Γενικά Συνιστάτε προληπτική χρήση αντιβιοτικών;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης xaxo4
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

xaxo4

PB Member
Εγγραφή
23 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.318
Πόλη
Ραφήνα
Καλημέρα. Ηθελα να ρωτήσω αν συνιστάτε την μηνιαία προληπτική χρήση αντιβιοτικών στην εκτροφή. Ποια είναι η γνώμη σας; Την εφαρμόζει κάποιος; Ευχαριστώ.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ηθελα να ρωτήσω αν συνιστάτε την μηνιαία προληπτική χρήση αντιβιοτικών στην εκτροφή.
Προφανώς κάτι έχεις ακούσει, σκεφτεί ή προβληματιστεί για να ανοίξεις αυτό το "καυτό" θέμα.
Είναι άλλωστε διάχυτο σε όλη την κοινωνία πως με τα φάρμακα "σώζεις" καταστάσεις.
Θα γράψω τι κάνω εγώ σχετικά μ΄ αυτό αργότερα για να έχω και το χρόνο που χρειάζεται, αλλά θα ήθελα αρχικά αν μπορείς να μας μεταφέρεις τους λόγους ή τις απόψεις κάποιων που εφαρμόζουν αυτό το "μέτρο" στην εκτροφή τους και που τελικά σε έφεραν σε αυτό τον προβληματισμό?
 
Στα φόρουμς εδώ όπως ξέρεις, δεν υπάρχει ειδικός γιατρός που οι συστάσεις του να έχουν επιστημονικό βάρος. Θα έλεγα το κατάλληλο ρήμα για το θέμα, είναι το... "προτείνετε". Αυτό εξ άλλου κάνουμε όλοι όσοι έχουμε μια σχετική εμπειρία με την εκτροφή. Σχολιάζουμε περιστατικά και κάποιες φορές προτείνουμε λύσεις στα πλαίσια της εμπειρίας μας. Εχω την γνώμη λοιπόν οτι πρόληψη γίνεται φαρμακευτικά, μόνον με εμβολιασμούς. Η αντιβίωση θέλει στόχο. Αρα θέλει ύπαρξη ασθένειας και όχι μελλοντική πιθανολόγησή της. Οι μόνες προληπτικές ενέργειες που κάνουμε, είναι αυτές που επιτρέπουν να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο το ανοσοποιητικό των πουλιών. Καλή διατροφή, καλές συνθήκες χώρου, μεγάλη καθαριότητα κλπ. Σ' αυτά τα κλπ. μπορείς να συμπεριλάβεις την περιοδική, κάθε δίμηνο, περιποίηση των ποδιών (Epithol), τον καθ' έτος καθαρισμό τους απο τα εσωπαράσιτα (ταινίες -σκουλίκια - teniazine -)
 
αν συνιστάτε την μηνιαία προληπτική χρήση αντιβιοτικών στην εκτροφή
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Ακόμη κι άν υπάρχουν κάποιοι που χορηγούν αντιβίωση προληπτικά, είτε για επαγγελματικούς είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει, εφόσον δεν το γνωρίζουν, να ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι μεγάλη ανευθυνότητα (για να μην πω τίποτε άλλο) όχι μόνο απέναντι στα πουλιά, αλλά και στη κοινωνία. Στο τέλος δεν θα μας μείνει ούτε ένα αποτελεσματικό αντιβιοτικό και θα πεθαίνουμε από μια αμυγδαλίτιδα.

Νομίζω μάλιστα ότι πολύ κακώς επιτρέπεται η πώληση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή, είτε πρόκειται για ανθρώπινη χρήση, είτε για χρήση στα ζώα.
 
πολύ χρήσιμά όσα γράψατε.. Ο λόγος που το ανέφερα είναι διότι πράγματι προβληματίστηκα.. Αφενός μου το μετέφερε ένας καλός εκτροφέας ως πρακτική του και αφετέρου γιατί σε ένα αντιβιωτικό σκεύασμα διάβασα πως χορηγείται και προληπτικά, οπότε σκέφτηκα πως κάποια επιστημονική βάση θα έχει. Προσωπικά μέχρι τώρα προληπτική χορήγηση δίνω μόνο σε πουλάκια που εντάσσω στο κοπαδάκι μου μαζί με την φάση καραντίνας.. Είναι χρήσιμη η τοποθέτηση ειδικά των εμπειρότερων.
 
προσωπικά μέχρι τώρα προληπτική χορήγηση δίνω μόνο σε πουλάκια που εντάσσω στο κοπαδάκι μου μαζί με την φάση καραντίνας.. Είναι χρήσιμη η τοποθέτηση ειδικά των εμπειρότερων.
Γιώργο, διαφωνώ με την προληπτική χρήση αντιβίωσης ακόμα και σε νεοεισαχθέντα πουλάκια. Απλά τα κρατάς καραντίνα, τα παρατηρείς και κάνεις τον σταυρό σου να μην έχουν κάτι το οποίο δεν θα φανεί στις 40 ημέρες και θα κολλήσει όλο σου το κοπάδι στη συνέχεια. Διαφορετικά, δίνοντας αντιβίωση κατά κάποιον τρόπο μπορείς μεν να αντιμετωπίσεις μια πιθανή λοίμωξη (πιθανολογούμενη χωρίς μεγάλη πιθανότητα θα έλεγα διότι δεν έχεις ευρήματα / συμπτώματα) αλλά από την άλλην μεριά κινδυνεύεις να καλύψεις κάποια συμπτώματα, να μην αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά κάτι που μπορεί να ενεδρεύει, να δημιουργήσεις ανθεκτικά στελέχη κλπ.
 
και εγώ σκέφτομαί πως είναι υπερβολή η προληπτική χρήση αλλά γιατί τα σκευάσματα αναφέρουν αυτή την δυνατότητα; Μόνο για εμπορικούς λόγους;
 
γιατί τα σκευάσματα αναφέρουν αυτή την δυνατότητα; Μόνο για εμπορικούς λόγους;
Ακριβώς. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση σε αυτό, παρά μόνο εμπορική. Μεγάλο λάθος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
και εγώ σκέφτομαί πως είναι υπερβολή η προληπτική χρήση αλλά γιατί τα σκευάσματα αναφέρουν αυτή την δυνατότητα; Μόνο για εμπορικούς λόγους;
Σε ποιο / ποια σκευάσματα αναφέρεσαι Γιώργο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Μέχρι το 2000 περίπου χορηγούσα αβίαστα κάθε φάρμακο που μου προτεινόταν από τους "φίλους εκτοροφείς" για να έχω "καλά" όλο το κοπάδι μου στην αναπαραγωγή...
Από 'κεί και μετά.. ίσως και με την σταδιακή διάχυση της πληροφορίας μπήκα σε ένα στάδιο που υπήρχαν μεν αντιβιοτικά στο "φαρμακείο" μου αλλά χρησιμοποιούταν κατά περίπτωση ανάλογα με την διάγνωση (αλίμονο) που έβγαζα για την ασθένεια που προσπαθούσα να γιατρέψω.. κυριολεκτικά μαντεύοντας.

Όμως επειδή τα φάρμακα ήταν πολλά, οι ασθένειες πάρα πολλές και οι γνώσεις τελικά απίστευτα λίγες... άρχισα να ανασκευάζω κατά πολύ τη θέση μου πάνω στη "φωτοδιάγνωση" γιατί μόνο τέτοιες μπορούμε να κάνουμε παρακολουθώντας ένα πουλί... και με κάθε τρόπο "ψαχνόμουν", όπως ευτυχώς κάνω ακόμη.

Το 2007 πήρα την πιο σημαντική και εξαιρετικά κρίσιμη για την εκτροφή μου απόφαση.
Ύστερα από προτροπή αείμνηστου και "κολλητού" φίλου, γιατρού (παθολόγου) που κι αυτός εξέτρεφε πουλιά... (δυστυχώς πέθανε λίγους μήνες μετά τη συνταξιοδότησή του)... σταμάτησα κάθε χορήγηση φαρμάκου.
Θυμάμαι. Με ένταση επέμενε...
Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε την αιτία της ασθένειας... κανένα απολύτως φάρμακο στην εκτροφή έλεγε. και τελικά είχε δίκιο.
Δε σας κρύβω πως αρχικά και για 2-3 χρόνια αυτή η απόφαση "κόστισε" και ταρακούνησε αριθμητικά την εκτροφή μου...
Η πορεία όμως μας δικαίωσε...
Είτε γιατί οι οργανισμοί των πουλιών που ξεπερνούσαν τα προβλήματα ανέπτυξαν άμυνες, είτε γιατί οι φυσικοί νόμοι επέβαλαν τη θέλησή τους.. είτε γιατί ξεκαθάρισε η εκτροφή μου από ασθενικά, καχεκτικά κλπ άτομα. τα χρόνια που ακολούθησαν τα θεωρώ "εξαιρετικά" από κάθε άποψη.
Δυνατά πουλιά με κυριολεκτικά γεμάτες φωλιές, με ελάχιστους θανάτους πουλιών που περιορίζονται στο 1-3% όλο το χρόνο. κι εδώ παρακαλώ τους φίλους εκτροφείς που περνούν ώρες στην εκτροφή μου να μαρτυρήσουν σχετικά. Για να μη συνεχίσω να περιαυτολογώ...
Κλείνοντας θα πω ..
Με δεδομένο πως κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες. αν δεν ξέρεις την ασθένεια... Τότε δεν υπάρχει κανένα φάρμακο να κάνει καλά το πουλί.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γιάννη χρήσιμα όσα αναφέρεις, όπως και όλες οι γνώμες.. Θα τις λάβω σοβαρά υπόψιν μου..όσον αφορά το σκεύασμα στο οποίο αναφέρομαι και μιλά για προληπτική χρήση είναι το aviomycine της tafarm. Θα συμφωνήσω πως το να χαθούν ασθενικά πουλιά ίσως είναι και νόμος της φύσης.. Ο φοβος μου είναι μάλλον οι μαζικές επιδημίες..
 
Άλλο η εκτροφή σε εσωτερικό χώρο και άλλο η εκτροφή σε εξωτερικό άρα σε ένα σχεδόν αποστειρωμένο εσωτερικό περιβάλλον τι ασθένεια να βρει τα πουλιά; Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι έχουν εξωτερική εκτροφή, αντιβίωση προληπτικά ΟΧΙ αλλά όταν αρρωστήσουν πουλιά χρειάζονται φάρμακο... Τα καναρίνια δεν παρουσιάζουν ασθένειες τόσο συχνά όσο τα ιθαγενή.
 
αλλά όταν αρρωστήσουν πουλιά χρειάζονται φάρμακο
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου..
Όσοι είναι άρρωστοι χρειάζονται φάρμακα.
Ποιος όμως θα κρίνει και θα αποφασίσει για το "είδος" της νόσου;
τα καναρίνια δεν παρουσιάζουν ασθένειες τόσο συχνά όσο τα ιθαγενή
Στον ίδιο χώρο εσωτερικό χώρο.. έχω την ίδια συμπεριφορά με τα καναρίνια και στις καρδερίνες μου... και από φέτος... καμαρώνω και γι αυτές.
 
Σ' αυτά τα κλπ. μπορείς να συμπεριλάβεις την περιοδική, κάθε δίμηνο, περιποίηση των ποδιών (Epithol), τον καθ' έτος καθαρισμό τους απο τα εσωπαράσιτα (ταινίες -σκουλίκια - teniazine -)
Καλησπέρα στην παρέα. Επανέρχομαι στο θέμα. Μέχρι στιγμής στα καναρίνια μου (πέντε) φροντίζω διατροφή, καθαριότητα κτλ. Φαίνονται ευτυχώς να είναι υγιέστατα. Έχω πλέον προβληματιστεί και σκέφτομαι την πρόληψη για εσωπαράσιτα. Στο κουτί του teniazine αναφέρει προληπτική χρήση κάθε δίμηνο. Το κρίνετε υπερβολικό και μήπως είναι ορθότερη η ετήσια χρήση, όπως αναφέρει ο κ. mgerom; Αν ναι σε τι αναλογία;

Γενικά, προσπαθώ να αποφεύγω την υπερβολική χρήση φαρμάκων και προσωπικά.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top