Η πρότασή μου για την παρασκευή χειροποίητης - σπιτικής αυγοτροφής για λευκά καναρίνια, όταν και όποτε η λήψη χρωστικών μέσω της διατροφής δεν επιτρέπεται.
Τότε δηλαδή που δημιουργούνται τα πρώτα φτερά.
Η αυγοτροφή αυτή είναι μια λύση διότι οι ζωικές πρωτεΐνες του αυγού δεν εκλείπουν, αφού περιέχει ασπράδια αυγών που αποτελούνται από καθαρή πρωτεΐνη και νερό.
Τα ασπράδια μπορούν να μπουν είτε κατά τη δημιουργία της βάσης (αυγόψωμο), είτε αν θέλουμε να τα προσθέτουμε στην άνευ αυγού τριμμένη βάση, με τη μορφή βραστού σφιχτού αυγού, όποτε ετοιμάζουμε την 4-5 ημερών διατήρησης, φρέσκια αυγοτροφή.
Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών (μόνο ασπράδια), το μέλι και το λάδι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα στο φούρνο, είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε ψωμοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.
Αν δεν βάλουμε από την αρχή τα ασπράδια αλλά θελήσουμε να τα προσθέσουμε με τη μορφή βραστού αυγού, τότε βάζουμε στο μείγμα αντί των ασπραδιών, 80-100 ml νερού.
Αφήνουμε να ψηθεί για 45' της ώρας. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε όση ποσότητα θέλουμε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
Η αυγοτροφή είνα έτοιμη πια. Διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο.
Τα λευκά κυρίαρχα και υπολειπόμενα καναρίνια
Χορήγηση χρωστικών στα Κόκκινα και Mosaic καναρίνια
Αυγοτροφή για λευκά καναρίνια
Η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη λύση για τη δημιουργία βάσης αυγοτροφής, για λευκά καναρίνια και καναρίνια χρώματος στα οποία οι χρωστικές ουσίες του κρόκου του αυγού δημιουργούν πρόβλημα στο χρωματισμό τους όταν καταναλωθούν κατά την περίοδο ταΐσματος των νεοσσών και κατά την περίοδο της πτερόρροιας.Τότε δηλαδή που δημιουργούνται τα πρώτα φτερά.
Η αυγοτροφή αυτή είναι μια λύση διότι οι ζωικές πρωτεΐνες του αυγού δεν εκλείπουν, αφού περιέχει ασπράδια αυγών που αποτελούνται από καθαρή πρωτεΐνη και νερό.
Τα ασπράδια μπορούν να μπουν είτε κατά τη δημιουργία της βάσης (αυγόψωμο), είτε αν θέλουμε να τα προσθέτουμε στην άνευ αυγού τριμμένη βάση, με τη μορφή βραστού σφιχτού αυγού, όποτε ετοιμάζουμε την 4-5 ημερών διατήρησης, φρέσκια αυγοτροφή.
Παρασκευή βάσης
- 500 ml αλεύρι ολικής άλεσης
- 6 ασπράδια αυγών
- 1 κουταλιά μέλι
- 70 ml λαδί (προτιμώ ελαιόλαδο και σησαμέλαιο για ποικιλία λιπαρών οξέων)
- 2 κουταλιές baking powder
- 1 κουτάλι σόδα (σκόνη μαγειρικής)
- 1 κουταλιά ρίγανη
Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών (μόνο ασπράδια), το μέλι και το λάδι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα στο φούρνο, είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε ψωμοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.
Αν δεν βάλουμε από την αρχή τα ασπράδια αλλά θελήσουμε να τα προσθέσουμε με τη μορφή βραστού αυγού, τότε βάζουμε στο μείγμα αντί των ασπραδιών, 80-100 ml νερού.
Αφήνουμε να ψηθεί για 45' της ώρας. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε όση ποσότητα θέλουμε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
Παρασκευή αυγοτροφής
Στην τριμμένη βάση μπορούμε να προσθέσουμε γύρη και σιτέλαιο. Προσωπικά προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας ανά 200 ml τρίμματος, για αύξηση της βιταμίνης Ε.Η αυγοτροφή είνα έτοιμη πια. Διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο.
Σχετικό περιεχόμενο
Η αυγοτροφή που φτιάχνω για τα καναρίνια μουΤα λευκά κυρίαρχα και υπολειπόμενα καναρίνια
Χορήγηση χρωστικών στα Κόκκινα και Mosaic καναρίνια