες'' οπως αυτη στο βιντεο.
 
Στέφανε ποιο πολύ χαρά θα έκαναν και θα περνούσαν την ώρα τους αν ήξερες ποια είναι τα ποιο μεστωμένα κεφάλια να τα έκοβες και να τα έπερνες μαζί σου. Ετσι που το έκανες στο βίντεο έπεσε μόνο ο μεστωμένος σπόρος και έμεινε ο υπόλοιπος μέσα. Δεν το έχω αυτό το φυτό στη Κρήτη για να ξέρω αν το κάθε κεφάλι έχει όλους τους σπόρους έτοιμους για να το γράψω με σιγουριά πάντως.
Γιάννη τα πάντα στη φύση δεν υπάρχει σπόρος η φυτό να μην έχει παράσιτο τα πάντα τρώγονται!
 
Tο σπορο τον εδωσα και σε καρδερινες και στο φλωρο και σε μικρα καρδερινοκαναρα. Με δεδομενο οτι αυτη την εποχη ειανι ωριμος ο σπορος και ειδα αγριες καρδερινες να βοσκανε θεωρω οτι αυτη την εποχη ειναι και καλο να το δινω και στα δικα μου πουλια.

Ανδρεα το ξερω οτι εαν εβαζα κατευθειαν το κεφαλι θα το διασκεδαζαν καλυτερα τα πουλια αλλα στα κεφαλια που ειχαν ωριμασει τα σπορια με το που τα εβαζα στον κουβα επεφταν κατεθειαν μεσα χωρις να τα τιναξω. Εαν τα εκοβα τα πιο πολλα θα επεφταν κατω.

Επιπλεον με αυτο τον τροπο δε καταστρεφεται και το φυτο οπως ειπα.
 
Back
Top