Αναπαραγωγή Συνεχίζεται η χορήγηση ασβεστίου κατά την ανάπτυξη των νεοσσών;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Deukalion
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Μετά τις πρώτες περίπου 3 ημέρες από την εκκόλαψη και του τελευταίου νεοσσού, τρίβω στην αυγοτροφή και λίγο ασβέστιο από το κόκκαλο σουπιάς. Είναι τελείως εμπειρικό, δεν το έχω ακούσει, διαβάσει από κάπου, αλλά στο παρελθόν είχα θεωρήσει ότι ενδεχομένως να τους κάνει και καλό για την ανάπτυξή τους. Το αυτό εξακολουθώ με μικρότερη συχνότητα όσο μεγαλώνουν έως τη συμπλήρωση περίπου 6μήνου. Επίσης το ίδιο κάνω και κατά τη φάση της πτερόρροιας των ενηλίκων πουλιών.
 
Δεν πιστεύω πως οι νεοσσοί χρειάζονται συμπλήρωμα ασβεστίου κατά την ανάπτυξή τους.
Ναι, βεβαίως η ανάπτυξη απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, για να δομηθεί ο σκελετός αλλά αυτό πρέπει να παρέχεται μέσω μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας και σε ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνες κτλ.
 
Ναι, βεβαίως η ανάπτυξη απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, για να δομηθεί ο σκελετός αλλά αυτό πρέπει να παρέχεται μέσω μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας και σε ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνες κτλ.
Ποια είναι η πηγή ασβεστίου σε υπό ανάπτυξη νεοσσό;
Πράσινα κάποιοι δίνουν μετά απο 20 ημέρες, κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν τι είναι η κία, ο λιναρόσπορος ή το σουσάμι, κάποιοι τρίτοι δίνουν αυγοτροφή χωρίς αυγό ή ότι και αν κάνουν δεν ξέρουν αν αυτό που δίνουν,έχει ασβέστιο.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι και συνάρτηση κάποιου χρονικού διαστήματος. Κατά την 10η μέρα ενός νεοσσού νομίζω συντελείται η μεγαλύτερη σωματική "αύξηση" της ζωής του. Με λίγα λόγια Μαρία, η ζωή είναι ανισόρροπη!
 
, κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν
Όταν κάνουμε αναπαραγωγή είτε δική μας, είτε των ζώων μας, η σωστή διατροφή και η φροντίδα του μωρού-νεοσσού, είναι βασικό μέλημά μας να το μάθουμε.
Κάποτε το μαθαίναμε από τις μανάδες μας, μετά από τα βιβλία και τους γιατρούς, τώρα από τους γιατρούς, τα βιβλία και το ίντερνετ.
Δεν υπάρχει δεν ξέρω, αλλά δεν ενδιαφέρομαι να μάθω. Φυσικά ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αν όλα όσα κάνουμε είναι στην εντέλεια αλλά τουλάχιστον να κάνουμε το καλύτερο.
Το πινακάκι του Μάκη που έχουμε συμπεριλάβει εδώ, https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/ έχει αρκετά στοιχεία που ενδιαφέρουν.
Οι περιεκτικότητες, περιλαμβάνονται σε όλες τις αναλύσεις των σπόρων που έχουν δοθεί κατά καιρούς και στις πρόσφατες του Δημήτρη Π.
Στοιχεία υπάρχουν, ιδού η Ρόδος... αλλά σήμερα ακόμα και τα παιδιά μεγαλώνουν στον αυτόματο πιλότο.
Οι πρώτοι 3 μήνες των πουλιών είναι βασικοί για την μετέπειτα καλή τους υγεία.
 
Μερικές σκέψεις που ίσως βοηθήσουν την εδώ κουβέντα...
Ψάχνουμε να βρούμε τι τους λείπει για να μεγαλώσουν σωστά και ολοκληρωμένα προσφέροντας την καλύτερη αυγοτροφή που όπως μου μοιάζει δεν τα καλύπτει... Κάποιες βάζουν συνοδευτικά βιταμινών μέσα στη συσκευασία).
Ψάχνουμε να βρούμε πως θα μεγαλώσουν ολοκληρωμένα τα μικρά μας ενώ έχουμε κόψει το αυγό από την διατροφή των 20 νεοσσών για να παρουσιαστούν 2 σωστοί στις εκθέσεις (τα νούμερα εντελώς αυθαίρετα). Γνωρίζει κάποιος καλύτερη πηγή ασβεστίου από το ασπράδι του αυγού;
 
Στοιχεία υπάρχουν, ιδού η Ρόδος...
Ναι Μαρία στοιχεία υπάρχουν αλλά το "ισορροπημένη διατροφή" δεν σημαίνει το ίδιο για όλους.
Συγκεκριμένα, το ασβέστιο το έχουμε δώσει εργολαβία στο σουπιοκόκκαλο. Η ισορροπημένη διατροφή περιέχει και το σουπιοκόκκαλο στο κλουβί. Ταΐζει η κανάρα σουπιοκόκκαλο στους νεοσσούς ή πρέπει ο ενημερωμένος αναπαραγωγέας να ψάξει να βρεί ποια τροφή περιέχει ασβέστιο γιατί είναι απαραίτητο στην ανάπτυξη των νεοσσών;
Γνωρίζει κάποιος καλύτερη πηγή ασβεστίου από το ασπράδι του αυγού;
Προσωπικά, ναι, γνωρίζω. Για να καταλάβω Γιάννη απαντάς οτι ναι χρειάζεται η παροχή ασβεστίου, αν αυτή δεν υπάρχει μέσω της διατροφής;
 
Για να καταλάβω Γιάννη απαντάς οτι ναι χρειάζεται η παροχή ασβεστίου, αν αυτή δεν υπάρχει μέσω της διατροφής;
Δημήτρη με αφορμή το δικό σου ερώτημα μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ κι εγώ αν καλύπτουμε με τις "προσεγμένες" διατροφές την ανάγκη για ασβέστιο στο διάστημα ανάπτυξης των νεοσσών.
Και δε χρειάστηκε ποτέ να σκεφτώ κάτι τέτοιο νωρίτερα. Γιατί πολύ απλά ποτέ δε σκέφτηκα ποτέ να κόψω το αυγό από την ανατροφή των νεοσσών... εισπράττοντας αν θέλετε και και το όποιο κόστος από τη χορήγησή του.
Χωρίς αυγό λοιπόν στη διατροφή.. και χωρίς βοήθεια από σκεύασμα ασβεστίου θεωρώ πως ναι.. ίσως υπάρξει πρόβλημα.
 
Μέχρι τον απογαλακτισμό η τροφοδοσία γίνεται μέσω των γονέων. Η ισορροπημένη είναι η ποικίλη. Αν έχουμε φροντίσει να τρώνε οι γονείς τα πάντα, θα τα ταΐσουν κιόλας. Σπάνιο έως απίθανο νεοσσός να παρουσιάσει δυσανεξία σε τρόφιμο αποδεκτό από τον γονέα.
Αν δεν κάνω λάθος, στο αυγό το ασβέστιο περιέχεται στον κρόκο και όχι στον ασπράδι.
Το σουπιοκόκκαλο είναι πάντα απαραίτητο και χρήσιμο για γρήγορη κατανάλωση όταν όμως τα ίδια τα πουλιά το κρίνουν απαραίτητο.
Δεν είμαι αρνητική γιατί δεν το έχω ψάξει αλλά πολύ επιφυλακτική αν πρέπει δια της βίας να προσθέτουμε σκόνη από σουπιοκόκκαλο στη διατροφή των νεοσσών.

Χωρίς αυγό λοιπόν στη διατροφή.. και χωρίς βοήθεια από σκεύασμα ασβεστίου θεωρώ πως ναι.. ίσως υπάρξει πρόβλημα.
Λέτε δηλαδή ότι χορηγείτε συμπλήρωμα ασβεστίου στους νεοσσούς; Γιατί δεν το αναλύετε τότε σύμφωνα με την ερώτηση του θεματοθέτη; Σε τι δοσολογίες και για πόσο διάστημα;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αν δεν κάνω λάθος, στο αυγό το ασβέστιο περιέχεται στον κρόκο και όχι στον ασπράδι.
Το ασβέστιο είναι στο τσόφλι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξή με μέτρο και προσοχή σε κάθε περίπτωση.
 
Συνεχίζει κανείς την χορήγηση ασβεστίου κατά την ανάπτυξη των νεοσσών για προφανείς λόγους;
Και αν ναι, με ποια δοσολογία;
Για να απαντήσω καθαρά στην ερώτηση σου, Εγώ προσωπικά δεν δίνω κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου κατά την ανάπτυξη των νεοσσων!
 
Το ασβέστιο είναι στο τσόφλι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξή με μέτρο και προσοχή σε κάθε περίπτωση.
Βεβαίως αυτό είναι γνωστό αλλά εδώ μιλάμε για νεοσσούς, δεν τους δίνουμε τσόφλι. Η συζήτηση αφορά το εντός του κελύφους αυγο, δηλαδή ασπράδι και κρόκο. Από αυτά τα δύο ασβέστιο περιέχει ο κρόκος.
 
Το ασβέστιο είναι στο τσόφλι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξή με μέτρο και προσοχή σε κάθε περίπτωση.
Όπως είπες με προσοχή και προτιμότερο ( κατά την προσωπική μου άποψη ) να δίνεται τριμμένο στην αυγοτροφη αν και εφόσον φτιάχνεις δικιά σού αν όχι μην δίνεις καθόλου γιατί είναι ως και επικίνδυνο!
 
Ταΐζει η κανάρα σουπιοκόκκαλο στους νεοσσούς ή πρέπει ο ενημερωμένος αναπαραγωγέας να ψάξει να βρεί ποια τροφή περιέχει ασβέστιο
Θεωρώ μύθο πως μπορεί το σουπιοκόκαλο να καλύψει τις ανάγκες σε ασβέστιο στην ανάπτυξη των μικρών. Επίσης θεωρώ απίθανο το "τριμμένο" σουπιοκόκαλο (π.χ στην αυγοτροφή) να περάσει στο πεπτικό σύστημα των πουλιών κι αν θα γίνει... Θα γίνει μόνο από λάθος μια και θα έχει "κολλήσει" σε κάτι που θα φάνε τα πουλιά.
Η αξία για μένα στο σουπιοκόκαλο έχει να κάνει με τον τρόπο που το τρίβουν με το ράμφος τους όταν είναι κρεμασμένο κι όχι κάπως διαφορετικά.
Το ασβέστιο είναι στο τσόφλι
Και στο τσόφλι Αντρέα και είναι εξαιρετικά πολύτιμο ... και όχι μόνο.
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο το προσφέρουμε στα καναρίνια με το τσόφλι και η μητέρα θα αποφασίσει αν θα φάει και πόσο, όπως επίσης αν θα ταΐσει μ' αυτό τα μικρά της.
 
Όσο κι αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω κάποια καταγραφή έστω και ανεπίσημη με τις ανάγκες των νεοσσών των καναρινιών σε ασβέστιο.
Τα όσα βρήκα αφορούν τις αντίστοιχες ανάγκες των πουλερικών (κοτοπουλάκια).
Ίσως σε σας φανούν πιο χρήσιμα ή πιο εύκολα να τα εξηγήσετε..
Εγώ πάντως δε βρήκα άκρη...
  1. https://pdfs.semanticscholar.org/cdff/aa322d01d61e296dd8fe76011b301ad5c5d3.pdf
  2. https://www.nap.edu/read/2114/chapter/4#20
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16335133
 
Συνεχίζει κανείς την χορήγηση ασβεστίου κατά την ανάπτυξη των νεοσσών για προφανείς λόγους;
Και αν ναι, με ποια δοσολογία;
Τα πράγματα είναι γνωστά και λυμένα Δημήτρη. Οι εποχές των ιδιαίτερων αναγκών ασβεστίου είναι επίσης γνωστές.
Εσύ προσφέρεις σε μόνιμη βάση σουπιοκόκκαλο και γκριτ (όχι εύκολα αφομοιώσιμα) - μπρόκολο, σουσάμι, αρακά κλπ. απο φυσικές πηγές (άριστη αφομοίωση συνήθως) και για την περίπτωση που δεν υπάρχει η πρέπουσα ηλιακή ακτινοβολία για την σύνθεση της D, προσφορά των γνωστών σκευασμάτων.
Οι αναλογίες καθορίζονται απο τις ανάγκες του πουλιού. Η κατανάλωση ρυθμίζεται απο τό ίδιο.
 
Έχω παρατηρήσει ότι τα θηλυκά μου (δεν είχα και πάνω από 4-5 τα τελευταία χρόνια), πριν εκκολάψουν τα αυγά, και λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ωοτοκίας δεν καταναλώνουν τσόφλι αυγού, αλλά καταναλώνουν το περιεχόμενο του. Προφανώς το ασβέστιο στον οργανισμό τους έχει ισορροπήσει σε αυτήν την περίοδο. Αυτήν την παρατήρηση την έχω κάνει σε περίπου 10 γέννες, βάζοντας ξεχωριστά το τσόφλι και ξεχωριστά το αυγό χωρίς τσόφλι.
Από την στιγμή όμως που οι νεοσσοί μεγαλώσουν λιγάκι, πάνω - κάτω 3 ημέρες μετά την εκκόλαψη και του τελευταίου (4ου, 5ου...), αυτό που είδα εξακολουθώντας να βάζω χώρια το αυγό από το τσόφλι, είναι ότι οι κανάρες που ακόμα ταΐζουν, αλλά και κάποια αρσενικά που ξεκινούν, τσιμπούν και από το τσόφλι και σχεδόν αμέσως πηγαίνουν στους νεοσσούς και τους ταΐζουν. Για αυτόν λοιπόν τον λόγο, όταν δεν προσθέτω αυγό, αλλά αυγοτροφή, βάζω και λίγο τριμμένο κόκκαλο σουπιάς, αλλά ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να σας πω, αν και κατά πόσο αυτό είναι και το ζητούμενο, το απαραίτητο, πάντως είμαι βέβαιος ότι ζημιά δεν κάνει, καθώς έναν μόνο νεοσσό (στους περίπου 40) έχω χάσει και αυτός ήταν άνω των 45 ημερών, τρεφόταν από μόνος του δηλαδή.
 
Βασικά έκανα την ερώτηση στο άλλο θέμα στη μορφή του ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα. Είχα την απορία εδώ και κανένα χρόνο τώρα και μου έκανε εντύπωση που κανείς δεν ρωτούσε. Το απέδιδα στο ιδιαίτερο σκελετικό σύστημα των πτηνών,θεωρώντας δηλαδή λίγο πολύ το ασβέστιο, σαν κάτι το επικίνδυνο, αόριστα.
Αόριστα πάλι και πέρσι στην αναπαραγωγή, είχα μεριμνήσει για το ασβέστιο μέσω φυσικών πηγών,όπως και φέτος.
Το αβγό και ειδικά ο κρόκος είναι αλήθεια προσφέρει πολλά, κυρίως γιατί συνδυάζει την βιτ.D με το ασβέστιο.

Απο το συγκεκριμένο θέμα για εμένα βγήκε ένα μικρό συμπέρασμα. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να θεωρεί οτι κάνει ισορροπημένη διατροφή αλλά τα προϊόντα που χρησιμοποιεί να μην καλύπτουν έστω και τις ψευδαισθήσεις μας για τα επίπεδα του ασβεστίου τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες των νεοσσών.

Προσωπικά δίνω υπερβολικά μεγάλη ποικιλία σπόρων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν μετρήσιμες ποσότητες ασβεστίου αλλά πέρα αυτό θα ήθελα να αναφέρω και τα σκουλήκια τα οποία έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες.Ως προς αυτό να σας παραθέσω και έναν πίνακα μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε διάφορα είδη απο σκουλήκια: http://www.topinsect.net/swfiles/files/Voedingswaarde tabel deel 2 Engels_55.pdf
Η πηγή (προσοχή χαμηλώστε τα ηχεία): https://www.topinsect.net/Mineralsandtraceelements.php
 
Back
Top