Γενικά Συμβίωση κοκατίλ και γάτας

xeniaminog

PB New Member
Εγγραφή
24 Μαϊ 2021
Μηνύματα
21
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα στην ομάδα!

Είναι περίπου καποιοι μήνες τώρα που σκέφτομαι να πάρω στο σπίτι ένα κοκατίλ αλλά στο τέλος δε το αποφασίζω. Ο λόγος παρακατω και ζητώ τα φώτα σας..

Στο σπίτι αυτή τη στιγμή έχω σε ένα δωμάτιο ελεύθερο ένα κουνελάκι 5 ετων (στειρωμένη και πολύ ήσυχη) και πριν κανά χρόνο στο σπίτι ήρθε έκτακτα και μία θηλυκή γάτα, στειρωμένη πλεον μεν, καθολου ήσυχη δε. Η γάτα, ας είμαι ειλικρινής, δεν ειναι ένα ζώο που θα επέλεγα με ελεύθερη βούληση να ζήσει μαζί μου, δεν έχω συνηθίσει τις γάτες και δεν ξέρω αν θα το κανω ποτε, ωστόσο έκανα υποχώρηση μιάς που ο άντρας μου ειναι μεγαλωμένος με γάτες. Λόγω νεαρού ηλικίας η γάτα ειναι εντελώς στην τρέλα της να γνωρίσει τα πάντα και οκ ως ένα σημείο ειναι κατανοητό. Ως επι το πλείστον ζει σε εξωτερικό χώρο (προσαρμοσμένη- περιφραγμένη αυλή) αλλά μπαίνει καποιες ώρες και στο σπίτι για τη βόλτα της. Με το κουνέλι δε λες πως τα πηγαινει εξαιρετικά, νομίζω ειναι στιγμές που καιροφυλακτεί να κάνει επίθεση.. ενεκα του μεγέθους όμως του κουνελιού το μετανιώνει. Όπως και να χει έχω βρει μία ισορροπία με τα δύο και πάντα τα έχω υπο επίβλεψη.

Αυτό ειναι το back story.

Στο θέμα μου τωρα.
Θέλω παρα πολύ ένα παπαγαλο κοκατίλ. Φυσικά με όλη την φροντίδα και την αφοσίωση που ειθισται και ειμαι πρόθυμη να δώσω. Σκεφτόμουν να το έχω φυσικά και μόνο εντός σπιτιού και σταδιακά να το βάλω στο ίδιο δωμάτιο με το κουνελάκι μου να έχει το ένα παρέα το άλλο, όσο γίνεται αν πχ χρειαστεί να λείπω στη δουλειά.
Φοβάμαι όμως το απρόβλεπτο της γάτας, η οποία ναι μεν μπαίνει στο χώρο ελεγχόμενα αλλά ανθρώπινα αν μου ξεφύγει κάτι, ειναι αδύνατον να γίνει κανά κακό;

Όπως και να έχει υπάρχει έντονη διχογνωμία στο σπίτι για το ζήτημα. Άλλη τόση έντονη ομως επιθυμία έχω να πάρω έναν παπαγάλο σπίτι. Αν μη τι άλλο θεωρώ πως έχω όλη την όρεξη να ασχοληθώ και να του δωσω αλλά δε θελω να φανώ επιπόλαιη σε μία βεβιασμένη επιλογή.

Υπάρχει κάποιος που αντιμετωπίζει παραπλήσιο ζήτημα συμβίωσης πουλιών με γατιών και αν ναι πρακτικά πως το αντιμετωπίζει;

Τι θα με συμβούλευατε να κάνω βάσει περίπτωσης; Ίσως ακούγομαι υπερβολική, ωστόσο πριν καταδικάσω οποιαδήποτε κατάσταση πρέπει να έχω κάνει την συνειδητότερη επιλογή.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
 
Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σου εγγυηθεί ότι αν έχεις ελεύθερο στο σπίτι το πουλάκι ότι δεν θα του επιτεθεί η γάτα. Θα πρέπει να απομονώσεις σε κάποιο χώρο την γάτα η το πουλάκι αρκεί φυσικά να είναι αρκετός χώρος και για τα 2.
 
Μου έχει τύχη πρόσφατα το ιδιο πρόβλημα. Σίγουρα η γάτα δεν πρέπει να είναι στον ίδιο χωρο με το πουλί, κάνουν σαν τρελές όταν τα βλέπουν. Και το κλουβί του να είναι ασφαλή. Μπορείς να κλειδώνεις σε crate την γάτα όταν βγάζεις έξω το πουλάκι.

Το πουλάκι το θες ήμερο να έρχετε πάνω σου;
 
καλησπέρα! το ιδιο θεμα πριν λίγο καιρό είχα κ εγώ... ηθέλα να πάρω μια γατα. τις αγαπω πολυ (οπως και τα άλλα ζωα 😊😍) το σκεφτόμουν συνεχεια , τα ύπερ και τα "κατά". Αποφασησα να μην πάρω τελικά , γιατι δεν ηθέλα να ρισκάρω. ποτε δεν ξέρεις τι χαρακτηρα θα εχει . μπορει να ειναι τοσο μα τοσο ηρεμη και ήσυχη και να μη πειραζει ΤΙΠΟΤΑ μεσα στο σπιτι (οπως ο γάτος του αδελφου μου), αλλα μπορει να εχει τοση ενεργεια, να είναι τοσο πειραχτηρη και γεματη περιεργεια, που θα χρειαστει να εχει κανεις τα ματια του δεκατεσσερα.
πιστευω πως για να μην πειραξει η γατα τα αλλα ζωακια στο σπιτι (εκτος απο τα σκυλια βεβαια) - γιατί οπως και να είναι ειναι ζωο με ενστικτο του κυνηγου- πρεπει να μεγαλωσει απο πολυ μικρη με αυτα, γιατι ετσι θα ξερει οτι ολοι ειναι μια οικογένεια.
οταν λεω πολύ μικρή, εννοω πολυυυ μικρη. να πινει το γαλατακι του με μπιμπερο απο το χερι σου , και διπλα να καθεται ο παπαγαλος.
συμφωνω με τον HxC για την απομονωση. εαν καιροφυλακτεί να κάνει επίθεση οπως το λες, να εισαι σιγουρη ,πως το πουλακι θα το κυνγησει.
ελπιζω να σε βοηθησα εστω και λιιιιγο...εκτος αν σε μπερδεψα για τα καλα😁
 
Την ισσοροπία μπορείς να σίγουρα να τη βρεις με τα δύο ζώα στο σπίτι (γάτα και πουλί). Ζω με γάτες και πουλιά μαζί πολλά χρόνια. Τα πουλιά είναι μεγαλύτερα απο κοκατίλ αλλά και πάλι αν παίρνεις όλες τις προφυλάξεις κατά τις εξόδους του πουλιού δεν πιστεύω ότι θα έχεις πρόβλημα.
 
Σας ευχαριστω όλους πολυ για τις απαντήσεις τα κρατώ όλα!

Το θετικό ειναι πως τη γατα μπορω να την περιορισω εκτος, στην αυλή, στον χώρο της, όταν βγάζω το πουλάκι, το οποιο το θελω και αρκετα εκτός κλουβιού και ήμερο.

Δε με φοβίζει τόσο το να αποφύγω να επιτεθεί στον παπαγάλο όταν είναι εκτός κλουβιού, αυτό θεωρητικά μπορώ να το ελεγξω απομονώνοντας. Αλλά μη μου ξεφύγει καμιά μέρα.. μπει στο χώρο του και στρεσάρω το πουλάκι άπαξ, μην πω κάτι χειρότερο..

Σε αυτό που κατέληξα είναι πως ναι μεν μπορούν να 'συμβιώσουν' σε έναν χώρο αλλά απαιτεί δική μου συνεχή επιφυλακή και καλή οργάνωση να μην έρχονται σε επαφή.

Επί της ουσίας, έκανα το thread καθώς έχω βρει μία κοκατιλίνα 2 ετών, ήμερη, που η κοπέλα που την έχει δυστυχώς πρέπει πολυ έκτακτα να την αποχωριστεί.. και έλεγα να κάνω τη σκεψη μου απόφαση και να τη φέρω σπίτι..

Θα τα ζυγίσω όλα πολύ και θα σας ενημερώσω (με παρουσίαση αυτή τη φορά 😀)
 
Back
Top