Γενικά Συνδυασμοί χρωματισμών καναρινιών χρώματος

ChristosR.

PB New Member
Εγγραφή
10 Νοε 2008
Μηνύματα
41
Πόλη
Αθήνα
Παιδιά καλησπέρα

Μήπως ξέρετε πηγές στο internet που να εξηγούν τους πιθανούς συνδυασμούς ζευγαρώματος καναρινιών χρώματος;(π.χ. Εαν ζευγαρώσουμε ένα κόκκινο καναρίνι με ένα mosaic,τι χρωματικής απόχρωσης θα είναι οι απόγονοι τους 😉Απο ότι έχω ψάξει εως τώρα πιο πολύ αναφέρονται στα λευκού χρώματος και στα κίτρινα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Χρήστος
 
Τέτοιο ζευγάρωμα δεν γίνετε.
Αν ζευγαρώσεις ένα κίτρινο και ένα κόκκινο μην περιμένεις να βγει πορτοκαλί.
Τα μωσαϊκά τα ζευγαρώνεις με μωσαϊκά.
 
Oταν λες fersi οτι δεν γίνετε τι ενοείς; Μηπως ενοείς οτι δεν θα βγει κατι συγκεκριμένο;και όχι κατι σαν ρατσα η για διαγωνισμό. Γιατι έχω βγάλει πολλά καναρινια με μάνες mosaic και διαφορα άλλα χρώματα, τα πουλιά βγένουν μια χαρά..
 
παιδιά καλησπέρα. Εννοώ π.χ. αν ζευγαρώσεις κόκκινο με κίτρινο θα έχεις μισά κόκκκινα-μισά κίτρινα. Τι είδους απογόνους δίνουν τα mosaic σε συνδυασμό με αχάτες΄κτλ.
Τέτοιου είδους πληροφορίες ψάχνω για να διαλέξω τα ζευγάρια.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Χρήστος
 
Καλησπερα σε ολους, επειδη εκτρεφω πουλια χρωματος εχω να σας πω οτι το μονο που καταφερνουμε να βγαλουμε απο τετοια ζευγαρωματα ειναι ''καρναβαλια'' εννοω εμφανισιακα και ζητω συγνωμη για την εκφραση, γεννετικα δεν εχουν κανενα προβλημα. Ενα πουλι χρωματος κρινεται για τα στανταρ της ρατσας του, αν το χαλασουμε τοτε παει ολη η μαγεια του πουλιου, δεν ειναι κριμα...
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Όταν λέω δεν γίνετε δεν εννοώ ότι δεν θα βγουν πουλιά αλά αυτό που λέει και ο Θεοδωρος.
 
Να ρωτήσω κάτι και εγώ σαν νέος :).

Παρατηρώ ότι αρκετοί από εσάς τους παλαιότερους που ασχολείστε με εκτροφές έστω και εντελώς ερασιτεχνικά, είστε αρνητικοί στη μίξη διάφορων τύπων καναρινιών.
Για παράδειγμα έχω έναν σκουφάτο κίτρινο που θα ήθελα να τον ζευγαρώσω με μία κόκκινη θηλυκιά του κου Μάκη πχ:D και να αποκτήσω ίσως έναν κόκκινο σκουφάτο. Θα απέχει αρκετά από τα στάνταρ της κάθε φυλής όμως δεν βλέπω που είναι το κακό. Θα καταφέρω να έχω ένα όμορφο καναρινάκι.
Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν "δημιουργούμε" ένα πλάσμα με γενετικά προβλήματα, απλά ένα πουλί που δεν κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία. Ε και;
Δεν έχω σκοπό να τα πουλήσω ούτε να εξαπατήσω κάποιον λέγοντάς του ότι είναι ένα γνήσιο τάδε ή μια καινούργια ράτσα. Θα χαρίσω αρχικά σε κάποιους φίλους και συγγενείς και θα επιλέξω να κρατήσω 1-2.
Αργότερα που θα έχω "δοκιμάσει" τις αναπαραγωγές με τις διασταυρώσεις και θα έχω κρίση για το τί μεταδίδεται, τί φτιάχνεται και τί πρέπει να διορθώνεται, ίσως να επιλέξω να ασχοληθώ με μία μόνο ράτσα (το έχω στο μυαλό μου αλλά είναι πολύ νωρίς).
Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω δίκιο, ρωτάω γιατί θα ήθελα τη γνώμη σας.
 
Τα πουλακια αυτα που γινονται απο τετοιους συνδιασμους δε υστερουν σε κατι. Ομως δεν ειναι κριμα να εχεις ενα πουλι ρατσας του ΚΜακη οπως λες και να το ζευγαρωσεις με ενα απλο καναρινι μονο και μονο για να παρεις κοκκινο με σκουφι;
Αν το πουλακι που ειχες ειναι κιτρινο με σκουφι και το αλλο κοκκινο ξερεις τι θα γινει:
ΧΡΩΜΑ: Ενας αριθμος ισως βγει κοκκινο αλλα δε θα εχει σε καμια περιπτωση το χρωμα του γενετορα. Ενας αλλος αριθμος θα βγει κιτρινος και τα περισσοτερα θα βγουν παρδαλα.
Σκουφι: το ποσοστο ειναι 50-50

Το να καταφερεις να παρεις αυτο το πουλι που λες ειναι παρα πολυ λιγες οι πιθανοτητες.Αν σου αρεσει κοκκινο με το σκουφι μαλλον θα πρεπει να σκεφτεις να ασχοληθεις με τα γερμανικα σκουφατα

Οταν εχουμε κοινα καναρινια δε τρεχει τιποτα να κανουμε οτι ζευγαρωμα μας κατεβει αλλα οταν εχουμε καποιο πουλι ρατσας δεν ειναι σωστο να καταστρεψουμε το κοπο αλλων που ασχοληθηκαν πολλα χρονια ωστε να σταθεροποιησουν τις διαφορες μεταλλαξεις. Θα φτασει καποια στιγμη που θα θες να αγορασεις καναρινι ρατσας και δε θα βρισκεις.
 
Αργότερα που θα έχω "δοκιμάσει" τις αναπαραγωγές με τις διασταυρώσεις και θα έχω κρίση για το τί μεταδίδεται, τί φτιάχνεται και τί πρέπει να διορθώνεται, ίσως να επιλέξω να ασχοληθώ με μία μόνο ράτσα (το έχω στο μυαλό μου αλλά είναι πολύ νωρίς).
Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω δίκιο, ρωτάω γιατί θα ήθελα τη γνώμη σας.

Eτσι κάπως σκεφτόμασταν όλοι, όταν ξεκινήσαμε.:)
Με την διαφορά οτι τότε, αυτά που έχουμε ΤΩΡΑ μπροστά μας σαν πληροφορίες
έπρεπε να περάσουν 10 ζωές για να τα αποκτήσουμε. Η γνώμη μου είναι οτι τώρα
δεν υπάρχει κανείς λόγος να πειραματιστείς μιας και το έχουν κάνει πάρα, μά πάρα
πολλοί άλλοι, πρίν. Οχι μόνον αυτό αλλά οι γνώσεις και τα αποτελέσματα των όποιων
πειραματισμών έχουν περάσει στις υπάρχουσες ράτσες, που δεν είναι και λίγες.
Σου στέλνω αυτό το λινκ για να δείς ένα μόνο μέρος (και όχι και ολοκληρομένο)
των καναρινιών χρώματος που είναι μιά απο τις τρείς υπάρχουσες κατηγορίες.
nieuw site blad1
Προς Θεού, δεν θέλω να σε απογοητεύσω αν επιθυμείς να κάνεις κάτι που
θα σε "γεμίζει", κατα κάποιον τρόπο, απλά σου παραθέτω τις σκέψεις μου.
 
Ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με το θέμα μου. Κύριε Μάκη το βρήκα αυτο το site αλλά είναι στα γερμανικά και απ'ότι κατάλαβα απο τα λεγομενά σας το κόκκινο με κόκκινο,το κίτρινο με κίτρινο, η isabella με isabella κλπ, κλπ.;
 
...
Με την διαφορά οτι τότε, αυτά που έχουμε ΤΩΡΑ μπροστά μας σαν πληροφορίες
έπρεπε να περάσουν 10 ζωές για να τα αποκτήσουμε.

Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Εχθές σκεφτόμουν ότι όσα έχω μάθει απο τον 1 μήνα ενασχόλησης μου στο forum και σε πολλά άλλα (μπορώ να πω ότι ούτε στη σχολή δεν διάβασα τόσο) δεν τα είχα μάθει περίπου 10 χρόνια που είχα καναρίνια πιτσιρικάς.
Σχεδόν την περίμενα αυτή την απάντηση για να πεισθώ τελικά !
Από την άλλη επειδή είμαι μηχανολόγος - και άρα πρακτικός άνθρωπος - θεωρώ ότι πρέπει να ξέρεις να κάνεις μία μελέτη στο χέρι, ακόμα και αν υπάρχουν πια προγράμματα που στα λύνουν όλα. Μόνο έτσι κατανοείς το αποτέλεσμα και δεν το δέχεσαι απλά.

Η αλήθεια είναι όμως ότι εδώ μιλάμε για ψυχούλες και άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα τις λάβω σοβαρά υπόψη.
 
Καλησπέρα

οι χρωματικές ποικιλίες στα καναρίνια χρώματος είναι πραγματικά επιστήμη. Και είναι επιστήμη με όλη τη σημασία της λέξης. Τα περισσότερα έχουν καταγραφεί και ακολουθούν κάποιους κανόνες.
Το κίτρινο με το κόκκινο χρώμα είναι δύο γονίδια που είναι συγκυρίαρχα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται και τα δύο και δεν "κρύβει" το ένα το άλλο.
Άρα αν ζευγαρώσουμε ένα κόκκινο με ένα κίτρινο καναρίνι ανεξάρτητα από το φύλο του πουλιού αυτό που θα έχουμε δεν είναι 50% κίτρινα και 50% κόκκινα ΑΛΛΑ 100% πορτοκαλί.
παρακάτω παραθέτω μια σελίδα για να δεις ακριβώς τη γίνετε.
Vererbung Gelb-Rot
Γιαυτό μερικές φορές ακούμε εκτροφείς κόκκινων καναρινιών να λένε για "βαμένα" κίτρινα και για πραγματικά κόκκινα πουλιά. Με την έκφραση αυτή προσδιορίζουν την γονιδιακή καθαρότητα του κόκκινου χρώματος.

Αν λοιπόν για τα κόκκινα - κίτρινα τα πράγματα είναι απλά τότε για τον παράγοντα μωσαίκ έχουμε ακόμη ποιό περίπλοκες καταστάσεις.
Τα καναρίνια μωσαικού τύπου (ανεξάρτητα αν είναι μελανινικά ή λιποχρωμικά, κίτρινα ή κόκκινα) έχουν προέλθει μέσα από τη διαδικασία της ΔΙΑΛΟΓΗΣ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ υπήρχε το πουλί ως φαινότυπος ήταν δύσκολο να καταγράψουν γενετικά τους κανόνες που ακολουθούνταν τη δημιουργία του. Δηλαδή δεν ήταν μόνο ένα γονίδιο που καθόριζε το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Μετά από πολλές συζητήσεις και καταγραφές κατέλειξαν ότι το φαινόμενο του μωσαικού ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες.
1ο κληρονομείτε φυλοσύνδετα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα αρσενικά για να εμφανίσουν τον παράγοντα μωσαίκ πρέπει να "πάρουν" από ένα γονίδιο και από τους δύο γονείς.
2ο κατα κανόνα τα μωσαίκ είναι πουλιά με χιονέ φτέρωμα. Εάν εμφανιστεί ο παράγοντας "έντονο" τότε "σκεπάζει" τον παράγοντα μωσαίκ.
3ο είναι χαρακτηριστικό που μεταφέρθηκε από τον Σπίνο της Βενεζουέλας άσχετα αν συνεχίζει να κληρονομείτε από το καναρίνι.

Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες με όλα τα πιθανά ζευγαρώματα όμως τα αποτελέσματα ήταν φτωχά.
Παραθέτω παρακάτω ορισμένα λινκ με άρθρα για ενημέρωσή σας.
Herkunft
Vererbung

Ευτυχώς για μας ορισμένοι από αυτούς τους κορυφέους εκτροφείς, "ακουμπάνε" την 7η δεκαετία της ζωής τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πλέον η "δόξα" και η υστεροφημία τους. Έτσι ότι έχουν να πουν το λένε χωρίς σκοπιμότητες.

Τέλος μια φανταστική κατα τη γνώμη μου σελίδα με φοβερές λεπτομέρειες που θα έπρεπε να διαβαστεί από όποιον θέλει να ασχοληθεί με τις χρωματικές παραλλαγές, είναι η παρακάτω.:
Π. Ο. Κ.
ειδικά το άρθρο του Βαγγέλη Ψαράκη "Καναρίνια Χρώματος".
 
Συμφωνώ σε 'ολα αυτά που λεεί ο κύριο Μάκης(ΜGEROM).Αλλά πιο πάνω λέει κάποιος για καρναβάλια.. (είναι σαν να του λες τα πουλάκια που θα βγάλει καρναβάλια.)Που δεν θα υστερούν σε τίποτα.Απλά το παιδί που ρώτισε δεν πάει ουτε για ΕΚΤΡΟΦΗ.. Ούτε για ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ. Κάνει το χόμπι του απλαά...
 
καλησπερα και απο μενα, μια μικρη απορεια σε ολα αυτα, οι διαφορες ρατσες που εχουν φτιαχτει καπως ετσι δεν εγιναν; Με συνδιασμους απο διαφορες αλλς ρατσες μεχρι και αλλα ειδη πουλια. Αν ενας ερασιτεχνης εκτροφεας κανει εναν συνδιασμο που για καποιους αλλους ειναι λαθος και βγαλει μια γεννια πουλια με αν χαρακτηριστικο που δεν υπαρχει αυτο ειναι λαθος;λαθος θα ειναι να χασει την ευκαιρια και να μην το προχωρησει το θεμα ωστε καποια στιγμη να εχει και ενα καινουριο καναρινι. Ξερω πως αυτο που λεω ειναι αρκετα δυσκολο αλλα οχι απιθανο. Ευχαριστώ
 
Αν κανουμε απλα το χομπι μας οπως λεει '' καποιος'' τοτε πρεπει να αισθανονται ενοχοι ολοι
οι εκτροφεις που με τη δουλεια τους φτασαμε εδω που φτασαμε... Εγω προσωπικα σε καθε σαιζον θελω τα πουλια μου να πηγαινουν ενα βημα μπροστα μεσα απο επιλεκτικα ζευγαρωματα, αλλα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση - μπορει καποιος να μου πει τη συνεχεια που θα υπαρχει μεσα απο τετοια ζευγαρωματα και επισης εαν καναμε συγκριση αναμεσα στα 2 πουλια - καθαροαιμο & μη καθαροαιμο ποιο θα κερδιζε τις εντυπωσεις;Φιλικα Τεο
 
Εγω προσωπικα σε καθε σαιζον θελω τα πουλια μου να πηγαινουν ενα βημα μπροστα μεσα απο επιλεκτικα ζευγαρωματα, αλλα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση - μπορει καποιος να μου πει τη συνεχεια που θα υπαρχει μεσα απο τετοια ζευγαρωματα και επισης εαν καναμε συγκριση αναμεσα στα 2 πουλια - καθαροαιμο & μη καθαροαιμο ποιο θα κερδιζε τις εντυπωσεις;Φιλικα Τεο
Τι εννοεις ποιο θα κερδιζε τις εντυπωσεις αυτο ειναι υποκειμενικο.
Θα σου πω εγω την εμπειρια μου. Για χρονια ειχα ενα καρο καναρινια κοινα. Εχουν περασει απο τα χερια μου ενα καρο κοινα καναρινια σε ολη την γκαμα χρωματων. Καθε χρονο ζευγαρωνα αλωτε με επιτυχια και αλωτε μια τρυπα στο νερο.Βγαιναν οι νεοοσοι μεγαλωναν αλλα κατι μου ελειπε. Ειχε καταντησει ρουτινα.Ιδια καναρινια απο τα οποια ακουγα ενα τραγουδι. Το ενα μαθαινε το αλλο και ακουγα το ιδιο μονοτωνο κελαιδισμα. Οταν ηρθε το πρωτο ειπα: τι ωραιο κελαιδημα, οταν ηρθε το δευτερο τι ωραιο κελαιδημα οταν ηρθε το τριτο... Οταν εγιναν πολλα την ειχα... Ξερεις καπου κατανταει σπαστικο να ακουει ολη η γειτονια τα καναρινια. Ετσι ψαχτηκα λιγο και αποφασισα να σχοληθω με ενα καναρινι φωνης χαμηλοφωνο αλλα ποιοτικο. Οταν διαπιστωσα οτι βαζοντας καποιο πουλι με καλη φωνη στο κοπαδι τα νεοτερα προσπαθουν να το αντιγραψουν ηρθε η προκληση... εχω τη δυνατοτητα να κανω αυτο που αγαπω χρονια αλλα ακομα περισσοτερο μπορω να επεμβω και να βελτιωνω συνεχως αυτο που ακουω
 
Έχεις δίκιο Θόδωρε.. Απλά εγω "υποστήριξα" τον Christo R γιατί έτσι όπως του έγραψαν καποιοι ήταν σαν να έκανε φώνο το παιδί.. Και εκείνος απλα έβαλε 2 πουλιά 1mosaic με 1 κόκινο και ρώτισε. ΚΑΙ ΕΓΩ απλά εξήγησα πως εκείνος που το κανε δεν θα πάρει ούτε σε διαγωνισμό ούτε κανει εΚτροφη καποιας ράτσας.ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΓΙΩΡΓΟΣ.
 
Για τον Θεοδωρος Τσιριοπουλο απαντησαΌχι εσενα ΤΗΟDORI 1982.Aλλά αυτό που λαμβάνω απο αυτά που λες μαρέσουν πολύ. Μπάβο συνέχισετο.
 
Φιλε μου Γιωργο, αν διαβασες το 1ο μηνυμα μου μιλησα χρωματικα, απο εκει και περα ειναι κριμα να ''χαλας'' καθαροαιμες γραμμες για κατι που μπορουν να το κανουν ολοι πολυ ευκολα και εχει μεγαλη διαφορα το πειραματικο ζευγαρωμα που κανουν οι εκτροφεις εχοντας καποιο στοχο γιατι ξερουν εξαρχης τη κανουν...
 
παιδιά καλησπέρα και σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας στο θέμα που έθεσα.Άθελα μου προκάλεσα μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το χρωματικό συνδυασμό των καναρινιών χρώματος. Εγώ ακόμα δεν ζευγάρωσα κανένα απο τα καναρίνια μου.Βρίσκομαι ακόμα στην αρχή της προετοιμασίας και απλά ήθελα πριν διαλέξω τα ζευγάρια μου να ξέρω (αν είναι δυνατόν βέβαια τους απογόνους αυτούς.

Ευχάριστω και πάλι για τη συμμετοχή σας. Μου πρόσθεσε και άλλο λίγη εμπειρία σε αυτήν τη μικρή που έχω.
 
Back
Top