Αναπαραγωγή Συνεχίζουμε να δίνουμε αυγοτροφή στο ζευγάρι αφού κάνει αυγά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vasilisp
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vasilisp

PB New Member
Εγγραφή
14 Φεβ 2007
Μηνύματα
38
Πόλη
Αθήνα
Ήθελα να ρωτήσω τώρα που είναι περίοδος αναπαραγωγής τι γίνεται με την αυγοτροφη. Δηλαδή συνεχίζουμε να δίνουμε αυγοτροφη και κάθε πότε, στα ζευγάρια που έχουν ήδη γεννήσει τα πρώτα αυγά η την σταματάμε. Θα ήθελα να ξέρω εσείς τη κάνετε σε αυτήν την περίπτωση.
Ευχαριστώ Βασίλης
 
- Εγώ διακόπτω την παροχή αυγοτροφής στο δεύτερο αυγό και μέχρι
την εκκόλαψη των νεοσσών.
 
Καλησπέρα,

εγώ πέρυσι έκανα το ίδιο με τον Μάκη. Φέτος όμως επειδή δεν έκανα "πλούσια" προετοιμασία, συνεχίζω να δίνω και καθόλη τη διάρκεια που κλωσσάν, αυγοτροφή στα θηλυκά. (Τα θηλυκά τα έχω μόνα τους) Στα αρσενικά δίνω περιοδικά 2-3 φορές την εβδομάδα.
 
Καλησπερα!
Χωρις να εχω τεραστια εμπειρια στην εκτροφη πουλιων, εχω διαβασει πως οταν η καναρα κανει το πρωτο αυγο πρεπει να σταματαμε την χορηγηση αυγου-αυγοτροφης, με την αιτιολογια πως το τσοφλι του αυγου γινεται πιο λεπτο και ετσι σπαει πολυ ευκολα. Εγω προσωπικα το εχω εφαρμοσει (φανταζομαι πως πιο εμπειροι εκτροφεις θα μπορουν να τοποθετηθουν σχετικα). Μετα την εκκολαψη ομως ειναι αναποσπαστο στοιχειο της διατροφης τους. 🙂
 
Εγώ τους γίνω αυγό και αυγοτροφή μέχρι και το 3ο αυγό και αρχίζω πάλι μια-δυο μέρες πριν βγουν οι νεοσσοί για να πάρουν και τα πάνω τους οι κανάρες.

Βαγγέλης
 
εχω διαβασει πως οταν η καναρα κανει το πρωτο αυγο πρεπει να σταματαμε την χορηγηση αυγου-αυγοτροφης, με την αιτιολογια πως το τσοφλι του αυγου γινεται πιο λεπτο και ετσι σπαει πολυ ευκολα.

Δεν νομίζω ότι έχει σχέση η χορήγηση αυγοτροφής με το πάχος από το τσόφλι του αυγού άμμεσα. Απλά δεν δίνουμε αυγοτροφή μέχρι να βγούν τα μικρά γιατί η κανάρα κλωσσάει και επειδή δεν καταναλώνει πολύ ενέργεια υπάρχει ο κίνδυνος να παχύνει.
Φυσικά αν υπάρχει κάτι σε γραπτή μορφή που συσχετίζει την αυγοτροφή με το τσόφλι (αδυνάτισμα) θα ήθελα αν ήταν εύκολο και εφικτό να μας κοινοποιηθεί.
 
Την αβγοτροφή την χορηγούμε στα πουλιά για να ενισχύσουμε τη διατροφή τους με πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν τη μοναδική πηγή αμινοξέων για τη σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών. Με την παροχή της αβγοτροφής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, δίνουμε καταρχήν στους γονείς τα εφόδια να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στα καθήκοντά τους, αλλά και στους νεοσσούς τα «δομικά υλικά» για να «χτίσουν» το σώμα τους, μια απαιτητική διαδικασία που γίνεται με πολύ αυξημένους ρυθμούς.

Επειδή όμως με την αβγοτροφή εκτός από τις πρωτεΐνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά παρέχουμε και θερμίδες, προσπαθούμε να διακόπτουμε τη χορήγησή της την περίοδο που οι ενεργειακές τους ανάγκες δεν είναι αυξημένες (επώαση).
Διακόπτουμε δηλαδή τη χορήγηση περίπου με τη γέννηση του τρίτου αβγού και συνεχίζουμε ξανά μια μέρα πριν την εκκόλαψη.

Ένα άλλο απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα (μεταλλικό στοιχείο) που χορηγούμε κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι επίσης ένα σημαντικό (και) δομικό στοιχείο το οποίο όσον αφορά τους γονείς, βοηθά στην αγγειοδιαστολή – αγγειοσυστολή, στην καλή μετάδοση των ερεθισμάτων νεύρα, στην συστολή των μυών (ομαλή ωοτοκία), στην δημιουργία εύσχημου και ανθεκτικού κελύφους αβγού (εδώ νομίζω ότι εντοπίζεται το πρόβλημα που αναφέρει η Σόφια). Σε ό,τι αφορά τώρα τους νεοσσούς, η συμβολή του ασβεστίου, εκτός των άλλων, είναι καθοριστική για τη δημιουργία ενός υγιούς και ανθεκτικού σκελετού.
 
Καλησπερα!
Αν και δεν ξερω αν επιτρεπετε να "δωσω" αλλες ιστοσελιδες μεσα απο αυτο το forum (ωστοσο δεν μου αρεσει να μιλω χωρις τεκμηριωση ) SAKIS X ριξε μια ματια στα εξης site Greek Canaries (αναπαραγωγη) και καναρινια Γ. Κουλετση kanarinia.com στο προγραμμα αναπαραγωγης. Μπορει τη συγκεκριμενη αποψη (εμπειρια) να μην την ασπαζονται ολοι οι εκτροφεις αλλα για καποιους ερασιτεχνες (σαν εμενα) η γνωμη καποιου πιο εμπειρου μετραει.:) Και αν θελετε την γνωμη μου περι "παχυνσεως" της καναρας την περιοδο που κλωσσαει δεν νομιζω πως υφισταται τετοιο θεμα. Γιατι; γιατι απλα ο μεταβολισμος αλλαζει, εχουμε αυξηση της καταναλωσης ενεργειας ωστε να επιτυχει την θεμιτη θερμοκρασια για την επωαση των αυγων βασικα νομιζω πως κατα καποιο τροπο το πουλακι "λιωνει".. 😀 Ειναι η γνωμη μου (μαλλον θα επρεπε να το υπογραμμισω παραπανω).😀
 
Kαλημερα.
Αν και εγω ακολουθουσα το προγραμμα, διακοπης αυγοτροφης, μετα το δευτερο αυγο,θα ηθελα να παραθεσω την εμπειρια μου, απο την πρατηρηση της- των καναρων, που κλωσσανε.
Οι καναρες, οι περισσοτερες που εχω δει να κλωσσανε, ειναι ελαχιστες οι φορες που τις εχω δει να βγαινουν απο την φωλια τους. Ετσι, πιστευω, οτι ειναι και ελαχιστη η ποσοτητα της αυγοτροφης που θα ετρωγαν αν υπηρχε (αυγοτροφη).
Το ιδιο ισχυει και στην περιπτωση που υπηρχε αυγοτροφηκαι ταιζε την καναρα, ο αρσενικος.
Εν τω μεταξυ,υπαρχουν περιπτωσεις, που μεχρι να απογαλακτισθουν οι νεοσσοι και απομακρυνθουν, απο την ζευγαρωστρα, η καναρα, να προχωρησει και σε αλλη γεννα.
Σε αυτην την περιπτωση, αν δεν υπαρχει αυγοτροφη, αυγο κλπ., πως θα τραφουν οι παραμενοντες νεοσσοι;
Γι αυτον τον λογοκαι ξαναρχισα, να τροφοδοτω το ζευγαρικαι υπαρχοντες νεοσσους με αυγοτροφη αυγο κλπ.
 
Θα ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα από το προηγούμενο μήνυμά μου που πιθανόν δεν έγιναν κατανοητά:
Και αν θελετε την γνωμη μου περι "παχυνσεως" της καναρας την περιοδο που κλωσσαει δεν νομιζω πως υφισταται τετοιο θεμα. Γιατι; γιατι απλα ο μεταβολισμος αλλαζει, εχουμε αυξηση της καταναλωσης ενεργειας...
Ο μεταβολισμός της αλλάζει πολύ πριν την επώαση (κλώσημα) γι' αυτό και ενισχύουμε τη διατροφή τους πριν καν γεννήσουν τα αβγά. Εάν διαβάσετε προσεκτικά το μήνυμά μου, θα δείτε ότι αναφέρομαι στην παροχή πρωτεΐνης μέσω της αβγοτροφής και τη διακοπή της σε μια περίοδο που επειδή δεν έχει αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες δεν χρειάζεται να την «φορτώνουμε» με θερμίδες. Δεν είπα ότι σταματάμε να ταΐζουμε την κανάρα, αλλά διακόπτουμε την «παροχή πρωτεΐνης» γιατί η υπερπρόσληψη σε περίοδο χαμηλής κατανάλωσης δεν κάνει καλό. Για την ακρίβεια μάλιστα δημιουργεί προβλήματα. Όσο για τις θερμίδες και την πάχυνση, εφόσον νομίζετε ότι τις χρειάζεται (προσωπικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται υπερβολές) τη συγκεκριμένη περίοδο επώαση - εκκόλαψη (κλώσημα - έξοδος των νεοσσών από το αβγό), χορηγήστε τες με άλλο τρόπο και όχι μαζί με πρωτεΐνη.
Εν τω μεταξυ,υπαρχουν περιπτωσεις, που μεχρι να απογαλακτισθουν οι νεοσσοι και απομακρυνθουν, απο την ζευγαρωστρα, η καναρα, να προχωρησει και σε αλλη γεννα. Σε αυτην την περιπτωση, αν δεν υπαρχει αυγοτροφη, αυγο κλπ., πως θα τραφουν οι παραμενοντες νεοσσοι;
Αντώνη από τη στιγμή που υπάρχουν νεοσσοί θα πρέπει να χορηγείται καθημερινά η αβγοτροφή, δεν τίθεται θέμα. Μιλάμε για την περίοδο επώασης - εκκόλαψης. Τώρα αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, σαφώς και δεν θα αφήσουμε τα μικρά πουλιά νηστικά.
 
Back
Top